łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany nadzienie: krem jagodowy serek mascarpone śmietana 36% 2 łyżeczki cukru pudru jagody 3 garście dekoracja: czekolada mleczna bądź deserowa: rozpuszczona w kąpieli wodnej 2 garście jagód Przygotowanie: Mąkę przesiać, dodać resztę składników. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i nie będzie się lepiło do rąk; w razie czego dodawać odrobinę(...)ciasto miała jednolitą konsystencję, by dało się je rozwałkować. Konsystencja ciasta, może być rzadsza w zależności od rodzaju produktów jakie używacie na przykład: jeśli ser jest zbyt wodnisty to będzie potrzebne więcej mąki- bądźcie na to gotowi. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut po każdej ze stron. krem jagodowy: Jagody rozdrobnić w blenderze, dodać śmietanę, mascarpone, cukier, wymieszać. Gotowym kremem
KreatywnePinypiekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna być oblepiona masą). Po upieczeniu studzę przez dziesięć minut w piecu, następnie na kratce, po wyjęciu już z metalowej formy. Zimny biszkopt przekrawam na 3-4 części. KREM MAŚLANY: 2 kostki masła dobrej jakości 4 jajka 1,5 szklanki drobnego cukru(...)Jest to niezbędne, aby móc obłożyć go masą cukrową. Po posmarowaniu kremem maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy
W kuchni Karmel-itkiłyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym), łyżeczka kakao, krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać
Z miłości do słodkościKiedy padło hasło ciasto z gruszkami , w głowie zakiełkowało mi od razu milion różnych pomysłów. Ciasto z całymi gruszkami, tym razem w wersji czekoladowej, babka karmelowa z soczystymi kawałkami owoców, tarta na chrupiącym, kruchym spodzie z jedwabistym kremem. Bo gruszki, moi drodzy, to niewyczerpane możliwości. Można je podawać na mnóstwo sposobów sprawiając, że nigdy się nie znudzą. Tak, tak, gruszki(...)nieco słodki, ale nie za bardzo, cudowna soczystość i w ogóle całokształt - są wyjątkowe, i nie potrafię im się oprzeć. Sama jestem zdziwiona, z czym skończyłam. Nie ma warstw, kremów, kontrastów. Są zwykłe muffiny z kruszonką, ot, takie niepozorne maleństwa. Nie dajcie się jednak zwieść! Ich smak jest zupełnie wyjątkowy i gwarantuję - nikt nie będzie w stanie poprzestać na jednej
Pożeraczka, czyli raz adobrzejednak ciemne ciasto zrobić z dodatkiem nie tylko kakao, ale też rozpuszczonej czekolady. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 0,5 tabliczki czekolady 1 jajko +ciemna czekolada do zrobienia dekoracji Składniki na krem: 250 g serka(...)wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Znacznie łatwiej odkleić je wtedy od papierowych papilotek. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Topimy ciemną i białą czekoladę. Dzielimy serek mascarpone na dwie części
Ciastkozercydalej. Zmniejszamy obroty miksera i cienkim strumieniem wlewamy wodę oraz olej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiane składniki dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dwie szklanki mleka wlewamy do rondelka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy(...)namaczamy w reszcie ponczu (dosłownie po 1 sekundzie z każdej strony) i układamy obok siebie na warstwie kakao. Przykrywamy pozostałym kremem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder oraz śmietan-fixy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Posypujemy kakao. Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Uwagi: *Warto wybrać dosyć gęsty likier, wówczas mniejsze będzie ryzyko
Smaki Na TalerzuCudowne, puszyste, delikatne, biszkoptowe babeczki nadziane truskawkami, ozdobione kremem na bazie białej czekolady i jogurtu, polane kwaskowatym truskawkowym sosem. Idealne mini torciki. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 3 jajka w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru trzcinowego 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: włączam piekarnik na 160 stopni C. białka ubijam, pod koniec dodaję(...)partiami cukier, gdy piana będzie sztywna dodaję po jednym żółtku dosypuję przesianą mąkę i delikatnie mieszam łyżką. ciasto przekładam do papilotek, do każde babeczki wkładam po jednej truskawce pokrojonej w ćwiarteczki. Piekę 15 minut w 160 stopni C. SKŁADNIKI NA KREM: tabliczka białej czekolady 400 g. jogurtu greckiego ( dzień wcześniej przelewam go na sito wyłożone ręcznikiem papierowym) PRZYGOTOWANIE: czekoladę
Upiecz sobie babeczkęZapraszam do kuchni składniki: biszkopt: 3 jajka 2/5 szklanki cukru 2/5 szklanki mąki pszennej 2/5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka oleju krem: 2/5 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2/5 szklanki drobnego cukru do wypieków 170 g masła 16 g cukru waniliowego polewa czekoladowa: 50 g czekolady 30 g masła wykonanie(...)nadal. Nie przerywając ubijania dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i kakao. Ciasto wyłożyć do małej foremki, którą wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170 stopni i piec około 25 minut, sprawdzając, czy biszkopt jest już gotowy. Wyjąć, ostudzić i przeciąć w pół. krem: Zwykłe mleko zagotować, dodając cukier i cukier waniliowy. Ostudzić. Masło utrzeć na gładką masę
Ania i Marcin gotująbiałego twarożku śmietana kremówka 3-4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub aromat waniliowy + owoce i krem czekoladowy do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Do suchych składników dodajemy jajka, olej i połowę ilości mleka. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze, potem będzie można je rozcieńczyć do odpowiedniej konsystencji. Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy
Ciastkozercywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis znalazłam na blogu: Olgi Smile. Krem w przygotowaniu jest banalnie prosty a smakuje rewelacyjnie. Sam rozpływa się w ustach i doskonale sprawdza się jako nadzienie do naleśników, ciast, ciasteczek. Można dodawać go do koktajli lub wyjadać prosto ze słoiczka. Pycha! Od siebie dodałam odrobinę mleczka kokosowego, ale nie jest(...)minut. (Do uzyskania odpowiedniej dla nas konsystencji. Pamiętać o robieniu przerwy - aby silnik blendera mógł odpocząć. Wiórki będą robiły się ciepłe i mokre - tak ma być.) Na końcu powstały krem wymieszać z cukrem pudrem (opcjonalnie można dodać odrobinę mleczka kokosowego). Całość przełożyć do słoiczka i szczelnie zamknąć. Najlepiej przechowywać go w temperaturze pokojowej, ponieważ w lodówce będzie twardniał
Di gotujeSkładniki na ciasto białka jajek, 8 szt cukier, 2 szkl ocet, 2 łyżki sól, szczypta płatki kukurydziane, 4 szkl Składniki na krem żółtka jajek, 8 szt mleko, 2 szkl mąka pszenna, 3 łyżki cukier waniliowy, 2 opak masło lub margaryna, 250g cukier puder, 4 kopiaste łyżki Dodatkowo masa kajmakowa, 2 łyżki mleko, 3-4 łyżki Przygotowanie W dużym naczyniu(...)łyżce masy żółtkowej. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Wykładamy na wystudzony placek białkowy, przykrywamy drugim plackiem. Masę krówkową rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, dolewamy mleko, mieszamy do połączenia. Dekorujemy wierzch ciasta. Kajmak można zastąpić rozpuszczoną czekoladą. Wstawiamy ciasto do lodówki na 3-4 godziny. Ja wstawiłam na godzinę do zamrażalnika
Gotowanie moimi oczamisoczyste. Idealne na przekąskę i podwieczorek. Dla dorosłych i dla dzieci :) 12 sztuk ciasto: 150 g mąki (szklanka) u mnie orkiszowa jasna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 50 g erytrolu 1 jajko 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 średnie marchewki krem: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego 2 łyżki erytrolu
Kucharzycaspód bardzo chrupiący. Ciasto podałam na porcelanie JESIEŃ PORCELANA BOGUCICE Spód: 100 g orzechów laskowych 130 g orzechów włoskich 100 g masła Masa serowa: 5 jajek 16 g cukru waniliowego (1 opakowanie) 0,5 szklanki cukru pudru 250 g chudego twarogu w kostce 800 g twarogu z wiaderka 40 g budyniu waniliowego 230 g kremu czekoladowo-orzechowego (typu nutella(...)wiaderkowy. Delikatnie dosypujemy budyń (cały czas miksujemy). Gładka masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy krem czekoladowo orzechowy i miksujemy do połączenia się składników. Na orzechowy spód wylewamy kolejno 2-3 łyżki białej masy oraz 6 łyżek czekoladowej (aż do wyczerpania). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160*C, przykrywamy
VioletoweKucharzenieDawno nie piekłam biszkoptów i nawet do córki mówiłam , że chyba już nie mam wprawy w pieczeniu ciast ..No, ale coś tam wyszło, nie tak jakbym chciała, ale biszkopt się udał..Taki biszkopt nada się do przełożenia jakimś kremem itp. lub nawet bez przekładania można zjeść.Ja upiekłam ten biszkopt z myślą o torciku na urodziny córki.Przepis na biszkopt(...)utrzeć z cukrem pudrem, waniliowym i szczyptą soli na bardzo puszystą masę.Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować, aż się połączą. Odłożyć 4 łyżki ciasta i do tej małej porcji ciasta dodać kakao, dokładnie wymieszać. Oba ciasta przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wymieszać wykałaczką robiąc zygzaki [ u mnie trochę za słabo
Moje domowe kucharzenieKażde ma się rozumieć inne. Jedna napoleonka, ptyś z kremem kawowym, dwie tartaletki z truskawkami i torcik migdałowy. Poza jednym czy dwoma, z góry wiadomo co komu przeznaczone - a którym to łakomczuszki napełnią ekstra brzuszki? Wyliczasz bez wahania. Posłuszna pani za ladą chwyta kolejno szczypcami przedmioty twego pożądania; nawet nie okazuje zniecierpliwienia, kiedy kartonik musi zmienić - napoleonka(...)wstążeczkę mogę sobie co najwyżej sama zawiązać we włosach. Nawet gdybym przymknęła oko na odległość i opakowanie i sama sobie dała urlop od pieczenia, w żadnej cukierni nie dostanę ciasta, które od zeszłej niedzieli w całości, po brzegi, bez skrawka miejsca na konkurencję, absolutnie zawładnęło moim sercem. Biszkopt bazyliowy. Bizcocho de albahaca . Już teraz na dźwięk tego słowa
KUCHARNIA