ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:34/762)

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ 205

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki(...)ponownie zmiksuj całość przez chwilę. Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund. Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.  Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij

Słodko-Słony Świat Ilony
Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek 182

powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma. 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Większą cześć przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM . Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. 3. Schłodzone ciasto odwinąć z folii(...)najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i budyń dodać do jabłek, wymieszać szpatułką, patrz FILM . 6. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć na niego jabłka wymieszane z budyniem, wyrównać. Wierzch posypać cynamonem. Drugi kawałek ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ciasto w blaszce równomiernie posypać startym ciastem

Mała Cukierenka
Szarlotka po góralsku 137

podobne wydanie tej szarlotki pod nazwą  Szarlotka Wschodnia  z dużą ilością bakalii, jednak tym razem postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do jabłek i kruchego ciasta. Rodzaj jabłek jakie wybierzecie ma oczywiście duże znacznie smakowe, bo wiele dodatków tam niema poza odrobiną cynamonu i opcjonalnie cukrem, ja użyłam szarej renety, bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła(...)zagniatamy z wszystkich podanych składników. Większą częścią ciasta wykładamy spód tortownicy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w 180 C. Mniejsza część ciasta odkładamy do zamrażalnika. 2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasienny i szatkujemy w plastry, układamy na zapieczonym spodzie ciasta, przesypujemy cynamonem i cukrem wg. uznania, skrapiamy sokiem z limonki.  3. Na przekładankę

Apetyczna babeczka
Kruche ciasto z jabłkami. 162

Kruche ciasto z jabłkami zrobiłam raz jakiś czas temu, od tamtej pory żadne inne ciasto jest jest w stanie przebić tego. Praktycznie nie ma tygodnia, abym kruchego ciasta z jabłkami nie upiekła. Jest bardzo proste, ale w tej prostocie bardzo smaczne. Kruchy spód, jabłka wcześniej podsmażane na maśle z cynamonem, słodka ciągnąca się beza oraz chrupiąca góra(...)WYKONANIA : Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, szczyptą soli, żółtkami i tłuszczem, szybko zagniatamy, aby zbyt mocno nie ocieplić ciasta. Ciasto dzielimy na dwie kule, jedną mniejszą jedną większą. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godziny. Między czasie przygotowujemy jabłka, obieramy, kroimy na wąskie paski (robię, to szatkownicą do kapusty) smażymy do miękkości na patelni z masłem, jeśli jabłka

Basia w kuchni
Fale Dunaju z jabłkami skąpanymi w kremie budyniowym 240

wyobraża sobie robić go na inny sposób, chociaż ja na pewno spróbuję, spróbuję mimo, że jest bardzo dobry :) Ciasto: 5 jajek 1 ½ szklani mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g margaryny 2 duże łyżki kakao Ok. 750g jabłek Krem budyniowy: ½ litra mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki(...)ciasta wylewamy do średniej wielkości formy, wyłożonej pergaminem. Do reszty ciasta dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta. Obrane jabłka kroimy w księżyce i wbijamy w ciasto (średnie jabłko dzielimy na około 8 części). Fale Dunaju pieczemy około 35 minut w temperaturze 180°C. Po czym pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 10minut, a następnie wyjmujemy i studzimy

Smakowy Raj
Ciasto jabłkowe z budyniem 116

Kiedyś jadłam u mego chłopaka ciasto jego babci z jabłkami i budyniem. Dostałam od koleżanki podobny przepis ale niestety nie jest to, to samo ale coś podobnego. Ciasto jest bardzo sytę więc dużo się go nie zje. Składniki: 1 szklanka mąki krupczatki 2 szklanki mąki pszennej (np. wrocławska) 2 -3 jajka (w zależności od wielkości ^^) 2 łyżeczki proszku(...) kroimy na małą kostkę i wykładamy je równomiernie na ciasto. Ja nie byłam za dokładna dlatego wyszły mi lekkie fale. Gotujemy budyń pamiętając aby dodać do niego cukier. Im więcej cukru , tym bardziej słodkie ciasto. Ja zawsze słodzę na oko. Kiedy budyń w miarę ostygnie wykładamy go na jabłka. Następnie na samą górę dajemy drugą rozwałkowaną część ciasta

W Moim Magicznym Domu
Tarta migdałowa z jabłkami 165

połówki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny.  Rozgrzej piekarnik do 190'C. Roztop pozostałe masło, cukier wymieszaj z przyprawą do szarlotki. N a ciasto wyłóż jabłka, posmaruj roztopionym masłem, posyp cukrem z przyprawą do szarlotki i płatkami migdałów. Piecz 35 minut(...)Wersja na thermomix Migdały rozdrobnij 8 s/obr. 7 , dodaj pozostałe składniki ciasta, zmiksuj  20s./obr.4, wymieszaj  10 s/ /obr. 2.   Blat posyp mąką, ciasto rozwałkuj,  przenieś na wałku do formy, dno ponakłuwaj widelcem,  odstaw do lodówki. Jabłka obierz, podziel na połówki, usuń gniazda nasienne, pokrój w plastry, skrop sokiem z cytryny.  Rozgrzej piekarnik

SzczyptaSmaQ
SZYBKIE CIASTO PRÓŻNIAK 259

coś słodkiego do kawy, tak na szybko. Godzinka i ciasto wjeżdża na stół. Dla nas bomba! Nie tylko szybkie, ale meeega pyszne. To tak naprawdę mnóstwo jabłek, zanurzonych w odrobinie ciasta... Lekkie i dietetyczne. Myślę, że zasmakuje również najmłodszym, moje Dziecię zajada od razu po 2-3 kawałki... ;-) U nas koniecznie z dodatkiem cynamonu- bajka... Inspiracją był ten przepis(...)proszkiem do pieczenia, mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Całość mieszamy. Masa jest bardzo jabłkowa, praktycznie ciasto w nich ginie, po upieczeniu ciasto jest bardziej widoczne. Dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest bardzo wilgotne. Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy

Smaczne Zdrowe
Szarlotka na kruchym cieście 157

kawałeczki kruchego ciasta z wierzchu. Przygotowanie szarlotki nie zajmuje wiele czasu, a jej zjedzenie trwa jeszcze krócej. Zapraszam do wypróbowania! Szarlotka na kruchym cieście - składniki: Ciasto kruche : 500 g mąki pszennej 250 g masła (nie margaryny) 100 g cukru białego 2-3 żółtka (w zależności od rozmiaru) 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 8 średnich kwaśnych jabłek 3/4 szklanki(...)brązowego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego Szarlotka na kruchym cieście - przepis:  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Do jabłek dodajemy cukier trzcinowy, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na sitko na 2-3 godz, aby ściekł nadmiar soku z jabłek. Nie ciskamy jabłek, ale prosto pozostawiamy, aby sok ściekł naturalnie

Kuchnia Łukasza
Ciasto makowo-serowo-orzechowo-jabłkowe 256

zmielonymi orzechami, lekko wymieszać i wylać na masę serową, wyrównać. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto wystudzić. Składniki na masę jabłkową: 1 słoik prażonych jabłek (900g); 2 galaretki agrestowe; Jabłka wyłożyć do garnka, podgrzać aż będą bardzo gorące. Do gorących jabłek wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą. Całość(...)masy można dodać kilka kropli spirytusu w celu "podkręcenia" kremu. Biszkopt posmarować kremem (kilka łyżek zostawić na wierzch ciasta), na krem wyłożyć ciasto makowo-serowo-orzechowe, na ciasto wyłożyć jabłka i przykryć biszkoptem. Wierzch biszkopta posmarować kremem orzechowym. Ciasto polać polewą czekoladową

In my kitchen
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Z MALINAMI 182

Przepyszne placuszki jabłkowe w cieście naleśnikowym z malinami:) SKŁADNIKI Jabłka cynamon(...)cukier puder CIASTO NALEŚNIKOWE 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 jajka 1 cukier waniliowy szczypta soli woda olej kokosowy do smażenia Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, szczyptę soli cukier waniliowy, mieszamy, dodajemy mąkę i w razie potrzeby trochę wody. Ciasto powinno być dość gęste. Jabłuszka kroimy w plastry, wydrążamy gniazda nasienne, posypujemy cynamonem. Obtaczamy jabłka w cieście

harrisa
Drożdżowa szarlotka warstwowa 131

Kolejny przepis z francuskiej strony (i na pewno nie ostatni) :) Szarlotka to jedyny sposób na to, żeby moje dziecko zjadło jabłko... :) Do szkoły - jak znalazł! Samo ciasto drożdżowe wyśmienite! Trzykrotnie przełożone jabłkami jest niesamowicie wilgotne. Po prostu kapitalne! Najpierw należy przygotować nadzienie. Gdy będzie stygło, przygotujemy ciasto.  Tutaj znajduje się przepis na jabłka do szarlotki - klik Składniki(...)Formę do tarty wysmarować margaryną, podsypać mąką i ułożyć na niej jeden krążek ciasta Na ten krążek wyłożyć jedną porcję jabłek Przykryć drugim krążkiem, następnie znowu warstwa jabłek, potem ciasto i ostatnia warstwa jabłek Przykrywamy czwartym krążkiem i smarujemy go pędzelkiem maczanym w mleku Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy 25 minut Wyłaczamy piecyk i trzymamy ciasto

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka z kratką 130

jabłek prosto z sadu. szarlotka Składniki na ciasto: 300g mąki 200g zimnego masła 100g cukru 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: Mąkę, cukier i cukier waniliowy razem wymieszać. Schłodzone masło pokroić nożem na mniejsze kawałki, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby delikatnie podsypać mąką). Wyrobione ciasto owinąć folią i wstawić(...)chwilowo), więc piekłam na blasze 26×30 cm, więc z takiej ilości ciasta mój spód wyszedł odrobinę za cienki. Ciasto wyłożyć na spód formy, położyć podsmażone jabłka i zrobić z cienkich paseczków kratkę na cieście. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 40-50 minut w temperaturze

Pomysłowa kuchnia
Jabłka w cieście biszkoptowym wg siostry Anastazji 97

krążki jabłek – zgodnie z przepisem – zanurzałam w cieście biszkoptowym, po czym dawałam je na rozgrzany olej. Przy przewracaniu placuszków z większości „ściągałam” niechcący biszkoptową skórkę. Dopiero za którymś podejściem zmniejszyłam temperaturę grzania, i zaczęłam najpierw wykładać ciasto biszkoptowe, lekko je podpiekać, po czym wykładać jabłka, przykrywając je niewielką ilością ciasta. Tym sposobem wszystko udało(...)nieco dłużej;) Przy ostatnim podejściu smażyłam placuszki całkowicie beztłuszczowo – na patelni do tego przeznaczonej (Woll Szafir do smażenia bez tłuszczu). Placuszki, choć ciut za słodkie (słodkie ciasto i słodkie jabłka), wyszły przepyszne. Ciasto biszkoptowe było lekko chrupiące, a skrywające się w środku jabłuszko przyjemnie mięciutkie. Zdecydowanie do powtórki, bo moje dziecko wsuwało je aż miło:) 3 jajka

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania