ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:31/762)

Ciasto Dziwak 531

połączenia się składników. Wylać mak na podpieczone ciasto wyrównać wierzch. Na mak ułożyć kolejną porcję rozwałkowanego ciasta. Piec w 200 stopniach C około 30- 40 minut. Ciasto musi być rumiane. Jabłka 750 g jabłek 40 g masła cukier do smaku Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzać masło, dodać starte jabłka(...)szklanki cukru 2 łyżki wody 1,5 łyżki kakao Wszystkie składniki włożyć do rondelka i zagotować na wolnym ogniu, stale mieszając. Lekko przestudzić i polać ciasto. Składanie ciasta ciasto z makiem masa ciasto z jabłkami polewa ciasto Dziwak

O kuchni z uczuciem
SZARLOTKA KRÓLEWSKA Z CYNAMONOWĄ BEZĄ I KREMEM ŚMIETANKOWYM 439

więc moim wypiekiem z ich udziałem jest Szarlotka Królewska, którą wymyśliłam z czystego łakomstwa:) Chciałam połączyć w jednym cieście to co lubię najbardziej - kruchy spód, pieczone jabłka, bitą śmietanę i bezę... Ciasto wyszło pyszne:) Przygotowałam je odrobinkę inaczej niż standadową szarlotkę, ponieważ jabłka nie były w trakcie pieczenia niczym przykryte - żadną kruszonką czy bezą, smakują więc jak najlepsze(...)ognia. PIECZENIE CIASTA: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C. Blachę o wymiarach 36 x 25 cm wyłóż folią aluminiową. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i wyłóż nim równomiernie całe dno blachy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i zapiecz około 15 minut . Następnie wyjmij podpieczone ciasto i posyp je po całości bułką tartą. Na wierzch wyłóż podsmażone jabłka. Wstaw ciasto do piekarnika

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada jabłkowa 115

i zrobić ciasto mikserem, a pieczenie też trwa krótko. Najwięcej czasu trzeba czekać, aż rolada ostygnie. Przepis znalazłam  tu . Polecam. Powiem jeszcze, że jeżeli damy więcej jabłek, wtedy ciasto bardziej jest wilgotne od jabłek. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku o pieczenia 1-2 opakowania cukru waniliowego cynamon - według(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka posypać cukrem waniliowym i cynamonem. Ciasto - białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilę miksować. Dodawać kolejno żółtka, cały czas ubijając. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na jabłka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około

Ewusiowe Smaki
Korzenne ciasto bananowe z jabłkami 177

Dzisiaj kolejny pomysł na ciasto piernikowe. Tym razem proste, z dodatkiem bananów i jabłek. Chyba idealne na ostatnią chwilę Korzenne ciasto bananowe z jabłkami należy do lżejszych i dodatkowo jest delikatnie wilgotne dzięki dojrzałym bananom i jabłkom, które dobrze skomponowały się z korzennym smakiem ciasta. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne W tym roku chyba upiekę znów(...)masą jajeczną. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i pokrojone jabłka, wymieszać. Wylać ciasto na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35-40 minut do suchego patyczka. Po przestudzeniu udekorować lub posypać zmielonym na puder ksylitolem. Artykuł Korzenne ciasto bananowe z jabłkami pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Irlandzkie ciasto z jabłkami 197

karnawał to ciasto z jabłkami musi być koniecznie na naszym stole. Dziś przepis na irlandzkie, korzenne ciasto(...)jabłkami na które przepis znalazłam gdzieś w necie. Ciasto jest pyszne, wilgotne i robi się je bardzo szybko a smakuje wybornie nie tylko na spotkaniu z przyjaciółmi ale równie pysznie do kawy czy herbaty przy czytaniu książki. Na wieczorkach karnawałowych będzie znakomitym deserem, polecam. Irlandzkie ciasto z jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 2653

Witajcie :-) Zaczyna się jesień i sezon na szarlotki :-) U mnie w domu wszyscy je uwielbiamy i jak tylko zapytam jakie ciasto pieczemy, to mąż zawsze chętny na ciasto z jabłkami. Tym razem zrobiłam w wersji z budyniowa pianką. Robiłam już takie jagodami , malinami  i z makiem . Wszystkie smakują rewelacyjnie :-) Polecam i życzę Wam miłego poniedziałku :-) Blaszka 23x33(...)starciu całego ciasta lekko je dogniatam ręką i podpiekam w 80 stopniach około 20 minut.  Dodatkowo: 1,3 kg jabłek cynamon cukier puder do posypania ciasta 1. Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam sok, jeśli są bardzo soczyste. Rozkładam je na podpieczone, ostudzone ciasto, posypuję cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać

kruche babeczki
CIASTO BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI 182

Dziś zrobiłam pyszny biszkopt z jabłkami. Ciasto robi się bardzo szybko i łatwo. Idealne dla niespodziewanych gości;-) Jabłka można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Piekłam już ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami - (zajrzyjcie TU ) Składniki: 5 sztuk jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek cukier puder do posypania Jajka(...)Wszystko zmiksowałam i przelałam do tortownicy  wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Średnica formy 26cm. Obrałam jabłka i pokroiłam je na cienkie kawałki.  Jabłka układałam na cieście. Włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy przestygło, posypałam je cukrem pudrem.    Smacznego

potrawyregionalne
Szarlotka 399

pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO : Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Włożyć do zamrażalki na 30 minut. Po tym czasie jedną cześć zetrzeć na tarce na spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć(...)cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Kuchnia Danusi
Szarlotka kryzysowa 147

pokrojone na plasterki masło oraz smalec. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną trochę większa od drugiej. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schowałam do zamrażalki na kilka godzin. Blaszkę o wymiarach ok. 25x30cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Na dno starłam większą cześć ciasta. Rozłożyłam je równomiernie w blaszce i lekko ugniotłam palcami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)ciągle mieszając, gotowałam budyń do zgęstnienia. Budyń lekko przestudziłam i wyłożyłam na ciasto w blaszce. Jabłka obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka wymieszałam z galaretka w proszku i rozłożyłam równomiernie na budyniu. Na wierzch starłam resztę zamrożonego ciasta. Szarlotkę piekłam godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu szarlotkę wystudziłam na metalowej kratce, a potem dodatkowo

