ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:262/762)

Plecionka ze śliwkami 189

Już jedno ciasto na zamówienie upiekłam:) Bounty . A teraz kolejne ciasto na zamówienie:) Do wyboru miałam śliwki lub jabłka. Wybrałam plecionkę... ze śliwkami. Ciasto podczas ugniatania jest mokre, więc jeśli ktoś uzna, że należy dodać więcej mąki - może to zrobić. Składniki: 1 kg śliwek 4 szklanki mąki 1 kostka masła 1,5 szklanki cukru  4 jaja

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szarlotka w papilotach 209

pieczenia małe opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka  Kilka szt jabłek. Nie powiem ile bo tu chodzi o "obierki". ;) cukier brązowy i cynamon do posypania jabłek Zaczynamy od wykonania ciasta kruchego. Masło kroimy na drobną kostkę. W misce łączymy mąkę cukier i cukier waniliowy i proszek do pieczenia, dodajemy Masło i rozcieramy ją z mąką. Jak utworzy(...)papierowymi papilotkami  np tulipan ( można je zrobić samemu niedługo pokażę Wam jak to wykonać) i wylepiamy ciastem. Zapiekamy to ok 15 min w temp 180 st. Wyjmujemy i studzimy. W między czasie obieraczką do warzyw lub bardzo cienko nożem obieramy jabłka, tak aby powstały nam obierki z minimalną ilością skórki i jabłkiem. Formujemy z obierek róże i układamy

Malinowe Pocałunki
Odchudzona szarlotka 219

łyżki cynamonu Pianka: 3 białka 1 cukier waniliowy Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać miękkie masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut. Jabłka pokroić,  wrzucić do garnka,  podlać wodą i gotować  na małym ogniu,  do momentu, gdy jabłka zaczną się lekko(...)rozpadać. Odlać sok, dodać cynamon, wymieszać i odstawić. Ubić pianę z białek i cukru waniliowego. Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm),  podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć jabłka i pokryć je pianą z białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada z jabłkami 217

Przepis ten dostałam od siostry ciotecznej, a ona ma go od koleżanki. Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie wtrąciła swoich trzech groszy. Muszę przyznać, że ciasto ma delikatny, biszkoptowy smak. Natomiast do jabłek dodałam przyprawę do szarlotki Kamis (jest to mieszanka cynamonu, kardamonu, goździków oraz imbiru). Podczas pieczenia jej zapach idealnie roznosił się po kuchni. Przyrządzenie ciasta zajmuje(...)szarlotki i cukier. Blachę wyłożyć pergaminem. Rozłożyć na nim starte jabłka. Posypać je bułką tartą (jest niewyczuwalna, a wchłania sok, aby ciasto nie dostało zakalca) Na jabłka wylać przygotowane ciasto. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170-180 stopni. Upieczone ciasto wyjąć na ścierkę (ciasto dotyka ścierki).   Zdjąć papier do pieczenia z jabłek. Gorące zwijać

Fabryka pomysłów
SERNIK CZEKOLADOWY IZAURA 470

Sernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany

Kulinarne Fantazje Marioli
64. Szarlotka pod bezą na bardzo kruchym spodzie 192

Kruche ciasto 1 kostka margaryny 4 żółtka 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru pudru mus jabłkowy: gotowy lub 1,5 kg jabłek cukier do smaku 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej masa bezowa 4 białka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)dodatkowo: bułka tarta  1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche. 2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać. 3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut

Jadło i czytadło
Herbaciane Naleśniki Z Jabłkami 182

Spokojnie...to nie naleśniki ze szpinakiem ;D Taki kolorek otrzymałam po dodaniu do ciasta, herbaty różanej z jabłkami która była czerwonego kolorku :) Naleśniki dzięki owocowej herbacie nabrały bardzo fajnego smaku, polecam wam pokombinować z różnymi smakami herbat i popróbować z która najlepiej wam smakują takie naleśniczki :) Składniki na około 8 średnich naleśników: 2 jajka kl M 1 szkl mąki(...)były by bardzo słodkie albo bardzo kwaśne 1. Herbatę zaparzamy w 1/3 szkl wody i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach, podlewamy wodą i zaczynamy je dusić do miękkości. 3. Składniki na ciasto, razem z ostudzoną herbatą, mieszamy/miksujemy ze sobą. Smażymy następnie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Usmażone, układamy je jeden

Gotowanie...to proste !
Dwa w jednym- sernik i szarlotka 114

Jakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera(...)arakowy Wykonanie: Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto- usiekać nożem składniki, zagnieść i odstawić na ½ godziny do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku do przygotowanej małej tortownicy i podpiec na złoto. W między czasie obrać jabłka, zetrzeć i ułożyć na podpieczonym spodzie. Wykonanie masy serowej: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, śmietanę, budyń, cukier waniliowy i aromat

