ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:248/762)

Szarlotka z pianką i kruszonką 45

dużą ilością jabłek oraz lekką białkową pianką. Jest to ciasto, które obowiązkowo trzeba zrobić w okresie jesiennym. Smakuje wszystkim, i dorosłym i dzieciom. Ciasto jest pyszne i zyskuje z każdym kolejnym dniem. Początkowo może się nieco kruszyć, ale w kolejnych dniach nabiera właściwej konsystencji i pełni smaku. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)uzyskania „kruszonki”. Większą część kruszonki wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Drugą część odkładamy do miseczki. Zarówno blaszkę z ciastem, jak i miseczkę z kruszonką wstawiamy do lodówki. Masa jabłkowa: Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Garnek z jabłkami stawiamy na palniku. Dodajemy około 50-60 ml wody oraz

Smaki Na Talerzu
Maślany jabłecznik 184

zaskakuje .      Może do super dietetycznych nie należy , ale ten smak maślany normalnie uzależnia. Więc dziś zaproponuje ciacho z dodatkiem jabłek, i obiecuję że to nie jedyny przepis tego typu ,bo z takiego ciasta można dodawać przeróżne dodatki.   Więc zapraszam kochani to przepisu . Składniki  (tortownica 20 cm ) 4 całe jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka(...)wymieszane ,wylewamy na wcześniej wysmarowaną masłem tortownicę i posypaną bułka tarta,  jak już masa wylądowała w tortownicy ,na wierzch wykładamy nasze wcześniej przysmażone i wystudzone jabłka. Następnie mamy już wszytsko gotowe ,ciasto wstawiamy do piekarnika na 180 stopni ,grzanie góra dół , na 60 minut , po pół godzinie proszę patyczkiem kontrolować czy ciasto w środku jest już upieczone

Mój Smak
Szarlotka z budyniem 313

puder Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, spłaszczyć ręką i włożyć do zamrażarki  na ok. godzinę. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażarki  i wyłożyć nią dno blachy/formy ( ja użyłam formy silikonowej o średnicy ok. 22 cm). Ponakłuwać wyłożone ciasto widelcem i podpiec w temperaturze(...)przez ok. 10 minut. Po wyjęciu spodu z piekarnika obsypać je bułką tartą, żeby lekko zakryć  ciasto (bułka wchłonie wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, oczyścić i pokroić w kostkę lub w ósemki. Oprószyć cynamonem i dokładnie wymieszać. Budynie ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, używając jedynie 750 ml mleka. Następnie ułożyć na podpieczonym spodzie pokrojone jabłka

The Sweet Damsel
Ciasto jabłkowe z bakaliami 173

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole. Polecam. Post Ciasto jabłkowe z bakaliami pojawił się poraz

Marta Gotuje
Szarlotka z jabłkami 100

Bardzo prosty szybki przepis na szarlotkę z jabłkami, która zawsze się udaje. Jest pyszna, domowa rewelacyjna w smaku. Spód kruchego ciasta pokryty jest pysznymi prażonymi jabłkami, wierzch otula pyszna beza z płatkami migdałowymi. Szarlotka smakuje za ciepło i zimno. Składniki · 2 szkl mąki krupczatki · 2 łyżki cukru · 4 żółtka · 250 g masła

Kulinarne pyszności Molki
SZARLOTKA Z BUDYNIEM 119

jajko • 2 żółtka • 2 łyżki śmietany • 1,5 kg jabłek • 2 budynie waniliowe • 4 łyżki cukru • 800 ml mleka • 2-3 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE : Mąkę siekamy nożem razem z margaryną, dodajemy cukier puder, jajko, żółtka i śmietanę i proszek do pieczenia, wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na ok.2(...)wyłożyć ciastem z lodówki , ponakłuwać widelcem i posypać bułką tartą, wysypać pokrojone jabłka. Budyń ugotować w 800 ml mleka wraz z cukrem, gotowy rozprowadzić na jabłka, a na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika, tortownicę wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni, piec ok.50 minut, zostawić do ostygnięcia, żeby budyń lekko stężał

KUCHNIA POLSKA
Jabłkowy smaczek 211

pieczenia 4 żółtka 3 łyzki śmietany  Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można podpiec ok 15 min . Nadzienie:  1  - 1,5 kg jabłek 2 budynie malinowe bez cukru ( lub inne czerwone np. truskawkowe, wiśniowe) 1 szkl cukru 3 szkl wody Jabłka obieramy pozbawiamy gniazd nasiennych(...)białka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl wiórek kokosowych 1 budyń śmietankowy ( proszek) Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy wiórki i budyń - mieszamy. Na podpieczone ciasto układamy rzędami ósemki jabłek, następnie wykładamy ciepły budyń , po wierzchu rozsmarowujemy pianę z wiórkami. Całość pieczemy ok 45 min w 180 stopniach. Gdyby piana szybko się brązowiła przykrawamy folią