Waniliowe Improwizacje
Tarta rustykalna z jabłkami 203

Tarta rustykalna z jabłkami to kruche ciasto pieczone bez użycia formy, wypełnione kawałkami owoców. Jest ona łagodna w smaku, wzbogacona tylko o dodatek domowego cukru waniliowego, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do niej inny składnik, np. cynamon. Tartę pieczemy bez użycia formy do ciasta, zawijając nadzienie w ciasto kruche i układając na zwykłej blasze. Dzięki temu(...)TARTY 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, wszystko wymieszać - dodać zimną wodę w ilości, która umożliwi zlepienie ciasta (kilka łyżek) - zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, a je pokroić na grube

Smakołyki Bereniki
Szarlotka na cieście krucho-drożdżowym 88

świeżych jabłek. W szarlotce najbardziej lubię używać jabłek, które mają kwaskowy smak, gdyż szarlotka z takich jabłek smakuje najlepiej. Przygotowanie szarlotki zaczynam od uprażenia jabłek z dodatkiem cukru oraz soku z cytryny. Osobiście lubię kiedy jabłka są starte na tarce, ale można również pokroić je w małą kostkę. Do uprażonych i gorących jeszcze jabłek(...)się za przygotowanie ciasta krucho-drożdżowego. Ciasto krucho-drożdżowe jest proste do zrobienia, gdyż składniki takie jak mąka, cukier i margaryna należy posiekać, połączyć z jajkami, śmietaną oraz drożdżami i zagnieść ciasto. Im krócej i szybciej siekamy składniki, a później także zagniatamy ciasto, tym lepiej. Gotowe ciasto wałkuję, wykładam na blaszce do pieczenia i przekładam jabłkami. Piekę na złoty

MeCooks
Szarlotka tradycyjna 195

rozwałkować i wyłożyć nim dno przygotowanej foremki. Pozostałe ciasto schować do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Podpiec spód przez około 15 minut, aż do zarumienienia się ciastaJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Wrzucić po garnka z grubszym dnem bądź teflonowego i poddusić. Jeśli zajdzie potrzeba, można podlać niewielką ilością wody.W trakcie duszenia(...)jabłka zaczną się ładnie rozklejać, dodać cynamon, cukier do smaku, wymieszać. W masie jabłkowej powinny pozostać wyraźne kawałki jabłek. Boczki foremki cienko wylepić ciastem. Na podpieczony spód nałożyć jabłkowe nadzienie, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe schłodzone ciasto. Piec w temperaturze 180 ° C przez około 45 - 50 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Wyjąć

maniapieczenia
Tarta Tatin z patelni 222

dwie lodowatej wody Jabłka: 2 jabłka pół szklanki cukru łyżka masła Wykonanie: Składniki ciasta szybko ze sobą łączymy, jak to zwykle bywa przy kruchym cieście :), zawijamy w folie i chowamy do lodówki na ok godzinę. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki, kroimy na ćwiartki, a je jeszcze na pół. Na patelni, na wolnym ogniu karmelizujemy cukier(...)uważając, by się nie rozpadły. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Nawijamy je ostrożnie na wałek i przekładamy na patelnię, zakrywając jabłka. Jeśli ciasto się porwie, nie przejmujemy się tym, zaklejamy braki i podkładamy ciasto w miarę możliwości pod jabłka. Pieczemy ok 40 minut, wpierw w 200 stopniach, a po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 16 stopni i pieczemy kolejne

Taste Of My Day
Puszyste i delikatne placki z jabłkami 148

odpowiada za miękkość i finalną konsystencję ciasta.   Nie bez znaczenia pozostaje też fakt dodania do ciasta alkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu. Placki z dodatkiem alkoholu nie mają efektu „gumy” i naleśnika przy jedzeniu – zostają bardzo delikatne. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy(...)wrzucając na patelnię plasterek jabłka w cieście – czy tłuszcz już mocno buzuje, czy jeszcze jest za zimny?   Zimny olej będzie wsiąkał w ciasto i placki będą zbyt tłuste, stracą na smaku i na delikatności. Zawsze dodaję do ciasta łyżkę lub dwie rumu albo spirytusu, które ograniczą wchłaniania tłuszczu przez ciasto a także sprawią, że placki będą bardziej delikatne

Karo in the Kitchen
Szarlotka sypana 249

szara reneta lub prażone jabłka ze słoja (2 duże słoje) Cynamon 250g masła zimnego, a najlepiej zamarzniętego sok wyciśnięty z połowy cytryny Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Świeże jabłka obieramy ze skórki, następnie trzemy na grubych oczkach tarki i wyciskamy do osobnego naczynia sok, który najlepiej wypić (w końcu ma swoje sto procent :) Do potartych jabłek(...)kroimy na spód blaszki, wysypujemy na nią równomiernie 2/3 suchych składników ciasta (można je wyrównać łyżką) i trzemy 100g masła. Następnie równomiernie rozprowadzamy tarte jabłka, przykrywamy je resztą suchych składników i trzemy na wierzch ciasta pozostałą część masła. Ciasto pieczemy w 180 ⁰ C, na środkowym poziomie piekarnika, przez około 45 – 50 minut. Zimne ciasto przed podaniem można posypać cukrem

Smakowy Raj

Proponowane wyszukiwania