ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:483/762)

Jabłkowa krówka bez pieczenia 623

wody Warstwa jabłkowa: 1 kg jabłek (waga po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych) 1/3 szkl wody  1/3 szkl cukru 1 galaretka pomarańczowa 1. Warstwa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tartce (na grubych oczkach), przełożyć na patelnię lub do garnka o grubszym dnie, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpadną. Wyłączyć grzanie, dosypać suchą(...)Dodać cukier i ponownie szybko zmiksować. 4. Połowę ubitej śmietanki odłożyć (będzie na wierzchu ciasta), a do reszty dodać mascarpone i połowę puszki masy krówkowej. Zmiksować tylko do połączenia składników. Przełożenie  (od dołu): 1. Herbatniki 2. Połowa masy krówkowej 3. Herbatniki 4. Połowa jabłek 5. Połowa masy śmietankowo-krówkowej 6. Herbatniki 7. Połowa jabłek 8. Połowa masy

Swojskie jedzonko
Ciasto Kubuś 231

masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru(...)wyciśnięty z połówki cytryny łyżka cukru Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wymiary ok 24x28cm). Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto drożdżowe z jagodami 259

naprawdę klucz do sukcesu. Tego, który daje najwięcej satysfakcji. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 35 g drożdży 1 szklanka mleka 60 g masła w temp. pokojowej 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy skórka z 1 cytryny sól 500g owoców (do wyboru borówki, jabłka, śliwki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy(...)rozpuszczonymi drożdżami. Łączymy składniki i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.  Składniki na kruszonkę: 200 g mąki 120g masła w temp. pokojowej 120g cukru Sposób wykonania: Po wyrośnięciu ciasto delikatnie przenosimy na blaszkę, dodajemy na wierzch ulubione owoce połączone z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Składniki na kruszonkę łączymy razem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut, a następnie rozkruszamy

Kuchnia Pani Wiosny
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 106

maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie.  Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik(...)dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 95

maki i dajemy resztę składników, nie robimy zaczynu ), wymieszać, dobrze wyrobić, aby ciasto nie miało grudek i było elastyczne, lekką błyszczące, ciasto będzie się bardzo kleiło dlatego najlepiej wyrabiać w robocie.  Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce (idealna temp. dla wyrastania ciasta drożdżowego to 26-27 st.), aby podwoiło swoją objętość. Nagrzać piekarnik(...)dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie

moj przepis na
Pieczone racuchy drożdżowe z frużeliną wiśniową 219

drożdży suchych szczypta soli 1 – 2 łyżki cukru 1,5 szklanki letniego mleka 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego lub 60 gr rozpuszczonego i przestudzonego masła 4 małe jabłka cieniutko pokrojone (opcjonalnie ) lub 4 duże śliwki (pokrojone na 4 księżyce) lub inne owoce Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać sól. Mleko delikatnie podgrzać (do temp. około(...)dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia. Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki), racuchy układać w 4 cm odstępach od siebie, bo rosną w bok i w górę. W każdego racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie

moj przepis na
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 238

placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga zamiast jablek moga byc truskawki cale, truskawki w kawalkach, brzoskwinie, rabarbar, borowki, sliwki ,wisnie(...)najwyzszych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy.   Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy na masę pokrojone jabłka lub truskawki lub inne owoce ktore kochamy <3 Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy nie więcej niż 30 min. Czas przygotowania: Pieczemy 30 minut, pilnujcie, aby skórka

Z Kuchni Do Kuchni
Kakaowa szarlotka 243

Niektórzy pewnie powiedzą, że się powtarzam, ale cóż, uwielbiam wypieki z jabłkami. Dają one nutę kwaskowatości połączoną ze słodyczą ciasta, więc i tym razem nie mogłam się oprzeć tej pokusie. Jak tylko zobaczyłam przepis, wiedziałam, że go przygotuję.   Tym razem pochodzi on z numeru 10 „Ale pychoty”. Po upieczeniu ciasto jest wilgotne. Samo przygotowanie zaś jest błyskawicznie. Cała(...)proszek do pieczenia, cukier waniliowy – połączyć ze sobą. Do masy jajecznej dodać olej i mleko, następnie stopniowo wsypywać suche składniki. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Fabryka pomysłów
Chleb z jabłkiem z automatu 179

automatu. Łatwy (jak zawsze), ale troszkę inny. Z jabłkiem. To jabłko dodało mu takiego delikatnego posmaku, takiej jakby lekkości. Naprawdę świetny pomysł na fajne zmodyfikowanie smaku chleba. Niestety, jak widać na zdjęciach, troszkę mi się zapadł. Chleby z automatu często mi takie wychodzą. To przez zbyt luźne ciasto. Jak nie mam bezpośredniego kontaktu z ciastem, to znaczy gdy maszyna wyrabia(...)się, że te proporcje będą właściwe. A nawet jakby komuś opadł chleb to przecież to też nie tragedia, prawda? :) 600 g mąki pszennej 150 ml wody 1 duże jabłko (ok. 250 g) 6 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki syropu klonowego Jabłko ścieramy na tarce i razem ze wszystkimi innymi składnikami wrzucamy do pojemnika od maszyny. Odpalamy program