Tradycyjna Kuchnia
Strudel jabłkowy z orzechami 173

Strudel z ciasta francuskiego wypełniony jabłkami z dodatkiem zmielonych orzechów to jeden z najsmaczniejszych deserów austriackich. Przepis otrzymałam od pani Ady z Wiednia. Składniki: 4 jabłka średniej wielkości 4 łyżki orzechów laskowych zmielonych 2 łyżki masła cynamon jajko ciasto francuskie Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Masło roztopić i zostawić do wystudzenia.  Jabłka obrać, przekroić(...)ćwiartki, które następnie pokroić na plasterki. Dodać do nich orzechy oraz cynamon według uznania.  Rozłożyć ciasto francuskie, posmarować je masłem i wyłożyć na nie jabłka. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak strudla, podwijając boki pod siebie.  Na końcu posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 minut.  Podawać z dużą ilością cukru pudru

wyzwania kuchenne
Ciasteczka owsiane z jabłkami 194

połączą. W razie potrzeby zebrać silikonową szpatułką pozostałości ciasta z dna i ścianek misy i wymieszać z masą na ciastka. Tak przygotowane ciasto na ciastka przykryć folią spożywczą (pozostawione w misce/misie) i wstawić do lodówki na 30 minut w celu lekkiego schłodzenia. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Przy pomocy łyżki (u mnie(...)składników, w zależności od wielkości porcji nakładanego ciasta, wychodzą około 44 ciasteczka. Mnie, przy użyciu łyżki do lodów o średnicy 5 cm, wyszyły 32 ciasteczka. Ciasteczka należy piec partiami, a ciasto na ciasteczka należy w tym czasie przechowywać w lodówce.  Masło można zastąpić margaryną. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu, dzięki zawartości jabłek są miękkie (jabłka nadają

Gospodyni Miejska
Galette z jabłkami, orzechami włoskimi i żurawiną 178

Galette to rodzaj kruchego ciasta używanego w kuchni francuskiej, na słodko lub wytrawnie. Do przygotowania takiej rustykalnej tarty, nie potrzeba formy, wystarczy rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia i przełożyć na blaszkę. Ułożyć jabłka i resztę składników, następnie brzegi zawinąć na wierzch. Łatwe… prawda? Bez wysiłku i jakichkolwiek umiejętności kulinarnych można stworzyć coś wyjątkowo pysznego. Szczerze polecam Składniki(...)przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plasterki i układamy

Oryginalny smak
RACUSZKI SEROWE Z JABŁKAMI 106

prostu pyszne. SKłADNIKI :   2 i 3/4 szklanki mąki pszennej  2- 3 łyżki cukru 30 dkg drożdży 1 serek waniliowy 150 g 1 jajko 1 szklanka mleka 2 jabłka 1 łyżka soku z cytryny olej do smażenia(...)PRZYGOTOWANIE : Drożdże rozpuszczamy w części ciepłego mleka. Wlewamy do miski i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy łopatką aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Ciasto nakrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia. Na patelnię wlewamy olej, nagrzewamy. Łyżką nabieramy porcję ciasta i smażymy małe racuszki, z jednej

Kulinarne Fantazje Marioli
746. Żądza spełniona. 204

jabłek, CZAS ...? czas się zawsze znajdzie. Pierwszego Raz ja piekłam, jeszcze troche do dopracowania, choc i tak Nigdy nie nie dorównam szarlotce którą piecze moja ciocia (ciasto dzieciństwa )ale miała dużo jabłek, tak jak lubię, choć muszę pamiętać by nie zostawiać ich na sitku, bo dziwnego koloru nabierają xd  Ps. Wie ktoś od czego "wariuje" tekst(robią

More food, love and dreams
Ciastka z jabłkami 134

jabłko, 1 łyżka cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu 1 żółtko sok z cytryny, Po boskie przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rodzynki zalewamy sokiem z jabłek i odstawiamy na 30 minut.Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy na 8 plasterków o grubości 4 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki(...)siekamy. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 16 krążków. W 8 krążkach wycinamy małe otworki.A i pamiętajcie, krążki powinny być większe od plasterków jabłek;) Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowane plasterki jabłek kładziemy na krążki ciasta.Na nich parę rodzynek. Posypujemy cukrem z cynamonem i nakładamy kolejny krążek. Brzegi zlepiamy. Wierzch posypujemy tez cukrem z cynamonem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik

Anioły w kuchni
Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką 109

Owoce pod kruszonką to bardzo prosty i smaczny deser. Ale do czasu kiedy masz przygotować takie samo ciacho dla osoby, która nie toleruje glutenu… 

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania