Kopczyki kreta zrobione przez młodszą córkę. Ciasto: 1,5 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 3/4 szkl. mleka 0,5 szkl maślanki 2 łyżki kakao 1 -2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 250 śmietanki kremówki 30 % 1 łyżeczka żelatyny 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego
Moje domowe kucharzenieprzepis, który pojawił się w książkach siostry Anastazji, wg mnie najlepszy. Pychotka Składniki: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao 4 jabłka Krem: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru kostka masła(...)olejek rumowy Sposób przygotowania: Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać dodając mleko.Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić
Cukiernia Pychotkikleik Mąkę, mleko i wodę dokładnie wymieszać, dodać kleik z siemienia Wymieszać, najlepiej mikserem - ciasto jest dość płynne Smażyć (najlepiej bez tłuszczu, na patelni do naleśników), przewracać dopiero, gdy naleśnik swobodnie odkleja się od patelni. Jeśli przewrócisz za wcześnie naleśnik się niestety rozpadnie Krem czekoladowo - morelowy Składniki: 150 g suszonych moreli 4 łyżki kakao 15 ml ciepłej wody
pyszne zdrowościmój pomysł na prezent na Dzień Ojca - taki smakołyk na pewno ucieszy każdego tatę! Słodki nieduży tort, mocno kokosowy i czekoladowy, przełamany słodko-kwaśnymi truskawkami, a w środku niespodzianka - krem na bazie pysznej i mega zdrowej kaszy jaglanej. Nawet nie wiedziałam, że można z niej coś takiego wyczarować. Przepis na budyń z kaszy jaglanej z truskawkami znalazłam dwa dni temu(...)wierzchu grubą równą warstwę kremu kokosowego. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut do pół godziny. Przygotuj polewę jak w tym przepisie . Śmietankę zagotuj na mniejszym gazie. Wrzuć połamane czekolady, przemieszaj i wyłącz ogień pod rondelkiem. Dodaj masło i mieszaj, do połączenia się składników. Zostaw na parę minut do lekkiego przestudzenia. Letnią polewą polej ciasto, rozsmaruj ją też na brzegach. Wstaw
Anioszek w kuchnikolorowo i pogodnie, zatem i w kuchni nie może być inaczej! Wielu z Was prosiło mnie o przepis na czekoladowe muffiny, które zrobiłam na Wielkanoc - wtedy z cudownym kremem kajmakowym, który zdobyłam na Frymarku Bydgoskim. Niestety nie zdążyłam ich sfotografować, bo nadmiar kuchennych obowiązków skutecznie mi to utrudnił tym bardziej, że w tym roku Wielkanoc dla całej rodziny(...)papilotkami. Wymieszać suche i mokre składniki, na sam koniec dodać do całości sodę, wymieszać i natychmiast nakładać ciasto do papilotek. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut. Bon appetit! Dodatki: Jakie tylko podpowiada Wam wyobraźnia, np. czekolada lub krem, jak u mnie. Czekolada: 3/4 szklanki posiekanej czekolady + 1/4 do posypania muffin (3/4 dodać
Garniec Magaliemasa jabłkowa, jabłka ciekawie łączą się ze śmietanką tworząc coś na wzór jakby budyniu, delikatnego kremu. Polecam nie tylko do śniadaniówki, ale także na piknik! Dla kogo: dla szukających przepisu na "coś do śniadaniówki" dla jabłkożerców dla lubiących drożdżowe wypieki Składniki na ciasto: 400g mąki pszennej 150ml mleka 30g świeżych drożdży pół szklanki cukru (ok. 100g) jajko 50g rozpuszczonego masła
Mania Wypiekaniacukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 1/3 szklanki letniego mleka 2 łyżki soku z cytryny 5 łyżek cukru trzcinowego Skworcu Dodatkowo; migdały w płatkach Skworcu argentyński krem karmelowy Skworcu * Przygotowanie; Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i masło i sok z cytryny. Mieszamy. Następnie wsypujemy składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy i drożdże. Dokładnie mieszamy. Możemy użyć(...)był tylko lekko wmieszany. Gofrownicę nagrzewamy, na każdą płytkę wykładamy 1 łyżkę ciasta. Ciasto będzie gęste lecz klejące, takie ma być. Pieczemy aż gofry będą złociste. Polewamy pysznym karmelowym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi. * Dulce de Leche Chimbote to oryginalny, karmelowy krem prosto z Argentyny. Ten przypominający smakiem karmel lub krówkę egzotyczny specjał może być doskonałym
Radość kipiąca uśmiechem.Mamy sezon na świeże jabłka, więc zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie ciasto z jabłkami. W sam raz do kawki i szybko znika z talerzyków. Do ciasta użyłam produktów firmy PLENUS NATURA . Zapraszam :) Składniki : 1i 3/4 szklanki mąki tortowej typ 550 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Plenus Natura 1 łyżka cukru wanilinowego(...)szczyptą soli na sztywna pianę.Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i masłem na krem. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać, następnie dodawać stopniowo ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Jabłka obrać, umyć i pokroić w kostkę, dodać do ciasta i jeszcze raz wymieszać.Ciast ma gęstą konsystencję ale tym się nie zrażajcie bo wyjdzie delikatne
