ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:33/762)

Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 198

zagniatamy ciasto, które dzielimy na 2 części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość sporej blachy, tej w której będzie się piekła szarlotka, naddajemy po ok. 1-1,5 cm więcej z każdej strony do uformowania rantu. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy 3 łyżkami bułki tartej lub migdałów tak, aby pokryły całą powierzchnię ciasta. Układamy jabłka, posypujemy je z wierzchu resztą bułki tartej. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy też z naddatkiem 1 cm z każdej strony, układamy ciasto na jabłkach. Nadmiar ciasta wciskamy pod spód tak, aby połączyło się z dolnym ciastem. Wierzch nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem lub widelcem. Szarlotkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jabłecznik z pianką na kruchym spodzie orzechowym 233

smaku – słodzik wybrać taki, żeby ładnie zmiksował się z białkami (u mnie ksylitol)   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo to chyba najbardziej pracowita część tego ciasta. Jabłka można obrać ze skórki, ja jednak nie chciałam pozbywać się ich najbardziej wartościowej części i skórkę starłam na tarce. Resztę jabłek pokroiłam niedbale na kawałki – nie za duże(...)połączona. Można też spróbować masy żeby dowiedzieć się, czy niczego jej nie brakuje ;) Foremkę do ciasta wysmarowujemy olejem kokosowym i wykładamy na nią nasze ciasto, dokładnie przygniatając je do foremki. Nie wychodzi ono grube, ale i tak będzie je dobrze czuć w całym cieście ☺ Ciacho jeszcze nakłuwamy widelcem żeby nie podchodziło nam powietrzem od spodu i się nie wybrzuszało podczas

Jak gotować i nie zwariować
Ciasto drożdżowe 138

ciasto albo białkiem albo rozbełtanym jajkiem. Na owoce sypiemy kruszonkę. Ciasto drożdżowe wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut, ale nie dłużej, żeby ciasto ciasto się zbytnio nie przypiekło i by nie zrobiło się suche. Ja wkładam blachę na najniższą półkę w piekarniku, funkcja góra-dół. Powodzenia i smacznego! :) REKLAMA przepis na ciasto drożdżowe ciasto drożdżowe(...)jabłkami ciasto drożdżowe przepis

Calzonella.com
SZARLOTKA KRYZYSOWA 236

łyżeczki cynamonu Do mąki dodać zimne masło, smalec, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz cukier. Zagnieść ciasto na tzw "kruszonkę". Dodać jajko i ugniatać aż ciasto będzie jednolite. Zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Jabłka obrać, oczyścić(...)ogryzków i pokroić w plastry. Podgrzewać jabłka wraz z cynamonem przez 15 minut aż zmiękną. Od czasu do czasu mieszać.  Ciasto z lodówki pokroić na pół. Jedną połową ciasta wyłożyć blachę, Dodać jabłka na ciasto i na jabłka zetrzeć drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut

Kuchnia w oparach
CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM + FILMIK 95

Smaczne ciasto z jabłkami i budyniem na małe co nieco. Wychodzi każdemu, polecam.  SKŁADNIKI :  1 budyń wniliowy bez cukru  3 łyżki cukru  400 ml mleka CIASTO  3 jabłka 3 jajka  150 g cukru 1 cukier waniliowy  150 ml mleka 3/2 % 300 g mąki tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...) obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, następnie kroimy na kawałki.  Jajka ubijamy z cukrem mikserem, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Do ciasta dodajemy jabłka, mieszamy.  Na blaszkę wyłozoną papierem wykładamyciasto. W woreczku z budyniem ucinamy koniec i rwyciskamy budń na cieście tworząc kratkę.  Ciasto pieczemy w temperaturze 170/180 % C, przez

Kulinarne Fantazje Marioli
Szarlotka orzechowo rumowa z słonym karmelem 146

lada delicje, jeśli chodzi o wszystkie ciasta z jabłkami. Miękkie puszyste i mega aromatyczne  ciasto biszkoptowe, z dużą dozą orzechów włoskich oraz sosem karmelowym  z solą morską. Osobiście bardzo lubię ciasta z jabłkami, choć nie często je przygotowuję. To chyba dopiero drugi przepis na szarlotkę, więc obiecuję że zacznę publikować ich więcej.  Na ciasto(...)tartymi orzechami włoskimi. Mąkę naprzemiennie dodawać do masy jajecznej wraz z śmietaną i rumem.  4. Masę przelać do prostokątnej formy, a na masie równomiernie ułożyć jabłka w karmelu. Ciasto pieczemy w 200 st C przez 35-45 minut.  5. Przygotowujemy słony karmel. Cukier wsypujemy na patelnię z odrobiną wody. Karmelizujemy. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny cały

vaniliowoczekoladowa
Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes 117

jabłkami – jak to zrobić? Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w równą kostkę. Do garnka wkładamy masło, cukier, sok z cytryny, przyprawy i pokrojone jabłka. Podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Jabłka powinny lekko zmięknąć, płyn który jest na dnie garnka ma się zredukować. Nie wolno rozgotować jabłek na dżem. Kiedy jabłka(...)cieście zrobi się bardziej elastyczne i ciasto nie będzie pękać podczas odwijania z opakowania. Ciasto delikatnie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy, żeby rozprostować ewentualne zagniecenia. Z płatu ciasta wykrawamy koła o średnicy 12 cm. Ja użyłam małej plastikowej miseczki jako formy. Z jednego płatu ciasta zrobimy 6 pełnych kółek. Jak wykorzystać ścinki ciasta francuskiego? Żeby wykorzystać ścinki ciasta francuskiego należy ułożyć

