ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:43/762)

Ciasto z jabłkami 126

Bardzo proste delikatne ciasto, składniki  do jego przygotowania  na pewno każdy ma w domu do tego kilka jabłek i mamy smaczne ciasto do kawki. 1 szklanka mąki (szklanka 250 ml.) 4 jajka M 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła lub margaryny 1 mały budyń waniliowy 40 gram 3 średnie(...)jajecznej ,jeszcze chwilkę miksować do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę, budyń i proszek do pieczenia przesiane przez sito,  mieszamy. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.  Jabłka kroimy w półplasterki,skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzch ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (góra dół bez termoobiegu) i pieczemy ok.50 minut

Andzia Pichci
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem 173

szarlotką...w chłodne dni mogłabym ją jeść codziennie, ale taką dopiero co wyciągniętą z piekarnika. Szarlotka na gorąco smakuje mi zdecydowanie najbardziej! Dla odmiany u mnie dzisiaj również ciasto z jabłkami, ale pokrojonymi w cząstki, a nie startymi, a do tego pyszny waniliowy budyń i oczywiście cynamon, bez którego nie mogłabym się obejść. Ciacho jest wyśmienite! Zapraszam 😉 Składniki: ciasto(...)cynamon do posypania jabłek, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta najpierw siekamy nożem, a następnie łączymy za pomocą dłoni. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto posypujemy delikatnie bułką tartą. Jabłka obieramy, kroimy na cząstki, układamy na cieście

kulinarne odsłony pati
Oldschoolowe ciasto z jabłkami 181

buro i zimno :( Ale, że sezon na jabłka trwa, polecam Wam to ciasto z czystym sumieniem. Powiem Wam, że jest to ciasto, które również można przyrządzić w zwykłym prodiżu, więc nie macie wymówki, że nie zrobicie ciasta, bo nie posiadacie piekarnika ;)  'oldschoolowe ciasto z jabłkami' Składniki: -  2 szklanki mąki - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 4 jajka(...)pieczenia, ułożyć jabłka zostawiając 1cm obręcz wokoło ciasta. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20min.Następnie wlać resztę ciasta i piec jeszcze 20-25 min (do tzw. suchego patyczka). Smacznego! * najlepsze są kwaskowe :) ** pieczenie w prodiżu:  3/4 ciasta wlać do prodiża i piec 25 min. Następnie ułożyć jabłka i wylać resztę ciasta i piec jeszcze

CookYourself
Szarlotka sypana z kaszą manną, czyli ciasto, które robi się samo ;p 171

trzeba miksować, wyrabiać itd. Najwięcej pracy włożycie w obranie jabłek Ciasto szczególnie polecam w sytuacjach kryzysowych, gdy nie macie czasu, czy energii na pieczenie ciasta dla gości – pracy jest przy nim naprawdę niewiele, a smak ciepłej szarlotki zdobędzie serce każdego Kasza nabiera wilgoci i aromatu jabłek, jest niewyczuwalna, ale nadaje delikatności ciastu, dzięki czemu jego środek jest(...)oczkach i nad ciastem zetrzyj masło. Rozłóż je równomiernie. Teraz wystarczy ciasto wstawić do piekarnika na 60 minut – piec je w temperaturze 180 stopni. Składniki na małą blaszkę 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru do wypieków, czyli drobnego, najlepiej trzcinowego 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych

Eat me! Fit me!
Szybki deser – jabłka, ciasto francuskie i gorzka czekolada 164

udać się nie miało? Przepis jest dziecinnie prosty, wykonanie szybkie, a smakuje zacnie. Polecam dla zabieganych, dla pragnących na szybko czegoś słodkiego, dla dzieci. Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego (prostokątnego) 2 średnie jabłka cukier puder (u mnie z lekka brązowy, bo trzcinowy) parę kawałków gorzkiej czekolady (idealnie o jak największej zawartości kakao) – opcjonalnie, bo można po prostu wierzch posypać(...)bardzo cienkie półksiężyce. Pokrojone jabłka poukładać na każdym pasie ciasta francuskiego, mniej więcej po środku, aby część jabłka wystawała ponad ciasto – patrz zdjęcia. Oprószyć cukrem pudrem. Dolną część ciasta zawinąć na poukładane jabłka – patrz zdjęcie. Całość delikatnie zawijać do środka, tak aby wyszedł kształt róży – patrz zdjęcie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przenieść

gutfut
SZYBKA SZARLOTKA 196

jesienią właśnie, kojarzą mi się ciasta z jabłkami, zarówno barwa jak, ich zapach nierozwiązalnie przypominają o jesień. Jak co roku z nadejściem jesień piekę klasyczną szarlotkę a także przygotowuje zapas jabłek w słoiku . Dzisiejsze jesienne ciasto nie wymaga prażenia jabłek, wystarczy je tylko obra ć pokroi ć w plasterki lub kostkę doda(...)cynamon oraz cukier , przełożyć jej na ciasto kruche, i już po 50 minutach można delektować się aromatycznym ciastem. Ciasto kruche przygotowałam nieco w inny sposób niż zwykle bo z dodatkiem wody, po upieczeniu jest zdecydowanie bardziej piaskowe niż te, które zazwyczaj wykorzystuje do tego typu ciast. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) CIASTO KRUCHE: 40 dkg mąki 20 dkg masła 1 szklanka

