ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:147/762)

Cynamonowy placek z jabłkami 131

przygotowania blachy ciasta potrzebujemy: – 4 jaja – 1 szklankę cukru – 2 szklanki mąki tortowej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka sody – 1 łyżeczka cynamonu – 2/3 szklanki oleju (np. z pestek winogron) – 10 dkg orzechów włoskich – 10 dkg rodzynek lub żurawiny – Ok. 70 dkg jabłek Jajka i cukier ubić mikserem(...)proszek, sodę, cynamon a w końcowym etapie olej, rodzynki i pokrojone orzechy włoskie (wymieszać łyżką). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia /ew. posmarować tłuszczem i posypać kaszką manną). Wlać ciasto. Obrać jabłka ze skórki, wykroić gniazdka nasienne, pokroić na spore kawałki i ułożyć na cieście (lekko wgnieść). Piec w temperaturze 200 stopni ok. 40-50 minut. Czekam na Wasze wrażenia

Szybko Tanio Smacznie
Francuskie koperty z jabłkami 138

Sezon na jabłka już w pełni. Co jeśli okazuje się, że mamy w lodówce płat ciasta francuskiego i nie mamy pomysłu co z nim zrobić? Robię dwa rodzaje kopert(...)jabłkami. Dzisiaj chciałam Wam przedstawić wersję numer 2 (do wersji numer 1 jeszcze wrócimy, obiecuję ) :) Wersja numer 2 opiera się na cieście francuskim i zdecydowanej dominacji cynamonu. Zapraszam :)   Składniki:  duży płat ciasta francuskiego 2 jabłka (najlepiej soczyste) 2 saszetki cukru waniliowego ok 10 łyżek cukru 2 łyżeczki cynamonu cukier puder do posypania łyżeczka wyciśniętego soku

ChilliJemy
Ciasto trzepane 2272

Ciasto trzepane z jabłkami to kolejny wypiek z przepisów s.Anastazji. Ciasto bardzo proste do zrobienia, puszyste i bardzo smaczne. Ja zrobiłam z jabłkami, ale można wykorzystać dowolne owoce sezonowe np wiśnie, gruszki, truskawki.... zapewniam Was, że zawsze się udaje. Piekłam go trzy razy(...)zawsze jest wyrośnięty, pulchny. To jedno z tych szybkich ciast. Polecam Wam również ciasto ucierane z owocami , które również zawsze się udaje. Żródło ciasta s. Anastazji Składniki 8 jajek 300 g maki pszennej 300 g cukru 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 jabłka lub dowolne owoce cukier puder do posypania Białka oddzielić

O kuchni z uczuciem
Czekoladowo-orzechowa tarta z jabłkami i granatem 235

kruchej tarty, to właśnie ta czekoladowo-orzechowa. Niezawodny babciny przepis. Pierwszy raz postanowiłam wzbogadzić przepis o jabłka i granat. To naprawdę świetne połączenie, tarta rozeszła się w błyskawicznym tempie. Jeden kawałeczek jest bardzo sycący, więc to świetny przepis, żeby ciasto upiec na święta dla większej ilości osób. 300 g mąki 100 g cukru pudru 200 g masła 2 żółtka(...)kawałkiem ciasta. Na cieście rozsmarowujemy masę czekoladowo-orzechową, posypujemy ją skórką z pomarańczy, a na wierzchu układamy pokrojone w plasterki, umyte i obrane jabłko. Z mniejszego kawałka ciasta wycinamy gwiazki, […] Artykuł Czekoladowo-orzechowa tarta z jabłkami i granatem pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Ciasto Wiewiórka 216

sąsiadami i rodziną. I tak owoce się nie marnują i każdy jest zadowolony. Mogę tylko marudzić, że niektóre gatunki śliwek szybko się skończyły. Dziś przepis na pyszne ciasto z jabłkami i orzechami nazywane Wiewiórką. Najlepsze jest na drugi dzień, ale i zaraz po upieczeniu jest niczego sobie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Francuski strudel z jabłkami, śliwkami i pierniczkami 141

Bardzo łatwy do przygotowania z gotowego ciasta francuskiego,   strudel z winnymi jabłkami i soczystymi śliwkami o piernikowym aromacie z nutką rumu. To świetny pomysł na słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Do wypieku polecam świetny nierafinowany cukier trzcinowy legendarnej brytyjskiej marki Billington(...)Nadaje się do wypieków, słodzenia napojów, musów, czekolad, tworzenia marynat pieczeniowych, przetworów owocowych, trunków i wszędzie tam gdzie zwykle używamy tradycyjnego cukru. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego (30 dag) 3 kwaśne jabłka 3 śliwki węgierki 10 dag pierniczków z lukrem bez nadzienia 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka ciemnego rumu 1 łyżka cukru muscovado Kuchnie Świata 2 łyżki masła

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z bezą (pianką) 668

minut. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Blaszkę o wymiarach około 22 x 32 wysmarować delikatnie masłem. Większą część ciasta rozwałkować, wylepić nim blaszkę i ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż się przyrumieni. Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać cynamon i wymieszać. Jeżeli jabłka puszczą(...)należy go odlać. Na podpieczonym spodzie układamy starte jabłka i wyrównujemy. Wyjmujemy z lodówki drugą, mniejszą część ciasta i ścieramy ją na dużych oczkach na jabłka. Zamiast zetrzeć ciasto, można posypać nim, tak jak kruszonką. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na około 15 minut, aż wierzch się przyrumieni. Beza: Białka z cukrem i szczyptą

Oryginalny smak
INSPIRACJE NA TEGOROCZNE ŚWIĘTA – SERNIKI, MAKOWCE, PIERNIKI I INNE! 110

KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ SERNIK Z PALONYM MASŁEM SERNIK CASTINGOWY SERNIK KOKOSOWY NA KAKAOWYM SPODZIE SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ SERNIK WANILIOWY(...)MAKOWCE SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM PIJAK / CYCKI MURZYNKI MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC NA BISZKOPCIE

Ostra na Słodko
Szarlotka z dynią i pomarańczą na kruchym spodzie 163

ciasto pachnie zimą i moimi ulubionymi świętami.   Składniki (na formę 15x20 cm): Ciasto kruche: 250 gram mąki 100 gram masła 2 jajka 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta soli   Nadzienie: 600 gram jabłek 1 kg startej dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy szczypta cynamonu(...)pomarańczy 7 łyżek cukru trzcinowego cukier puder do dekoracji   Wszystkie składniki ciasta kruchego zagniatam i dzielę ciasto na dwie części. Obie zawijam w folię i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie na patelni prażę pokrojone w kotkę jabłka z dodatkiem startej dyni, sokiem i skórką z pomarańczy, cynamonem oraz cukrem przez kilkanaście minut, do momentu

Mango Papaja
Ciasto z jabłkami z kratką 176

szczypta mielonego anyżu gwiazdkowego 1 łyżka miodu kardamon mielony 1/2 łyżeczki Ciasto: 500 gram mąki orkiszowej lub krupczatki kostka zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka 3 łyżki zimnego mleka 1/2 łyżeczki mielonej wanilii  Z podanych składników zagnieść ciasto (ja umieszczam składniki w malakserze, dzięki czemu ciasto jest bardziej kruche, bo masło nie ogrzewa się od rąk, potem(...)pokroić w dość duża kostkę. Wymieszać z przyprawami ( cukrem z cynamonem, kardamonem i anyżem). Można polać łyżką miodu. Odstawić. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 części. Rozwałkować na cienki placek. Ułożyć ciasto w formie wysmarowanej masłem. Ułożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta. Pociąć w paseczki i zrobić kratkę. Wierzch posyp cukrem pudrem lub posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw

AZgotuj!
Jabłkowe kwiatuszki z cynamonem 132

szklanki mąki pszennej 200g masła extra 1 całe jajko 2 żółtka 25g świeżych drożdży 1/2 szklanki + 1 łyżka cukru 4 łyżki śmietany 18% szczypta soli 8 jabłek 1 jajko (roztrzepane do posmarowania ciasta) olej do wysmarowania formy Cukier cynamonowy: 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek cukru Wykonanie: 1. Jabłka umyć, obrać,  wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry(...)Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajko, żółtka, śmietanę, szczyptę soli i drożdże utarte z 1 łyżką cukru. Następnie ciasto zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3 mm i pokroić w paski o szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta owinąć plastry jabłka, przewlekając

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto jogurtowe z jabłkiem 460

Taki smak i zapach mają tylko zwykłe domowe ciasta. Prostota daje rozkosz podniebienia! Oto ciasto jogurtowe. Potrzebne składniki: 2-3 świeże jabłka 150 g jogurtu naturalnego 2/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka proszek do pieczenia sól tłuszcz do smarowania blachy cukier puder do posypania   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni(...)Kroimy je w cienkie plasterki, które równo rozkładamy na cieście. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po wystygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Ciasto jogurtowe z jabłkiem pochodzi z serwisu Królestwo Deserów

Królestwo Deserów
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 192

puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto. Pozostałe ciasto wylać na budyń i rozprowadzić łyżką. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez

Kocham Czekoladę
Babeczki jabłkowe, błyskawiczne i pyszne 153

jakimś programie w angielskiej telewizji, ale wykonanie i składniki to już mój pomysł. Ciasto francuskie jest gotowe, kupiłam dwa płaty. Rozwinąć płat ciasta i kroić paski o grubości 5 cm z węższej strony. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plastry. W dużym garnku zagotować wodę, dodać cukier, jak już woda się zagotuj dodać plasterki jabłka

Kuchnia Pokoleń
Tort z musem jabłkowym i bitą śmietaną 205

Tort z musem jabłkowym początkowo miał być zwykłym ciastem przełożonym jabłkami i śmietaną. Upieczony w kanciastej blaszce i krojony w kostkę. Jednak w ostatniej chwili zmieniłam blaszkę na okrągłą tortownicę i tak powstał rasowy biszkopt. A krojąc biszkopt na krążki i przekładając go masą, tort robi się sam - automatycznie :) Tort składa się z 3 cienkich krążków biszkoptu nasączonego słabą(...)wsypywać mąkę do ciasta i wmieszać ją trzepaczką/rózgą. Przelać ciasto do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przekroić na 3 blaty najlepiej następnego dnia. Jeśli chcemy uzyskać ozdobne boki tortu z okruszków, należy ściąć skórkę z góry ciasta i odłożyć do wysuszenia. Mus jabłkowy Jabłka obrać, wykroić

Posadzone i zjedzone