Nietypowy, zielony kolor, dla wielbicieli kulinarnych ciekawostek, to ciasto idealne, zachwyca kolorem, smakiem, jest łatwe w wykonaniu i zawsze się udaje, no i posiada walory zdrowotne, ze względu na zdrową bazę jaką stanowi ...szpinak, nie smakuje szpinakiem, za to kolor - niezrównanie piękny, sami się przekonajcie, warto spróbować! Składniki: 450 g mrożonego szpinaku , 1 szklanki cukru 6 jaj 1 szklanki oleju(...)ostudzeniu skroić wierzch ciasta odłożyć na bok. Śmietanę ubić z cukrem , dosypać zagęstnik, można zastosować żelatynę, ale ta wersja jest szybsza, wyłożyć na ciasto. Ściętą warstwę ciasta rozdrobnić, posypać po kremie, teraz wygląda jak mech, na wierzchu posypać pięknymi, rubinowego koloru pestkami granatu. Podając porcję ciasta dbać aby granat, który się osypuje uzupełniał talerzyk z ciastem, gdyż pięknie wygląda
kgwjanczewoodkrój około 4 cm kawałek ciasta (od strony dłuższego boku). Następnie ciasto zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do całkowitego wystudzenia. Pozostały kawałek ciasta leśny mech pokrusz na niewielkie kawałki. Krem śmietankowy Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij(...)sztywny krem. Kilka łyżek bitej śmietany odstaw, a resztę wymieszaj z większością borówek (część zostaw do dekoracji). Roladę szpinakową delikatnie rozwiń i posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną i posyp pokruszonymi kawałkami leśnego mchu. Możesz to zrobić od razu na paterze lub talerzu; będzie to wyglądało bardziej efektownie. Wierzch rolady szpinakowej
Food Squaremiękkie, a ja nabierałam na nie coraz większej ochoty. Po torcie (o którym powinnam opowiedzieć Wam wcześniej, ale jednak napiszę później) nie miałam chęci na zbyt skomplikowane, pełne kremów i słodyczy ciasta. Chciałam czegoś prostego, miękkiego, pachnącego. Tej jesieni, mam wrażenie, panuje moda na ciasta z całymi gruszkami. Już rok temu zauważyłam je na kilku blogach, i bardzo mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier i miękką margarynę razem rozetrzeć. Sodę namoczyć w mleku. Do roztartych składników dodać proszek do pieczenia, namoczoną sodę, miód i jajka. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto podzielić na pół, do jednej z części dodać kakao i ponownie zagnieść. Obie części podzielić na pół, tak aby powstały 4 równe części. Rozwałkować i piec każdy z placków(...)migdałowe 3 szkl mleka zagotować z cukrem i margaryną, w pozostałym mleku rozrobić budynie , mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną masę i gotować aż krem zgęstnieje. Ostudzone ciasto przełożyć masą na przemian ( ciemne-jasne-ciemne -jasne ciasto) posmarować również wierzch ciasta i posypać płatkami migdałowymi
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapieczenia. Każdy płat na osobnej blaszce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedno ciasta, a następnie drugie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz budyniem(...)wystudzenia. Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany 36% śmietan-fix nie jest potrzebny
Kuchnia MagdaLenypieczenia. Każdy płat na osobnej blaszce. Nakłuwamy widelcem i pieczemy najpierw jedno ciasta, a następnie drugie, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 min. Podczas pieczenia ciasto będzie się wybrzuszało, więc co jakiś czas trzeba go przekłuwać. Studzimy. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W misce mieszamy pozostałą część mleka z żółtkami oraz budyniem(...)wystudzenia. Miękkie masło kroimy na kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami wystudzony budyń i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Gotowy krem wykładamy na ciasto francuskie, równomiernie go rozsmarowując. Zimną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem razem z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem na sztywną masę. W przypadku użycia śmietany 36% śmietan-fix nie jest potrzebny
Kuchnia MagdaLenyjego nietypową konsystencję, w innym wypadku można poczuć się z lekka „zapchanym”;) Ciasto: 120 g miękkiego masła 70 g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl. soku pomarańczowego Hortex 1 czubata łyżeczka drożdży w proszku 3 łyżki dżemu pomarańczowego Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego(...)cytryny. Krótko miksujemy, tylko do połączenia serka z cukrami (zbyt długie miksowanie może znacznie rozrzedzić mascarpone, które w lejącej konsystencji nie nadaje się do użycia). Przygotowany krem rozprowadzamy równą warstwą na pomarańczowym cieście. Na wierzch wykładamy przestudzoną frużelinę wiśniową. Ciasto odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą
Smaki Na TalerzuCześć! Przed Wami kolejne wydanie tortu. Tym razem w wersji dla wielbicieli tych o bardziej wyrazistych, czekoladowych nutach, coś a’ la torcik wedlowski
Domowe ciastaciasto od dawna jest jednym z moich ulubionych (od dawna też próbuję go opublikować, jednak cały czas na drodze stają mi inne przepisy;) ). Jest pyszne, ale tym co czyni je atrakcyjne jest również to, że przygotowuje się go bardzo prosto i błyskawicznie (no, nie licząc czasu jaki potrzebuje galaretka na stężenie;) W zasadzie cała istota zawiera się w upieczeniu biszkoptu(...)ważne). Następnie blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ
Smaki Na TalerzuDziś przedstawiam Wam nie za słodkie ciasto jogurtowo -bananowe z polewa czekoladową. Mam nadzieję że podpasuje Wam ten przepis :) Już go mało zostało, dobrze że zrobiłam zdjęcie. Składniki biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki cukru brązowego 2/3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Dodajemy do nich stopniowo cukier, a dopiero(...)resztę dodać do śmietany. Obydwie masy wymieszać ze sobą. Biszkopt przekładamy, najpierw biszkopt, następnie 1/3 kremu na to banany i 1/3 kremu. Następnie biszkopt, krem, banany i krem. Tak przełożone ciasto włożyć na 1 godz do lodówki. Po tym czasie zalać roztopioną czekoladą i znów schować do lodówki. Smacznego
Panda i jej światWilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć i całkowicie wystudzić. Do miski wlać wszystkie składniki na krem. Ubić na puszystą masę i wyłożyć na zapadnięty wierzch ciasta. Na końcu dodać ulubione owoce
wyzwania kuchenneokoło 75 minut. 4. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20-23 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa chałwowa: 5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać zmielone orzechy, pokruszyć chałwę i rondelek postawić na ogniu, składniki, mieszając zagotować(...)czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem ( patrz FILM ). Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch mazurka dowolnie udekorować bakaliami lub słodkimi jajeczkami. Ciasto odstawić na całą noc. Udanych wypieków
Mała Cukierenkałyżeczki proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3/4 szkl. wody 1 galaretka truskawkowa Krem: 1/2 tabliczki białej czekolady 300 g śmietany kremówki 1 śmietan-fix gorzka czekolada do posypania WYKONANIE Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Wlewamy na blaszkę wyłożoną(...)następnie zagotowujemy, do gorącego musu dodajemy galaretkę, mieszamy dokładnie, studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy ze śmietan- fixem. Dodajemy czekoladę oraz pozostawiony mus. Przełożenie ciasta: biszkopt-mus truskawkowy- biszkopt- krem- gorzka czekolada
słodki bratekpyszne ptysie z kremem malinowym typu patissiere, choć trochę odstępstw od zasad jego przygotowania zastosowałam. Same ptysie można upiec dzień wcześniej, by wystudzone czekały na wypełnienie gotowym wystudzonym kremem. Na ptysiowe ciasto potrzeba: - 0,5l mleka - 200g masła - 450g mąki pszennej - 9 jaj - szczypta soli - masło i mąka do przygotowania blaszki - cukier puder do posypania gotowych ptysi W sporym naczyniu(...)płyn mruga do mnie, że już pora, stopniowo, mocno mieszając, dodaję przesianą mąkę i nie przerywając energicznego mieszania, parzę ciasto około minuty. Przekładam do miski, aby szybciej stygło, ciasto wygląda teraz trochę jak ziemniaczane puree. Zimne już przekładam do miski miksera i na średnich obrotach miksuję dodając po kolei wszystkie jajka. Gotowe wyciskam przy pomocy rękawa cukierniczego na blaszkę
I tu będę miała takie teUpieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta. Warstwa 1: 900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką ) 3 budynie śmietankowe 2 opakowania delicji wiśniowych Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku(...)wody. Odstawić do wystygnięcia - pilnować, żeby galaretka się nie zsiadła. Śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki wlewać cienkim strumieniem ostygniętą galaretkę - miksować na małych obrotach. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Pozostałe galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody. Lekko tężejącą galaretkę wyłożyć na wierzch ciasta. Tak przygotowane ciasto Shrek dobrze schłodzić w lodówce - minimum 4 godziny. Smacznego
kolorowotorcikowo