ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:584/1378)

Tarta z truskawkami i borówkami z kremem mascarpone 345

czubate łyżki cukru 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 szkl. mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo : 250 g truskawek koszyczek borówek galaretka  agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche :  Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz(...)Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego złocistego koloru. ok. 30 minut.  Można 5 minut wcześniej zdjąć fasolę i ok. 5 minut ,( uważając , żeby nie przypalić spodu ) przyrumienić sam spód. Krem : Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem . Gdy śmietana troszkę zaczyna

Słodkości i nie tylko
Pastéis de nata, czyli to co w Portugalii najpyszniejsze 117

Pastéis de nata to tradycyjne portugalskie tartaletki z ciasta francuskiego, wypełnione kremem budyniowym z dużą ilością żółtek. Pochodzą z lizbońskiego klasztoru hieronimitów w Belem, gdzie zakonnicy używali białek do krochmalenia habitów, a żółtka zaczęto wykorzystywać do produkcji ciasteczek. Są one przepyszne w smaku, szczególnie zaraz po wyjściu z pieca, lekko opruszone cynamonem! Składniki: 12 babeczek - 2 płaty ciasta francuskiego(...)syropu. Syrop wlewałam porcjami do powstałego wcześniej kremu, również energicznie mieszając. Bardzo ważne jest mieszanie, gdyż grudki bardzo szybko się tworzą. Jeżeli masa posiada grudki to można masę przecisnąć przez sitko, jednak u mnie nie było takiej konieczności. Do powstałej masy dodałam 3 żółtka i wymieszałam. Formę do muffin wyłożyłam krążkami z ciasta francuskiego i wypełniłam masą jajeczną

Receptura smaku
Mini eklerki 148

rzadko jadam w domu. Ja, jak to ja na deser przyszykowałam parę smakołyków. Jedną z moich propozycji były mini eklerki - takie na jeden gryz. Bardzo smaczne, przygotowane z ciasta parzonego i kremu budyniowego, wszystko polane czekolada deserową. Pycha!" Składniki: 320 g mąki 150 g margaryny 1,5 szklanki wody 5 jaj 400 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego(...)ścianek. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie kolejno dodajemy jajka i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy masa będzie gładka, ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne poduszeczki. Pieczemy około 15 minut w 200`C - bądź do momentu zarumienia. Krem budyniowy najlepiej przygotować wcześniej.  Do rondelka przelewamy 350 ml  mleka, do reszty mleka wsypujemy proszek

Słodkie Przyjemności
Ciasto z truskawkami, kremem i bezą 587

szczypta soli Warstwa truskawkowa: - 1 kg truskawek - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki cukru Na krem: - 400ml śmietany kremówki - 250g mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - 1 paczka cukru wanilinowego  - sok z połowy cytryny Dodatkowo wiórki kokosowe  B eza: - 4 białka (pozostałe z ciasta) - 170g drobnego cukru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na ciasto u gniatamy na gładkie ciasto(...)truskawkami studzimy. Przy szedł czas na p rzygotowa nie kremu. Mikserem ubija my kremówkę z cukrem, aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy serek mascarpone i dokładnie mieszamy. Krem na kładamy na ciasto z truskawkami, na wierzch delikatnie prze kładamy bezę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, aż będzie dobrze s c h łodzone. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Pychotka z migdałami 527

Połowę piany wyłożyć na ciasto, posypać połową płatków migdałowych po wierzchu. Mają powstać dwa takie same ciasta – kruche ciasto, powidła, piana, płatki migdałowe. – Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut. Krem – Zagotować połowę mleka z cukrem i cukrem waniliowym. – W reszcie mleka roztrzepać żółtka i obie mąki(...)razem i ugotować budyń. – Wystudzić i utrzeć z miękkim masłem na gładki krem – dodając do masła po łyżce kremu. – Krem wyłożyć na jedno ciasto i przykryć drugim. Odstawić na kilka godzin

To co kocham
Babeczki Monte z kremem orzechowo-śmietankowym 93

Jakie orzechowe! Cudowne! Kremowe i delikatne! — Właśnie takie słowa usłyszałem, rozdając te babeczki znajomym. Wszyscy byli zachwyceni. Do końca nie wiem, czy to zasługa dodatku popularnego deseru do ciasta, dużej ilości kremu, czy czekolady, ale jedno wiem na pewno — te babeczki są rewelacyjne! Pomysł na ich upieczenie podsunęła mi pewnego lutowego dnia Kasia — właścicielka uroczego psa Bohuna(...)Formę na muffinki wyłóż papilotkami. Do każdej papilotki włóż najpierw porcję ciemnego ciasta, a następnie porcję białego ciasta (każde po około 1 łyżce). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut do suchego patyczka. Babeczki wyjmij i ostudź. Krem orzechowy Masło utrzyj mikserem do białości, dodaj cukier puder i ponownie utrzyj. Następnie dodaj Nutellę oraz kakao

Food Square
Ciasto gruszkowe 140

ciasto.  Kiedy galaretka całkowicie stężeje przykrywamy drugim blatem ciasta i smarujemy dżemem. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, nie przerywając miksowania wlać żelatynę. Krem wyłożyć na ciasto.  Schłodzić 2-3 godziny. Przed podaniem wierzch ciasta posypać kakao.  Tortownica

magiczna kuchnia Kasi
Kawowy crème pâtissière 167

Wczoraj oprócz pączków z mojego przepisu skusiłam się na Bomboloni- czyli włoskie pączki wypełnione kremem patissiere.  Szczerze powiedziawszy bardziej skusił mnie krem niż same ciasto pączkowe. Jak dla mnie w smaku przypomina budyń, jednak jest bardziej kremowy i delikatniejszy.  Podstawowy przepis na ten krem nie przewiduje dodatku kawy. Ja jednak delikatnie go  zmodyfikowałam i pokusiłam się

Krakowskie smaki Ani
Ciasto Filadelfia bez pieczenia 3027

Ciasto Filadelfia – to pyszne ciasto ze słodkim spodem z sucharków, warstwą kremu oraz lekko kwaśną galaretką z wiśniami dla przełamania słodkiego smaku. Ciasto to jest dość szybkie w przygotowaniu i nie wymaga pieczenia. Podane niżej składniki dotyczą blaszki o wymiarach 23 x 33 cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Filadelfia – Składniki: Składnik na spód: 285 g sucharków bez cukru(...)przegotowanej wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Filadelfia: Przygotować spód ciasta: Sucharki wrzucić do blendera i rozdrobnić do konsystencji piasku. Jeśli zaś nie macie blendera, to możecie umieścić sucharki w woreczki i rozdrobnić je bardzo dokładnie uderzając w dni drewnianym wałkiem. Następnie do pokruszonych sucharków dodać krem kakaowo-orzechowy i dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa. Blaszkę do pieczenia

Kulinarne Przeboje
Biszkopt z malinami 124

Wokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego  do popołudniowej kawy.  Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka  i ciasto gotowe.   Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)krem wykładamy na ostudzony biszkopt.  Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie według przepisu na opakowaniu.  Odstawiamy do przestudzenia.  Maliny układamy na kremie  i zalewamy tężejącą galaretką.  Ciasto wstawiamy do lodówki.   Smacznego

Pyszności Słodkości
Tort pomarańczowy z truflami 198

Ostrożnie oddzielamy ciasto od boków formy, wyjmujemy. Dosuszamy przez 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku. Z wyglądu biszkoptu tym razem nie byłam zadowolona, bo opadł trochę więcej niż planowałam, ale po przekrojeniu na blaty moje „niezadowolenie” zmieniło się w zachwyt. Fantastyczna struktura wilgotnej gąbki, przetykanej nitkami skórki pomarańczowej i cudowny zapach świeżej pomarańczy. Zanim przystąpimy do przygotowania kremu rozpuszczamy galaretkę(...)mieszadło i dodajemy skórkę startą z wyparzonej pomarańczy. Mieszamy na niskich obrotach wlewając ostudzoną, ale płynną galaretkę do chwili, aż składniki się połączą. Ciasto biszkoptowe przecinamy na 3 blaty. Tort składamy, delikatnie nasączając blaty, przekładając kremem, na którym układamy pokrojone na kawałki fileciki z pomarańczy (przykrywamy je kremem). Wierzch tortu dekorujemy truflami, listkami mięty i kandyzowanymi pomarańczami. Boki ozdabiamy chipsami

mojewypiekiinietylko
Miodownik cytrynowo-orzechowy 180

często mieszając. Zestawić z ognia, gorącą masę orzechową wylać na drugi miodowy spód, wyrównać łyżką i piec  w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Przygotować cytrynowy krem: ½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie, wymieszać z sokiem cytrynowym. Pozostałe mleko zagotować z cukrami , do wrzącego wlać masę i ugotować gęsty budyń. Zostawi(...)Miękkie masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać po łyżce budyniu aż powstanie gęsty krem. Miodowy blat bez orzechów umieścić w foremce, wyłożyć cytrynowy krem , przykryć miodowym blatem z orzechami. Ciasto nakryć folią aluminiową włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na 3 dzień ;) Ciasto podałam na klasycznej i eleganckiej porcelanie Ambition , którą polecam jako świąteczny prezent dla każdej pani

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy tort z jeżynami 151

schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Krem przekładamy do worka cukierniczego lub zwykłego worka strunowego i wyciskamy obręcz z kremu na około spodu(...)rzadsza będzie polewa i cieńsze strużki na cieście. Kiedy czekolada nie jest już gorąca, ale wciąż jeszcze jest płynna przekładamy ją do woreczka i wyciskamy wzdłuż ciasta. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i świeżymi owocami. Smacznego! Po więcej słodkich zdjęć zapraszam na mój Instagram :) Post Czekoladowy tort z jeżynami pojawił się poraz pierwszy w CIASTKOŻERCY

Ciastkozercy
CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI 318

wiecie uwielbiam ciasta budyniowe ( a jakich ja ciast nie uwielbiam?! ;) ). Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasto budyniowe o orzeźwiającym smaku! Delikatny makowy biszkopt przełożony pomarańczowym kremem i obsypany chrupiącymi bakaliami. Ozdobione soczystymi owocami sprawia, że wygląda niesamowicie apetycznie i przywodzi na myśl wakacyjne słońce i egzotyczne wakacje! Niebo w gębie! Ciasto po które sięga się z przyjemnością(...)margaryna – 50 g * jajko – 5 szt * suchy mak – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * budyń śmietankowy z cukrem – 3 op x 60 g * mleko – 800 ml * margaryna – 220 g * olejek do ciast pomarańczowy – 2 łyżki DODATKOWO: * orzechy nerkowce – ok. 50 g * kokos – 30 g * pomarańcza

Ostra na Słodko
KRUCHE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ 142

Drożdżowe z nutellą już były , więc teraz przeszedł czas na te z ciasta kruchego. Delikatne , wręcz rozpływające się w ustach ciasto , wypełnione po brzegi gorącym czekoladowym kremem i oprószone cukrem pudrem … Do tego szklanka gorącego kakao , albo ulubionej kawy … Czy może być coś lepszego w chłodne , jesienne popołudnie?! Ps. najlepsze prosto z piekarnika , kiedy to gorący krem wręcz(...)żółtko – 1 szt * śmietana kwaśna 18% – 2 łyżki * olejek waniliowy – 1 łyżeczka DODATKOWO : * gęsty krem czekoladowy ( lub połamana czekolada ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Masło rozcieramy z cukrem pudrem , dodając żółtko , śmietanę i olejek. mieszamy z przesianymi mąkami i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki. Po tych czasie rozwałkowujemy

Ostra na Słodko