Znakomity krem pomarańczowy, o aksamitnej i kremowej konsystencji i boskim smaku. Krem ma szerokie zastosowanie, oczywiście pozostając w sferze deserów: do wypełnienia tart, mazurków czy drobnych tarteletek, jako polewa do lodów, ciast czy glazura do serników, genialny jest również jako samodzielny deser- z dodatkiem bitej śmietany smakuje obłędnie! 😋 Warto więc zaopatrzyć się w słoik orange curdu, tym bardziej, że teraz(...)cukier utrzeć z żółtkami (jajka wcześniej wyparzyć), wlać sok z pomarańczy i cytryny, dodać startą skórkę oraz masło i umieścić miskę w garnku. Mieszając, podgrzewać na średnim ogniu, aż krem delikatnie zgęstnieje i konsystencją będzie przypominać budyń. Gorący krem przelać do słoika (uwaga, na tym etapie krem jest lejący!), wystudzić i wstawić do lodówki, tam odpowiednio zgęstnieje. Smacznego
Kraina Miodem Płynącazakochanych w sobie …i w białej czekoladzie Malinowy biszkopt, przełożony kremem z białej czekolady, udekorowany bitą śmietaną, świeżymi malinami i obsypany wiórkami z białej czekolady. Czekoladową słodycz doskonale przełamują lekko kwaskowate maliny, które nie tylko są głównym elementem dekoracji, ale również zostały zatopione w biszkoptowym cieście. Tort jest delikatny, pyszny i romantyczny ! SKŁADNIKI NA BISZKOPT MALINOWY: 6 jajek niecała
Domowe Tortypowstała jednolita masa. Odstawiamy do ostudzenia. Jajka, żółtka, cukier brązowy i wanilinowy ucieramy mikserem na puszysty krem. Do ubitego kremu wlewamy masę czekoladową i mieszamy łyżką aż składniki dokładnie się połączą. Mąkę, szczyptę soli i kakao mieszamy - wsypujemy do ciasta, dodajemy 1/4 pokruszonych ciasteczek i ponownie mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem
Kolorowy Przepisownikcukru to dodać 3 łyżki cukru). Następnie masę budyniową zmiksować z 100 g masła. Tak przygotowany krem rozsmarować na ostudzony spód tarty. Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody, dodać jagody i tężejącą wylać na masę budyniową. Jak galaretka stężeje można częstować się ciastem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUTartę możemy zrobić jako 1 dużą lub w mniejszych kokilkach. Z tej porcji ciasta wyszło mi 4 średnie, owalne kokilki o długość 15 cm. Pieczemy 10-12 minut w 200 stopniach ustawiając piekarnik góra - dół. Pozostawiamy do wystudzenia a w tym czasie rozpuszczamy ptasie mleczko. Krem z ptasiego mleczka: W większym garnku koniecznie z grubym dnem podgrzewamy śmietankę
Życie zaczyna się w kuchniBoże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree z brokuła Desery bożonarodzeniowe Keto piernik z powidłami i kremem kokosowym Keto piernik świąteczny Pierniczki LCHF Pierniczki niskowęglowodanowe Makowiec zawijany Babeczki korzenne Keto piernik w szklance Bajaderki piernikowe Ciasto orzechowo-karmelowe Keto orzechowiec Są to oczywiście subiektywnie wybrane przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie i mnie osobiście kojarzą się
Ola la LCHFmdłe, a jeżyny dodatkowo kwaskowe i przełamują słodycz ciasta. biszkopt: 5 dużych jaj 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 50 ml mleka 1/2 szklanki cukru galaretka jeżynowa: 450 g jeżyn mrożonych 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru krem jeżynowy: galaretka jeżynowa 1/2 porcji 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru dekoracja(...)Ciasto kakaowe przekładam do szprycy i wyciskam na jasne paskami tak żeby pokryć całą powierzchnię. Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni i piekę biszkopt 10-15 minut. Ściereczkę kuchenną posypuje pudrem. Jeszcze ciepły biszkopt przekładam na ściereczkę tak żeby papier był na wierzchu. Zrywam go i zwijam biszkopt w roladę razem ze ścierką. Odstawiam do przestudzenia. Krem jeżynowy
wesoła kuchniaokoło 15 – 20 minut). Garnek z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Stopnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować do grubości 1,5 – 2 centymetrów. Za pomocą szklanki wykroić pączki. Pączki przykryć ścierką i zostawić na stopnicy na 30 minut(...)tłuszczu. Następnie za pomocą szprycy wcisnąć w środek konfiturę z dzikiej róży lub krem. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże i masło w mleku 2. Dodać resztę produktów 3. Wymieszać wszystkie produkty za pomocą łyżki 4. Wyrobić ciasto 5. Odstawić ciasto do wyrośnięcia 6. Rozwałkować ciasto 7. Wykroić pączki 8. Odstawić pączki do wyrośnięcia 9. Rozgrzać
KuchniaWeDwoje.plwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i ciasto to robiłam już niejednokrotnie. Jest przepyszne i nie wymaga wielkich umiejętności. Moja rodzina ja uwielbia! Polecam! (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 5-6 paczek herbatników (na 3 warstwy) Masa: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietanki 30% 150g cukru (można mniej, jeśli(...)stopniowo połączyć z ostudzonym budyniem. Na blasze (wyłożonej folią aluminiową) ściśle ułożyć warstwę herbatników. Na ciastkach rozsmarować 1/2 kremu i kolejno położyć warstwę ciastek, resztę masy, herbatniki. Całość posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z czekoladą i posypać startą czekoladą oraz pokruszonymi ciastkami. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą
Di gotujeTorcik składa się z czterech biszkoptów, dwóch lżejszych i dwóch cięższych. Zarówno jedne jak i drugie są przepyszne smakiem i wilgotne. Przełożone są frużeliną lub dżemem wiśniowym i kremem śmietankowym. A całość udekorowana jest ganache z białej czekolady. Bardzo polecam. Biszkopt ciemny I: 4 jajka 70 g mąki pszennej 15 g kakao 80 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)konsystencji. Formę okrągłą o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki smarujemy masłem. Wykładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia, po czym przekrawamy wzdłuż na pół. Krem śmietankowy: 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem
Made By Mom And Songodziny, do całkowitego stężenia. Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą. Smacznego! Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie truskawkową galaretką i cudownie delikatną warstwą lekko kawowego kremu sprawdziło się wyśmienicie. Poczyniłam drobne zmiany - do spodu dodałam kakao, do masy truskawkowej - mniej galaretki, żeby
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru wanilinowego Na krem: 120g miękkiego masła ¾ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 80ml śmietany kremówki 2 czubate łyżki pełnego mleka w proszku Sposób przygotowania Ciasteczka: Sypkie składniki: mąkę, kakao, cukier trzcinowy i sól wymieszać w średniej misce. Osobno zmiksować masło, mleko, jajko i cukier wanilinowy do otrzymania puszystej masy. Obie masy połączyć i zagnieść ciasto(...)następnie schłodzić je w zamrażalce prze 15 minut lub w lodówce przez 30 minut. Rozwałkować ciasto na oprószonym mąką blacie i wyciąć ciasteczka. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 11-12 min. w 175°C. Dobrze wystudzić, w przeciwnym wypadku krem się rozpuści. Krem: Miękkie masło utrzeć z kremówką na puszysta masę. Wymieszać mleko w proszku, cukier puder
Pyry na Gazlitr mleka - 3/4 szklanki cukru - 20 dag masła - cukier waniliowy - 1.5 szklanki kaszy manny - 2 łyżki kakao Polewa: -100 g czekolady - 50 g masła Wykonanie: Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na trzy części. Każdą z nich wyłożyć na blaszkę o wymiarach 32x24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 15 minut w temperaturze 160 stopni do złotego koloru(...)Chwilę całość pogotować, aż zrobi się konsystencja budyniu. Odstawić i poczekać ,aż lekko przestygnie. Krem podzielić na dwie części. Upieczone placki przełożyć masą z kaszy manny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z masłem. Tak przygotowaną polewą polać ciasto
magiczna kuchnia KasiWzięło mnie na drożdżowe ciasto, znalazłam w lodówce pieczarki i przy okazji robienia drożdżówek zrobiłam takie oto paszteciki na kolację, idealny dodatek też do zup typu krem. Składniki na około 12 szt.: 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 120 ml oleju roślinnego szczypta soli 450 g mąki (użyłam 150 g pełnoziarnistej i 300 g białej(...)cukru, odczekać około 20 minut aż się obudzą, po tym czasie w dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać olej, resztę mleka i obudzone drożdże oraz przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około godziny). W między czasie przygotować pieczarki krojąc je drobną kostkę, cebule posiekać na równie drobna kostkę i zeszklić na łyżce oleju
greenscarf