świetnie przełamuje słodycz polewy i kremu, nadając mu nieco orzeźwiający charakter :) Porcja na dużą blachę Składniki: Ciasto: 450 g mąki 300 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru pudru 4 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 llitrowe słoiki jabłek na szarlotkę 2 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki cukru cynamon(...)margaryny 1 kieliszek wódki 4 łyżki cukru pudru Polewa: pół kostki margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki
My simple kitchenchrupiące i słodkie. To taka wersja przenośna ukochanego przez większość ciasta w zdrowszej wersji. Składniki na 6 dużych babeczek: 10 płaskich łyżek mąki owsianej 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy (można dodać więcej) Garść orzechów włoskich 1/2 jabłka Przygotowanie: Jabłka kroimy w kosteczkę. Orzechy rozgniatamy w dłoniach. Olej
Czarnawisienkaokazyjnie w dobrej cenie. Nie mając wyjścia ukręciłam na szybko ciasto, które w smaku i konsystencji przypomina ciasto drożdżowe, jest miękkie, sprężyste, ale nie wysycha tak szybko, a dzięki dodatkowi owoców jest wilgotne. Można śmiało użyć innych owoców, na przykład jabłek pokrojonych w drobną kostkę, czy też wiśni z kompotu. Składniki na tortownicę o średnicy(...)masy przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Wymieszaj. Następnie zetrzyj 2/3 marcepanu na tarce o grubych oczkach i borówki. Delikatnie wymieszaj całość. Formę do wyłóż papierem do pieczenia, przełóż ciasto, a na górę zetrzyj resztę marcepanu. Piecz w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika przez około 50 minut. Smacznego! Artykuł Szybkie ciasto z borówkami i marcepanem pochodzi
greenscarfsoku z cytryny Masa z budyniem: 300 ml soku tłoczonego z jabłek lub innego 50 g masła 3 łyżki cukru 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru (40 g) Masa z mascarpone: 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 gruszka 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym
Gotowanie...to proste !MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 ŚREDNICA TORTOWNICY: 22 CM. Składniki na ciasto marchewkowe: 2 jajka - w temperaturze pokojowej, 150 ml oleju, 150 g cukru, 200 g mąki, 200 g startej marchewki (na małych oczkach), 100 g startego jabłka (na dużych oczkach), 50 g wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka sody, szczypta soli(...)laskowych (prażone blanszowane), 3 kostki gorzkiej czekolady (startej na wiórki). Przygotowanie: Jajka ubijam do podwojenia objętości, stopniowo dodaję cukier, następnie wlewam cienkim strumieniem olej. Do masy jajecznej dodaję starte jabłko i marchewkę oraz wiórki kokosowe, delikatnie mieszam. Do osobnej miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli. Łączę z pozostałymi składnikami. Dno tortownicy wykładam papierem
JejKuchniaNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przepis na to ciasto podesłała mi ciocia przez linka do bloga niemieckiego. Oczywiście zaraz sobie przetłumaczyłam składniki i mimo, że w składzie były jabłka ja postanowiłam uderzyć w sezon, i zrobić je z rabarbarem. Smak wyszedł ciekawy, fajny i lekki. ładnie też się prezentuje.Zapraszam... Skala smaku 8/10 w przepisie jest 50 g. masła jednak z takiej ilości(...)szklanki kwaśnej śmietany12% 2 budynie waniliowe 700g. rabarbaru + ok. 4-5 łyżek cukru Przygotowanie: Masło, 2 jajka, 100 g cukru, mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy - zagnieść na ciasto. Włożyć na 30 min.do lodówki . Rabarbar obrać, umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Rozgrzać suchą, dużą patelnię, wrzucić do niej rabarbar i posypać cukrem. Podgrzać na ostrym
Kubki smakudodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy makowej i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki
Emcia Pichcibrzegi w obręcz. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyszło mi kilkanaście sztuk. Na ciastka przełożyłam masę serową. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Gdy było wystudzone, przygotowałam galaretkę, rozpuszczając ja w ok. 400ml gorącej wody. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia, a gdy była już lekko tężejąca wylałam ją na sernik. Sernik(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/09/sernik-z-mlekiem-w-proszku.html), sernik z jabłkiem i kruszonką (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/sernik-z-jabkiem-i-kruszonka.html), sernik budyniowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/sernik-budyniowy.html), sernik z dżemem na orzechowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/10/sernik-z-dzemem-na-orzechowym-ciescie.html), sernik podwójnie kokosowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/04/sernik-kokosowy.html), seromakowiec na herbatnikach (link
Waniliowe Improwizacjeprzecież musiałam chociaż spróbować, bo Miśkowi wszystko smakuje co zrobię. Smakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy) pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt by się nie spodziewał, że pączki to samo zdrowie(...)ciepłym mleku (temp. nie wyższa niż 40C), dodać łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, dodać obudzone drożdże i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie więcej niż 100 g, ciasto może się delikatnie kleić. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (minimum godzina) Wyrośnięte
greenscarfKtóż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!składników zagniotłam jednolite ciasto. Gdyby nie chciało się kleić można dodać trochę śmietany lub zimnej wody. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na minimum 2-3 godziny. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Na spód starłam większą część ciasta i ugniotłam je, wylepiając dokładnie tortownicę. Tortownicę z ciastem odstawiłam do lodówki(...)ubite białka i wymieszałam całość drewniana łyżką. Masę przełożyłam do tortownicy na przygotowany spód z ciasta. Na wierzch starłam resztę ciasta. Blachę z sernikiem wstawiłam do zimnego piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawiłam ciasto na kilkanaście minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach i dopiero potem wyjęłam na metalową kratkę
Waniliowe ImprowizacjeHmmm... jest niedziela więc do popołudniowej kawy czy herbaty przydałoby się jakieś ciasto! ja polecam to, oczywiście dziś go już nie upieczecie ale może w najbliższych dniach?! Polecam! Składniki; 50 dag suchego maku 30 dag cukru 25 dag masła 9 jajek 70 dag jabłek budyń śmietankowy 1 opakowanie 15 dag bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, skorka z pomarańczy(...)pieczenia i kasze manne, jabłka starte i wszystko ze sobą mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę, delikatnie mieszamy i przekładamy na blaszkę 25x35cm. Pieczemy około 1 godz. w temp 180C. Po ostygnięciu polewamy polewa czekoladową i posypujemy orzechami. Polewa; Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy w garnuszku, mieszamy. Lekko studzimy i polewamy ciasto. Posypujemy mielonymi orzechami włoskimi. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.łyżeczki sody garść rodzynek 0,5-1 łyżeczka cynamonu 1 jabłko średniej wielkości opcjonalnie jakieś słodzidło Sposób przygotowania: Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce o dużych oczkach mieszamy ze sobą wszystkie składniki tak przygotowane ciasto przekładamy do mini foremek na tarty (ja użyłam silikonowych) pieczemy w temp. 180 stopni, do suchego patyczka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepisem na chałkę , bułeczki brioche lub bułeczki cynamonowe . Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 3 duże jajka 50 g świeżych drożdży 150 g masła 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka + 250g truskawek, 500 g rabarbaru (można zastąpić innymi owocami sezonowymi, nadadzą się śliwki, maliny, jabłka, gruszki…), 2 łyżki cukru do obsypania rabarbaru, skórka z cytryny Składniki(...)kruszonkę: 100 g masła 0,5 szklanki cukru 1 kopiasta szklanka mąki pszennej (ok. 200 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto drożdżowe – jak to zrobić? Przygotowanie ciasta drożdżowego zaczynamy od zrobienia zaczynu z drożdży. Podgrzewamy mleko – powinno być ciepłe, ale nie parzyć w rękę. Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru i drożdże
Ciastkozercy