absolutnie nie wymaga wyrastania. Śmiało może posłużyć nie tylko do przygotowania przysmaków ze szpinakiem , ale również mięsnych … z dodatkiem kaszy czy też na słodko , np. z jabłkami. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: - mąka pszenna – 150 g - świeże drożdże 10 g - śmietana kwaśna 18% – 3 łyżki - margaryna – 120 g - sól – 1 łyżeczka FARSZ: - szpinak
Ostra na Słodkopodoba mi się bardziej. W dodatku trudniej ukroić mały kawałek z takiego ciasta więc następny plus ;) Składniki: 500 g mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 kostki masła (100 g) 4 jajka + 500 g dżemu jabłkowego lub lekko przesmażonych jabłek z cukrem (możemy mieć jeszcze większe kawałki owoców, ale powinniśmy odparować większość(...)większą od drugiej. Większą częścią ciasta wykładamy tortownicę dociskając mocno do spodu i brzegów formy (podobnie postępujemy jeśli robimy ciasto na blaszce). Na wyłożony spód nakładamy jabłka i dokładnie wyrównujemy wierzch. Resztę ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm podsypując w razie potrzeby mąką. Przykładamy talerz o średnicy tortownicy i wycinamy kółko. Do zostawionego wcześniej białka
Ciastkozercywiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała :) i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera, posiekać do momentu aż wszystkie składniki połączą się do grudki, ciasto ma przypominać mokry piasek/kruszonkę w konsystencji. Ewentualnie można wszystkie składniki zagnieść w rękach. Ciasto podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta umieścić w formie, wgnieść ją w formę i wyrównać. Wstawić
moj przepis nawiem o tym tylko ja, a moja rodzina się nie poznała :) i to chodziło. Niby zwykła szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, a jednak niezwykła. Szarlotka na kruchym jaglanym cieście, bez glutenu, bez produktów mlecznych, dużą ilością jabłek i cynamonu. Składniki na blachę 20 x25 cm: 200 g mąki jaglanej 100 g oleju kokosowego w postaci stałej lub zimnego(...)wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie malaksera, posiekać do momentu aż wszystkie składniki połączą się do grudki, ciasto ma przypominać mokry piasek/kruszonkę w konsystencji. Ewentualnie można wszystkie składniki zagnieść w rękach. Ciasto podzielić na dwie części, 2/3 i 1/3. Większą część ciasta umieścić w formie, wgnieść ją w formę i wyrównać. Wstawić
moj przepis nagodzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest to konieczne i składnik ten spokojnie można pominąć ;). Zamiast gruszek świetnie pasować tu będą jabłka lub śliwki. Ciasta wychodzi spora blacha, na pewno więc wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód na czekoladowe ciacho ;). Polecam :). PS. Czy też macie wrażenie, że na blogu powiało już jesienią...? Składniki
Opowieści z piekarnikapodstawą do placka z malinami i budyniem . Szarlotka godna polecenia. Składniki Masa jabłkowa 1 kg jabłek (ja użyłam 2 kg) Cukier (według uznania) 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżek bułki tartej Ciasto 40 dag mąki 15 dag masła 15 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 1 łyżka śmietany (kwaśna) 1 jajko Przygotowanie : Masa jabłkowa(...)czasie przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść (w czasie wyrabiania może się tak zdarzyć że trzeba będzie dodać więcej maki) wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą części rozwałkować wyłożyć na blaszkę wysmarowaną masłem, lub wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Rozwałkować drugą części ciast i przykryć nią jabłka. Siostra Aniela poleca nakłuć ciasto
RAROSSAPrzygotowanie: Ubijamy mikserem pianę z białek, wsypujemy cukier i dalej ubijamy na sztywno. Dorzucamy żółtka i wciąż miksując dodajemy pozostałe składniki, łącznie z pokrojonymi w ćwiartki obranymi jabłkami. Wymieszane dokładnie ciasto
Krokusowy Domramach akcji na FB Almette, postanowiłam przygotować przepyszne dietetyczne ciasto z jabłkami i brzoskwiniami pokazać, że można zrobić pyszne danie do którego nie trzeba używać masła, mąki czy czekolady, czyli produktów które same w sobie są już bardzo smaczne i bardzo bardzo kaloryczne. Dużo więcej kreatywności wymaga od nas stworzenie przepisu z produktów o niskim indeksie glikemicznym(...)tłuszczów. Ciasto jest przepyszne, zdrowe jak i sycące i co najważniejsze nie jest wysokokaloryczne. Zawiera w swoim składzie głównie arabską kaszę burgol (drobny), jabłka polskie, brzoskwinie, jaja, mleko i serek Almette! Polecam! CIASTO BEZ MĄKI, CUKRU I MASŁA! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka 1,5% - 4 jaja - 200g burgolu drobnego - 3/4 serka Almette fruit - łyżka płatków owsianych - 3 jabłka
SMYKWKUCHNIMoje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier(...)smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około
Dziś Ja gotujeMoje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier(...)smaku. Smażymy jeszcze kilka minut bez przykrycia. Składniki na Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około
Dziś Ja gotujeMoje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier(...)części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut
Dziś Ja gotujeMoje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier(...)części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około 20 minut
Dziś Ja gotujewedług swoich upodobań. Dosypujemy cynamon, mieszamy. Jeśli jabłka były bardzo soczyste, część soku odlewamy. Foremkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spód, posypujemy łyżką bułki tartej, następnie wykładamy jabłka. Równamy(...)miski przekładamy zimne białka, ubijamy na sztywno, następnie porcjami wsypujemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana. Mieszamy i wykładamy na jabłka. Równamy. Z lodówki wyjmujemy mniejsza część ciasta i ścieramy na średnich oczkach tarki po wierzchu bezy. Delikatnie równając. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny w 180C. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.miejscu, gdzie spód przechodzi w boku formy. Poodrywałem nadmiar ciasta i przykleiłem je tam, gdzie jego ilość nie była wystarczająca, załatałem również pęknięcia. Wyłożoną ciastem formę ponownie umieściłem w lodówce. Umyte jabłka obrałem ze skóry, wydrążyłem z nich środki z pestkami i pokroiłem je w półplasterki o grubości około 0,5 - 1 cm. Wrzuciłem je do miski, posypałem(...)dodałem rozpuszczony budyń i intensywnie mieszając poczekałem, aż zrobi się gęsty, po czym wylałem go na podpieczone wcześniej ciasto. Budyń delikatnie rozsmarowałem po powierzchni ciasta przy użyciu łyżki, starając się, aby równomiernie pokrył jego powierzchnię. Na budyniu ułożyłem przygotowane wcześniej jabłka. Tak przygotowane ciasto włożyłem do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjąłem ciasto z piekarnika i odstawiłem
Wyprawy kulinarnelanguage:EN-US;} Kochani dziś kolejny przepis z wykorzystaniem darów jesieni- i znów w kratkę 😊 Chyba trochę zbyt monotematycznie ostatnio.. 😊 Ale słuchajcie prawda jest taka , że mam sporo jabłek i muszę je jakoś wykorzystać… Szarlotka była, więc spróbowałam zrobić coś podobnego , ale nowego, mojego 😊 Powstało aromatyczne ciacho z mięciutkim nadzieniem – ja swoje ciacho podawałam z sorbetem mango(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki pszennej 6 żółtek cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Składniki na nadzienie jabłkowe: ok. 14 sporych jabłek szklanka cukru galaretka cytrynowa 1 czubata łyżka
Domowe ciasta