ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:247/762)

CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 262

ciasto wylałam budyń waniliowy, i na wierzchu ułożyłam jabłka posypane  letko  cynamonem a pod koniec pieczenia na ciasto wyłożyłam sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto(...)minut. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier oraz mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze około 2-3 minuty. Na 15 przed końcem pieczenia na jabłka wyłożyć beze i piec aż się zarumieni. Ciasto po upieczeniu zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na około godzinę. Ciasto musi być zimne aby dobrze się kroiło, najlepiej odstawić w chłodne miejsce na całą

RAROSSA
Prosta szarlotka z kruszonką na mące pełnoziarnistej 158

Skoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek(...)wszystko dokładnie ugnieść, formując kulę. Ciasto podzielić na dwie części - na spód zostawić około 3/4, a na kruszonkę odłożyć resztę, którą wsadzić na około godzinę do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i położyć na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie p odpiec przez około 10 minut. Wyciągnąć, wylać nadzienie z jabłek i brzoskwiń (nie trzeba studzić ciasta), wyrównać

Healthy food explorer
Sernik z jabłkami 227

całość rozcieramy w dłoniach aż powstaną maluteńkie grudki (przypominające mokry piasek). Dodajemy jajko i żółtko i szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche im dłużej jest zagniatane, tym po upieczeniu twardsze :-( a tu chodzi o to by ciastka były kruche). 1/3 ciasta odkładamy do lodówki, a pozostałą część rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki do pieczenia (moja(...)wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy wodę i rozsmażamy na papkę. Dodajemy cukier i cynamon i odstawiamy by masa lekko przestygła. Na przygotowane w foremce ciasto wykładamy masę serową, a na nią jabłka. Na wierzch ścieramy pozostawioną w lodówce część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 75 - 90 minut (sprawdźcie przed wyjęciem patyczkiem

Czary - gary w kuchni
Pierożki z jabłkami 161

Pierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O tym jak te pierożki są pyszne świadczy fakt, że mimo tylu różnych przepisów nadal i wciąż je piekę. Spróbuj i Ty je upiec, nie pożałujesz:) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej(...)ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc).  Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm (nie za cienko) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta układać ósemkę jabłka

In my kitchen
Uśmiechnięte ciasteczka 168

pieczenia do głębokiej miski i posiekać ze schłodzonym masłem. Dodać rozdrobniony widelcem twaróg, cukier, wanilię i sól. Wyrobić ciasto, podzielić je na 2 części i każdą część zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie obrać jabłka, wykroić z nich gniazda i każde jabłko podzielić na 12-14 części. W każdej części jabłka(...)lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto na 2- 3 mm i wyciąć szklanką koła. Każde koło oprószyć lekko cukrem i cynamonem, na jednej połowie położyć kawałek jabłka i przykryć drugą polową. Z resztek ciasta utoczyć małe kulki i wcisnąć w nie coś, co będzie pełniło rolę gałek ocznych. Proponuję zrobić je z tego samego ciasta z dodatkiem kakao. Ja wykorzystałam

Trzeci talerz
Ekspresowe ciasto z borówkami 112

maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno orzechy, migdały. Przepis elastyczny! Ciasto pyszne, dlatego polecam! Ekspresowe ciasto z borówkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka lekko czubata łyżeczka kakao 3/4 szklanki cukru szklanka(...)papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, wtykam równomiernie umyte i osuszone borówki. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40 minut , do suchego patyczka. Zobacz także: Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną i jabłkami – bez miksera

Zasmakuj Kuchni
Owsiane placuszki z jabłkami 157

Jogurt wymieszać z sodą, odstawić na kilka minut. Jajko roztrzepać z cukrem, wlać jogurt, wsypać mąkę owsianą, wmieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dosypać jeszcze odrobinę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką wykładać ciasto. Placki smażyć na małym ogniu pod przykryciem do zarumienienia (ok minuty

Obiad gotowy
Drożdżówki z serem i kokosem 76

przepis na drożdżówki z serem i kokosem. Są pyszne, puszyste, nie przesadnie słodkie, idealne. W lecie możecie dodać do nich maliny lub jagody, jesienią śliwki lub jabłka z cynamonem. Ciasto drożdżowe nie jest wybredne, przyjmie i otuli niemal wszystko, co daje duże możliwości kombinowania z przepisem. Bawcie się nim, niech pięknie Wam rośnie i bajecznie smakuje.    Składniki