RAROSSA
Przepis na jabłecznik (szarlotkę) 384

również szarlotką. Dla wątpiących – w wikipedii obie nazwy funkcjonują zamiennie więc zwał jak zwał, a ważne, że super smakuje:)! Ja zawsze wybieram jabłka kwaśne bo wtedy nawet lekko posłodzone idealnie smakują na kruchym cieście:)! Oto mój przepis na jabłecznik. Przepis na jabłecznik – składniki: Ciasto: 250g tłuszczu (schłodzonego) 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru(...)minimum pół godziny a mały kawałek do zamrażarki. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowuję je pomiędzy kawałkami foli i wykładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i podsypaną mąką (powinien być papier do pieczenia) i piekę w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. Po wystudzeniu wykładam na ciasto jabłka i ścieram na wierzch kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki i ponownie piekę

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka maślane z trzech składników 87

sera, masła i ewentualnie cukru zagniatam miękkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub mikserem za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Ciasto zawijam je w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę, ale najlepiej pozostawić je w lodówce na całą noc. 3. Kiedy ciasto jest już dobrze schłodzone obieram jabłka. Wykrawam gniazda nasienne i kroję jabłka(...)mieszadło do ciast. 3. Wsypuję mąkę, dodaję mąkę i ser i miksuję przez 10-12 sekund. Zawijam ciasto w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc. 4.. Stolnicę podsypuję mąką, schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość około 4 mm i wykrawam kółka o średnicy około 7-8 cm 5. Jabłka obieram

Cztery Fajery
Szarlotka ścierana 167

kaszy manny (1 łyżka) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3-4 żółtka Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. Jabłka ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy kaszę manną. Mieszamy. Blachę w której będziemy piec ciasto smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zimne ciasto dzielimy na trzy części. Pierwszą cześć ciasta ścieramy na spód blachy. Na cieście układamy część jabłek. Na jabłka ścieramy drugą część ciasta. Na cieście układamy pozostałe jabłka. Na jabłka ścieramy ostatnią

Ciasta z tradycjami
Jabłka w cieście 175

chyba takiej osoby co by nie lubiła jabłekcieście, przecież  to  smaki z dzieciństwa.  Pyszne, słodziutkie placuszki idealne na deser czy kolację. Składniki: ciasto 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 4 jabłka olej do smażenia   2 łyżkki cukru(...)masę.  Jabłka umyć ,obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grube plastry. Na patelni rozgrzać olej. Plastry jabłek  zanurzać  w cieście  i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoto- brązowy kolor z każdej strony. Usmażone wyłożyć

magiczna kuchnia Kasi
Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką. 136

cynamon to najlepsze połączenie. U mnie na kruchym cieście z budyniową pianką. Tak prosto i niezwykle pysznie. Takie ciasto jest idealne na podwieczorek. Ciasto polecam podać z kubkiem zimnego mleka. Każdy łasuch się skusi na taki podwieczorek. To ciasto uda się każdemu. Bardzo polecam i słodkich inspiracji życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru(...)Dodatkowo: 2 łyżki kaszy manny mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznego ciasta kruchego z jabłkami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy

Izabelawkuchni
Szybkie ciasto z jabłkami i rodzynkami 182

Przepis na proste i niewymagające dużego nakładu czasu ciasto, które jest idealne, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Prócz jabłek i rodzynek, które podaję w przepisie, można do niego dodać orzechy, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce czy co tam sobie wymyślicie Składniki: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 szklanki mąki szklanka oleju łyżeczka sody(...)uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, następnie na cienkie plasterki. Rodzynki sparzamy i studzimy, następnie obtaczamy w mące (nie opadną wtedy na dno ciasta). Jabłka i rodzynki dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z jabłkami 171

jabłek • 80 g masła • 1-6 łyżek cukru PRZYGOTOWANIE : Z mąki, masła, żółtka, cukru pudru i szczypty soli zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok.30-50 minut. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w ósemki, w dużym rondlu rozgrzać masło i rozpuścić w nim cukier, chwilę czekamy, aż cukier zacznie się karmelizować, dodajemy(...)smażymy, do momentu gdy jabłka trochę zmiękną i obtoczą się w karmelu , tak przygotowane jabłka przełożyć do formy na tartę, ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na okrąg trochę większy od formy, przykryć ciastem jabłka, a brzegi zawinąć do środka, piec ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni, po upieczeniu odczekać chwilę, następnie przykryć większym talerzem

KUCHNIA POLSKA
Szarlotka z duszonymi jabłkami 90

żółtka i zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy je na 2 części (2/3 i 1/3). Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Formę o wymiarach 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód wyklejamy większą częścią ciasta, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º na ok 20 minut (aż ciasto nieco się zarumieni). Lekko studzimy. Jabłka przekładamy do garnka(...)Ubitą pianę wykładamy równomiernie na jabłka. Na wierzch na tarce o grubych oczkach, ścieramy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 45 minut. Studzimy. Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego   Artykuł Szarlotka z duszonymi jabłkami pochodzi z serwisu

Fascynacje Ani

Proponowane wyszukiwania