pochodzi z moich starych zapisków i nie raz już z niego skorzystałam. Ciasto jest pyszne, wilgotne w środku i cudownie pachnie. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną, ale ciasto swobodnie można przełożyć kremem lub polać dowolną polewą. (Forma o wymiarach 12 x 21 cm) (*) 2 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)suchego patyczka) w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą. (Ja użyłam lukru, który zabarwiłam barwnikami spożywczymi.) (*) Możecie użyć większej formy, ciasto przeciąć na pół i przełożyć kremem. Moje wyszło dość wysokie
Di gotujeżółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut(...)wsyp galaretkę, dobrze wymieszaj, ostudź. Kiedy mus przestygnie, ubij w misie miksera śmietanę kremówkę. Do ubitej śmietany wmieszaj delikatnie mus rabarbarowy do połączenia się składników i otrzymania gęstego kremu. Masa serowa: 500 g serka twarogowego (może być wiaderkowe) 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia
Kulinarna (nie)codziennośćCzasami mamy ochotę na ciasto. Na ciasto ciemne, czekoladowe, aromatyczne. Dziś u mnie takie właśnie jest! Biszkopt czekoladowy i mocno czekoladowy krem! Składniki na biszkopt czekoladowy -6 dobrych dużych wiejskich jaj w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru ,u mnie Diamant 2-3 łyżki letniej wody 2 łyżki kakao Nagrzej piekarnik(...)Wystudzić. Masło zmiksować na puch z cukrem pudrem.Ciągle miksując dodawać krem, na koniec wlać wódkę. Miksować. Biszkopt możesz przekroić na 3 blaty i przełożyć nimi ciasto. U mnie dwa blaty. Przełożyłam kremem. Ubiłam śmietankę 36% i wyłożyłam na wierzch ciasta. Jeśli zostanie Wam czekoladowej masy, zrezygnujcie z białej śmietany i wykorzystajcie masę na wierzch. Schłodzić ciasto w lodówce, najlepiej
Z Kuchni Do Kuchniskładniki: ciasto 250 g mąki 125 g margaryny 1 żółtko jaja 1 łyżka cukru pudru szczypta soli krem 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 3 łyżki mielonych migdałów 300 g borówek kilka jeżyn Ze składników: mąki, margaryny,żółtka, łyżki cukru pudru oraz szczypty soli zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać(...)Śmietanę ubić. Serek maskarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone migdały, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować borówkami i jeżynami. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujepodanej ilości wrzątku. Delikatnie przestudzić i wymieszać z malinami. Schłodzić w lodówce do czasu, aż lekko zgęstnieją, a następnie tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać i przełożyć ponownie do lodówki do czasu aż stężeje. krem: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 3 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić z cukrem i połączyć z maskarpone. Gotową masę wyłożyć(...)piekarniku rozgrzanym do 140 C (termoobieg) przez ok. 60 minut. Beza powinna lekko popękać, być chrupiąca i dobrze wypieczona. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przełożyć na gotowy krem i chłodzić ciasto w lodówce. Moje ciasto lekko zmodyfikowałam poprzez dodanie cukru migdałowego i mielonych migdałów i otrzymałam wersję migdałową malinowej chmurki
Kolorowa kuchnia Elkirazem coś dla fanów batoników Bounty. Fantastyczne ciasto z gęstym kremem kokosowym na spodzie, który nie wymaga pieczenia, oblane polewą czekoladową Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i idealne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, ponieważ nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru a mimo to bosko smakuje Składniki na ciasto: 200 g mąki migdałowej lub zmielonych orzechów
Ola la LCHFjest to sernik w stylu fit, niestety jako dietetyk nie mogę się z nią zgodzić, chociaż z pewnością jest to lżejsza alternatywa dla standardowych serników z masłem lub ciast z tłustymi kremami. Polecam ze względu na to, że to na prawdę pyszne ciasto. Składniki (na blachę 20 cm x 20 cm): 100 gram biszkoptów 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej
Mango PapajaCiasto ptysiowe <3. Bardzo szybkie ciasto z lekkim kremem i świeżymi truskawkami. Proporcje na formę 21x21 cm. Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moren . 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 2 jajka 50 gram masła 1/4 łyżeczki soli 100 gram śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki serka mascarpone 150 gram truskawek
Czerwony Gupiksmaku, wódka ma lekko rozgrzewającą moc, przyjemny smak mnie osobiście smakował kieliszek z pomarańczą i ciut chilli, również dodałam do kawy do nasączania ciasta do tiramisu, smak ciasta z połączeniem kremu wyśmienity z wyczuwalnym posmakiem żołądkowej gorzkiej z figą przepis na ciasto "zobacz TUTAJ" , polecam to tiramisu właśnie z żołądkową gorzką z figą, a w trakcie jedzenia tiramisu chce się
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: jajka- 6 szt mąka -6 łyżek cukier -6 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka tłuszcz barwnik spożywczy czerwony-szczypta barwnik zielony -szczypt a KREM śmietana kremówka ( PURATOS) cukier puder -2 łyżki truskawki PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto na różę Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać żółtko i barwnik(...)sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon. Roladę odstawić do lodówki. (function
Kuchnia DanusiPomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego . Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :) Biszkopt: 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru(...)papier i włożyć z powrotem na spód blachy. ? Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny
Czerwień i błękitczłowiek ma po prostu ochotę na słodką klasykę… Ptysie zdecydowanie się do niej zaliczają;) Moje ulubione( po bajaderkach;)) cukiernicze ciastko z dziecięcych lat. Sowita porcja kremu w pysznym połączeniu z dobrze wypieczonym, parzonym ciastem to słodkie zapomnienie… Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu Ptysie idealnie sprawdzają się na okolicznościowych posiedzeniach kawowych, czy tzw. imieninach cioci(...)Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów". Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące
Domowe ciastawsypujemy cukier. Wszystko gotujemy ok. 30 minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody co spowoduje, że zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę(...)mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem rozsmarowujemy na naszym kruchym cieście – cienka warstwa, a następnie resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na obrzeżach ciasta taki rancik żeby później środek wypełnić konfitur. Wstawiamy na chwilę do lodówki
Kuchenne Wariacjesposób mu się oprzeć. Słodki, mleczny krem idealnie łączy się z kakaowym biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców jest dobrym sposobem by oprócz(...)środkowej półce piekarnika przez 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Zostawić do ostudzenia. Krem mleczny: Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać mieszając do momentu aż cukier się rozpuści, ostudzić. W misce ubić mikserem masło, następnie dodać
Passions hobbies liferózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki zimnego płynu. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i ksylitolem, wlać do gotującego się mleka. Przykryć(...)Blaty nasączać ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Pierwszy blat posmarować konfiturą z dzikiej róży, a następnie wyłożyć część masy budyniowej, przykryć drugim blatem. Nałożyć kolejną część kremu (zostawić jedynie tyle, by udekorować wierzch ciasta) i przykryć ostatnią warstwą biszkoptu. Wierzch wygładzić i udekorować. Schłodzić w lodówce
FitKot