Ciastkozercy
Ciasto drożdżowe z jabłkami BEZ WYRASTANIA 142

:). Ciasto nie wymaga wyrastania, miksujemy je, wlewamy do formy i po niecałej godzinie możemy cieszyć się pysznym, pachnącym drożdżowcem. Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko L 2 żółtka 60g masła 3/4 szklanki mleka 3 łyżki cukru 40g świeżych drożdży Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 60g zimnego masła  Dodatki: 2 jabłka(...)keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek.Jabłka obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Do keksówki wykładamy ciasto, na wierzch kawałki jabłek (delikatnie wciskamy je w ciasto, dzięki czemu nie bedą tylko na górze). Zasypujemy kruszonką.  3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut

Szefowa kuchni
Jabłka w cieście twarogowym 222

w ósemki, wycinając gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i pociąć na paski o szerokości nieco większej niż kawałek jabłka. Kłaść jabłko na końcu i zawinąć, tak aby całe było otulone ciastem. Nadmiar odciąć i posklejać końce dociskając w dłoni. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu można nakłuć widelcem, wtedy(...)rozetrzeć z sokiem, dodając go stopniowo i kontrolując gęstość lukru. Polać po upieczonych ciasteczkach. Mogą być jeszcze ciepłe. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Ciasteczka , Dla dzieci , Tarty i kruche ciasta , Wykorzystanie żółtek Tagged: jabłka , polewa , twaróg

https:KKuchniaMniam
UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ 219

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki(...)ponownie zmiksuj całość przez chwilę. Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund. Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.  Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek 193

powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma. 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Większą cześć przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM . Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. 3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii(...)najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i budyń dodać do jabłek, wymieszać szpatułką, patrz FILM . 6. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka wymieszane z budyniem, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto w blaszce równomiernie posypać startym ciastem

Mała Cukierenka
Szarlotka po góralsku 147

podobne wydanie tej szarlotki pod nazwą  Szarlotka Wschodnia  z dużą ilością bakalii, jednak tym razem postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do jabłek i kruchego ciasta. Rodzaj jabłek jakie wybierzecie ma oczywiście duże znacznie smakowe, bo wiele dodatków tam niema poza odrobiną cynamonu i opcjonalnie cukrem, ja użyłam szarej renety, bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła(...)zagniatamy z wszystkich podanych składników. Większą częścią ciasta wykładamy spód tortownicy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w 180 C. Mniejsza część ciasta odkładamy do zamrażalnika. 2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasienny i szatkujemy w plastry, układamy na zapieczonym spodzie ciasta, przesypujemy cynamonem i cukrem wg. uznania, skrapiamy sokiem z limonki.  3. Na przekładankę

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto z jabłkami. 174

Kruche ciasto z jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym kruchego ciasta z jabłkami nie upiekła. Jest bardzo proste, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Kruchy spód, jabłka wcześniej podsmażane na maśle z cynamonem, słodka ciągnąca się beza oraz chrupiąca góra(...)WYKONANIA : Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i tłuszczem, szybko zagniatamy, aby zbyt mocno nie ocieplić ciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię, to szatkownicą do kapusty) smażymy do miękkości na patelni z masłem, jeśli jabłka

Basia w kuchni
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym 254

wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :) Ciasto: 5 jajek 1 ½ szklani mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g margaryny 2 duże łyżki kakao Ok. 750g jabłek Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki(...)ciasta wylewamy do średniej wielkości formy, wyłożonej pergaminem. Do reszty ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Obrane jabłka kroimy w księżyce i wbijamy w ciasto (średnie jabłko dzielimy na około 8 części). Fale Dunaju pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Po czym pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 10minut, a następnie wyjmujemy i studzimy

Smakowy Raj
Ciasto jabłkowe z budyniem 126

Kiedyś jadłam u mego chłopaka ciasto jego babci z jabłkami i budyniem. Dostałam od koleżanki podobny przepis ale niestety nie jest to, to samo ale coś podobnego. Ciasto jest bardzo sytę więc dużo się go nie zje. Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej (np. wrocławska) 2 -3 jajka (w zależności od wielkości ^^) 2 łyżeczki proszku(...) kroimy na małą kostkę i wykładamy je równomiernie na ciasto. Ja nie byłam za dokładna dlatego wyszły mi lekkie fale. Gotujemy budyń pamiętając aby dodać do niego cukier. Im więcej cukru , tym bardziej słodkie ciasto. Ja zawsze słodzę na oko. Kiedy budyń w miarę ostygnie wykładamy go na jabłka. Następnie na samą górę dajemy drugą rozwałkowaną część ciasta

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania