udaje i zawsze wybornie smakuje. Dodatkowo, podany np. z lodami, jest ucztą dla podniebienia:) Apple crumble to ciasto, o które nie trzeba się martwić, czy wyrośnie i którym może się popisać nawet największy antytalent cukierniczy. SKŁADNIKI (na formę 24cm) 3-4 jabłka 1 opakowanie cukru waniliowego cynamon 1 szklanka mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki cukru
Zofianazakwasu z mąki żytniej razowej, 290g mąki żytniej typ 720, 200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta, 320g wody. Umyte jabłko zetrzeć ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Połączyć z pozostałymi składnikami, przykryć i pozostawić na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 895g zaczynu, 380g mąki żytniej typ 720, 240g mąki pszennej
Stare GaryCrumble mogłabym jeść codziennie, latem jem z truskawkami, malinami, a jesienią z gruszkami, śliwkami albo jabłkami. Dzisiejsza propozycja jest z jabłkami orzechami i
Niezły Młynekzaczyn : 55 g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej 200 g mąki orkiszowej białej typ 630 lub 720 200 g wody 1 starte jabłko Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na minimum 12 godz. Ciasto właściwe : cały zaczyn tj. około 500 g 400 g zmiksowanych pomidorów bez skórki z puszki 350 g mąki orkiszowej białej
Proste PotrawyMiał być zwykły placek, ale okazało się, iż zgromadziłam wszystkie rodzaje mąk poza pszenną. Postanowiłam więc pomieszać mąkę kukurydzianą z krupczatką, a jabłka zastąpić śliwkami. I wyszło pysznie :-) Placek kukurydziany ze śliwkami PLACEK KUKURYDZIANY ZE ŚLIWKAMI Blacha 40x15 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki krupczatki 4 jaja 1 szklanka cukru demerara 50 g margaryny 2 łyżeczki proszku(...)białek. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę - odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przestudzoną margarynę i dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji mokrego zbitego piachu. Można dodać troszkę wody (ale naprawdę troszkę) aby składniki się dobrze wymieszały. Do powstałego ciasta (konsystencja grudek) dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy
peggiwkuchnipieczenia 80 g cukru 150 g masła zimnego (prosto z lodówki) 1 żółtko Składniki na masę makową: 500 g mielonego maku * 800 ml mleka (brak na zdjęciu) 850 g jabłek 250 g miękkiego masła 300 g cukru pudru 10 jajek (temp. pokojowa) 140 g (10 łyżek) kaszy manny 60 g (5 łyżek) mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku(...)papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 15 – 20 minut, aż się lekko zarumieniło. Wyjęłam z piekarnika i wystudziłam. Czas na zrobienie masy makowej Zimny mak przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej
Kuchnia u Krysipieróg czy pierogi ruskie, które są pieczone. „ Ciasto na pierogi może być francuzkie, maślane lub też zwyczajne drożdżowe jak na bułki. Prawdziwe ruskie pierogi z takiego tylko robią(...) ” - Praktyczny kucharz warszawski z 1895 roku. Pierogi ruskie mogą być z nadzieniem mięsnym, z ryby, z kapusty, z ryżem i z jabłkami. U mnie w domu takie pierogi Mama piekła, najczęściej(...)gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu 😉). ciasto : 640 g mąki tortowej, 4 jajka, 120 – 150 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła, 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych, 1/2 łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli, nadzienie
królestwo garówkajmakiem i prażonym słonecznikiem. Ciasto z jednej strony delikatne, z drugiej chrupiące. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe(...)Każdy nasączyć herbatą. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dusić chwilę aż zmiękną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odstawić. Kiedy zaczną tężeć wyłożyć między blaty biszkopta. Wstawić do lodówki, żeby dobrze zastygło. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Miękkie masło utrzeć z kajmakiem i sokiem z cytryny. Rozsmarować na cieście i posypać wystudzonym słonecznikiem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczka proszku do pieczenia - cukier do posypania - 300 g jabłek lub gruszek - olej do smażenia Mleko wymieszaj z jajkami i mąką, ucieraj drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej , pulchnej masy. Dodaj proszek do pieczenia. Obierz owoce i drobno je pokrój (u mnie robi to MAŁŻonek..) dodaj do ciasta. Rozgrzej olej na patelni i kładź ostrożnie łyżką ciasto. Rumień
Pasje Jolkiowoce no i mam już pyszne ciasto :)Do ciasta użyłam mąki tortowej Młynomag Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 kopiaste szklanki mąki tortowej Młynomag 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny Kasi roztopionej na czubek wykałaczki barwnika niebieskiego 3 jabłka 600 ml mleka 1 cukier waniliowy 2 budynie(...)cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodać roztopioną letnią margarynę i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto podzielić na pół , jasne ciasto wlać do formy, do drugiej połowy ciasta dodać na czubek wykałaczki niebieskiego barwnika i wymieszać, wyłożyć na ciasto jasne.Jabłka obrać wydrążyć pestki i pokroić na ćwiarteczki. Powtykać delikatnie w ciasto
Sama słodycz i szczypta chiliSzaro, buro, smutno - taki nijaki ten dzień. Może kawa i kawałek słodkiego ciacha orzywi nam ten dzień. Lata nie robiłam tego ciasta, postanowiłam więc odświeżyć przepis, ale okazało sie że zaginą w stosie innych przepisów. Postanowiłam poszukać inspiracji w sieci;) I tak trafiłam na świetny, wręcz cudowny blog Zjem to z pięknymi zdjęciami i wyszukanymi przepisami;) Ten słynny(...)kakao. Ponownie mieszamy rózgą na jednolitą masę. Na koniec dodajemy jabłka i teraz już delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tortownicę lub inną formę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Przekładamy masę do formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 50 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy, studzimy, ewentualnie posypujemy cukrem pudrem
Życie zaczyna się w kuchnigarście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy skórkę pomarańczową. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy
Malinowe PocałunkiTekst przeczytasz w 3 min Gofry z jagodami to moja letnia wariacja gofrowo-jagodowa. W tym przepisie jagody dodałam do ciasta, oczywiście porcja jagód trafia też na upieczone gofry . Jeśli chodzi o ciasto na gofry, to jest to ciasto na proszku do pieczenia, czyli szybkie do przygotowania i co najważniejsze do upieczenia i zjedzenia od razu. Gofry z jagodami [feast_advanced(...)będzie różny. Po upieczeniu gofry podawać od razu lub układać na kratce. 🥣 Ciasto Ciasto na gofry jest bardzo proste do przygotowania, można porównać je do ciasta naleśnikowego. Oczywiście różni się od ciasta naleśnikowego tym, że jest bardziej gęste i zawiera dodatek proszku do pieczenia. Do ciasta postanowiłam dodać porcję jagód leśnych, dzięki temu gofry same w sobie są bardzo
SprawdzonaKuchnia.plWbrew moim wcześniejszym obawom, jest to bardzo łatwy typ ciasta do przygotowania i nie sposób go zepsuć, jeśli tylko trzyma się przepisu. Drożdżowe nie ma prawa nigdy się znudzić, jest przecież tyle różnych wariacji jego nadziania i formowania, od bułeczek zaczynając, na plackach drożdżowych kończąc. Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi są rewelacyjną przekąską do zabrania w kieszeń(...)nadzieję, że posmakuje :) Składniki na 11-12 sztuk średnich drożdżówek: ZACZYN: 50g masła – stopionego 180ml mleka [3/4 szkl.] – ciepłego 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka cukru CIASTO: 400g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 100g cukru 1 jajko + 1 żółtko - 1 białko zostawić do posmarowania bułeczek przed pieczeniem szczypta soli NADZIENIE: 270g twarogu
Grunt to przepis!jestem wielką fanką śliwek. Owszem lubię, ale jakoś tak... Specjalnie mnie do nich nie ciągnie. Jesienne jabłka, gruszki, kasztany czy dynia - o, to jest to, co mnie kręci! One przychodzą mi do głowy, gdy wymyślam kolejne słodkości. To przepisów z ich udziałem szukam w internecie i książkach. Śliwki zeszły na dalszy plan, i muszę przyznać, że jakoś bardzo(...)być tarta - bo dostałam nową, prostokątną formę i koniecznie musiałam ją w końcu wypróbować. Z lekkim, serowym nadzieniem, bo kiedyś jadłam sernik ze śliwkami i smakował bosko. Na kruchym cieście, koniecznie kakaowym, bo będzie pięknie wyglądać. I te śliwki... Co zrobić, żeby podkreślić ich smak...? Postanowiłam je upiec, ale nie na cieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie
Pożeraczka, czyli raz adobrze