ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:267/762)

Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 235

urodzinową tartę gruszkową i ciasto gruszkowe , przyszła pora na kolejne ciasto. Tym razem wykorzystałam gruszki z kompotu, który ugotowałam w sześciolitrowym garze, z dodatkiem goździków. Nie daliśmy rady zjeść wszystkich gruszek z kompotu, choć bardzo je lubimy:) Odcedziłam więc porządnie część z nich na sitku, zmiksowałam i dodałam do korzennego ciasta. Dzięki gruszkowemu puree ciasto wyszło bardzo, ale to bardzo(...)kompotu również by były idealne. Resztę gruszek można rozłożyć do miseczek, dodać łyżkę lub dwie gęstej, kwaśnej śmietany, trochę cukru i lekki deser gotowy:) Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach na podst. piernika z jabłkami ze starego Poradnika domowego tortownica 23 cm 2/3 szkl cukru pudru 2 jajka (żółtka i białka osobno) 80 g rozpuszczonego masła

Posadzone i zjedzone
Naleśniki z jabłkami i cynamonem 110

więc kiedy zastanawiamy się jakiego rodzaju nadzienia powinniśmy spróbować do stosu naleśników , to połączmy jabłka z cynamonem będzie idealne i napełnimy naleśniki tym szarlotkowym nadzieniem. Te naleśniki z jabłkami i cynamonem okazały się tak dobre! Spójrzmy tylko na zdjęcie! Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie(...)również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie wolne rodniki, które są sprawcą wielu chorób. Jeśli będziemy jeść jabłka systematycznie to wzmocnimy nasz organizm. Anglicy powiadają: Jedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny! Mleko owsiane charakteryzuje się delikatnym smakiem o wodnistej

Zdrowy Styl Joanny
Kilimandżaro 254

przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec przez około 50 minut w temperaturze 170 stopni bądź też do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić i przeciąć na połowę. Masa jabłkowa:  1,5 kg jabłek 2 galaretki łyżka masła Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na dno rondelka wyłożyć masło(...)mieszać do czasu, aż masa będzie gęsta i jednolita. Gotowy budyń wystudzić.  W misie miksera rozmieszać masło, stopniowo dodawać wystudzony budyń.  Wykonanie ciasta: Pierwszy blat ciasta kładziemy w blaszce. Na to wykładamy przygotowane jabłka, odstawiamy w chłodne miejsce do czasu, aż masa się zetnie. Gdy jabłka zastygną wyłożyć na to masę budyniową i całość przykryć drugim

Krakowskie smaki Ani
Ciasto jabłkowo – orzechowe pachnące cynamonem. 174

łyżek kakao, 3 jabłka (słodkie), 1 szklanka grubo posiekanych orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi), 0,5 łyżeczki cynamonu, cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy Sposób przygotowania: Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć do miski, dodać(...)pozostałe składniki: ciepłą wodę, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu dodać jabłka połączone z orzechami i wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do porządnie wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blaszki lub tortownicy, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 – 50 minut ( do suchego

Nie tylko w kuchni
Muffiny jogurtowe z jabłkami i kruszonką 120

Wariacja na temat francuskiego ciasta “kubeczkowego”. Do odmierzenia składników używa się opróżnionego kubeczka po jogurcie. U mnie w formie muffinów z jabłkami i kruszonką. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube Składniki: Kruszonka: 100g mąki 50g cukru pudru 50g miękkiego masła Ciasto: 1 mały kubeczek* jogurtu naturalnego (ok. 200g) 2 kubeczki cukru(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszaj tylko do momentu wchłonięcia się mąki. Powstanie niejednorodna masa z grudkami i taka właśnie jest idealna. Muffiny z jabłkami i kruszonką: Za pomocą dwóch łyżek nakładaj ciasto do foremek na muffinki, do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułóż owoce i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez

Słodki Blog
Tarta z jabłkami 191

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta z jabłkami to szybkie i pyszne kruche ciasto z dodatkiem aromatycznych jabłek z cynamonem. Pianka z białka dodaje dodatkowo chrupkości ciastu. Jabłka

