koniec, nic nie ma prawa tego zmienić. ;) Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką... niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona(...)cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min. Prażone jabłka ponad 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny szklanka wody 4 łyżki miodu (zamiennie
Kuchnia Ellieproste a smakiem w pełni zadowalające ciasta. Szukając słodkości na bazie mleka kokosowego… Tak tak pozostałość po ostatnich czekoladowo – kokosowych muffinkach… Natknęłam się na kokosowe ciasto z jabłkami. Przyznaję, że na pierwszy rzut oka to połączenie smaków nie bardzo do mnie przemawialo. Jednak z czystej ciekawości postanowiłam je zrobić. A że szybkie, proste, nie wymagające prosiło(...)okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazda i każda połówkę nacinamy na kształt paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem
Made By Mom And Sondodajemy masło, jajka, śmietanę, resztę cukru i stopniowo mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto- w cieście muszą się pojawiać pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania - wtedy wiadomo , że ciasto będzie pięknie rosło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na około godzinkę. W tym czasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach a rabarbar myjemy, obieramy i kroimy(...)imbirem. Kruszonkę wykonujemy poprzez połączenie wszystkich składników w jedno , gładkie ciasto, które potem rozdrabniamy i rozrzucamy po gotowym cieście. Blachę 25X35 cm wyściełamy papierem do pieczenia , piekarnik nastawiamy na 170 C ( z termoobiegiem) . Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na wymiary blachy a następnie je do niej przekładamy. Na wierzch ciasta układamy jabłko połączone z rabarbarem a na to kruszonkę. Wkładamy do piekarnika
Kuchnia Pełna Emocjienergetycznego kopa na rozpoczęcie dnia, zawierać dodatek owoców lub warzyw i oczywiście powinno wszystkim smakować. Ostatnio w tej roli sprawdziły się u nas owsiane muffinki. Większość ciasta stanowią płatki owsiane i mąka graham. Jabłko i banan dodają słodyczy i wilgotności. Od nich zależy też ilość cukru. Jeżeli wolicie bardzo słodkie wypieki, zwiększcie jego ilość do 2/3 szklanki. Mieszankę suchą można(...)zawartość obu misek. Do ciasta na muffiny zetrzeć na grubych oczkach 1 jabłko (ze skórką). Całość krótko wymieszać. Ciasto rozłożyć do przygotowanych foremek. Drugie jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć plasterek jabłka, posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 25 minut w 180°C. Smacznego
Pełny talerzCzas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek 20 dag masła 20 dag cukru 3 jajka 25 dag mąki 3/4 małego opakowania proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 5 dag cukru brązowego+ 2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię(...)dobrze razem miksujemy Pod koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag brązowego cukru na jasny
Proste PotrawyAppeltaart - w wolnym tłumaczeniu po prostu ciasto jabłkowe, czy inaczej jabłecznik. Od naszej polskiej szarlotki różni się przede wszystkim tym, iż w cieście tym głównym składnikiem są jabłka, a nie samo ciasto kruche. Powiedziałabym nawet że w wariancie holenderskim jest go jak "na lekarstwo". Ponadto, w przeciwieństwie do naszej szarlotki, jabłka w appeltaart nie są poddawane wcześniejszej obróbce(...)łyżeczki cukru waniliowego - biały cukier - jajko Składniki na ciasto zagniatamy dość szybko i energicznie w kulkę, nie dopuszczając by masło nam się zbyt ociepliło. W składnikach celowo nie ma cukru. To dlatego, iż nadzienie naszego appeltaart i tak będzie wystarczająco słodkie. Poza tym, głównym elementem tego ciasta są jabłka i to one mają być najlepiej w nim wyczuwalne. Zagniecione
W mojej holenderskiej kuchniOstatnio na niedzielę upiekłam bardzo pyszne ciasto. Piekłam je po raz drugi. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Tina", trochę zmieniając proporcje. Krem wymyśliłam sama. Podstawą jest ciasto ucierane z kawałkami jabłek. Na to delikatny krem na bazie śmietany(...)kremówki z dodatkiem serka mascarpone i budyniu waniliowego. Całość jest udekorowana startą gorzką czekoladą. Ciasto smakuje naprawdę wybornie. Zdecydowanie przepis warty powtórzenia i to nie raz :-). Polecam i życzę udanego weekendu. CIASTO JABŁKOWE Z DELIKATNYM KREMEM BUDYNIOWYM. Składniki: Ciasto: 125 g miękkiego masła 125 g cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego
Zakątek rozkoszy kulinarnychPoznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm, na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: j abłecznik z migdałami , jabłecznik z bitą śmietaną , kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki . Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja wykorzystuję papier od Jan Niezbędny, który jest bardzo wygodny, gdyż już jest podzielony na arkusze. Na jedną część ciasta układamy obrane połówki jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami. Do wszelkich jabłeczników i szarlotek moim zdaniem najlepiej nadaje się szara reneta, ale na tą trzeba jeszcze trochę poczekać. Użyte przeze mnie owoce były wyjątkowo drobne i soczyste, stąd rozgotowałam je ze skórką a następnie przetarłam przez sito. Tak powstały mus zagęściłam mąką ziemniaczaną, choć dobry efekt uzyska się, dodając kisiel o wybranym smaku(...)Rzecz jasna, gdy używamy mniej soczyste jabłka, wystarczy je obrać, pokroić w plasterki i ułożyć na cieście. Można zaszaleć z dodatkami- u mnie padło na orzeźwiającą miętę ;) Składniki: kruchy spód: 225g mąki 4 żółtka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła masa jabłkowa: 1-1,5 kg soczystych jabłek pół szklanki wody 3 łyżki mąki
Wrzosowa PolanaLekkie, puszyste ciasto z dużą zawartością naturalnego jogurtu i soczystych, kwaskowych jabłek. Smak podkreślają rodzynki, cynamon i przyrumienione płatki migdałowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko trzepaczka i duża łyżka, mikser stanowczo zbędny :-) Szybko i pysznie. Polecam! Składniki: 700 g kwaśnych jabłek (Antonówka) 550 g naturalnego jogurtu greckiego 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego(...)Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 minut lub do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy
maniapieczeniaChwila przy filiżance kawy i szarlotce Składniki ciasto • 300 g mąki • 125 g masła • 1 szklanka cukru pudru •1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 3 żółtka Nadzienie • 10 średnich jabłek • 3 łyżki tartej bułki Gdy jabłka są mniej soczyste dać 2 łyżki • 6 łyżek cukru (zależne jak słodkie są jabłka ) • 1 łyżka cynamonu(...)obrać pokroić w plasterki Posypać cukrem,cukrem waniliowym , cynamonem i tartą bułką 3. • Z chłodzone ciasto wyjąć z lodówki wyłożyć posmarowaną blachę 20/40 cm papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem może się kleić Radzę ręce maczać w mące będzie łatwiej • Na ciasto wyłożyć jabłka • Zrobić kruszonkę miękkie masło zagnieść w misce z mąką i cukrem pudrem
W królestwie smaków Beatytakie moje wspomnienie dzieciństwa. 2 szklanki mąki 150g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki(...)minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą fasolką. Po ok 20 minutach ciasto powinno być prawie upieczone. Z białek I reszty cukru ubić pianę. Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Na wierzch wyłożyć pianę z białek I zetrzeć na tarce trochę ciasta
Smaki Przyprawy i Kolorytakie moje wspomnienie dzieciństwa. 2 szklanki mąki 150g masła 2 żółtka 3 łyżki cukru(dodałam brązowego) 3 łyżki śmietany Prażone jabłka Cynamon 2 białka 2 łyżki cukru pudru Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki(...)minut. W międzyczasie uprażyć jabłka. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, okrągłą formę wysmarować masłem I wysypać mąką. Ciasto podpiec pod papierem z obciążającą fasolką. Po ok 20 minutach ciasto powinno być prawie upieczone. Z białek I reszty cukru ubić pianę. Jabłka wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Na wierzch wyłożyć pianę z białek I zetrzeć na tarce trochę ciasta
Kulinarna rozmowaChcąc kontynuować akcję "jedz jabłka" następne ciasto postanowiłyśmy przygotować z tym właśnie owocem. Jest to delikatny biszkopt przełożony masą z prażonych jabłek i budyniem. Niestety wymaga trochę przygotowań, a najgorsze są momenty oczekiwania, aż kolejne warstwy stężeją w lodówce. Jednak naprawę warto. Smak jest wyborny, a i wygląd całkiem całkiem niczego sobie :) Przepis zaczerpnęłyśmy z bloga "Gotuję(...)pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki masła 1/4 szklanki wody 3-4 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ opakowania galaretki pomarańczowej Masa budyniowa: 900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem
Kolizje SmakówWspaniała, delikatna i pachnąca cynamonem z dużą ilością jabłek.. Uwielbiam takie ciasta.. Polecam, naprawdę jest przepyszna. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki "Ciasta słodkie i wytrawne" H. Lipińskiej, A Woźniakowskiego z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, rozpuszczony i schłodzony tłuszcz. całość dokładnie wymieszać. Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą, wlać do niej 2/3 ciasta a następnie na to wyłożyć na wierzch jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem i całość przykryć pozostałą ilością ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 - 45 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawnie