razem coś dla fanów batoników Bounty. Fantastyczne ciasto z gęstym kremem kokosowym na spodzie, który nie wymaga pieczenia, oblane polewą czekoladową Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i idealne dla osób z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi, ponieważ nie zawiera glutenu, laktozy, jajek i cukru a mimo to bosko smakuje Składniki na ciasto: 200 g mąki migdałowej lub zmielonych orzechów
Ola la LCHFjest to sernik w stylu fit, niestety jako dietetyk nie mogę się z nią zgodzić, chociaż z pewnością jest to lżejsza alternatywa dla standardowych serników z masłem lub ciast z tłustymi kremami. Polecam ze względu na to, że to na prawdę pyszne ciasto. Składniki (na blachę 20 cm x 20 cm): 100 gram biszkoptów 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej
Mango PapajaCiasto ptysiowe <3. Bardzo szybkie ciasto z lekkim kremem i świeżymi truskawkami. Proporcje na formę 21x21 cm. Przepis na ciasto ptysiowe pochodzi z książki "Ciasta i desery" Marianne Magnier-Moren . 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki wody 2 jajka 50 gram masła 1/4 łyżeczki soli 100 gram śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżki serka mascarpone 150 gram truskawek
Czerwony Gupiksmaku, wódka ma lekko rozgrzewającą moc, przyjemny smak mnie osobiście smakował kieliszek z pomarańczą i ciut chilli, również dodałam do kawy do nasączania ciasta do tiramisu, smak ciasta z połączeniem kremu wyśmienity z wyczuwalnym posmakiem żołądkowej gorzkiej z figą przepis na ciasto "zobacz TUTAJ" , polecam to tiramisu właśnie z żołądkową gorzką z figą, a w trakcie jedzenia tiramisu chce się
W Mojej Kuchni LubięSKŁADNIKI: jajka- 6 szt mąka -6 łyżek cukier -6 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka tłuszcz barwnik spożywczy czerwony-szczypta barwnik zielony -szczypt a KREM śmietana kremówka ( PURATOS) cukier puder -2 łyżki truskawki PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto na różę Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać żółtko i barwnik(...)sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon. Roladę odstawić do lodówki. (function
Kuchnia DanusiPomimo preferencji kulinarnych mojej rodziny, która lubi słone i pikantne, czasami udaje mi się przygotować coś słodkiego . Dziś na blogu ciasto - klasyk. Puszysty biszkopt, aksamitny krem z wanilią, owoce lata i orzeźwiająca galaretka. Mnie wystarczy mały kawałek, więc... częstujcie się :) Biszkopt: 5 jajek (osobno białka i żółtka) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnego cukru(...)papier i włożyć z powrotem na spód blachy. ? Masło utrzeć na puszystą masę, dodając po 1 łyżce wystudzonego budyniu. Masę wyłożyć na biszkopt, równo rozsmarować na cieście. Umyte i osuszone owoce rozłożyć na kremie i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić minimum 2 godziny
Czerwień i błękitczłowiek ma po prostu ochotę na słodką klasykę… Ptysie zdecydowanie się do niej zaliczają;) Moje ulubione( po bajaderkach;)) cukiernicze ciastko z dziecięcych lat. Sowita porcja kremu w pysznym połączeniu z dobrze wypieczonym, parzonym ciastem to słodkie zapomnienie… Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu Ptysie idealnie sprawdzają się na okolicznościowych posiedzeniach kawowych, czy tzw. imieninach cioci(...)Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów". Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące
Domowe ciastawsypujemy cukier. Wszystko gotujemy ok. 30 minut na średnim ogniu aby odparować nadmiar wody co spowoduje, że zrobi się nam konfiturka Kiedy ciasto już wystygnie, a konfitura będzie gotowa (i też wystudzona) to przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku zagotowujemy śmietankę a następnie wrzucamy do niej posiekaną czekoladę(...)mogą być całe kawałki ale dłużej będzie się rozpuszczać). Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania gładkiego kremu. Gotowy krem rozsmarowujemy na naszym kruchym cieście – cienka warstwa, a następnie resztę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na obrzeżach ciasta taki rancik żeby później środek wypełnić konfitur. Wstawiamy na chwilę do lodówki
Kuchenne Wariacjesposób mu się oprzeć. Słodki, mleczny krem idealnie łączy się z kakaowym biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców jest dobrym sposobem by oprócz(...)środkowej półce piekarnika przez 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Zostawić do ostudzenia. Krem mleczny: Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać mieszając do momentu aż cukier się rozpuści, ostudzić. W misce ubić mikserem masło, następnie dodać
Passions hobbies liferózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: Mleko zagotować, zostawiając około 1/2 szklanki zimnego płynu. Budyń wymieszać z zimnym mlekiem i ksylitolem, wlać do gotującego się mleka. Przykryć(...)Blaty nasączać ekstraktem wymieszanym z przegotowaną wodą. Pierwszy blat posmarować konfiturą z dzikiej róży, a następnie wyłożyć część masy budyniowej, przykryć drugim blatem. Nałożyć kolejną część kremu (zostawić jedynie tyle, by udekorować wierzch ciasta) i przykryć ostatnią warstwą biszkoptu. Wierzch wygładzić i udekorować. Schłodzić w lodówce
FitKotZapraszam Was na deser, któremu trudno si ę oprzeć. T artaletki z kruchego ciasta udekorowane aksamitnym kremem czekoladowym i truskawkami. D oskonały pomysł na letnie przyjęcia. Polecam serdecznie ;):) **** Le crostatine con crema al cioccolato e fragole sono dei deliziosi dolcetti perfetti per la stagione estiva. Le crostatine sono realizzate con il guscio di pasta frolla, farcite(...)golosa crema al cioccolato e decorate con le fragole. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pszennej 120 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Krem czekoladowy 200 g gorzkiej czekolady 125 g śmietany 30% 35 g masła Dekoracja truskawki listki mięty **** INGREDIENTI Pasta
La grande e la piccola cuocaBardzo smaczne babeczki z kremem toffi. Składniki: Ciasto na babeczki: 500 gram mąki pszennej 1,2 kostki margaryny 2 żółtka 3,4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,2 szklanki śmietany 18 % cukier waniliowy Krem toffi: 1 puszka gotowego kajmaku 1 masło roślinne Dodatkowo: gwiazdki cukrowe Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche.Cienko wałkujemy i wylepiamy
Bajeczna Kuchniakomplementy i nikt nie chciał uwierzyć, że nie są z cukierni, nie mówiąc już o tym, że są w 100 % wegańskie. Te ciacha to idealne połączenie kruchego ciasteczka z kremem, lukrem i orzechami. Użyłam rozpuszczalnej kawy zobożowej (Inka), ale śmiało można użyć zwykłej kawy. Ciacha zachowają swoje walory smakowe nawet tydzień. Składniki na ciastka: 350 g mąki pszennej(...)Składniki na krem: 150 g orzechów nerkowca 50 g oleju roślinnego 100 g cukru pudru szczypta soli czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej (zwykłej) lub 2 kawy zbożowej Przygotowanie kremu: Podczas chłodzenia ciasta namocz orzechy w gorącej wodzie (około 30 minut). Odsącz je z wody. Zblenud na gładką masę wszystkie składniki na krem. Lukier kawowy: 100 g cukru pudru łyżeczka gorącej
greenscarfmielonych orzechów laskowych Ciasto migdałowe: 10 białek 200 g drobnego cukru 250 g mielonych migdałów 2-3 krople olejku migdałowego Ciasto kakaowe: 3 jajka 120 g drobnego cukru 20-25 g ciemnego, gorzkiego kakao Krem: 500 ml kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej Dodatkowo: dżem(...)połączenia. Na paterze układamy blat orzechowy. Wykładamy 1/3 masy, przykrywamy blatem migdałowym, nakładamy 1/3 masy. Przykrywamy ciastem kakaowym. Rozprowadzamy niewielką ilość dżemu. Boki tortu wykańczamy resztą kremu. Obsypujemy mielonymi orzechami. Wierzch ciasta ozdabiamy polewą czekoladową (masło i czekoladę należy rozpuścić na małym ogniu w kąpieli wodnej) i posypujemy grubo krojonymi orzechami i migdałami lub dekorujemy wg uznania. Źródło
Smaki Na TalerzuSkładniki / Ingredients: krem pomarańczowy / orange cream Kandyzowana skórka pomarańczy / Candied orange peel 8 marchewe k / 8 carrots 3 /4 szklanki cukru trzcinowego / 3/4 glasses of cane sugar 250 g mąki / 250 g flour 2 łyżeczki proszku do pieczenia / 2 teaspoon baking powder 3 jajka / 3 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon szczypta(...)dokładnie mieszamy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu pomarańczowego . Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć krem. Potem posypujemy babeczki skórką. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Tuż przed podaniem posypujemy babeczki cukrem pudrem
Projekty ze smakiem