ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:36/762)

TARTA Z JABŁKAMI 167

serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka 15 dag cukru niepełna szklanka śmietany pół łyżeczki cynamonu cukier puder do pospania Zaczynamy(...)wstawiłam ponownie do lodówki. W tym czasie obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie plasterki. Ułożyłam je koliście na cieście. W miseczce wymieszałam jajka z cukrem i cynamonem.  i śmietanką. Polałam sosem ułożone na cieście jabłka. Piekłam tartę w temperaturze 180 stopni około 45 minut, dopóki owoce i brzegi ciasta nie nabrały złocistego koloru. Po wystygnięciu

potrawyregionalne
Kruche ciasto z jabłkami i orzechowym kremem (Quadrotti di mele con crema di noci) 144

fondente noci PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto W mikserze miksujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder i zimne masło pokrojone w kostkę. Gdy ciasto uzyska konsystencj ę  kruszonki dodajemy 3 żółtka; szybko wyrabiamy ciastoCiasto owijamy folią spożywczą, schładzamy w w zamrażalniku ok. 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części(...)cukrem trzcinowym i cynamonem ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Ciasto Gdy mamy przygotowane wszystkie składniki, rozpoczynamy składanie ciasta.  Na jednym placku rozsmarowujemy jeszcze gorącą masę jabłkową. Masę jabłkową przykrywamy drugim plackiem, który delikatnie dociskamy do jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Po kilku minutach, gdy masa jabłkowa wystygnie

La grande e la piccola cuoca
Rustykalna szarlotka z figami 114

gościć korzenne przyprawy i dania, które jednomyślnie kojarzą się z tą porą roku. Ten jesienny weekend zaczynam z pysznym jabłecznikiem przygotowanym oczywiście na bazie najlepszych do tego rodzaju ciasta jabłek, czyli jesiennych antonówek. A przy okazji pamiętajcie, że warto zamknąć w słoikach trochę tych pysznych jabłek, które pojawiają się na straganach tylko wczesną jesienią. Potem upieczecie z nich(...)kryształ Wykonanie: Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i sól. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto  wałkujemy na podsypanym mąką blacie i wykładamy nim dno  i boki formy. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazdka nasienne, a następnie kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kakaowe z całymi jabłkami i wycieczka do sadu 218

Ciasta z jabłkami piekę chyba najczęściej. Czasami jest to szarlotka , ukochane ciasto moich chłopaków, z dużą ilością rozdrobnionych owoców, a czasami jakiś jabłeczniki albo urocze ciasteczka serowe , w które wtykam kawałki jabłek. Bo jabłka mam w domu prawie zawsze. Wiosną, tęsknię za smakiem papierówek czy malinówek, ale na nie muszę poczekać do lata. Na szczęście można jeszcze(...)Lidlu . Ja użyłam do swojego ciasta odmiany Jonaprince - kwaskowych jabłek, które nie rozpadły się podczas pieczenia ładnie zachowując kształt. Smaczna Pyza zaprasza po przepis na pyszne ciasto z jabłkami, a także kilka słów z wycieczki w okolice Grójca gdzie odwiedziłam kwitnący sad i nie tylko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną według Siostry Anastazji 1145

Ciasta z jabłkami zawsze są u nas mile widziane :) Mamy swoje ulubione przepisy, jednak czasem lubię wypróbować coś nowego. Tym razem inspirowałam się przepisem według siostry Anastazji. Zmieniłam troszkę składniki i przygotowanie kruchego ciasta, ponieważ w oryginale był amoniak. Ciasto wyszło bardzo smaczne, na pewno na stałe zagości w naszym słodkim menu:)   foremka wym. 24x27cm   Kruche(...)Rozłożyć równomiernie jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa śmietanowa:  800ml śmietanki 36%,  1/2 szklanki cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry. Na cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym kruchym ciastem

Z miłości do słodkości
Ciasto z jabłkami 227

Chciałam się z Wami podzielić kolejnym przepisem na ciacho z jabłkami. Publikowany przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu. Polecam! Ciasto z jabłkami Składniki: 6 jabłek, 3 jajka, szklanka cukru pudru + dodatkowy do posypania wierzchu ciasta, 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju. Wykonanie: Jabłka obieramy, myjemy i kroimy(...)kostkę. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy stopniowo przesianą mąkę, sodę i cukier puder a następnie olej. Całość dokładnie miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka i łyżką mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut.     Ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

paapilotkaa
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 187

wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały... Tarta z jabłkami i orzechami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto: 130 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru 85 g zimnego masła 1 jajko nadzienie orzechowe: 125 g zmielonych orzechów laskowych(...)Włożyć do garnka z cukrem, rodzynkami i cynamonem, prażyć przez 5 minut. Wystudzić. 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi.  Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a na niej jabłka razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami 335

tutaj Składniki ciasto kakaowe: 4 szkl mąki pszennej 1 margaryna 3/4 szkl cukru 5 żółtek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% Zagnieść ciasto z podanych składników. Podzielić na dwie części. Mniejszą część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą rozwałkować i przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiec w piekarniku(...)ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minut Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek cynamon Jabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, gdy ciasto się podpiecze - wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem, na to wszystko zetrzeć na tarce ciasto kakaowe, które było w zamrażarce. Piec w 180 stopniach ok 30 minut