To Musisz Wiedzieć
Jabłecznik sypany, czyli błyskawiczne i smaczne ciasto dla leniuszków 881

razem wymieszać dokładnie. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce.  Formę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia i to w całości, gdyż jabłka i masło mogą podczas pieczenia wypłynąć szczelinami. Można na wszelki wypadek formę z ciastem ustawić na większej, pełnej blasze, żeby nie zabrudzić piekarnika. Na dno foremki wsypać 1/3 sypkich produktów (cukier+mąka+kasza+proszek), powierzchnię wyrównać(...)jabłka wysypujemy kolejną, drugą z trzech części sypkich produktów (wyrównać i docisnąć), a na nią kolejną porcję jabłek. Na jabłka resztę sypkiego, a na sypkie zetrzeć na tarce zimne masło. Ciasto piec w temperaturze 190-200 stopni przez około  45-55 minut. Powierzchnia ciasta powinna być ładnie przyrumieniona. Jeszcze ciepłe ciasto posypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nektarynkowe różyczki z ciasta francuskiego z nutą pomarańczy 210

najważniejsze zrobi ją każdy, nawet małe dziecko, a w dodatku smakuje niebiańsko. Robiłam już wersję z jabłuszkami, lecz jabłka trzeba pokroić bardzo cieniutko, gdyż łamią się przy zawijaniu, a z nektarynkami, czy brzoskwiniami nie ma takiego problemu. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 1-2 nektarynki/brzoskwinie/jabłka - ulubiony dżem/konfitura/marmolada - u mnie z pomarańczy i to właśnie

Be Fit Be Strong
Sezonowa szarlotka z rabarbarem i bezą 97

ciasto z rabarbarem. Pewnie znowu mi zarzucicie, że w bezie jest cukier, ale to jest beza. Zapewniam, że jest go o wiele mniej niż w bezie z cukierni. Próbowałam z zamiennikami, ale nie podołały. Możecie próbować i kombinować, ja ręczę za ten przepis, że zawsze Wam wyjdzie. Raz sobie pozwólcie, tak na wyjątkową okazję i nie pieczcie tego ciasta zbyt(...)palcami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić. Zimny (!) rabarbar wymieszać z jabłkami startymi na tarce o dużych oczkach, a następnie jabłka z rabarbarem przełożyć na podpieczone wcześniej ciasto. Na wierzch wyłożyć masę białkową (poniżej przepis). Zagotować wodę i rozpuścić w niej cukier. Gotować na dużym ogniu cały czas mieszając

Dietolog
Racuchy drożdżowe 153

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę, plastry lub ścieramy na tartce z dużymi oczkami. 4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pianę z białek i jabłka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Układamy na papierze by odsączyć z tłuszczu.  Ciepłe

Na moim talerzu
Racuchy drożdżowe 160

Ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Jabłka obieramy kroimy w kostkę, plastry lub ścieramy na tartce z dużymi oczkami. 4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pianę z białek i jabłka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Układamy na papierze by odsączyć z tłuszczu.  Ciepłe

NA MOIM TALERZU
NAJPROSTSZA SZARLOTKA 103

obsypania foremki szczypta soli 1 łyżka lodowatej wody 4 średniej wielkości, słodkie jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1-2 garstki rodzynek jabłka obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i wytnij z nich gniazda nasienne pokrój ćwiartki jabłek w plasterki i przełóż je do miski posyp jabłka cukrem i cynamonem, wymieszaj dobrze wysmaruj foremkę do tarty odrobiną masła(...)podziuraw widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut na schłodzonym cieście ułóż rodzynki, a na nich plasterki jabłka zaczynając od krawędzi foremki rozpuść pozostałe masło i posmaruj nim jabłka piecz w 190ºC przez ok 50 minut aż brzegi ciasta będą rumiane po upieczeniu wyjmij szarlotkę z pieca i odstaw na minimum pół godziny – dzięki temu ciasto

SandraFrej.com
Jabłecznik z pianką kokosową na kruchym cieście z orzechami włoskim 244

Posmaruj spód i boki lekko margaryną. Wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi też wyłóż, jeśli chcesz. Mi łatwiej wyjąć później ciasto z formy. Dodaj pozostałe składniki na ciasto kruche. Mąkę z proszkiem przesiej. Zmiksuj do całkowitego połączenia składników.  Wylep ciastem dno i brzegi tortownicy, w miarę równo. Wstaw do zamrażalnika. Białka wlej do miski i zacznij miksować na najwyższych obrotach(...)połowę i powoli wsyp cukier z mąką. Do gotowej masy wsyp wiórki kokosowe i ręcznie wymieszaj trzepaczką. Pianka mocno zmniejszy swą objętość. Wyciągnij tortownicę z ciastem. Dno możesz posmarować powidłami śliwkowymi. Wyłóż prażone jabłka z rodzynkami. Na górę wylej piankę i wyrównaj. Wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Piecz 45 minut. Gdy pianka się zrumieni, przykryj ciasto folią aluminiową matową

Anioszek w kuchni