ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:932/1378)

Ciasto marchewkowe 163

Tortownicę ( 25 cm ) nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej i zmiksować na gładki krem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego

Atlas Smaków
Ciasto kawowe z polewą czekoladową i prażonym sezamem 140

okresie letnim będą szybkie i proste ciasta bo gdy jest tak pięknie na dworze szkoda marnować czas na siedzenie w domu :) Dzisiaj propozycja pysznego lekko wilgotnego mocno kawowego ciasta z polewą czekoladową i prażonym sezamem. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 szklanka zaparzonej kawy sypanej z 3 łyżeczek(...)blaszka o wymiarach 30/21cm Wykonanie : Masło ucieramy z cukrem,śmietaną, cukrem waniliowym i żółtkami na gładki krem, następnie dodajemy szklankę kawy bez fusów, mieszamy, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem.   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 238

ciasto naleśnikowe tak i to możecie odstawić i smażyć naleśniki wtedy, kiedy Wam wygodnie. Ewentualnie poczekać jak ciasto ostygnie, wstawić je do lodówki a smażeniem zająć się nawet na drugi dzień, na przykład szykując naleśniki na śniadanie. Tym razem naleśniki zjedliśmy z kremem kasztanowym, polane słodką śmietanką i sosem karmelowym oraz ze świeżymi owocami. Tak, ten obiad to była czysta(...)patelnia marki Woll. Żaden naleśnik nie przywarł, żaden nie spalił, żaden nie wyjechał poza powierzchnię patelni (a przyznaję bez bicia –bałam się o ten brak rantu i ograniczenia dla ciasta). Wygodna, elegancka i naprawdę niezastąpiona. Dlaczego warto się bliżej przyjrzeć patelniom Woll przeczytacie w TYM wpisie, a patelnię kupicie u oficjalnego przedstawiciela marki Woll w Polsce, w sklepie e-gustus

Karo in the Kitchen
Ciasto św Jakuba 161

porcję ciasta i przykrywamy nim bezę. Podobnie przygotowujemy jeszcze 2 placki. Finalnie mamy mieć 3 placki: ciasto kruche/beza/ciasto kruche. Gotowe wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 25 minut na złoty kolor. Ja piekłam 2 na raz z termoobiegiem. Krem: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 3 szklanki mleka 4 łyżki cukru 200 g masła W szklance

Cynamonowe szczęście
Sękacz domowy 120

laski wanilii 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ). Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę . Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem. Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C . Tortownicę wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić

Różne smaki w kuchni
Sękacz domowy 626

wanilii 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy   Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ). Cały czas ucierając dodawać po 1 żółtku. Dodać rum, migdały, wanilię i mąkę . Białka ubić na sztywną masę i delikatnie połączyć z ciastem. Rozgrzać piekarnik do temp. 195 C . Tortownicę wysmarować masłem. Równomiernie rozłożyć 2 łyżki ciasta i wstawić

Słodkości i nie tylko
Tort z kremem cytrynowym i kremem śmietanowym. 226

schłodzonej, 2x250g mascarpone, schłodzonego, nasionka z jednej laski wanilii, 1 opakowanie śmietan fix, 6 łyżek cukru pudru (u mnie były to większe łyżki - można dodawać według własnego smaku), Krem cytrynowy ( Lemon curd ): 3 cytryny, 2 całe jajka, 2 żółtka, 100g masła niesolonego, 100-140g cukru (5-7łyżek) - cukier dodać według własnego smaku, zależy to również od cytryn. Ponadto(...)ubijania powoli dodawać cukier i na koniec pojedynczo żółtka - cały czas miksować. Gdy masa jest już gotowa, stopniowo dodawać mąki i delikatnie połączyć łyżką - nie używać do tego miksera. Ciasto jest gotowe, gdy nie ma w nim grudek.  Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać gotową masę. Boków tortownicy niczym nie smarować, ani nie obsypywać. Rozgrzać piekarnik

W kuchni u Moniki
Babeczki szpinakowe 101

Składniki na ciasto szpinak mrożony, rozdrobniony, 450g cukier, 250g jajka, 3 sztuki mąka krupczatka, 1 szklanka mąka tortowa, 1 szklanka olej, 1 szklanka proszek do pieczenia, 3 łyżeczki Składniki na krem śmietanka 30%, 300ml serek mascarpone, 500g cukier puder, 4 łyżki Przygotowanie Szpinak rozmrażamy i odsączamy porządnie na sitku. Jajka ubijamy na puch razem z cukrem. Zmniejszamy obroty miksera, dodajemy

Gotowanie moimi oczami
Czekoladowe cupcakes z agrestem i kremem maślanym 166

jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli agrest w czekoladzie Krem maślany: szklanka masła szklanka cukru pudru laska wanilii zielony barwnik      Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą i odrobiną mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest

sama złodycz
Ciasto Kinder Country bez pieczenia (identyczne jak batonik) 287

wypróbuję, bo wyglądały zachęcająco), ponieważ chciałam jak najwierniej oddać smak batonika, przygotowałam więc mleczny krem, nie dodawałam np. herbatników czy kremówki, serka. Natomiast czekoladowa polewa nie zastyga w lodówce na kamień dzięki dodatkowi śmietanki. No cóż, efekt jest super, smakiem naprawdę niemal identyczny :) Składniki Ciasto 200 g masła pół szklanki pełnego mleka 2/3 szklanki cukru 10 g cukru waniliowego

Słodkie inspiracje
Torcik owocowy na waflach 144

przy jedzeniu ubrudzimy się jak dzieci😁 Każdemu błyszczą oczka na widok ciastka, ciasta czy tortu. A widząc przed sobą mini torcik, który możemy zjeść cały sami.😍 Endorfinki z pewnością szaleją a kubki smakowe już nie mogą się doczekać.😃 Możecie oczywiście przygotować ten deser w formie kremu na wafle i jeść bez niepotrzebnego ubrudzenia palców.😋 Ale chyba my dorośli, też możemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Babka cytrynowa. 213

jednej cytryny,bez białych błonek Sok z jednej cytryny Jajka ubijamy na jasny ,puszysty krem dodając Partiami cukier .Następnie dodajemy , w trzech częściach Obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i Miksujemy tylko połączenia się składników.Masło Roztapiamy i jeszcze ciepłe dodajemy do ciasta ,miksujemy. Sok i skórkę dodajemy na końcu ,miksujemy krótko i Ciasto przelewamy do foremki natłuszczonej

Ladylaura.
Ciasto jogurtowe z wiśniami 732

wiśni, wypestkowanych 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta, według uznania Piekarnik rozgrzać do 180 ºC  . Masło roztopić i przestudzić. Do misy miksera, wbić jajka, żółtko oraz wsypać cukier, ubijać na najwyższych obrotach, aż powstanie bardzo gęsty krem. Zmniejszyć obroty i delikatnie wlewać roztopione masło a następnie dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem

Zabawa smakiem
,,Makaroniki kawowe” 148

życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Bogutynmlyn.pl . Składniki: 125 g mąki migdałowej ( kupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru jedna łyżeczka kawy rozpuszczonej barwnik spożywczy brązowy Krem: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej 2 łyżeczki likieru kawowego Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność(...)mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 150 C z termoobiegiem pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną marmoladę, syrop różany i ponownie miksujemy do osiągnięcia idealnej konsystencji

Podróż w kulinaria
Czekoladowe babeczki z wiśniami 211

mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki kolorowym ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. W gotowych babeczkach wykrawamy nożem wgłębienia i wykładamy wiśnie ze słoika. Krem przygotowujemy według przepisu . Gotowy krem budyniowy przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy

Ciastkozercy