czubate łyżki cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz(...)Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut. Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód. Krem : Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna
Różne smaki w kuchnistopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao na końcu. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 15 minut w 180 stopniach. krem: Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy krem i kakao, mieszamy do połączenia się składników. Rozwijamy biszkopt
Aga w kuchniciasto mogę jeść nie tylko od święta :) Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki - 15 dag cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka sody - 1 jajko - 15dag margaryny Biszkopt: - 4 jajka - 1 szklanka cukru - 2 łyżki wody - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 20 dag cukru - 1/2 litra mleka - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka(...)mąki ziemniaczanej - 2 cukry waniliowe - 1 margaryna Polewa czekoladowa: - 1/2 szklanki cukru pudru - 1/2 kostki margaryny - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Wszystkie podane składniki na ciasto zagniatamy, wyrabiamy i dzielimy na dwie cześci. Każdą pieczemy w 180 C przez około 30 minut (na złoty kolor). Jak blaty upieczone możemy przystąpić do robienia biszkoptu. Białka, cukier i wodę ubijamy
Zainspirowana w kuchniwszystko jest lepsze na następny dzień :) SKŁADNIKI: Ciasto: jaja 5 szt. cukier puder 1 szkl. mąka pszenna 3/4 szkl. kakao 3 łyżki proszek do pieczenia 2 łyżeczki olej 1 łyżka Poncz: woda przegotowana 1/2 szkl. koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki Krem: śmietana kremówka 36% 400 g. cukier puder(...)mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15-20 min., najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt schładzamy, kroimy na pół. Jeśli wyrosła górka to ją ścinamy, równamy. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy ponczem ( wymieszana woda z alkoholem ) i smarujemy dżemem malinowym. Krem: W szklance
Kuchnia PaulettesSkładniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 2 lekko kopiaste łyżki cukru pudru 20 dag masła 82 % 5 kopiastych łyżek masła orzechowego(...)obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie
Izabelawkuchniciastem. Należy one zdecydowanie do pracochłonnych, ale efekty są moim zdaniem oszałamiające. Składniki: Na ciasto orzechowe: 8 białek 200 g cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów 100 g wiórek kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na krem brzoskwiniowy: 400 ml syropu brzoskwiniowego 300 ml wody 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru(...)jednej puszki Dodatkowo: 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie z jednej puszki 25 sztuk ciasteczek typu delicje o smaku brzoskwiniowym, bądź pomarańczowym wódka 1/3 szklanki mocnej kawy Przygotowanie: Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając, najpierw dodajemy po jednej łyżce cukru, a następnie po jednym żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie przymieszujemy masę
My sweet a lifeciasto bez pieczenia, wystarczy je schłodzić około 3 godzin w lodówce. I gotowe. Podane na talerzyku lub wzięte do ręki. Zawsze smaczne! Składniki 2,5 paczki paluszków francuskich u mnie Brześć 1 opakowanie gotowej mieszanki do karpatki ( + potrzebne produkty z opakowania, u mnie to było dodatkowo : 1 kostka masła+ 500 ml mleka) kakao Najpierw przygotuj krem zgodnie(...)opakowaniu. W naczyniu (u mnie szklane) poukładaj jedną warstwę paluszków francuskich. Możesz spryskać gorzkim, zimnym espresso. Przykryj ją kremem, ostrożnie rozsmaruj. Na wierzchu poukładaj kolejną warstwę paluszków. Posyp kakao. Przykryj folią, włóż do lodówki. Po kilku godzinach można kroić. Ciasto szybkie, idealne w tym czasie kiedy jest bardzo gorąco. Jeśli macie silną wolę nawet poleży kilka dni w lodówce! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidłuższego czasu chodziło za mną zrobienie rurek z kremem. Jednak ciągle powstrzymywało mnie brak foremek, które są potrzebne do ich upieczenia. Dziś postanowiłam, że zrobię sobie takie foremki sama i zrobiłam :) Dlatego też moje rurki są duższe i być może grubsze od tych pieczonych na kupionych foremkach. Przepis nie mój, skorzystałam z przepisu z bloga Moje Wypieki klinknij(...)Pani Dorocie wyszło aż 60 rurek, mi natomiast może połowa tej ilości, ale chyba nawet nie. Możliwe iż ciasto grubiej miałam rozwałkowane i dłuższe te rurki zrobiłam. Ale nieważne, najważniejsze, że wyszły pyszne!!! Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej tortowej, 250g masła, 250g gęstej, kwaśnej śmietany, szczypta soli. Ponadto: cukier, 600ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 2 opakowania
W kuchni u Monikikakao -70 g zmielonych orzechów (dowolnych) -2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny) -150 g ksylitolu -100 g oleju rzepakowego -150 g napoju roślinnego -3 łyżeczki babki jajowatej Krem zielony z awokado i matcha -3 miękkie awokado -1 szkl. nerkowców -sok i skórka z 2 cytryn -ksylitol -herbata matcha Dodatkowo -migdały w płatkach -owoce typu maliny/truskawki/borówki KRUCHY KAKAOWY SPÓD(...)nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny). 7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut. Zostawić do wystudzenia. KREM Z AWOKADO 8. Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 1h. 9. Awokado obrać ze skórki i wyciągnąć
Candy Pandasodrobinę czasochłonne, ale szczerze warto. Rozpływają się w ustach! Składniki na ok. 45 babeczek Ciasto: 400 g mąki tortowej 200 g margaryny 150 g cukru pudru 3 żółtka szczypta soli tłuszcz do posmarowania foremek Masa: 0,5 l mleka 200 g masła 2 opakowania gotowego kremu waniliowego (opcjonalnie) masa kajmakowa krówkowa Dodatkowo: ulubione owoce (u mnie brzoskwinie w syropie, kiwi(...)Wykonanie: Do mąki dodajemy szczyptę soli oraz pokrojoną w kostki margarynę. Wszystko siekamy dodając cukier puder. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Smarujemy foremki tłuszczem. Wyrobione ciasto można rozwałkować i wyciąć za pomocą szklanki kółeczka. Ja wybieram szybszą opcję formowania kuleczki i rozprowadzenia jej ręcznie na foremce. Piec w temp. 190 st. przez ok. 20 minut (u mnie
Mojewlasne.plwyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha! Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki . Banalnie prosty i pyszny, smakujący cudownie białą czekoladą. Mega słodki, w połączeniu z babeczkami sprawił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinspiracją był przepis znaleziony tu - klik . TARTA ŚLIWKOWA Z ORZECHOWYM KREMEM FRANGIPANE Na orzechowy spód 190 g mąki 50 mielonych orzechów 15 g cukru 100 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą(...)Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wyłożyć nimi natłuszczoną wcześniej lub wyłożoną papierem do pieczenia formę na tartę - u mnie były to mini-formy na jednoosobowe tartaletki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 5-7 minut i delikatne podpiec.Wyjąc z piekarnika i wypełnić nadzieniem. ORZECHOWY KREM FRANGIPANE 100 g mielonych orzechów 50 g brązowego cukru
KUCHARNIAwątpliwości, bo jagielniki zdecydowanie nie są moją mocną stroną, ale nuda podczas odchorowywania w domu, niejako zmusiła mnie do sięgnięcia po kaszę i blender. I jaki był tego finał? Ciasto (Oreonik?) smakuje NIE-ZIEM-SKO . Obiecuję! Wegański sernik oreo: Szklanka zostawionej na noc w wodzie kaszy jaglanej 3 szklanki mleka sojowego słodzonego 6 łyżek ksylitolu/cukru Sok z cytryny 30g migdałów(...)zwilżyć palce, ale i tak po zamrożeniu będzie się trzymać) 4. Zblenduj dokładnie kaszę jaglaną z sokiem z cytryny i kremem Oreo. Zostaw do ostudzenia. 5. Wyłóż masę na lekko schłodzony spód. 6. Resztę ciastek pokrusz. 7. Posyp górę ciasta kakao, a następnie pokruszobymi ciastkami i ułóż kilka całych ciasteczek. 8. Schłodź w lodówce przynajmniej 3 godzinki. (Chociaż najlepszą konsystencję
Pland based filleżółtka 1 jajko kieliszek spirytusu 8 dkg margaryny 10 dkg cukru kryształu 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki przegotowanej letniej wody 5 dkg drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: ok 100g kremu czekoladowego 5 dkg rodzynek cukier puder do posypania po wierzchu ok 1 litr oleju do smażenia Sposób przygotowania: Drożdże kruszymy, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki(...)szczyptę soli, spirytus i przegotowaną wodę. Wyrabiamy w trakcie dodając roztopioną margarynę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie na grubość ok 1 cm i wykrawamy szklanką krążki. Na połowę krążków nakładamy krem oraz kilka rodzynek, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy dokładnie brzegi i wykrawamy szklanką o mniejszej średnicy. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia
Kuchnia w czekoladziepudru 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki gęstej śmietany 18% Składniki na krem: 1 litr śmietanki 3% 3 łyżki cukru pudru Ponadto: poziomki maliny czarne porzeczki borówki amerykańskie mięta Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy(...)lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi owocami. Smacznego
Słodki Zakątek