ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:264/762)

Szarlotka z truskawkami- ekspresowa 113

żółtek i proszku do pieczenia zagęścić ciasto, rozwałkować i przenieść do formy natłuszczonej i wysypanej wiórkami kokosowymi. Następnie podpiec w piekarniku około 15 minut. Jabłka obrać, zetrzeć i przysmażyć z sypką galaretką.  Upieczone ciasto posmarować dżemem truskawkowym, nałożyć pokrojone truskawki,  na wierzch usmażone jabłka, następnie ubitą pianę z cukrem.  Placek posypać pokrojonymi orzechami i piec

Tradycyjna Kuchnia
KAKAOWY JABŁECZNIK 135

łyżka soku z mandarynki Dodatkowo: Cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: Ciasto kakaowe: 1.Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Dzielimy na 2 części. Mniejszy kawałek zawijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażarki. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) , a boki lekko natłuszczamy. 4. Pozostałym ciastem wylepiamy dno i za pomocą widelca nakłuwamy. 5. Podpiekamy spód(...)zmięknięcia. Na koniec wsypujemy galaretki w proszku. Dokładnie mieszamy. Masa orzechowa: 1.Miksujemy składniki na masę. Składanie ciasta: Podpieczony spód smarujemy masą orzechową, a następnie wykładamy jabłka. Posypujemy startym na tarce pozostałym zamrożonym ciastem. Pieczemy w 180 st. C ok. 30 min. Upieczone ciasto studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem *Ciasto smakuje wyśmienicie zwłaszcza na ciepło z kulką lodów waniliowych :)  Smacznego

Marcepanowa kuchnia
Półksiężyce z jabłkiem i nutą cynamonu 110

mąki pszennej 120g masła extra 60g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 całe jajko 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jabłka 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półplasterki(...)wymieszać z cynamonem. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukry, jajko, żółtko, śmietanę i proszek do pieczenia. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka o średnicy 9 cm. Na każde kółko położyć, kawałek jabłka, złożyć na pół

Szalona Kuchnia Eweliny
Gryczana szarlotka z kokosową posypką | bezglutenowe | dietetyczne | bez laktozy 258

resztę wrzucamy na patelnię i "karmelizujemy" z ogromną ilością cynamonu. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę, a następnie podduszone jabłka. Obsypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 40-50 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka. 1/6 ciasta ma 330kcal

Czarnawisienka
Kruche ciasto z jabłkami, śliwkami i gruszkami! - Jesienna szarlotka! 443

chętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-)   Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki(...)jabłka - 2 duże gruszki - 4 łyżki brązowego cukru - cynamon, kardamon Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone i wydrylowane śliwki, jabłka i gruszki. Z ciasta wytnij paski. Pianę z białek ubij

SMYKWKUCHNI
Rozgrzewająca zupa z soczewicy 194

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów to idealne danie na chłodne dni. Nie dość, że nas rozgrzeje to jest tak bardzo sycąca, że zastąpi nam cały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Fale Dunaju, wiśnia i jabłko. 162

wyraźnej tafli czekolady na masie. Przygotowanie: Ciasto: Roztopić masło. Oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie powoli dodawać kolejno składniki: żółtka, roztopione masło, proszek do pieczenia z mąką i mleko - mleko z mąką dodawać na przemian. Ciasto podzielić mniej więcej na dwie równe(...)łyżki mleka i wymieszać. Blaszkę 29x23cm lub o podobnych wymiarach posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180stopni. Jasną część ciasta wylać na blaszkę, następnie wylać delikatnie ciemniejsze ciasto. Ułożyć wiśnie i jabłka (jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałki). Jabłka można lekko docisnąć. Piec 30min. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Masa budyniowa: Ugotować

W kuchni u Moniki
Szarlotka z rabarbarem 298

temperatury 190°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem włożyć do lodówki. Ciasto piec przez około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Podpieczone kruche ciasto wyjąć z piekarnika, odłożyć. Nadzienie jabłkowo - rabarbarowe: Jabłka umyć, obrać i pokroić w niezbyt grubą kostkę. Skropić sokiem z cytryny i wymieszać.  Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki ( obieranie łodyg(...)sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, stale ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodać mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować. Pieczenie ciasta: Na podpieczony kruchy spód wysypać bułkę tartą. Na to wyłożyć nadzienie z jabłek i rabarbaru, wyrównać. Na owoce wyłożyć ubite białka, wyrównać. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część kruchego ciasta. Ciasto wstawić

