mąki jest za mało dodajemy kolejną łyżkę i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto rozdzielamy na części i formujemy wałeczki. - wałeczek lekko zgniatamy i kroimy nożem na np. skośne prostokąty - wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy je do wypłynięcia - gdy kluski nam się gotują obieramy jabłka i kroimy je na wąskie paseczki po czym wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem(...)układam je na papierze kuchennym, aby odsączyć je od wody, kładę na talerz układam na nich jabłka oraz polewam sosem który powstał z jabłek i karmelu - gotowe WSKAZÓWKI - ważne, aby ciasto na kluski przygotować krótko przed podaniem zapobiegnie to niepotrzebnemu rozmiękczeniu kluski. - można przygotować ciasto wcześniej i więcej i je zamrozić a przed gotowaniem na krótko przed
Basia w kuchniprzygotowujemy ciasto: Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy cukier i żółtka i wszystko razem miksujemy. Następnie dodajemy mleko, olej i mąkę i dokładnie mieszamy. Celowo nie dodajemy proszku do pieczenia by ciasto było niskie jak w przypadku tarty. Gdy ciasto jest gotowe, po prostu wylewamy je na patelnie na której leżą nasze skarmelizowane jabłka. Tak przygotowaną "tartę" wkładamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni na ok 10 min (aż do zarumienienia się ciasta). W trakcie pieczenia dokończy się proces karmelizacji jabłek dzięki czemu będą one rozpływać się w ustach. Gdy wyciągniemy tartę z piekarnika czekamy chwilkę (ale nie do całkowitego wystygnięcia) i odwracamy patelnię tym samym wyjmując z niej ciasto
Wspólne smakijeszcze jedno ciasto na niedzielę , które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma
codojedzeniapyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które przypomina nam słodkie bułeczki z jabłkiem. Oto inna odsłona zwyczajnej szarlotki. Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 250 g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego 1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa: (sok z cytryny+cukier(...)posiekane masło, jajko, serek waniliowy i zagniatamy wyrabiając elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć wykładamy na spód blachy. Układamy połówki jabłek środkową częścią do dołu, posypujemy solidnie cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ja ciasto wałkowałam na blaszkach małym wałkiem. Pieczemy w temp. 180*C przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy. Polewamy lukrem bądź posypujemy cukrem
W Moim Magicznym DomuJesień w pełni a nawet chyli się ku końcowi. Jakoś mało piekłam w tym roku jabłkowych ciast, postanowiłam więc odczarować ten owoc przygotowując rodzinie ten korzenny, wilgotny i słodki placek. Przepis podpatrzyłam u Lo . Korzenny placek z jabłkami 130 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 3 lekko roztrzepane jajka 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii(...)składników. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia i stopniowo, po łyżce, dodajemy do masy jajeczno-maślanej, na zmianę ze śmietaną. Miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę dzielimy na 3 części. Jabłka wrzucamy do miski, posypujemy cukrem i przyprawami, mieszamy
Dzieje kuchennej Wiewiórydrożdże – 20 g * cukier – 15 g * mąka pszenna – 25 g * mleko – 80 ml CIASTO : * mąka pszenna – 0k. 170 g * cukier – 20 g * sól – 1 szczypta * masło – 50 g * żółtko – 1 szt DODATKOWO : * słodkie jabłka – ok. 500 g * cukier – 3 łyżki * cynamon – 1 łyżeczka * mleko do posmarowania SPOSÓB(...)minut. CIASTO : Do miski przesiewamy mąkę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i schłodzone masło. Wszystko razem dokładnie rozcieramy rękawy – tak długo aż powstanie drobniutka kruszona , bez śladów masła. Wlewamy rozczyn , dodajemy żółtko i zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do miski , przykrywamy i odkładamy na ok. 50 – 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto w tym czasie urośnie tylko troszkę. Rozwałkowujemy
Ostra na Słodkojabłka Sposób przygotowania: Ser zmielić posiekać z mąką i tłuszczem, dodać cukier waniliowy, zagnieść ciasto. Wstawić ciasto na 15-20 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na pół centymetra pokroić na 5 centymetrowe kwadraty, na środku położyć grubzy plater obranego jabłka, złączyć po przekątnej rogi ciasta i dobrze skleić. Piec w temperaturze 180 st.C na rumiano
