przekrawałam go na dwa placki. Dzięki temu doskonale wyczuwa się w nim aromat migdałowy. Masa jak pianka. Puszysta, lekka, pyszna i ten krem morelowy.... wspaniały. ( Tortownica 26 cm) Składniki na ciasto: 170 g (1 szklanka) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ¼ łyżeczki soli 140 g (3/4 szklanki) cukru(...)zalałam 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszałam. Kiedy zastygła podgrzałam na moment, żeby nabrała płynnej konsystencji. Kremówkę ubiłam na puch. Dodałam żelatynę i odsączone morele. Wymieszałam. Gotowy krem wyłożyłam na zastygniętą masę na cieście migdałowym. Wstawiłam do lodówki na przynajmniej 3 – 4 godziny do całkowitego zastygnięcia. Wierzch można dowolnie udekorować. Nie mogłam się doczekać, kiedy wyjmę moje ciasto
Kuchnia u Krysiekspresowe ciasteczka z cynamonem Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami Krem czekoladowy Sangria, czyli owocowe orzeźwienie Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym Sałatka z kurczakiem, pesto, rukolą i suszonymi pomidorami Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą Pobierz PDF z przepisami na Walentynki Walentynki(...)mieszankę, olej, cukier, roztrzepane jajka i ziarna z wanilii. Dodaj przesianą mąkę z sodą i wszystko wymieszaj delikatnie. Do formę do pieczenia muffinek włóż papilotki i wlej do nich ciasto, tak by zajęło 3/4 wysokości papilotki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ºC na około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź. Tuz przed podaniem
Eat me! Fit me!ciast z piekarnika zachciało mi się czegoś bez pieczenia, co wymaga po przygotowaniu leżakowania w lodówce. Sięgnęłam po przepis, który kiedyś gościł kilkakrotnie w mojej kuchni - ciasto cappuccino. Zmieniłam go trochę i zamiast kremu karpatkowego, zrobiłam masę budyniową, gdyż niedawno przygotowywałam karpatkę i potrzebna mi była jakaś lekka odmiana. Do tej masy wykorzystałam budyń w proszku, dla chcących przygotować(...)zaznaczając, że warto zmniejszyć ilość składników, żeby warstwa budyniowa nie była za gruba. Moje ciasto cappuccino to dwie warstwy ciasteczkowe, wspomniana już masa budyniowa i krem cappuccino zrobiony na bazie Śnieżki i serka mascarpone. Ciasto cappuccino bez pieczenia Składniki: masa budyniowa 2 budynie w proszku bez cukru 0,5l mleka 8dag margaryny 4 łyżki cukru krem cappuccino 1 opakowanie Śnieżki
Smakołyki Berenikisuper się pieką,nie przywierają do formy, nie są twarde. Oczywiście można przygotować je z dowolnym nadzieniem,ja dziś chcę Wam zaproponować orzeszki z kremem z mleka w proszku-przepyszne :) SKŁADNIKI CIASTO 3,5 szklanki (250 ml) mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki cukru 150g rozpuszczonego masła 2 jajka 1 żółtko 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)lekkim podważeniu np nożem powinny super odchodzić od formy. I postępujemy tak do skończenia ciasta,za każdym razem polecam lekko smarować olejem dziurki na ciasto. Skorupki studzimy,potem do każdej dajemy troszkę kremu (można robić to szprycą lub polecam drewniany patyczek od lodów) Dwie skorupki składamy do siebie i gotowe :) Orzeszki wsadzamy do lodówki Na drugi dzień