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 130

jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu konfitura (u mnie z aronii i jabłek) marmolada (u mnie z pigwowców) Kruszonka 100 g mąki 50 g masła 50 g brązowego cukru Roztrzepać jajka widelcem w małej miseczce. Wymieszać ze sobą suche składniki ciasta. Dodać do nich masło lub margarynę. Rozetrzeć tłuszcz(...)rękach z suchymi składnikami. Dodać roztrzepane jajka. Wymieszać. Dolewać stopniowo mleko z wodą i wyrabiać ciasto ręcznie do momentu, gdy zacznie odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować

Weekendy w domu i ogrodzie
RACUCHY Z JABŁKAMI 139

puder PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę i cukry, dodajemy jajka, ocet i rozrobione w szklance ciepłej wody drożdże, mieszamy np. trzepaczką, dodajemy starte na grubych oczkach jabłka i mieszamy, tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok.30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, nakładamy porcje na rozgrzaną patelnię, ja używam dużej łyżki , smażymy na oleju na złoty kolor. Przed

KUCHNIA POLSKA
Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym 233

Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to szybki i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie

Kuchnia Bazylii
szarlotka z pomarańczową nutką 109

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z zimnym masłem. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odłożyć na godzinę do lodówki. Masło stopić, dodać cukier, mieszać aż się rozpuści, dodać cynamon. Odstawić do wystudzenia (to ważne, żeby masa była całkiem zimna!) Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę porządnie umyć sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę, wycisnąć(...)stopni. Piec ok 10 minut. Drugą część ciasta rozwałkować, posmarować cynamonowym masłem, zwinąć w roladkę, pokroić w ok 5 mm krążki. Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Wyrównać, na wierzch ułożyć krążki ciasta z cynamonem. Piec ok 40 minut. Po wystudzeniu, przed podaniem posypać cukrem pudrem

6niebo
Ciasto z kruszonką i malinami 157

Chcesz aby ciasto miało więcej błonnika? Użyj mąki pełnoziarnistej/orkiszowej. Chcesz aby ciasto było dietetyczne? Użyj zamiast cukru - ksylitolu/erytrolu lub miodu. Składniki: - 2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 1 całe jajo - 1 kostka masła - 2 szklanki malin - 2 jabłka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: - mąkę przesiej, dodaj żółtka, cukier i posiekaj(...)godzinę, - białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj 2 łyżki cukru/ksylitolu i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, - ciasto po godzinie wyjmij z lodówki i podziel na 2 części - rozwałkuj i jedną cześcią wyłóż spód blachy, - na ciasto rozsyp maliny i jabłka pokrojone w kostkę, - na owoce dodaj ubitą pianę, a na pianę zetrzyj na grubych oczkach pozostałą część ciasta

MintTaste
Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami – pyszne i proste 191

kryształ 3 jajka (rozmiar L) około 350 g jabłek przed obraniem 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli można dodać pokrojone rodzynki i żurawinę + cukier puder i cynamon do oprószenia ciastek po pieczeniu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Ciastka z jabłkami Przygotowanie: Do mąki dodaję szczyptę soli, cukier(...)masłem dodaję kolejne jajko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Na koniec do ciasta dodaję około połowy mąki i miksuję, tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaję pozostałą mąkę i mieszam łopatką, żeby ciasto stało się jednolite. Jeżeli mamy wystarczająco mocny mikser, to całe ciasto możemy przygotować mikserem. Obrane jabłka kroję na mniejsze kawałki i dodaję do ciasta, dodaję pokrojone bakalie

Uwaga Babcia Gotuje
Sernik z jabłkami 128

Połączenie dwóch moich ulubionych ciast :) Sernik z szarlotką! Składniki: 15 dag mąki 1 kg jabłek ½ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera białego ¼ kostki masła lub margaryny 8 łyżek cukru pudru 2 jaja 1 łyżeczka budyniu w proszku ¼ szklanki śmietany(...)pieczenia, zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować ciasto, włożyć do tortownicy i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.  Jabłka obrać, drobno pokroić i ułożyć na wystudzonym cieście. Ser zmielić (niekoniecznie), masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać jaja ( 1 całe i jedno białko), śmietanę, budyń i ser.  Wszystko utrzeć dokładnie lub zmiksować

Tradycyjna Kuchnia
FIT szarlotka z orzechową kruszonką 329

robię dalekosiężnych planów, nie wybiegam za bardzo w przyszłość i nie robię noworocznych postanowień. To co tu robi FIT szarlotka zapytacie? Bo szarlotka pachnąca jabłkami i cynamonem to zawsze dobry pomysł! Spód i wierzch ciasta to mieszanina mąki i grubo mielonych orzechów laskowych z odrobiną masła i cukru, a między nimi warstwa jabłek z cynamonem. Mimo małej ilości(...)pieczenia, a brzegi smarujemy masłem. Połowę przygotowanej kruszonki wysypujemy na dno tortownicy i dociskamy aby powstał spód. Na spód z kruszonki dajemy jabłka. Do pozostałej kruszonki dodajemy 2 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania