ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:902/1378)

Tarta orzechowa z masą chałwową oblana polewą czekoladową z prażonymi orzechami 185

cudowny przepis <3 Składniki (na formę do tarty o średnicy: 26-28 cm) Ciasto: 50 g cukru 30 g zmielonych na piasek orzechów laskowych 40 g mąki ziemniacznej 150 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Krem chałwowy: 150 g chałwy 125 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 150 g orzechów

KreatywnePiny
Ciasto toffi 350

podzielić na dwie części i każdą rozwałkować   na wielkość blachy. Każdą z rozwałkowanych połówek ciasta   umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Każdą część piec osobno 12 – 15 minut w temperaturze 190 stopni C. Składniki na krem: Śmietana 30% 3 łyżeczki   żelatyny Śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wrzącej

Na słodko lub wytrawnie
Rolada z musem truskawkowym 175

Rodzinka zażyczyła sobie roladę. Akurat nie miałam żadnej śmietanki na krem ale z zamrażaki wyjęłam truskawki więc postanowiłam ją nadziać musem truskawkowym. Roladka wyszła pyszna, nie za słodka i pięknie pachnąca truskawkami. Tylko taka mała roladka dla moich łasuchów to za mało bo zniknęła zaraz ja  zrobiłam zdjęcie. składniki: rolada 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus truskawkowy 350 g truskawek mrożonych lub świeżych 1 galaretka truskawkowa Przygotować ciasto na roladę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite białka. Dużą blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem

Monia miesza i gotuje
Sernik na zimno z musem truskawkowym 823

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na zakończenie sezonu truskawkowego musiałam przygotować jakiś pyszny deser. Padło na sernik! Nie miałam ochoty włączać piekarnika, a więc

Marta Gotuje
Babeczki pomarańczowo-piernikowe z kremem cynamonowym 156

masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości 3/4 papilotki. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy. Śmietankę ubijamy razem z serkiem na gładki krem, dodajemy cukier puder i cynamon i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem dekorujemy muffinki i posypujemy czekoladowymi kamyczkami. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto caffe latte na jogurtach 201

około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko przestygnie zdzieramy papier i ponownie wkładamy do formy. Masa jogurtowa: Żelatynę namoczyć. Jogurt, cukier i cukier waniliowy wymieszać ze sobą. Ubić 100 g śmietany i dodać do masy jogurtowej. Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z kilkoma łyżkami masy a następnie wlać do kremu jogurtowego. Połowę masy wyłożyć na biszkopt i włożyć(...)kilkoma łyżkami masy a następnie wlać do kremu kawowego. Masę w całości przelać na stężałą pierwszą warstwę kremu jogurtowego i również włożyć do lodówki aż do stężenia. Wówczas wlać pozostałą masę jogurtową i znowu włożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ciasto przed podaniem można oprószyć kakao. Ciasto dodaję do akcji

My simple kitchen
Sernik z jogurtów greckich pod kokosową pierzynką 29622

Uwielbiam serniki, w szczególności takie puszyste i lekkie jak ten! Na moim blogu znajdziecie przepis na cytrynowy twarogowiec , sernik jogurtowo-twarogowy z kakao i sernik jogurtowo

Be Fit Be Strong
Szarlotka kajmakowa 297

prażonych jabłek ze słoika - 24 g żelatyny w proszku Składniki na krem kajmakowy: - 200 g masy kajmakowej - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% Składniki na krem śmietankowy: - 100 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki 36% - 1 łyżeczka cukru pudru Składniki na karmelizowane orzechy: - 50 g orzechów włoskich - 3 łyżki cukru - 1/2 łyżki wody Tortownica(...)ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy. Potem dodajemy po żółtku i jeszcze chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Dno tortownicy wykładamy papierem i przekładamy ciasto, wyrównujemy. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt w formie rzucić na podłogę z niewielkiej wysokości

Kuchenne Wariacje
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1707

Styczeń jest dla mnie okresem obfitującym w urodziny. Mam okazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek(...)krem włożyć do lodówki (dzięki temu stwardnie już trochę). Ostudzony biszkopt orzechowy podzielić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzecha

Passions hobbies life
BABECZKI CYTRYNOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM 126

Maleńkie babeczki, a tyle radości... Dzieciakom, aż śmieją się buźki na widok tych kolorowych wypieków na jeden kęs. Z pysznym kremem śmietanowym na wierzchu i kolorowymi jajeczkami będą miłym akcentem na Wielkanocnym stole. Wypróbujecie? Składniki: 1 szkl cukru 25 dag mąki uniwersalnej ( pszennej ) Szymanowskiej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia op.cukru waniliowego 1/4 kostki margaryny szklanka maślanki szczypta soli(...)mąkę do jajek, ciągle miksując. Rozpuszczona wystudzona margarynę dodać do ciasta, wymieszać, Przekładać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, piec 20 minut w 180 st. *Kremówkę ubić na sztywno, dodawać po łyżce mascarpone, miksować. Dosłodzić cukrem pudrem do smaku. * Na każdą wystudzona babeczkę nakładać za pomocą szprycy cukierniczej krem, udekorować kolorowymi jajeczkami

Z Majeczką w kuchni
Rogale drożdżowe, które rosną jak opętane 3911

wyboru ...mniejsze, większe..z wiśniami lub z kremem czekoladowym.. Już nie raz piekłam takie szybkie rogaliki, które nie wymagają wyrastania, ale te są ciut inne ..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj .Ilość składników podaję za autorką..a ja wczoraj wieczorem zrobiłam z połowy porcji ..musiałam tylko dodać ciut więcej mąki, bo ciasto było rzadkie....zrobiłam małe rogaliki i ciut większe(...)szkl. oleju dowolne nadzienie wiśnie krem czekoladowy Ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, cukier oraz drożdże wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.  Mąkę przesiewamy (to ważne! Inaczej rogale nie będą tak puszyste i lekkie) i połączyć razem z proszkiem do pieczenia.Dodać jajka, zaczyn, olej i dokładnie wymieszać łyżką [ ja zagniotłam rękoma].Ciasto podzielić na 4 części, każdą

Moje domowe kucharzenie
Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 334

obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach. Ser feta rozdrabniamy i bardzo dokładnie miksujemy / ucieramy na gładki krem. Możemy to robic w miseczce umieszczonej nad gotującą się wodą – będzie łatwiej. Dodajemy odrobinę pieprzu i czosnku. Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka. Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej

Ostra na Słodko
Tort Makowo – Orzechowy Bez Laktozy 222

białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 180g cukru 200g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1-2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub parę kropli aromatu migdałowego Krem: 700ml mleka migdałowego 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 200g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 1 kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy – miękka, w temperaturze(...)Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (biszkopt może delikatnie opaść, bo jest dużo wilgotnego maku). Krem: 5. Orzechy zemleć w blenderze i przesypać do rondelka. Wlać 350ml mleka i zagotować, cały

Mała Cukierenka
Leśny mech - słodkie ciasto szpinakowe z egzotyczną nutą. 200

opakowaniu, a tylko w 250 ml wrzątku i odczekujemy aż stężeje do konsystencji gęstej zupy-kremu lub kisielu - jak kto woli. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i gdy zgęstnieje dorzucamy do niej galaretkę, mieszamy mikserem i dodajemy banany, znów mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, po czym rozkruszoną częścią ciasta przykrywamy ją. Na wierzchu układamy owoce. Wybór należy

BaRepas
Muffinki korzenne z powidłami 114

wyczuwa się w cieście - wypełnione są w środku powidłami a na wierzchu pokryte - kremową pierzynką. Składniki na 12 szt.: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 soku pomarańczowego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka Krem śmietanowy(...)będzie jednolita.  Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 2/3 wysokości otworu  (fot.2) .  Piec około 25-30 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce. W międzyczasie przygotować krem śmietanowy.  Bardzo ważne jest, żeby śmietana i serek mascarpone były schłodzone przed

Świat Ciasta