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCisto Kinder Bueno dzisiaj w wersji bez pieczenia, połączenie masy kajmakowej z herbatnikami i pysznym kremem Kinder Bueno. Przygotowuje się je szybko i smakuje wyśmienicie. Na pewno takim deserem będą zachwycone dzieci, jest idealne na przeróżne okazje rodzinne, urodziny lub uroczystości. SKŁADNIKI : 300 g herbatników jasne i ciemne 600 - 700 ml śmietany 30% 300 g serków waniliowych(...)łyżką cukru, kiedy śmietana jest już sztywna dodajemy pokrojone batoniki, serki waniliowe i nutelle, mieszamy. Wlewamy na koniec rozpuszczone 2 łyżki żelatyny, mieszamy. Masę wylewamy na ciasto, następnie rozkładamy porcje ciastek i chłodzimy około 2 godzin. Pozostałą śmietanę ubijamy z 1 cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru. Pod koniec ubijania wlewamy rozpuszczoną 1 łyżkę żelatyny, mieszamy. Śmietanę rozkładamy
Kulinarne Fantazje MarioliNo to wczoraj skończyłam 35 lat... piękny wiek :-) Zaczynam się zgadzać z tymi, którzy mówią, że wiek po 30-tce, to najpiękniejszy okres w życiu kobiety
Czary - gary w kuchniCiasto wzbogaciłam biszkoptem budyniowym a do kremu dodałam galaretki truskawkowe. Dzięki temu nabrało ono bardziej wyrafinowanego smaku. Składniki biszkopt 5 jajek 1 budyń waniliowy Gellwe ok. 2/3 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Gellwe 1 szkl cukru krem 1 l mleka 2 budynie rodzinne śmietankowe Gellwe 2 galaretki truskawkowe Gellwe 250 g margaryny lub masła dodatkowo(...)cukrem pudrem i śmietanexem. Smarujemy wierzch ciasta i posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , bita śmietana , budyń , ciasto , Cukry Nyskie , czekolada , galaretka , Gellwe , herbatniki , kajmak , krem
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyPyszne ciasto na każdą okazję. Przygotowując go należy jednak uzbroić się w cierpliwość, tak aby obie masy dobrze stężały. Polecam również biszkopt z tego przepisu, bo wychodzi idealny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 170 g cukru 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody Na nasączenie: 1 torebka herbaty(...)stopniowo dodając cukier waniliowy. Do ubitej śmietany wlać tężejącą galaretkę i zmiksować do połączenia składników. Dolny placek ciasta nasączyć herbatą, po czym rozsmarować równomiernie krem brzoskwiniowy. Na krem nałożyć nasączoną górę ciasta. Galaretka: W garnuszku zagotować 700 ml wody, wyłączyć palnik i wsypać obie galaretki brzoskwiniowe. Dobrze wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ostudzoną włożyć do lodówki. Brzoskwinie dobrze odsączyć
Passions hobbies lifekakaowym spodzie. W środku znajdziesz również morele z syropu, które możesz zamienić na brzoskwinie. Nie przejmuj się, że w składzie jest soczewica i kasza jaglana – kiedy spróbujesz gotowe ciasto nie będziesz wyczuwał ich smaku! Zapraszam do obejrzenia video przepisu // Składniki na spód: 150 g płatków jaglanych 75 g kokosu 150 g daktyli + 120 ml gorącej wody 2 łyżki kakao(...)syropie z moreli lub brzoskwiń. Krem mieszaj do momentu zagotowania. Następnie zdejmij z ognia i dodaj kokos, cukier oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj. Połowę lekko ostudzonego kremu wyłóż na spód ciasta. Następnie ułóż morele lub brzoskwinie z syropu, a na nie resztę kremu. Na suchej patelni podpraż kokos z dodatkiem cukru. Wyłóż go na wierzch ciasta. Na koniec polej
Via GustoPyszne, mocno czekoladowe i bardzo słodkie.Wspaniałe ciasto do małej czarnej. Spód z czekoladowego ciasta kruchego oraz krem czekoladowo-karmelowy, wprost rozpływa się w ustach.... polecam wszystkim łasuchom spód kruchy: 100 g masła 160 g mąki 1 łyżka kakao 1 jajo 50 g cukru szczypta soli z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć(...)lodówki. Piekarnik nagrzać do 200 st C, ciasto rozwałkować, przełożyć do okrągłej formy, lekko wywinąć brzegi. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 min. Wystudzić. krem: 1 puszka gotowego mleka karmelowego 150 g gorzkiej czekolady oraz 250 g śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 banany kakao czekoladę rozpuścić, wymieszać z mlekiem , wyłożyć