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka Mojej Mamy 140

Czasem do jabłek dodaję pokrojonego w małe kawałki ananasa. • Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na brytfankę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Po nakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. • Piec około 40 -45 minut. • Podawać (najlepiej na ciepło ale smakuje równie dobrze na zimno

Moja Mama Gotuje
CYNAMONOWE CIASTO Z JABŁKAMI 155

cynamon do posypania sok z cytryny Przygotowanie Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.   Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Przygotujcie blachę do pieczenia ciasta, nasmarujcie ją masłem lub wyłóżcie papierem do pieczenia. Jabłka umyjcie, obierzcie, pokrójcie w plastry, skropcie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Teraz zabieramy sie za ciasto:  mąkę przesiejcie, wymieszajcie z proszkiem(...)minut. Nadal ucierając dodawajcie po jednym jaju oraz rum. Zmniejszcie obroty miksera, po łyżce wsypujcie suche składniki (mąkę wymieszaną z proszkiem i cynamonem). Gotowe ciasto wylejcie na blachę. Na wierzchu ułóżcie plastry jabłek, posypcie cynamonem i brązowym cukrem. Blachę wstawcie do nagrzanego piekarnika, pieczcie około 40 minut- do suchego patyczka

OliveandThyme
Śniadanie fit z jogurtem, otrębami i jabłkiem 885

Jak wiecie nie jestem maniakiem jedzenia fit, aczkolwiek zdarza mi się również to jadać, jednak staram się wszystko przygotować sama od początku do końca

Niezły Młynek
Tarta jabłkowa na zimno z olejem rzepakowym. 279

łyżeczki cukru   płatki migdałów Wykonanie: Składniki na ciasto (mąkę, cukier, olej, wodę, cukier waniliowy) szybko zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć gotowe w folię i schłodzić w lodówce przez chwilę.  W między czasie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy je do rondelka i podlewamy odrobiną wody delikatnie dusimy. Dodajemy odrobinę cukru(...)całości. Zdejmujemy z palnika, 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy na max w 2 szkl wody (u mnie ok 1,5 szkl) i dodajemy do gorących jabłek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy, przekładamy do naszej formy na tartę. Możemy również wylepić ją ciastem i nakłuwamy spód tarty widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Malinowe Pocałunki
Rustykalna tarta z jabłkami. 218

Jeśli mam w domu jabłka lub inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao(...)zimnego masła ,pokrojonego na mniejsze kawałki 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli Dodatkowo : 2 jabłka ,pokroić na cienkie plasterki orzechy ,migdały ,do posypania tarty na wierzchu Składniki na ciasto zagniatamy szybko ,odkładając trochę mąki na bok i dodając ją jeśli ciasto będzie się kleić . Ciasto rozwałkować ,na środku wyłożyć owoce i posypać orzechami ,brzegi ciasta nakładamy na owoce

Ladylaura.
Ślimaczki szarlotki na drożdżowym, czyli Cinnamon & apple rolls buns 209

ślimaczki z naszym dobrem narodowym, czyli jabłkiem. Pomyślicie, że to banał , że to już było. I przyznam wam częściowo rację, bo takich przepisów jest na pęczki. Niemniej to co odróżnia moje ślimaczki od pozostałych to niezwykle puszyste ciasto, trzykrotnie zarabiane oraz nadzienie mojego autorstwa. Zatem zapraszam do lektury.  Składniki :  Na  ciasto drożdżowe :  600 g mąki pszennej(...)mieszamy następnie wlewamy trochę wody w temperaturze pokojowej wyrabiając ciasto.  4. Następnie wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy starannie ciasto do momentu aż będzie jednolite i zacznie pracować.Ciasto pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na 90 minut.  5. W czasie pierwszego wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie. Obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy

vaniliowoczekoladowa
Szarlotka z mąki krupczatki 119

Szarlotka z mąki krupczatki według przepisu mojej mamy. Jest bardzo prosta i bardzo dobra :) Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka(...)Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu.   Białka ubić na sztywno, dodać

cucinare

Proponowane wyszukiwania