przyniosła do domu całe wiadro czarnej porzeczki byłem bardzo szczęśliwy, bo bardzo ją lubię, ale najlepiej mi smakuje w ciastach, tartach, jagodziankach... Tarta z tego przepisu jest po prostu idealna: niezbyt słodka, smaczna, pachnąca wanilią, z bardzo łagodnym kremem i kwaśnymi jagódkami. Zapraszam! Składniki: Spód: 2 opakowania czekoladowych herbatników 100 g roztopionego masła Krem: 500 ml mleka 2 łyżki
Kuchnia ŁukaszaUwielbiam słodycze. Ale nie za słodkie. Dlatego też często w deserach wykorzystuję cytrynę, aby zbalansować nadmierną słodycz. I oczywiście wszystko jest dla ludzi i czasami zjem
Flymetothespoonjeszcze, że z ciasta można formować różnorodne kształty, które po wpływem temperatury nie tracą na wyglądzie. Przeeepyszne i urocze! Czego chcieć więcej? (25-20 sztuk - w zależności od wielkości) 100 ml pasty tahini 100g oleju kokosowego (waga w stanie stałym) 80g cukru 1 jajko 240g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) Dodatkowo: 50g kremu czekoladowego 2 garście płatków(...)pieczenia. Całość dokładnie wyrobić (dłonią) - do uzyskania jednolitej konsystencji i połączyć z kremem czekoladowym. Na samym końcu do masy wmieszać płatki migdałowe i pestki dyni. (Masa powinna być miękka i dająca się formować. Jeśli się kruszy - to należy dolać odrobinę mleka.) Gotowe ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze
Di gotujecukrem.. Z powodu braku tych ostatnich składników proponuję zastępczą wersję z jogurtem owocowym. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 2 - 3 czubate łyżki cukru szczypta soli 2 dag świeżych drożdży 1 szklanka mleka ok.3 dag margaryny 1 jajko Ponadto: Nutella lub inny krem czekoladowy ok. 1 litr gęstego owocowego jogurtu Mąkę wymieszać w misce lub garnku z połową
Praktyczna plRozpływająca się w ustach, lekka i orzeźwiająca tarta na kruchym spodzie z kwaskowatym mocno cytrynowym kremem i przyrumienioną puszystą bezą. Jest to słodka propozycja dla wszystkich miłośników deserów, którzy lubią połączenie smaku słodkiego i kwaśnego. Pięknie się prezentuje, a smakuje wybornie... Składniki: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru żółtko nadzienie: 2 czubate łyżki(...)masła 3 żółtka jajko beza: 4 białka szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiana żółtko. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy (o średnicy około
wyzwania kuchennełyżeczki sody 100 g masła kokosowego (nierafinowane byłoby idealne) 100 g wiórków kokosowych krem: 100 g masła kokosowego 50 g cukru pudru pół szklanki wiórków kokosowych sok z połowy cytryny Masło rozpuszczamy, miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy podprażone na suchej patelni wiórki Wykonanie ciasta: masło rozpuszczamy i miksujemy na gładką masę z cukrem, dodajemy kolejno miksując chwilę pomiędzy
greenscarfWspaniałe puszyste i słodko pachnące drożdżowe ciasto formowane na kształt warkocza nadziewane serem, pieczone w formie keksowej, idealne na ponure i deszczowe jesienne popołudnia do filiżanki gorącego kakao lub kubka mleka, wypiek który zachwyci amatorów drożdżowych wypieków. Podaję przepis na jedną drożdżówkę ,ale radzę Wam od razu podwoić składniki bo znika w mgnieniu oka. Chciałam przy(...)doskonale aromatyzuje, nadajac esencjonalny i intensywny waniliowy smak wypiekom oraz deserom, doskonale również rozprowadza się w kremach, Jest to nowość na rynku, nie wiem czy już jest dostępna w stacjonarnych sklepach ale szukajcie bo warto. Ja swoją nabyłam przez internet. SKŁADNIKI: Ciasto na jedną sztukę: 30 dag mąki pszennej typ 500 ¾ szklanki mleka 3,2% 7 g suszonych drożdży
Wanilia i Kardamonbył choć podobny do butów piłkarskich. Zabawa przednia była. Tort w środku to tradycyjny biszkopt, nasączony lemoniadą i mascarpone z bitą śmietaną i dużo malin. Biszkopt zabezpieczony kremem maślanym, aby masa cukrowa którą pokryłam tort się nie rozpuściła. Jubilat zachwycony a to dla mnie najważniejsze. Dzieci miały niezła zabawę. Biszkopt pieczony w tortownicy-19 cm 5 jajek(...)smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem 250 g mascarpone 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki lub więcej cukru pudru 450 g malin(można użyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkawy 50 min 12 h (czekanie) 1,20 zł 10 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duża miska szklanka forma okrągła do pieczenia (22 cm) papier do pieczenia mikser Składniki Koszt // CIASTO // mąka pszenna typ 450 – 2 szkl. [330g] 0,70 zł kakao ciemne – 3/4 szkl. 2 zł cukier – 2 szkl. [400g] 1,50 zł jajko(...)łyżeczki 0,50 zł gorąca woda – 1/2 szkl. sól – szczypta // KREM // śmietana kremówka [300 ml] 3 zł kawa rozpuszczalna, najlepiej liofilizowana – 3 łyżeczki 0,40 zł cukier puder – 4 łyżki [lub więcej] 0,40 zł + alkohol do podlania ciasta, np. wódka lub likier kawowy [50 ml] 2,00 zł Razem 12 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. ESPRESSO
Nerds Kitchenoctu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka z 1 cytryny papier pergaminowy do wyłożenia tortownicy poncz do nasączenia 4 łyżki mleka kokosowego 6 łyżek cukru 2 kieliszki rumu krem do przełożenia 500 ml mleka 3 żółtka 3 białka 1 torebka budyniu waniliowego 180 g cukru Do dekoracji kandyzowane wiśnie oraz wiórki kokosowe Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj(...)piecz jeszcze ok 25-35 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera - jeżeli jeszcze przywiera podpiecz dłużej. Biszkoptu ostudź i przetnij na 3 równe placki. poncz do nasączenia Zagotuj mleko kokosowe z cukrem, aż powstanie klarowny syrop. Dodaj rum i pozostaw do wystygnięcia. krem do przełożenia Budyń rozrobić z 3 łyżkami mleka i żółtkami. Pozostałe mleko zagotować
Niezły Młynekproszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto wykładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec przez ok. 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić. Mleczko kokosowe ubijać mikserem* i powoli dodawać cukier. Muffinki udekorować, nakładając krem małą łyżeczką.** Na koniec posypać cynamonem. *Przed ubiciem, mleko kokosowe najlepiej zostawić
Healthy food explorertego staroświeckiego romantyzmu... Na Dzień Mamy, nie tylko dla mam, mam wyjątkowo pyszną propozycję. Ciasto, choć nieco czasochłonne, jest banalnie proste w przygotowaniu, a smakuje obłędnie! Kruchy, maślany spód, galaretka z zatopionymi w niej słodko-kwaśnymi malinami, rozpływający się na języku waniliowy krem z mascarpone, a całość zwieńczona śnieżnobiałą, idealnie kruchą bezą. Jeśli jeszcze nie dostaliście ślinotoku, należy Wam się(...)wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych Kruchy spód: Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z proszkiem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować
Pożeraczka, czyli raz adobrzespróbowaniu odrazu chce się sięgać po następny. To ciasto napewno nie jest dla ludzi na diecie. Cukier, masło, mąka, czekolada... no ale czasami na cheat day można sobie pozwolić. 😆 Zrobienie takiego serniko-brownie, to dosłownie kilka minut pracy. W efekcie otrzymujemy wilgotne, czekoladowe, mięciutkie brownie z puszystym, przepysznym kremem sernikowym na górze. Musicie wypróbować, obiecam, nie pożałujecie! 😋 Serniko-brownie(...)gładka masa bez grudek mąki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może (a nawet musi) być lekko, lekko niedopieczone. Studzimy. Za pomocą miksera ubijamy ser z kubełka, mascarpone, cukier i cukier waniliowy na gładki, puszysty krem. Wykładamy jego na ostudzone brownie. Studzimy
Kuchnia Łukaszabezy 1/3 masy kawowej. Położyć drugi krążek makowy. Nasączyć go resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami. Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin. ----- Podobne: Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe
Weekendy w domu i ogrodzie