Cukiernia Pychotkiwiększą rozwałkowujesz cienko i wykładasz nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Podpiekasz w temp. 180 stopni C, przez około 10 minut, po czym ciasto studzisz. Teraz pora na jabłka i moją „najulubieńsiejszą” czynność. Całe 2kg obierasz i ścierasz na tarce o grubych oczkach. Wszystko to zasypujesz cukrem i odstawiasz, aby puściły(...)dalej miksujesz. Kiedy białka będą już sztywne, wsypujesz proszek budyniowy i dokładnie mieszasz, ale już powoli. Najlepiej użyć do tego miksera na najwolniejszych obrotach. Jabłka odciskasz dokładnie z soku, układasz na wystudzonym cieście, posypujesz cynamonem. Na nie wylewasz masę białkową, a na nią ścierasz surowe schłodzone ciasto (tę mniejszą połowę która Ci została). Ciasto wstawiasz do piekarnika nagrzanego
ArbuziakiRacuszki drożdżowe z jabłkami - mięciutkie, puchate, grubiutkie prawie jak pączki. Uwielbiają je wszyscy, a szczególnie dzieci. Znikają szybciej z talerza niż się je smaży. Nie dla głodomorów niestety, ponieważ oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe może okazać się wiecznością. Składniki: 20 dkg mąki orkiszowej (mieszana jasna 630 + 1050) 200 ml mleka 3-4 łyżki cukru 1 duże jajko(...)łyżeczki drożdży instant olej do smażenia 1 duże jabłko cukier puder Wykonanie: do miski wsypać mąkę, cukier, drożdże, dodać jajko i stopniowo dolewać mleko mieszając drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość wmieszać delikatmie obrane, pokrojone w kosteczkę jabłka rozgrzać na patelni olej, kłaść po 1 łyżce ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ŻÓŁTKA,ROZTOPIONĄ MARGARYNĘ LUB MASŁO,SER I NASZ ROZCZYN Z DROŻDŻY,MIESZAMY DODAJEMY MĄKĘ,I WYRABIAMY GŁADKIE MIĘCIUTKIE CIASTO(W RAZIE POTRZEBY DOSYPAĆ MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO)PRZYKRYWAMY ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIAMY ŻEBY WYROSŁO,W TYM CZASIE OBIERAMY JABŁKA I ŚCIERAMY NA TARCE,NA ŁYŻCE MASŁA W GARNKU PRZESMAŻAMY,DODAJEMY TROCHĘ CUKRU JAK JABŁKA SĄ KWASKOWE(...)CYNAMON GOTOWE CIASTO WYKŁADAMY NA STOLNICĘ I DZIELIMY NA 4 CZĘŚCI KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZWAŁKUJEMY NA PROSTOKĄT NAKŁADAMY TROCHĘ JABŁEK I ZWIJAMY W ROLADKĘ NA KOŃCU SPŁASZCZAMY BRZEGI PALCAMI I NACINAMY NOŻEM PIERWSZĄ CZĘŚĆ ZWIJAMY W ŚLIMAKA I UKŁADAMY NA BLASZCE, NASTĘPNE CZĘŚCI OWIJAMY JUŻ DOOKOŁA TEJ PIERWSZEJ I TAK AŻ BĘDZIE CAŁA BLASZKA PIECZEMY W 170 STOPNIACH
Swojskie jedzonkoZapraszam na lekkie, zdrowe i pyszne ciasto z serkiem ricotta i jabłkami. W smaku przypomina strudel, z kremowym środkiem, pachnącym przyprawami, owocami kandyzowanymi, a wszystko otulone nieziemsko chrupkim ciastem filo. Efekt miły dla oka, a ciasto prościutkie i szybciutkie w wykonaniu. Przepis, choć nie gości u nas od dawna, jest sprawdzony. Wypatrzyłam i zapisałam go z włoskiego program kulinarnego(...)którym “ziemscy” konkurenci gotują wraz z największymi szefami restauracji. Jak z szefami, to ciasto musi być pyszne. Polecam bardzo!! Bakaliowiec jabłkowy w cieście filo Składniki: 250 g ciasta filo 700 g jabłek( na szarlotkę) Skórka i sok z cytryny(biologicznej) 50 g orzeszków pinii 100 g rodzynek 100 g owoców kandyzowanych 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczówej 300 g serka
Mia Cucina Sofietazaczną się lekko rozpadać. Uwaga, żeby zbyt ich nie rozgotować. Wykonanie ciasta: Mąkę wymieszać z masłem, zmielonymi orzechami, przyprawami, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zmiksować mikserem, aż powstanie jednolite ciasto, będzie się sypało. Dodać jajko i śmietanę i jeszcze raz zmiksować. Delikatnie zagnieść ciasto rękami i wstawić do lodówki na minimum pół godziny (zawinięte w folie spożywczą). Tortownicę(...)papierem do pieczenia razem z bokami. Połową ciasta wylepić blaszkę i wstawić do piekarnika na 20-25 minut w temp. 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka i na to pokruszyć resztę ciasta. Piec jeszcze ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni. Przepis znaleziony na www.malacukierenka.pl
Mania WypiekaniaCiasto francuskie z jabłkiem , czyli domowe rożki z szybkim nadzieniem z jabłek, kisielu i cynamonu. Przepis jest bardzo prosty, a ciasteczka niesamowicie pyszne. - tylko kilka składników - najprostsze wykonanie - błyskawiczne ciastka na każdą okazję
AniaGotuje.plSzarlotka z połówkami jabłek to jedna z ciekawszych szarlotek pieczonych. Zobacz jak krok po kroku przygotować ten niezwykły deser dla miłośników jabłek i cynamonu. - ciasto bez użycia jajek - dokładny opis wykonania - tylko kilka łatwo dostępnych składników
AniaGotuje.plszybkich przepisów na coś na słodko: Makaron z sosem truskawkowym>>> Super puszyste pancakes z truskawkami>>> Pierogi z truskawkami>>> Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami>>> Oponki serowe>>> Muffinki przepis podstawowy>>> Naleśniki z serem>>> Naleśniki cytrynowe>>> Racuszki
Moja Książka Kucharska