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: Biszkopt owsiany (dwie formy- śr: 9cm x wys: 4cm) -4 jajka -90g ksylitolu -120g mąki owsianej drobno mielonej bezglutenowej -40g skrobi z tapioki (lub kukurydzianej/ziemniaczanej) Krem z batatów -350-400g batatów (jeden duży) -70g moreli niesiarkowanych (lub daktyli) -2 duże łyżki masła orzechowego Polewa morelowo- czekoladowa -50g moreli niesiarkowanych -2 łyżki gorzkiego kakao(...)ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorące biszkopty z piekarnika i spuścić je (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm (nie opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptów oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Każdemu wyrównać górę i podzielić na 2 blaty. KREM Z BATATÓW
Candy Pandasznów sięgnę do mojego ulubionego tekstu; "Potrzeba matką wynalazków". A od siebie dodam - i starszą siostrą weny. 😊 Dostałam kryteria, jakie ma spełniać ciasto, co może zawierać, a czego nie, z prośbą o stworzenie przepisu. Poszperałam po internecie, a zwłaszcza w wegańskich klimatach. To właśnie tam, zaczerpnęłam kilka pomysłów, które można wdrożyć we własnej kuchni i diecie. 2 garści suszonych daktyli(...)nabrały wilgoci. Gdy zmiękną odcedzamy, bez dokładnego odsączana. To nam ułatwi miksowanie. Gdy powstanie gładki krem, dodajemy żółtka, resztę mokrych składników, a na końcu to co suche. Białka ubijamy na sztywno z solą, delikatnie, łopatką, partiami łączymy z ciastem. Tortownicę wykładamy papierem, wylewamy ciasto, wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 45 -50 minut
Dieta moja pasjaszklanka cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik w proszku Na krem z mascarpone: 400ml śmietany kremówki 500g serka mascarpone 3 łyżeczki cukru pudru Na krem maślany: 200g masła 10 łyżek cukru pudru Na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru pudru barwniki w proszku Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady(...)sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy
Pyry na Gazmój malutki chłopczyk jest już poważnym mężczyzną. Życzenie było takie aby był czekoladowy z solonym karmelem. Tort o średnicy 20 cm. Przełożony kremem z orzeszków ziemnych i kremem czekoladowym (ganache) a przełamany jest porzeczkową galaretką. Drip z solonego karmelu. Polecam Wam. Jest słodki, orzechowy, z solonymi orzeszkami. Praca przy tym torcie była czystą przyjemnością(...)smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem. Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na cztery części. Krem z masła orzechowego i mascarpone 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego (użyłam z kawałkami orzechów) opcjonalnie
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBlachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy aż po brzegi folią aluminiową. KREM : Połowę mleka gotujemy razem z cukrami i masłem. Do drugiej połowy dodajemy mąkę, budynie i jajka. Dobrze mieszamy żeby nie było grudek. Wlewamy na gotujące mleko i chwilę gotujemy cały czas mieszając. SKŁADANIE CIASTA : Układamy 1 warstwę herbatników, wylewamy połowę gorącego budyniu. Równo rozsmarowujemy i układamy
Pani na deserTort śmietankowo czekoladowy Składniki : Biszkopt jajka - 7 szt cukier - 1 szkl mąka - 1 szkl olej - 2 łyżki kakao - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Krem 400 ml śmietana 36 % 650 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 - łyżka żelatyny 3 łyżki wrzącej wody Dodatkowo : lentilki rurki białe czekoladowe Poncz : 0,5 szkl gotowanej i ostudzonej wody 1 - łyżeczka(...)olej, zmiksować. Na samym końcu dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem, ostrożnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, o wymiarach 27 cm. Piec przez ok.30 minut w 180 stop. Wyjąć biszkopt z tortownicy, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem : Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie, ostudzić. Mocno schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej kremówki
Kuchnia DanusiSkładniki na ciasto:5 jajeksok z 1 cytryny125 g cukru pudru100 g mąki pszennej25 g mąki ziemniaczanejszczypta proszku do pieczeniaSkładniki na krem śmietanowy:500 ml śmietany kremówki 30%75 g cukru pudru2 opakowania Śmietan-Fix400 g truskawek50 g wiórków kokosowychDodatkowo:kilka truskawek w całościkokosowe kulki (np. Rafaello)łyżka cukru Tym razem zaproponuje połączenie dwóch smaków - truskawkowego z kokosowym. Muszę(...)słodka.Białka ubić z sokiem z cytryny i 125 g cukru pudru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka (fot.1) i mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozprowadzić na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszez piekarnika (fot.2). Piec około 15 minut w temp. 180ºC.Jeszcze gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem kryształem. Usunąć papier i zwinąć
Świat Ciasta