łyżeczki* kakao – 2 łyżeczkiMASA KOKOSOWA :* białko – 4 szt* cukier puder – 0,5 szkl* śmietan gęsta kwaśna 18% – 1 szkl* kokos – 200 g* powidła śliwkowe – 4 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Margarynę z mąką siekamy nożem.Dodajemy pozostałe składniki oprócz kakao i zagniatamy szybko gładkie ciasto.Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, zagniatamy i wkładamy(...)widelcem i smarujemy powidłami.MASA :Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Dodajemy cukier puder i ubijamy jeszcze ok. 3 minuty.Zmniejszamy obroty miksera i naprzemiennie dodajemy kokos i śmietanę.CAŁOŚĆ:Masę kokosową wykładamy na jasne ciasto i delikatnie rozsmarowujemy po całości.Z mrożenia wyciągamy kakaowe ciasto i ścieramy na tarce na masę kokosową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na SłodkoJakiś czas temu dostałam od koleżanki słoiczek i karteczkę. Głosiła ona, że w słoiczku znajduje się Herman, zwany inaczej watykańskim chlebem szczęścia. W tym miejscu się
Kulinarne zapędy Kokosachwilę w odległe, słoneczne rejony i pozwolą na przywołanie w pamięci wakacyjnych chwil, bo czymże trafniejszym mogą pachnieć i smakować wakacje jeśli nie ananasem, mango, pomarańczami i kokosem właśnie. Choć od upragnionych wakacji dzieli nas jeszcze kilka miesięcy to od przygotowania tego deseru dzieli nas najwyżej 45 minut. Wypiek należy przechowywać w lodówce i zajadać kiedy tylko zamarzy nam się(...)piekarnika i wylewamy mieszaninę soków i jajek, wstawiamy z powrotem do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy ok 30 min, wierzch musi być ścięty 5. Studzimy ciasto w foremce, następnie wstawiamy do lodówki na ok 2 godziny, w tym czasie całość jeszcze bardziej stężeje, kroimy na kwadraty równej wielkości
Słodki Kompromisilość cukru, ale C. zaoponował i stwierdził, że jest akurat. Stwierdził też, że smak owoców nieco przytłoczył kokos, co mi osobiście odpowiadało, ale ja nie jestem jakąś ogromną fanką kokosu... Okazało się jednak, że C. go uwielbia, w związku z czym w niedzielę kupiliśmy półkilową paczkę wiórków, żebym mogła mu upiec kokosanki. Ale nie takie zwykłe, o nie... Z pewnym(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Partiami dodawać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksując na najniższych obrotach.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równomiernie ciasto, dociskając palcami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Ostudzić.Morele i śliwki posiekać (osobno). Do jednej miski włożyć morele, dodać Cointreau, 1 łyżkę cukru i 125 ml gorącej wody
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru 3 śnieżki (bita śmietana w proszku) 1,5 szklanki mleka 3 galaretki cytrynowe 750 ml wrzącej wody 6 łyżek wiórek kokosowych łyżka masła łyżka cukru Sposób przygotowania ciasta bez pieczenia - Śnieżny puch. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lub folia spożywczą poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzącej wody i pozostawić do wystudzenia. Śnieżki zalać zimnym mlekiem(...)mieszamy. Powstałą masę wylewamy na herbatniki. Przygotowujemy posypkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy kokos i cukier. Smażymy kilka minut cały czas mieszając, aż kokos się zarumieni. Tak przygotowanym kokosem posypujemy ciasto. Całość wkładamy do lodówki na 2-3 godziny do lodówki. Ostatnio polubiłam wszelkie wypieki, które nie wymagają pieczenia i są szybkie w przygotowaniu. Jak jest u Was częściej pieczecie
Pani domowatradycję... Solenizant, któremu aktualnie przypada święto - wybiera ciasto na jakie ma ochotę - a ja je później robię :) Tym razem urodziny obchodził mój syn. Zachcianka polegała na znalezieniu dobrego ciasta z kokosem. Idealne znalazłam na blogu "W kuchennym oknie". Może i Wam przypadnie do gustu. Jest wyśmienite! Jabłka obrać, i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeżeli mają dużo soku, należy(...)cukier i żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać. Ubić pianę z 4 białek na sztywno. Dodać do masy i całość jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto z kakao wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, formy do pieczenia o wymiarach
Świat CiastaJako wielka fanka kokosu pod każdą postacią uważam to ciasto za jedno z najlepszych i najprostszych . Kiedyś było takie wielkie bum na ten rodzaj, pamiętam białe czekolady, bita śmietana. Oj ile to zachodu było, a jeszcze więcej tłuszczu i kalorii. Lubię masy na bazie manny z mlekiem i tak też uczyniłam w tym przypadku. 2 paczki krakersów litr mleka
Dieta moja pasjaCzęsto zastanawiam się skąd Siostra Anastazja bierze nazwy dla swoich ciast, ale w tym przypadku nie trudno się domyślić. Ciasto z tak dużą ilością alkoholu może człowieka pocieszyć, a przynajmniej dać odrobinę przyjemności. Jest bardzo smaczne, soczyste, alkohol jest przyjemnie wyczuwalny, ale nie jest go za dużo. To wypiek tylko dla dorosłych, polecam na przyjęcia, na pewno zniknie ze stołu(...)dokładnie wymieszać i odstawić aż ostygnie. Kokos zalać wódką i odstawić na co najmniej 2 godziny. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Ucierając dodać żółtko, kaszę i kokos. przełożenie ciasta: biszkopt-masa jabłkowa- masa kokosowa-czekolada P.S. Wcześniej robiłam to ciasto w trochę zmienionej wersji, w mniejszej blaszce, masę kokosową dzieliłam na pół i przełożyłam herbatnikami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamimo dość "ciężkiego" składu (pełne ziarno, płatki) ładnie wyrosło. Zmniejszyłam jedynie ilość ksylitolu i trafiłam, bo ciasto wyszło i tak bardzo słodkie. Wyszło pyszne i sycące :) Proste ciasto z płatkami owsianymi, kokosem i jagodami (bez cukru) 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru brzozowego(...)tortownicę o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia W dużej misce wymieszać „suche składniki”. W osobnym naczyniu wymieszać „mokre składniki”. Wlać „mokre” do „suchych” i dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy. (Uwaga: Jest ono dość rzadkie!) Na wierzchu ułożyć jagody. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, tj. wsadzony
FitKotwstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Masa: Kokos i masę przygotowujemy w czasie pieczenia ciasta. Na dużej patelni prażymy na złoty kolor kokos z dodatkiem 2 łyżek cukru trzcinowego. Pilnujemy, żeby się nie przypalił, odstawiamy do przestygnięcia. Jajka miksujemy z dodatkiem(...)kogel –mogel. Mąkę kokosową mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek, ponownie miksujemy. Następnie dodajemy śmietanki, miksujemy i na sam koniec uprażony kokos, całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na wystudzone ciasto i pieczemy 200°C ok. 25 min. (do suchego patyczka). Rada: jeśli wierzch za szybko się przypieka, wystarczy przykryć papierem do pieczenia. Masa powinna być
Moniki Smakołykimusieli czekać znowu rok....Jagody są tak uniwersalne, że pasują praktycznie do każdego rodzaju ciast i deserów ale my najbardziej lubimy takie domowe, babcine "suche" ciasta. Najlepiej z kruszonką. Do tego dodałam dużą ilość kokosu, dzięki czemu było chrupiące. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1 szklaka cukru 1 szklanki oleju(...)następnie wlać olej, wsypać suche składniki i miksując dolewać mleko. Ciasto przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jagody. Mąkę, masło, cukier i kokos wymieszać i kruszonką posypać wierzch ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzas karnawału i wszech obecnych faworków i pączków, nudaaaa. Moja propozycja to kruche rurki z delikatnym kremem kokosowym. Ps. Pamiętam z czasów dzieciństwa, była u nas
greenscarfOstatnio wspominałam Wam, że lubię ciasta z owocami. A kolejnym ulubionym składnikiem w ciastach jest kokos. Postanowiłam to połączyć i wyszło mi takie ciacho. Do spodu kokosowo makowego wykorzystałam białka po pączkach. Składniki: Blat kokosowo makowy: 4 białka 100 g cukru 250 g kokosu 40 g maku ale-raj Krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy(...)wiśniowe Bita śmietana: 300 ml kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Blat kokosowo makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos, mak i wymieszać silikonową łopatką. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 25*25cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Krem budyniowy: Odlać
Ala piecze i gotujenastępnie dodajemy stopniowo cukier puder. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i mieszamy szpatułką. Dzielimy na dwie części i wykładamy na dwa wcześniej przygotowane placki pokryte powidłem. składniki na ciasto z kokosem: 200 g wiórek kokosowych 6 białek 130 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier puder cały(...)powstanie gęsty budyń. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy z kawą na puch, dodajemy stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na jednolitą masę. wykonanie ciasta: Na pierwsze ciasto z bezą orzechową wykładamy 1/2 cz. masy, kładziemy ciasto kokosowe na, którym rozsmarowujemy pozostałą część masy. Drugie ciasto z bezą układamy na masie, bezą do masy. Całość polewamy
Domowy Smak Jedzeniatylko zobaczyłam to ciasto , wiedziałam, że musi u nas zagościć. Zawiera wszystko to ,co najbardziej lubimy. Połączenie maku, sera z kokosem i kruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej.Składniki(...)serową.Białka ubić na sztywną pianę , pod koniec dodając zmielony ksylitol lub puder. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, mak, kokos i delikatnie wymieszać, do połączenia składników. Dałam mak mielony - suchy. Wyłożyć na masę serową. Na wierzch zetrzeć na tarce schłodzone pozostałe ciasto. Piec ok.45 minut w nagrzanym do 180*C piekarniku ( termoobieg) Wierzch polukrowałam lekko lukrem z cukru trzcinowego z dodatkiem
Smaczne Zdrowe