Opowieści z piekarnika
Jabłecznik z różową pianką 133

pianka: 3 białka 1 szklanka cukru 1 kisiel różowy (wiśniowy, malinowy lub truskawkowy) Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części i każdą zawinąć w folię spożywczą. Jedną część odłożyć na godzinę do lodówki a drugą schować do zamrażalki. Nadzienie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce. Przełożyć je do garnka(...)beza. Wówczas wsypać kisiel i wymieszać.  Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Posypać bułką tartą i wyłożyć podprażone jabłka. Na jabłka wyłożyć różową bezę i zetrzeć na tarce drugą część ciasta z zamrażalki. Jabłecznik piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Wystudzić a przed podaniem posypać cukrem pudrem

My simple kitchen
Szarlotka 446

schłodzone ciasto rozwałkowujemy przez folię na papierze do pieczenia, na wielkość naszej blaszki. Z ciasta zdejmujemy folię, zwijamy je w rulon razem z papierem do pieczenia, a następnie rozwijamy je na wierzchu ciasta stopniowo zdejmując papier.  4. Szarlotkę pieczemy ok. 35 min. w temp. 180 stopni, po wyjęciu z piekarnika zostawiamy do wystudzenia.  5. Przestudzone ciasto polewamy lukrem(...)miękkie, ale nie rozpadające się). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, poddusić jeszcze ok. 1 minuty i zestawić z gazu do przestudzenia. Jeśli jabłka są zbyt kwaśne można je teraz jeszcze dosłodzić do smaku. Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę lub do miski. Dodać cukier i pozostałe składniki, wyrobić w robocie (końcówką z hakiem

Kuchenne aromaty
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 223

dnia, kiedy to wręcz nabiera jeszcze smaku i wilgoci. Można je przygotować z każdymi sezonowymi owocami, a także z konfiturą, u mnie z kawałkami jabłek i domową konfiturą morelowo-malinową . Dodatkowym plusem tego ciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę(...)kruche ciasto. Odstawić do lodówki. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, mieszamy. W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, na wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka

Smaczne Zdrowe
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 162

chwili móc przyrządzać smakowite wypieki.      Przepis na ten smakołyk powstał lata temu, łączy ze sobą smaki, które harmonijnie się dopełniają. Czekoladowe ciasto, waniliowy budyń, a to wszystko przełamane słodko-kwaśnym nadzieniem z jabłek. Pychota, w sam raz na niedzielne popołudnie. Składniki na czekoladowy jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku(...)reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.      Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy

Rozpustne gotowanie
idealna w swej prostocie-szarlotka sypana 189

szarlotkami, ale ta smakuje mi bardzo :-) Nazwa ciasta-szarlotka sypana pochodzi właśnie od sposobu jego przygotowania. Nie robimy żadnego ciasta, nie używamy jajek, jedyne co to mieszamy suche składniki, i wysypujemy nimi blaszkę, na nie dajemy starte jabłka, i znów zasypujemy je kolejną warstwą sypkich składników, całość pięknie się upiecze i mamy fajne i pyszne ciasto. Ale dość opisów(...)trzemy na tarce bezpośrednio na ciasto masło i margarynę, robimy to równomiernie, ma to duże znaczenie przy pieczeniu, bo to dzięki soku z jabłek oraz maśle i margarynie mąka wraz z kaszą manną tworzą fajne ciasto :-) Starte masło z margaryną posypujemy ostatnią łyżką brązowego cukru dzięki temu utworzy nam się chrupiąca skorupka na szarlotce :-)  Ciasto wkładamy do nagrzanego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 66

cukrem, aż powstanie żwirek. Następnie dodajemy 2 – 3 łyżki śmietany i szybko wyrabiamy. Ciasto w konsystencji może przypominać kruszonkę, wiec nie musi być zwarte. Formę do ciasta smarujemy odrobiną masła i posypujemy mąką. Ciasto przesypujemy do formy i wykładamy spód, lekko ugniatając. Na ciasto wykładamy połowę pokrojonych owoców. W garnku podgrzewamy 3/4 litra mleka. W pozostałej ilości rozprowadzamy budynie(...)ponieważ jest to ciasto pieczone i nie zawiera łatwopsujących się składników. Ciasto z truskawek i rabarbaru Ciasto z truskawek i rabarbaru, to jedna z wielu propozycji na wiosenno – letnie, pyszne desery na naszym Blogu Kulinarnym. Możesz przygotować różne wersje tego ciasta, używając do tego dowolnych owoców. Sprawdzą się na przykład maliny, śliwki, borówki amerykańskie lub jabłka. Jeśli chcesz

Kuchnia Na Wypasie
Pleśniak z powidłami 195

Jakiś czas temu upiekłam to ciasto z dodatkiem prażonych jabłek. Tym razem dodałam kwaskowate powidła śliwkowe. Powiem, że jedna i druga wersja smakuje wyśmienicie :) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 250 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 6 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao słoiczek powideł śliwkowych 1,5 szkl

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania