lekko się zarumieni. Śmietankę koksową lub śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol. Po upieczeniu ciasta wystudzić. Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone. Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić(...)owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście. Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej węglowodanów polecam po nałożeniu kremu posmarować go warstwą dżemu z czarnej porzeczki 100%. Ciasto nie tylko wygląda, ale i smakuje znakomicie! Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach Smacznego! — BTW całości z bitą śmietanką kokosową, bez owoców, cukru
Ola la LCHFprosty do wykonania. Uwielbiam w torcie różne tekstury dlatego na spodzie układam cienki blat, chrupiącego kruchego ciasta. Jeśli kruchy spód i biszkopt upieczesz dzień wcześniej uporasz się z tortem w błyskawicznym tempie. Do wykonania tortu nie potrzebujesz tylki cukierniczej i dodatkowego kremu do ozdoby, pomimo tego tego prezentuje się bardzo elegancko, dzięki wykończeniu owocową glazurą. Torcik był zdecydownie za mały(...)łyżki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruchy blat: 60 g mąki orkiszowej jasnej 60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 80 g masła szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 350 ml śmietany kremówki 35% 2 łyżki białego rumu 5 łyżek cukru pudru/ksylitolu Skladniki na poncz: 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 1 łyżka cukru/ksylitolu Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jestem ogromną fanką ciast z owocami sezonowymi. Z kremem czy bez, świeże owoce zatopione w cieście to coś, co uwielbiam. Tym razem przygotowałam ucierane ciasto ze świeżymi malinami i borówkami, słupkami migdałów i gęstą, kwaśną śmietaną. Przepis jest banalnie prosty, a wykonanie szybkie. Potrzebne nam (na prostokątną formę 20cm x7cm) : *na ciasto ucierane: - 2 spore jajka - 100 g masła - 1/3szklanki
W poszukiwaniu inspiracjiPolecam pysznego bloga z kuchnią meksykańską www.alemeksyk.eu, na którym znalazłam przepis na to obłędne ciasto. Na blogu znajdziecie również pyszną zupę “krem z kukurydzy”, Więcej... Artykuł Ciasto z dynią i orzechami pochodzi z serwisu Słodki Pomysł
Słodki PomysłBajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Są świetnym sposobem na pozbycie się ciasta, które zostało po świętach czy imprezie. Możemy wrzucić do nich wszystkie ciasteczka, ciasta, babki (byleby bez owoców, kremów, galaretek itp.), czyli tzw. czerstwe suche ciasto. Ja wykorzystałam dość duży nadmiar ciasta, które zostało mi po wyrównaniu murzynka pod ostatni tort mleczny. Do tego sporo bakalii
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianastępnie dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i kawałki ananasa, wymieszać łyżką. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem ananasowo-kokosowy 200 g kawałków ananasa z puszki 4 czubate łyżki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki cukru pudru 100 g serka(...)dokładnie z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić wzdłuż. Na spodni blat wyłożyć cały krem ananasowo-koksowy, rozsmarować i przykryć wierzchnim blatem. Waniliowy krem z serka mascarpone rozsmarować na górze ciasta. Całość oprószyć delikatnie cynamonem i ozdobić połówkami orzecha włoskiego. Smacznego :) PS. Jeszcze raz wszystkim dziękuję, za udział w moim pierwszym konkursie, mam nadzieję
Moniki SmakołykiPyszny, słodki i mocno owocowy - krem pomarańczowy. Idealny jako baza do przekładania ciast, ciasteczek i bez. Poniższy krem niesamowicie pachnie i smakuje, więc jeżeli lubicie pomarańcze to na pewno orange curd przypadnie Wam do gustu. Przepis dodaje do akcji "Pomarańcze - wszyscy tańczą i ja tańczę" . Składniki na słoik 200 ml: sok z 1 pomarańczy + miąższ odrobina soku z cytryny ½ kostki
Ugotowaćpieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier, następnie dodać żółtka z proszkiem, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce mąki wymieszanej z kakao, ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej, pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30minut, gotowy zostawiamy do ostudzenia, a następnie przekrawamy na dwie części (z tortownicy wychodzą(...)zostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem i lekko docisnąć, na wierzch wylać rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, wyrównać, wierzch delikatnie podzielić na kwadraty i na każdy zrobić szprycą dekoracje z kremu, tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce. Biszkopty przed przełożeniem można delikatnie nasączyć mocną herbatą, biszkopt będzie bardziej wilgotny
KUCHNIA POLSKAjestem pewna jak to z tą wuzetką jest – kto ma rację i jak ta klasyczna, oryginalna powinna smakować, to jedno wiem na pewno – ta smakuje świetnie:) Kakaowe ciasto: 230 g miękkiego masła lub margaryny 110 g drobnego cukru 6 jajek 60 g ciemnego kakao (roztartego w 1/2 szklanki wrzącej wody) 230 g mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku(...)wanilinowe 130 g cukru pudru 3 szklanki kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Przygotowanym kremem przekładamy kakaowe ciasto. Polewa: 200g czekolady deserowej 1/4 szklanki kremówki lub mleka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i ciągle mieszając rozpuszczamy na niewielkim ogniu
Smaki Na Talerzuświecie może się przejeść. Polecam je na specjalne okazje, idealnie sprawdzi się jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy, nie ukrywam, zwłaszcza, jeżeli ktoś jest(...)gotowe jak i kajmak. Wegus ma pod górkę, ale jaka satysfakcja ps. Upiekłam to ciasto pilotażowo, bo chciałam przetestować przed urodzinami mamy, następnym razem upiekę je w tortownicy jako tortę, bo idealne się do tego nadaje. Na tortownicę o średnicy 26 cm składniki na krem i bitą śmietanę będą takie same, ale biszkopt upiekę z połowy składników. Składniki na wegańskie
greenscarfZbieranie jagód w tym roku zaliczone, więc musiało powstać ciasto ;) Zamiast drożdżowego z kruszonką upiekłam biszkopt na mące kokosowej i przełożyłam lekkim kremem twarożkowym z nutą wanilii. Tort podarowałam w prezencie imieninowym. Jest lekki, nie zawiera masła i doskonale komponuje się ze świeżymi jagodami :) Oczywiście całość posłodziłam ksylitolem, więc tort nie zawiera tradycyjnego cukru. Na lato doskonały! :) Biszkopt kokosowy(...)Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii 3 łyżeczki inuliny
FitKotoczami. I tak w mojej głowie powstał przepis na te tartę. Miałam ochotę (jak zawsze) na cynamon :) A że niedawno dorwałam krem z ciasteczek speculoos, To wszystko zaczęło układać się w jedną, smakowitą całość :) Składniki: Ciasto: 300 gram mąki 100 g cukru pieczenia 100 g margaryny lub masła pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią(...)przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 `C Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również
CynamonemPoOczachoczami. I tak w mojej głowie powstał przepis na te tartę. Miałam ochotę (jak zawsze) na cynamon :) A że niedawno dorwałam krem z ciasteczek speculoos, To wszystko zaczęło układać się w jedną, smakowitą całość :) Składniki: Ciasto: 300 gram mąki 100 g cukru pieczenia 100 g margaryny lub masła pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią(...)przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 175 `C Formę do tatry smarujemy tłuszczem. 2/3 części ciasta rozwałkowujemy, wykładamy spód formy oraz brzegi (dość grubo). Spód smarujemy kremem z ciasteczek speculoos. Na to wylewamy masę serową. Na wierzchu układamy postarzałą część ciasta ( polecam użyć wyobraźni, zrobić kratkę, powycinać tematyczne kształty, można również
CynamonemPoOczachminut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź w tortownicy. Zimne wyjmij z formy i przekrój na 4 blaty (ostatni będzie wypukły, gdyż ciasto urośnie "z górką"). Krem czekoladowy 100 g. gorzkiej czekolady 200 g. serka mascarpone 150 g. śmietanki 36% 1 op. śmietan-fixu (9 g.) 1 łyżeczka cukru pudru Czekoladę połam na kostki w włóż(...)limonki. Do mascarpone wlewaj po trochę tężejącej galaretki buraczanej i zmiksuj całość. Do nasączenia 1/2 szkl soku z pomarańczy Dolny blat ciasta nasącz około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Rozsmaruj na nim połowę kremu buraczanego. Przykryj drugim blatem, nasącz go i wyłóż cały krem czekoladowy. Przykryj trzecim blatem, nasącz sokiem i posmaruj drugą połową kremu z buraka. Połóż górny
Delicious Placezagniatamy kruche ciasto, jeśli z jakiegoś powodu klei się do rąk dodajemy jeszcze trochę mąki, jeśli natomiast nie chce się zagnieść dodajemy łyżkę lub 2 kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i pieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Najlepiej jest upiec placki dzień lub 2 wcześniej, by poleżały(...)partiami dodając cukier puder. Następnie nie przestając ucierać dodajemy po łyżce kaszy i sok z cytryny, ale tutaj już radzę próbować masy by nie okazała się zbyt kwaśna. Gotowym kremem przekładamy placki, a wierz oblewamy polewą czekoladową. Możecie jak ja użyć gotowej lub użyć np roztopionej w kąpieli wodnej czekolady. Smacznego
Cynamonowe szczęście