Marder&Marder Manufacture
Piernikowy koktajl z jabłkiem i bananem 180

smaku piernika i nie będzie smakował jak ciasto z małą różnicą, że będzie to płynny koktajl na śniadanie. Zapraszam do spróbowania i komentowania na temat jego smaku. Print Piernikowy koktajl jabłkowo bananowy Keyword banan, cynamom, jabłko, masło orzechowe Servings 4 osoby Ingredients 2 łyżki piernikowego masła orzechowego 2 szt banan 2 szt jabłka 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki mielonego

Przepisy na koktajle z blendera
Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką 130

właśnie! No to piszemy:) W ramach reaktywacji bloga przejrzałam go sobie i spojrzałam na wpis z 10 sierpnia zeszłego roku, czyli dokładnie rok temu. Był to przepis na   ciasto z truskawkami i serwatką .   KLIK    Wtedy kupowałam dużo mleka z mleczarni w   Perlinie   KLIK   i robiłam twaróg za twarogiem. Serwatka zostawała i utylizowałam(...)roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem!  Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie będę zamieszczać różne okruszki z mojego życia. Kto jest chętny, proszę obserwować :) Łatwe ciasto z truskawkami i serwatką forma 17 x   23 cm   (mierzona

Posadzone i zjedzone
Szarlotka sypana 242

trzeba żadnych umiejętności kulinarnych aby ją upiec. Jest więc świetnym ciastem dla początkujących. Same zalety, więc nie czekajcie długo i sami się przekonajcie :) 1 szkl mąki pszennej 1 szkl kaszy manny  1 szkl cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg kwaśnych jabłek cynamon 170 g zmrożonego masła Mąkę, kaszkę, cukier puder i proszek(...)tarce o grubych oczkach. Podzielić na 2 części. Na dnie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Na dno wsypać 1/3 część suchych składników, wyrównać i położyć 1 część jabłek (razem z sokiem), wyrównać, posypać cynamonem. Czynność powtórzyć. Ostatnią suchą warstwę uklepać, wyrównać i zetrzeć na tarce równą warstwę zmrożonego masła. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Smakołyki Asi
Placuszki bananowe na serku wiejskim... 184

drugim bez narzekania i zbędnych pytań. Sofijka za to jojczyła i wybierała z ciasta malutkie grudki sera domagajac się odpowiedzi na bardzo ważne pytanie: 'Co to do licha jest?!'  Mnie samej bardzo smakowały i zdecydowanie powtarzam eksperyment od czasu do czasu. Oryginalnie zawierały pokrojone jabłko, ale nasze, z bananem, okazały się idealne. Myślę, że kilka innych też by się(...)półplasterki olej do smażenia W sporej misce wymieszaj serek, jajka, makę, proszek do pieczenia, cukier i wanilię. Delikatnie wmieszaj banana. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Wykładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i podawaj od razu z ulubionymi dodatkami - cukrem pudrem, dżemem, czy golden syrup. Pyszne

Lejdi of the house
Światowy Dzień Chleba. Chleb Orkiszowy z marchewką i tartym jabłkiem 90

tartym jabłkiem / Nowa receptura / Na zaczyn   1 łyżka  aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 150g mąki orkiszowej białej, typ 630, 200g ciepłej wody, 110g startego jabłka /1 małe jabłko, starte ze skórką na tarce jarzynowej/, Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum 12 godzin w ciepłym miejscu.  Ciasto właściwe  Cały

Leśny Zakątek
Placuszki z kaszy manny z jabłkami i serkiem wiejskim 113

bardziej puszyste placki). 'Podrasowane' delikatną nutą cynamonu, bo przecież jabłko kocha cynamon! Smażone na maśle klarowanym, bo takie maślane smakują nam najbardziej. Z dodatkiem konfitury, z cukrem pudrem, a może z miodem? Co wybierasz? 😉 około 20 szt. 500 g serka wiejskiego 1,5 szklanki kaszy manny 2 jaja 2 duże jabłka 3 łyżki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru(...)jajkiem, odstawić na 5 minut do napęcznienia kaszy. Dosłodzić, dodać wanilię, cynamon, pokrojone w drobną kostkę jabłka. Smażyć na maśle klarowanym, na małym ogniu, aby mocno nie przypiec placków (chyba, że takie lubisz?😉). Chcesz przyspieszyć proces smażenia? Po nałożeniu ciasta przykryj przykrywką

Kraina Miodem Płynąca