Z Marcepanemzaszkodzić dziecku, ani sobie. Wiadomo, że zdrowe odżywianie to podstawa, ale czasem najdzie nas ochota na coś słodkiego i wtedy z pomocą mogą przyjść nam tzw. "zwykłe" ciasta - bez mas i ciężkich kremów. Niezawodna okazuje się w tym wypadku szarlotka. Także w nowej odsłonie z chrupiącym wierzchem z płatków kukurydzianych. Dla kogo: dla fanów szarlotek dla lubiących innowacje(...)waga po obraniu) 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta: Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica
Mania WypiekaniaBakaliowe blaty, przełożone kremem brzoskwiniowym z delicjami, a to wszystko pokryte brzoskwiniami i galaretką. Ciasto jest naprawdę pyszne! Polecam serdecznie 💗 Źródło Składniki (blaszka 23/33 cm): ciasto: białka 8 szt, cukier 200 g, żółtka 3 szt, wiórka kokosowe 100 g, rodzynki 100 g, orzechy włoskie zmielone 200 g, mąka pszenna 3 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, krem brzoskwiniowy: syrop(...)ciasto będzie sztywne i chrupiące. Blaty najlepiej upiec w tym samym czasie, ponieważ gdy druga blaszka z ciastem będzie oczekiwała na upieczenie to białka opadną. Jeden z upieczonych blatów pozostawiamy w formie. Krem: Do garnuszka przelać syrop z brzoskwiń, 150 ml wody oraz cukier i zagotować. Pozostałą wodę miksujemy z budyniami, mąką i żółtkami. Mieszankę wlewamy na wrzący syrop
kulinarne odsłony patikroić:) Jest jeszcze cała w lodówce i chłodzi się, a ja czekam na mojego pierwszego testera. Truskawki górą! Składniki na kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 3 łyżki cukru pudru 1 jajko krem mascarpone 250 g serka mascarpone 5 łyżek cukru 1 szklanka śmietanki kremowej 30 % Dodatkowo 0,5 kg truskawek Sposób przygotowania Mąkę przemieszać(...)wyłożyć na nią ciasto. Spód tary dokładnie podziurkować widelcem, dać do lodówki na ok 30 min. Nagrzać piekarnik do 180 stopni piec ciasto ok 20 min. aż się zarumieni. Dać do ostudzenia, w miedzy czasie przygotować krem. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na spód ostudzonej tarty
pink envelopeTimes New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 30g przyprawy do piernika Krem orzechowy: 600g orzechów włoskich 300g cukru pudru 300ml śmietanki 30% Ponadto: 2 słoiczki powideł śliwkowych 2 tabliczki(...)czasie mieszamy aż do połączenia składników i od razu polewamy każdy piernik. Wygładzamy wierzch oraz boki ciasta, pozostawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto jest najlepsze po kilku dniach, kiedy piernik nawilgnie. Blaty piernikowe pieczemy tydzień przed planowaną konsumpcją ;) Kremem przekładamy 3-4 dni wcześniej, a polewamy na spokojnie, dzień lub dwa dni przed rozkrojeniem
Kuchnia w czekoladzieCześć Wam! Dzisiaj znowu na słodko, ale za razem bardzo pracowicie. Mini ptysie z dwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba(...)grubości około 1 cm w odległości 2-3 cm od siebie, ponieważ ciasto parzone bardzo zwiększa swoją objętość. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu studzimy, następnie przecinamy w pół. Do wykończenia kremów potrzeba nam: 2 małe śmietany 36% ( lub 30%) 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 ml whisky 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka
Kuba Gotuje