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Wrześniowa piekarnia, na zakwasie z tartym jabłkiem 213

takiego w jabłku, że ciasto rośnie szybciej? Podejrzewam, że chodzi tu o kwasy organiczne w nim zawarte takie jak jabłkowy, cytrynowy, chinowy czy bursztynowy. Nie będzie przesadą, jeśli napiszę, że osoby mające młody zakwas zamiast drożdży mogą  dodać do zaczynu starte jabłko, szczególnie do chlebów pszennych czy mieszanych. Na zakwasie z tartym jabłkiem Składniki zaczynu 2 łyżki zakwasu(...)odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25x11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek. Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy

Leśny Zakątek
Szarlotka z sadu pod lasem 161

minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć trochę soku - ja odcisnęłam ok szklanki. Chodzi o to, aby sok nie rozmiękczył za bardzo kruchego ciasta. Do startych jabłek dodać cukier, cynamon - według upodobania i tartą bułkę. Ciasto przekroić na pół i cienko rozwałkować - wykroić prostokąty wielkości formy(...)piecznia. Pierwszy placek ciasta wyłożyć na blachę, następnie wyłożyć na niego jabłka. Przykryć drugim prostokątem ciasta i ponakłuwać gęsto widelcem, aby para wodna mogła uciec podczas pieczenia. Piec ciasto 45-55 minut w temp. 170 stopni. Ciasto powinno się lekko zezłocić a jabłka po brzegach przypiec. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem, wstawić do lodówki, albo jakiegoś chłodnego miejsca

Kulinarne Inspiracje
Ciasto wiewiórka 167

Ciasto wiewiórka to proste i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Moja mama robiła wiewiórkę naście lat temu, teraz sobie przypomniałyśmy o tym przepisie. Jest to wypiek bardzo jesienny – placek ma lekko rudy kolor (no jak to wiewiórka!), wilgotności nadają mu polskie jabłka, a orzechy – chrupkości. Uwielbiam i jem jeszcze ciepłe. Wiewiórka wyjdzie w każdej(...)sobą mąkę, cynamon, proszek i sodę. Dodajemy do jajek po trochu mąki na zmianę z olejem, cały czas miksując – aż do wykończenia składników. Wyłączamy mikser. Dodajemy do ciasta jabłka oraz orzechy. Mieszamy łyżką lub szpatułką. Przekładamy do średniej wielkości formy (np. tortownicy o śr. 23-24 cm, kwadratowej blaszki, poszerzonej keksówki itp.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy

Poezja smaku
Jabłecznik z Badenii 154

Bardzo proste ciasto, a jak wiadomo żeby zrobić pyszny jabłecznik wystarczy kruche ciasto i pyszne jabłka, więc...zabieramy się do pracy :). W płatki migdałów i rodzynki zaopatrzcie się na stronie Skworca .  Składniki na tortownicę 26 cm: Ciasto: 20 dag mąki pszennej szczypta soli 5 dag cukru pudru 1 żółtko 10 dag masła Warstwa wierzchnia: 80 dag jabłek(...)nasienne, podzielić na ćwiartki. Na koniec pokroić w cienkie plasterki. W rondelku rozpuścić masło. Cukier wymieszać z cynamonem. Kruchy spód posypać galaretką, po czym na całej powierzchni ciasta układać warstwami plasterki jabłek. Posypać rodzynkami. 3. Roztopionym masłem polać jabłka. Posypać płatkami migdałowymi, oprószyć cukrem wymieszanym z cynamonem.  4. Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 C. Placek wstawić

Apetyczna babeczka
NAJLEPSZE CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ 475

ciepłego mleka 120 g roztopionego masła SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ: 70 g miękkiego masła 70 g cukru  1 łyżeczka cynamonu 120 g mąki pszennej tortowej DODATKOWO: 4 jabłka WYKONANIE: CIASTO: W misce wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami. (Jeśli używasz świeżych drożdży zrób najpierw zaczyn, rocierając drożdże z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, a następnie rozmieszaj całość(...)ciasto lekko (najlepiej hakiem miksera) i po chwili dolej przestudzone masło. Wyrób ciasto hakiem lub ręcznie prze około 5 minut , aby było elastyczne i gładkie, może się lekko lepić do rąk, staraj się nie dosypywać mąki. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę i 40 minut.  Po tym czasie ciasto

Słodko-Słony Świat Ilony
Placek Gerbeaud 141

formę posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt i rozkładamy nim równomiernie dno formy. Ciasto posmarować dżemem, posypać orzechami i przykryć drugą warstwą ciasta. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, rozkładamy na cieście i posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pozostałą część ciasta. Piec w nagrzanym do 180 stop. piekarniku,około

Smaczne Potrawy
Szarlotka z solonym karmelem 148

ciasto:  Mąkę przesiewamy na stolnicę, wsypujemy cukier, dodajemy posiekane nożem zimne masło i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2  części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej pół godziny do lodówki.  1 część schłodzonego ciasta wałkujemy na koło o średnicy odrobinę większej niż średnica foremki i wykładamy nim formę do tarty. Nadmiar ciasta odcinamy(...) i mieszamy je dokładnie z mieszanką przypraw. *"Pocenie" jabłek w soku z cytryny przed montażem ciasta jest niezbędnym krokiem; uwalnia część nadmiaru soków z owoców, dzięki czemu szarlotka będzie mniej wodnista. Montaż ciasta:  Na podpieczonym spodzie układamy połowę jabłek, pokrywamy je warstwą karmelu, następnie dajemy resztę jabłek i jeszcze jedną warstwę karmelu. Drugą część schłodzonego

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania