czekających na wskazówki, co mają robić. Jako że od rana dali trochę popalić, pomyślałam, że może czekolada poprawi mi nastrój i na nią też postawiłam. Ugnietliśmy ciasto, a później zajęliśmy się kremem. Najwięcej frajdy było oczywiście z wyklejaniem blaszki ciastem, a ile zjedli surowego przy tym... nie chcę wiedzieć :) Po krótkiej przerwie na bajkę chłopaki byli gotowi działać(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 20 minut. Po tym czasie usuwamy arkusz papieru z obciążeniem, a ciasto dopiekamy około 10 minut. Studzimy. Ganash: W czasie gdy upieczona tarta stygnie, zabieramy się za przygotowanie czekoladowego kremu. Śmietankę dość mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Uważamy żeby się nie zważyła. Zdejmujemy z palnika, dodajemy połamaną w kostki czekoladę
Kuchnia w czekoladziePuszysty biszkopt przełożony kremem ananasowym, truskawkami i bitą śmietaną. Tort idealny dla wielbicieli nie słodkich ciast. Oczywiście można dozować ilość cukru w kremie, zależy kto co lubi. Biszkopt: 5 jajek 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając(...)Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrami. Ciasto dzielimy aby wyszły trzy krążki. Dolną część przekładamy do tortownicy, nasączmy ponczem i wykładamy krem ananasowy, przykrywamy drugim krążkiem, nasączamy i wykładamy lekko tężejącą galaretkę. Ostatnią część ciasta kładziemy na galaretkę i nasączamy. Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie ściągamy bok tortownicy, przekładamy na paterę i smarujemy
Anielskie wypiekiwyjątkowym tortem dla Was i co roku chcę, aby kolejny był lepszy niż poprzedni. W końcu urodziny, to ważny dzień w roku! Tym razem, na te 4., wyczarowałem ciasto z najlepszym kremem pod słońcem — z masła orzechowego z grzesznymi babeczkami Reese's, które są moim cheatem number one . Warstwy mięciutkiego czekoladowego ciacha na maślance nasączonego whiskey, skrywają w sobie słodko(...)solą i proszkiem do pieczenia. Wlej czekoladową mieszankę oraz maślankę i połącz wszystko łyżką. Ciasto przelej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45-60 minut do suchego patyczka. Kolejno wyjmij, wystudź i przekrój na 3 blaty. Krem z masła orzechowego Masło o temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem do białości. Następnie
Food Squarezrobiłam to ciasto w wersji z truskawkami. Trochę inne, mniej kwaśne ale równie dobre. Goście zachwalali. Pychotka Składniki: Ciasto: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 150 g mąki pszennej 100 g masła Krem: 500 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru cukier wanilinowy 2 łyżeczki żelatyny Beza: 3 białka(...)20x30 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z truskawkami.Wylać na upieczone ciasto. Składniki na krem ubić. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami. Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli
Cukiernia PychotkiUwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych. Składniki: Ciasto kruche: 220 gram mąki pszennej 100 gram masła 70 gram cukru pudru 3 żółtka Krem: 250 gram serka mascarpone 100 gram jogurtu naturalnego 50 gram wiórek czekoladowych 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: 250 gram
Bajeczna Kuchniaubitej piany dodawać po jednym żółtku, ubijać. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem formy o wymiarach (33x23 cm). Piec w 180 stop. przez ok.35 minut, ostudzić. Krem : Ananasy odlać z syropu, osączyć na sicie , pokroić w kostkę. Odlać trochę syropu z ananasów, wsypać proszek budyniowy, rozmieszać. Pozostały syrop przelać(...)przekroić na 2 części, jedną mniejszą, drugą większą. Wyłożyć połowę kremu na mniejszą część nasączonego biszkoptu, ułożyć na kremie pokrojone ananasy, przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Wyłożyć resztę kremu , przykryć wystudzoną bezą. Wierzch ciasta udekorować rozpuszczoną czekoladą. Ciasto odstawić na 3 godz. do lodówki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement
Kuchnia Danusiolejek rumowy 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia maliny (lub inne owoce, np. z kompotu) Krem: budyń waniliowy kostka margaryny 1 opakowanie cukru waniliowego Polewa: pół kostki margaryny 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Najpierw ciasto: margarynę ucieramy w mikserze z cukrem pudrem. Wciąż mieszając dodajemy po jednym żółtku. Następnie, wciąż miksując, dodajemy mąkę(...)minut w 180 stopniach. Krem: przygotowujemy budyń i czekamy aż przestygnie. W misie miksera ucieramy margarynę z cukrem waniliowym i stopniowo dodajemy do niej przestudzony budyń. Gdy ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: polewę przygotowujemy rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy przestygnie oblewamy nią ciasto. Chłodzimy kilka godzin w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail
Marder&Marder Manufacturenastanie na nie czas. Zastanawiałam się co przyrządzę z nich w tym sezonie i padło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej(...)chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce, aż krem migdałowy zastygnie. * Ja kupuję 100 g płatków migdałowych (tyle jest potrzebne do całego ciasta) i mielę w malakserze Post Tarta z figami i kremem migdałowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuNareszcie weekend! A co za tym idzie, czas na niedzielne ciasto. Dziś proponuję coś odrobinę bardziej pracochłonnego. Lekki biszkopt, krem serowo-śmietanowy oraz słodka warstwa z dżemu i kokosowej posypki. Smacznie, słodko, w sam raz do niedzielnej kawki :) foremka 25x36cm Biszkopt: 7 jajek, 270g mąki pszennej tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mleka(...)dodać kolejno po jednym żółtku. Następnie dodać olej oraz mleko i krótko miksować na niskich obrotach. Następnie dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić. Masa : 500 g zmielonego chudego białego sera, 700ml
Z miłości do słodkościPozostaję w temacie letnich i lekkich ciast. Dziś bardzo orzeźwiająca tarta z kremem sokowo-budyniowym i bitą śmietaną. Ja użyłam soku gruszkowo-cytrynowego, więc mój krem miał przyjemnie orzeźwiający posmak. Wy możecie użyć waszego ulubionego, choć jak dla mnie to kolorystycznie pasuje tu coś bardziej czerwonego… Przepis z tej strony. Bardzo polecam, bo schłodzona w lodówce smakuje(...)soku 3 łyżki cukru 3 dojrzale brzoskwinie 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru ½ paczki cukru waniliowego 1 duża beza Kruszymy ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i mieszamy z masłem. Wykładamy na spód tortownicy(22cm) i dobrze ugniatamy. Całość chłodzimy w lodówce przez około 60 minut. Masa budyniowa: gotujemy budynie na soku owocowym z dodatkiem 3 łyżek cukru
Mia Cucina Sofietaefektowne ciasto,które doskonale pasuje na świąteczny stół. kakaowy biszkopt: 4 jajka 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli beza: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka posiekanych orzechów ziemnych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 75 g prince polo classic szczypta soli krem: 2 szklanki mleka(...)zimny budyń i ciągle ucieramy, aż powstanie jednolity krem. Do kremu wsypujemy posiekaną gorzką czekoladę i pokrojone prince polo. Całość mieszamy. Na jeden kakaowy placek smarujemy połowę masy, przykrywamy bezą orzechowo-kokosową,wykładamy resztę masy i nakładamy drugi kakaowy placek. Składniki polewy rozpuszczamy na ogniu i smarujemy wierzch ciasta. Ozdabiamy posypką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Kolorowa kuchnia Elkiwaniliowego 150g mąki pszennej 100g masła Galaretka: 600g malin (mogą być mrożone) 3 malinowe galaretki 3 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: 500ml śmietany kremówki 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Beza: 3 białka 150g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ciasto kruche: Składniki zagnieść ręcznie, lub zmiksować, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok 60 min. Po tym czasie(...)przez 15-20 min. Ciasto wystudzić Galaretka: Galaretki rozpuścić w wodzie, przestudzić, wymieszać z malinami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i taką galaretkę wyłożyć na ciasto, wyrównać i schłodzić w lodówce. Krem: Wszystkie składniki ubić ze sobą do powstania gęstego kremu, Wyłożyć na wychłodzoną galaretkę. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, pod sam koniec dodać mąkę
Idę coś wszamaćświetnie smakuje. Zawsze to coś innego czym możemy zaskoczyć swoich gości. składniki: ciasto 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka mąki pszennej użyłam typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanki mąki krupczatki 250 g cukru 3 duże jajka 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem 250 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru waniliowego oraz(...)odciąć wierzch (mniej więcej 1/3 wysokości ciasta). Odkrojoną część ciasta pokruszyć. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier waniliowy. Serek mascaropne wymieszać, następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto. Wierzch dokładnie obsypać okruchami z odkrojonego wierzchu. Posypać pestkami granatu. Wstawić do lodówki do schłodzenia
Monia miesza i gotujesmakoszy wiśni . To ciasto to hit wśród letnich wypieków. Składniki na blaszkę 25/30 cm Ciasto kruche: 1 pełna szklanka mąki pszennej 10 dag masła 3 żółtka 3 łyżki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Krem straciatella: 400 ml śmietanki 30%-36% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 listki(...)śmietany cały czas miksując. Robić to delikatnie tak aby nie powstały grudki. Dodać do masy startą gorzką czekoladę, wymieszać szpatułką. Gotowy krem rozprowadzić na sztywnej galaretce z wiśniami, przykryć upieczonym bezowym blatem. Ciasto chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonprzygotować z mrożonych owoców-zajmuje to jeszcze mniej czasu,bo nie trzeba wtedy czekać, aż galaretka ostygnie-wrzucone do niej mrożone truskawki błyskawicznie ją schłodzą. Krem jest idealny do przełożenia tortu, jako dodatek do ciast, lub podany w pucharkach w formie deseru! Smacznego!!! SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY: [na 4 pucharki lub do przełożenia 1 tortu] 250 g. świeżych truskawek(...)oddzielnym naczyniu ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy galaretkę z truskawkami-całość dokładnie mieszamy…i krem jest gotowy! Jeżeli krem nie jest odpowiednio gęsty do wyłożenia na ciasto lub biszkopt-włóżcie go na chwilę do lodówki. Krem truskawkowy jest gotowy do spożycia zaraz po przygotowaniu! Warto jednak zaczekać ok 1 godz.- po takim czasie
Domowe Torty