Ciasto Pijak” – Pyszne ciasto z makiem, kokosem, brzoskwiniami i kremem. Biszkopty nasączone są alkoholem i polane czekoladą, pycha! Spód ciasta nie jest typowym biszkoptem. Ciasto jest pyszne i aromatyczne. Przez noc musi postać w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Przepis przysłała mi jedna z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., za który bardzo dziękuję :), troszkę go zmodyfikowałam
Mała CukierenkaDziś będzie prosto, szybko i smacznie. Skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie, aczkolwiek jeśli ktoś z Was jest ambitny, zrobić może je własnoręcznie
Kulinarne zapędy Kokosakolor świąt wielkanocnych, dlatego to ciasto kojarzy mi się właśnie z Wielkanocą. Idealnie pasuje do nastroju, dekoracji i smaków tego okresu. Połączenie rolady, śmietany, kokosu i ananasa niesie świeżość, słodycz i nutę egzotyki. Do zabarwienia ciasta użyłam popularnej w Azji pasty pandanowej, naturalnego barwnika o delikatnym smaku kokosa. Jeśli go nie macie wystarczy użyć innego zielonego barwnika. Mi co prawda
Bernika - moj kulinarny pamietnikajerkoniakowej, wyrównuję. Na masie układam ciasto makowo- kokosowe. Na ciasto znów wykładam 1/3 część masy, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Wierzch ciasta smaruję pozostałą masą i posypuję uprażonym kokosem. Gotowe ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasibiałek. Lekko mieszamy. Robimy kolejną część ciasta, z tą czekamy. Wkładka kokosowa: 3 białka 12 dkg cukru pudru 30 dkg kokosu Białka ubijamy, dodajemy cukier i kokos. Delikatnie mieszamy. Na ciasto jasne, które wcześniej przełożyliśmy do blaszki nakładamy drewnianą łyżką - łyżkę masy kokosowej, łyżkę masy makowej. Na przemian w dwurzędzie gdzie kokos, tam mak. Nie pieczemy ! Ciasto orzechowe(...)Dodać orzechy wymieszane z roztopionym masłem. Ponownie delikatnie wymieszać. Tą masę przekładamy na wierzch na resztę wcześniej już przygotowanych w blaszce ciast. Pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Po wystudzeniu można polać polewą i posypać kokosem
kruche babeczkimieszamy do otrzymania gładkiej masy (nie gotujemy). Czekoladą polewamy wierzch ciasta ("zygzakami"), a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.Umieszczamy w lodówce na minimum 2h. przepis jest modyfikacją Ciasta Cappuccino z Kokosem Siostry AnastazjiMoje posty
Słodka Stronabyć też w wersji wytrawnej np. z serem i pieczarkami, co tam tylko do głowy przyjdzie. Tu akurat wersja z nutellą i wiórkami kokosowymi. Płat ciasta francuskiego posmarować cienko nutellą, posypać wiórkami z kokosu, zawinąć w roladę i pokroić na 1-1,5 cm kawałeczki. Położyć na płasko na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować jajeczkiem, choć to niekonieczne. Piec
Pelusiowa Kuchniapowoli ucierać. Powstałą masę wyłożyć na herbatniki, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć masę i znów przykryć herbatnikami. Czekoladę roztopić na kąpieli wodnej i wylać ją na górę ciasta posypując szybko kokosem. Porcja na dużą blaszkę. Ciasto radze wyjąć z blaszki gdy stężeje ponieważ do takich ciast lubią przedostawać się metaliczne zapachy
Pychotkaaapołączeniu ze świeżą żurawiną i kokosową kruszonką smakuje wspaniale, a zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia to istny raj dla zmysłów... :) Kokos i żurawina to duet doskonały, dlatego jeśli nabierzecie ochoty na to ciasto poza sezonem, koniecznie użyjcie mrożonej żurawiny :) Mówię Wam, takie ciasto warto jeść przez cały rok! SKŁADNIKI: 650 g mąki pszennej tortowej
Słodko-Słony Świat Ilonyaromat waniliowy lub śmietankowy kokos bądź płatki migdałowe do ozdoby ( u mnie złote perełki ) 1. Do miski przesiać mąkę z amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło/margarynę i przeciekać całość tworząc kruszonkę. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem i śmietaną oraz mąką ziemniaczana. Masę jajeczną dodawać powoli do naszej kruszonki wyrabiając ciasto. Następnie ciasto dzielimy(...)mleka wlewamy naszą masę jajeczną i ciągle energicznie mieszamy aby masa się nie przypaliła. Gotujemy chwilkę. 3. Ciepłą masą przekładamy nasze placki, zostawiając sobie trochę masy na górę ciasta. Dekorujemy kokosem, bądź płatkami lub tak jak w moim przypadku (przed samym podaniem ! ) złotymi perełkami. Ciasto jest najlepsze na drugi/trzeci dzień kiedy blaty zmiękną. Smacznego
Gotowanie...to proste !Polewa: W garnku rozpuścić margarynę, dodać do niej pozostałe składniki – całość wymieszać i zagotować. Gdy polewa trochę ostygnie i zgęstnieje polać nią ciasto i całość posypać kokosem. Pozostawić na 6-8 godzin (całą noc), aby herbatniki zmiękły. Krok po kroku: 1. Zrobić masę serową 2. Rozłożyć herbatniki 3. Przełożyć połową masy serowej(...)wymieszać 5. Przełożyć kolejną warstwę herbatników i na środek wyłożyć ciemną masę serową 6. Złożyć ciasto – tworząc dach(trójkąt) 7. Zrobić polewę 8. Ciasto polać polewą czekoladową i udekorować kokosem Pobierz wersję do druku: Pobierz Ciasto chatka Baby Jagi Artykuł Ciasto chatka Baby Jagi pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plPrzepis autorski (mój). To ciasto wymyśliłam spontanicznie i baaardzo dawno... Kiedyś często wymyślałam takie cuda - korzystając z produktów, które miałam w zasię gu wzroku. Co do tortu... Jest naprawdę przepyszny i na stałe za gościł na liście moich wypieków. Biszkopt zawsze pięknie wyrasta, a krem(...)kaszy... można jeść dosłownie łyżką. Czasami muszę go dorabiać - jak wszyscy zaczną próbować to zostaje połowa, a bywa..., że i mniej. Do te go chrupiące wafelki, aromat kokosu i... ciasto znika w ekspresowym tempie. Zresztą sami koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 23 cm lub blacha o wymiarach 15 x 25 cm ) Biszkopt: 5 jajek 1,5 szklanki cukru (1 szklanka
Di gotujePołączenie ciasta kakaowego z kokosem zawsze wypada dobrze. Do zrobienia tej tarty zainspirowały mnie ciastka Hit o takim smaku. Przepis jest połączeniem trzech innych receptur na tarty wraz z moimi małymi zmianami. Mocno kakaowy spód, budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki masie(...)budyniowej, do której nie wkręcałam masła oraz bitej śmietanie, która nie jest za słodka. SKŁADNIKI Ciasto 160 g mąki 60 g cukru pudru 25 g kakao 1 jajko 100 g masła Masa puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 op. budyniu waniliowego 100 g cukru 15 g mąki pszennej 1 jajko łyżka masła Ponadto 250 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka
Złote przepisyPuszysty, miękki sernik z kokosem. Jest szybki i bardzo łatwy w wykonaniu. Zachwyci każdego! Składniki: 1,5 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1
Lena GotujeUwielbiam smak kokosu, wprost nie mogę się oprzeć ciastom, deserom z jego dodatkiem. Moim zdaniem zapach kokosu jest obłędnie kuszący. Często przygotowuję ciasta z użyciem wiórków kokosowych. Dziś upiekłam kolejne ciasto z ich dodatkiem jest to ciasto nieskomplikowane, w przygotowaniu oraz bardzo smaczne. SKŁADNIKI (forma 22x 22 cm) 3 szklanki mąki 4 jajka szklanka oleju szklanka cukru 2 szklanki
RAROSSA