ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:259/762)

Ciasto jabłkowo-kajmakowe 356

moim repertuarze warstwowych ciast. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jaj 1 niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz; 250 ml chłodnej przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Warstwa jabłkowa: 1,5 kg winnych jabłek- po obraniu 4 łyżki(...)dzięki temu zapobiegniemy opadaniu biszkopta. Po tej czynności zostawiamy do całkowitego ostudzenia.  Zimny kroimy wzdłuż na połowę. Biszkopt najlepiej jest upiec dzień przed złożeniem ciasta, wtedy ładnie się kroi. Warstwa z jabłkami; Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem z cytryny zasypujemy cukrem i dusimy w rondelku, można podlać kilkoma łyżkami wody, mieszając od czasu

Wanilia i Kardamon
Jabłecznik z owocową bezą 200

mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy(...)sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy w 180 C przez około 1 godziny na złoty kolor

Zainspirowana w kuchni
Zjadłabym ciasto, ale piec nie umiem :( Najprostsze ciasto z jabłkami. 368

wyjdzie zakalec to też jest pyszny a Ty wzorem blogerów kulinarnych wmawiaj, że tak ma być i naród niech się wyedukuje miast krytykować Do zrobienia Ciasta Mojej Mamy potrzebujemy: 6 dużych jabłek 5 łyżek oleju 2 łyżki dżemu wiśniowego z owocami 5 jajek 2 garstki suszonej żurawiny 3 łyżki posiekanych orzechów łyżka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanka cukru mąka pszenna oko 10 -15 łyżek – ciasto ma być bardzo gęsto, ilość mąki zależy od ilości soku z jabłek Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy szklanką cukru i zostawiamy na noc, żeby puściły sok. Do jabłek z sokiem dodajemy jajka i mieszamy. Ja mieszam drewnianą łyżką. Jak jajka są rozmieszane to dodajemy resztę

ladykitchen
Domowe wypieki - muffinki 142

ciepły i przyjazny klimat w domu. Oprócz ulubionych świeczek, grubego koca i ciepłej herbaty, dobrym pomysłem na ogrzanie atmosfery jest....włączenie piekarnika z ciastem marchewkowo-jabłkowym. Te pyszne i mięciutkie babeczki, które Ci dzisiaj proponuję zawierają jabłko, marchewkę, rodzynki, orzechy, cynamon, a nawet płatki kokosowe! Wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Muffinki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie czy podwieczorek. Taka(...)soli himalajskiej 3/4 (lub więcej) szklanki musu jabłkowego (wycisnęłam jabłka "deserowe" w wyciskarce - wyszedł gęsty sok i później dolałam odrobinę wody, bo ciasto wydawało mi się za gęste) 1/2 szklanki oleju kokosowego (płynny) 1 jabłko (starte na grubych oczkach) 2 garście marchewki  (starte na grubych oczkach) coś do osłodzenia (ja dałam 2 łyżki cukru nierafinowanego) opcjonalnie: rodzynki orzechy

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Racuchy z jabłkami 305

mlekiem mieszamy przy pomocy miksera. Powstaje nam masa, która konsystencją powinna być nieco gęstsza od ciasta naleśnikowego. Jeżeli tak nie jest to dolewamy mleka jeśli jest zbyt gęsta lub dosypujemy mąki jeśli jest zbyt płynna. Gotowe ciasto odstawiamy na chwilę i przygotowujemy jabłka. Obieramy je ze skórki i kroimy w plastry. Na patelnie nalewamy olej (około pól centymetra(...)Plasterek jabłka wrzucamy do ciasta i delikatnie obracamy. Na rozgrzany olej wykładamy jabłko obtoczone masą. Smażymy na złoto z obu stron. Usmażonego racucha wyjmujemy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Kiedy go odsączymy układamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem. Zajadamy od razu, bo najlepiej smakują na ciepło

Kolizje Smaków
Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem / Salted caramel apple hand pies 247

jabłkami z cynamonem i solonym karmelem. Przepyszne! Przepis pochodzi z doskonałego bloga Just a Taste Scroll down for recipe in English Ciasteczka nadziewane jabłkami i solonym karmelem (ok. 10 ciasteczek) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła, pokrojonego w małą kostkę 1/2 szklanki zimnej śmietany Składniki(...)folię spożywczą i włóż na co najmniej 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj nadzienie. W małej misce wymieszaj jabłka, sok z cytryny, cynamon, cukier i mąkę. Odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na prostokąt o bokach około 30×30 cm (jeżeli ciasto

karmelowy
Szarlotka wg Bożenki 260

nożem ,a potem wyrobić rękoma na drobne okruszki Jabłka obrać, zetrzeć na tarce dodać cynamon i przesmażyć, jeśli słodkie - nie słodzić Ciasto wyłożyć do dużej , natłuszczonej blaszki- zostawić niecałą szklankę kruszonki Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka Białka ubijamy na pianę z cukrem -3/4 szkl Gdy białka już ubite, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ostrożnie mieszamy Wykładamy(...)jabłka, posypujemy pozostawionym ciastem-kruszonką Pieczemy przez około 50 min. w temp. 170-180 stopni C. Z tej ilości składników wyjdzie nam duża blaszka ciasta

Proste Potrawy
Chlebek jabłkowy 127

wszystkie moje słodkości chlebek został upieczony bez dodatku cukru oraz białej mąki. O słodycz zadbały tutaj suszone daktyle i jabłka. Do chlebka można wykorzystać zarówno jabłka jak i gruszki. Ciasto nie wychodzi zbyt słodkie, co mi bardzo odpowiada. Jeśli jednak jesteście słodkolubni, to proponuję wybrać słodki gatunek jabłek i dodać więcej daktyli  😉 Zapraszam też po inspirację

HealthyCreations
Szarlotka z orzechową bezą 348

Idealnie kruche ciasto z dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich  tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego(...)robocie planetarnym) aż do połączenia, formuję w rękach kulę i wkładam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ¾ ciasta wałkuję na blachę o wym 25/30 cm a resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam

Wanilia i Kardamon
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 209

nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie.  Cały torcik to 377kcal(...)gładką masę Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy omlety z obu stron  Usmażone omlety przekładamy na przemian jabłkami i jogurtem A później nie pozostaje nam nic innego jak delektować się

peanutbuttermonster
Placki z jabłkiem (porcja 430 kcal) 197

oszczędnością mąki i wyszły dużo gorsze, ale tym razem są idealne i mocno jabłkowe. Składniki (porcja - zdjęcie): ok. 150 g jabłek (lepiej trochę więcej niż mniej) - twardszych i kwaśnych 1 jajko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru (do ciasta) + 1,5 łyżeczki do posypania ok. 4 łyżki (45 g) mąki (tu: szymanowskiej) pół łyżeczki aromatu pomarańczowego czubek łyżeczki(...)proszku do pieczenia szczypta soli + mała łyżeczka (5 g) masła (do smażenia) Przygotowanie: 1. Jabłka ścieramy na tarce - grube oczka. 2. Z reszty podanych składników miksujemy ciasto. 3. Dodajemy jabłka. Mieszamy. 4. Smażymy małe placuszki na niewielkiej ilości masła. 5. Podajemy posypane cukrem. Kaloryczność: porcja ze zdjęcia - 430 kcal (nie posypane cukrem - 400 kcal)  Smacznego

Malowane smakiem
Tarta jabłkowa- Rose 146

głównej spełniają tutaj rolę cudnej dekoracji. Proporcje kruchego, najbardziej klasycznego ciasta to matematyczne 3:2:1 – na 300g wybranej mąki bierzemy dokładnie 200g tłuszczu i 100g drobnego cukru. Do kruchego ciasta idealna będzie mąka krupczatka – grubo mielona, ale i zwykła mąka pszenna, tortowa czy wrocławska, będzie dobra. Żeby ciasto pozostało kruche ale nie twarde, nie używa się w nim całych(...)wyklejamy nim dokładnie dno i boki formy (średnicy około 26cm) starając się żeby ciasto miało równą grubość. Jeśli chcecie, brzegi ciasta można dodatkowo ozdobić. Dziurawimy ciasto równomiernie widelcem, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia i jeszcze na chwilę wkładamy je do lodówki. Jeśli zrobicie ciasto z pszennej mąki a zamiast zwykłego, drobnego cukru użyjecie cukru pudru – będzie delikatniejsze – możecie wtedy

Karo in the Kitchen
Przepyszne i zdrowe crumble jabłkowe :) 174

łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 100 g moreli suszonych (najlepiej niesiarkowanych) 100 g daktyli suszonych coś do posłodzenia, jeśli jabłka są kwaśne Składniki - kruche ciasto: 300 g płatków owsianych 100 g migdałów 100 g masła orzechowego (u mnie crunchy) 100 g oleju kokosowego 100 g miodu/syropu daktylowego/nektaru kokosowego/syropu klonowego Przygotowanie: Jabłka(...)Nutribullet . Do miski wsyp wszystkie płatki owsiane, dodaj pokruszone migdały i rozpuszczony olej kokosowy wraz ze słodem i masłem orzechowym. Wymieszaj całość. Uprażone jabłka rozprowadź po całej powierzchni garnka kamiennego, na wierzch wyłóż kruche ciasto i całość włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie 10 minut w 150*C. Aktualnie  garnek kamienny

Zdrowie na języku :P
Jogurtowiec piernikowy 225

przyprawy korzenne i cynamon. Cynamon zaś od razu przywodzi mi na myśl jabłka. I tak od myśli do myśli postanowiłam przygotować takie właśnie ciasto. Piernikowo-jogurtowy spód, masa cynamonowo-jogurtowa z kawałeczkami podduszonych jabłek i beza wieńcząca całość. Muszę się Wam przyznać, że beza niejako jest dziełem przypadku. Pierwotnie planowałam, by ciasto jogurtowo-piernikowe przekroić na pół, jednak(...)cukier i mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone pierniczki. Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około 45-55 minut. Obrane ze skórki jabłka kroimy w kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondelka, podlewamy wodą

Smaki Na Talerzu
Ciasto z jeżynami 133

Bardzo smaczne, bardzo łatwe i bardzo szybkie ciasto ;) Długo zachowuje świeżość dzięki jabłku, a jeżyny nadają mu fajny kolor i ciekawy smak. Nas oczarowało, dodam, że całość wieńczy pyszna, chrupiąca kruszonka... Brzmi nieźle, prawda? ;) Podałam je ostatnio, gdy odwiedziła nas Pani z http://www.kompensja.pl , wyszła najedzona, z ciastem na wynos i przepisem na dodatek ;) Składniki: 250 g mąki pszennej(...)proszek do pieczenia, dodać miękkie masło i cukier, rozetrzeć między palcami jak na kruszonkę. Odłożyć około 5-6 łyżek tej kruszonki. Jabłko umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać je z jajkami. Dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Do ciasta delikatnie wmieszać 3/4 jeżyn. Keksówkę o wymiarach 21 x 11 cm wysmarować masłem i oprószyć kaszą manną. Wyłożyć ciasto

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania