składniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 130 g masła, miękkiego 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z
Domowy Smak Jedzeniaktóre poddusiłam w garnku do zmięknięcia, ale nie dopuściłam, aby całkowicie się rozpadły, gdyż zależało mi, by w cieście były wyczuwalne kawałki jabłek ( ale można jabłka całkowicie rozgotować i dodatkowo zblendować, do otrzymania gładkiej masy ). Ciasto jest bardzo lekkie, nie za słodkie, idealnie sprawdzi się jako deser na ciepłe dni. Bardzo polecam :). Biszkopt: 3 duże jajka(...)cukru 40 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego pół łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa jabłkowa: około 1,7 kg jabłek, najlepiej odmiany kwaskowej, szarlotkowej, np. szara reneta ( u mnie papierówka ) 50 ml wody 2 - 3 łyżki cukru ( ilość zależy od kwasowości jabłek oraz upodobań ) opcjonalnie - 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wody Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany
Opowieści z piekarnikaJuż niedługo będziemy cieszyć się świeżutkimi owocami, póki co trzeba wykorzystać nasze pyszne jabłka. Dziś proponuję francuskie ciasto jabłkowe, z rodzynkami, cynamonem, odrobiną rumu i polane grubą warstwą lukru:) Jest to jedno z najlepszych ciast tego typu jakie jadłam, polecam! Przepis znalazłam tutaj Scroll down for recipe in English Francuskie ciasto jabłkowe (tortownica o śr. 20 cm, 8 porcji(...)Składniki na nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek, obranych, z usuniętym rdzeniem i pokrojone w ósemki 2 łyżki masła 1/2 szklanki (100 g) cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 szklanki (140g) rodzynek 1 łyżka ciemnego rumu lub brandy Składniki na ciasto: 2 szklanki (280g) mąki 1/3 szklanki (65g) cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 8 łyżek
karmelowyjabłka -3 szt oliwa -1 szkl cukier -1 szkl proszek do pieczenia -1,5 łyżeczki soda -1 łyżeczka cynamon bułka tarta tłuszcz cukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: Jabłka i marchewkę obrać,opłukać,zetrzeć na tarce. Do miski wlać oliwę,wsypać cukier kryształ,dobrze utrzeć. Następnie stopniowo dodawać po całym jajku,ciągle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem(...)pieczenia,sodą i cynamonem,dodać do jajek,wymieszać. Do wymieszanej masy dodawać po łyżce jabłek i marchewki,dobrze zmiksować. Blachę o wymiarach 20x35 wysmarować tłuszczem,wysypać tartą bułką. Ciasto wylać na blachę,wstawić do piekarnika,piec 40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto,posypać cukrem pudrem (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia DanusiZrobione z bezglutenowego ciasta biszkoptowego z dodatkiem jabłek. Pulchne, lekkie i smaczniutkie. Szybkie do wykonania i, nareszcie biszkopt, w którym jabłka nie poszły na dno:-) Składniki na ok 12 babeczek: 4 jaja ogrzane do temperatury pokojowej 150 g cukru 150 g mąki bezglutenowej 40 ml oleju - nie z lodówki cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)przetrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym lekko w oleju. Babeczki będą lepiej odchodziły od ciasta. Ciasto biszkoptowe łyżką nakładać do foremek maksymalnie do 2/3 wysokości. Następnie do ciasta wciskać plasterki jabłek - najlepiej, tak aby stały , wtedy nie opadną na dno dosyć rzadkiego ciasta biszkoptowego . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut - aż się ładnie zarumienią. Ciepłe
Ze smakiem bez glutenuNiesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru(...)wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi
Różne smaki w kuchniNiesamowicie kruche ciasto z jabłkami i masą serową to jest to , co lubię :) Bardzo polecam to połączenie i ten przepis na ciasto kruche. Nie zastanawiajcie się długo nad zrobieniem tylko szybciutko bierzcie się do pracy ;) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 20 min + 40 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru(...)wyrabiamy ciasto ( można w robocie kuchennym ) Foremkę pokryta papierem do pieczenia wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi
Słodkości i nie tylkojajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieścić w misce. Zagnieść. Ciasto będzie bardzo klejące. Podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Dodatkowo: 4 jabłka 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 750 ml mleka kilka łyżek bułki tartej Blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć(...)lodówki. Ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą. Jabłka obrać, pokroić w ósemki, poukładać na cieście. Budynie ugotować na mleku z cukrem. Gorący budyń wylać na jabłka. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Ciasto pieczemy 45 minut w 200 stopniach. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomistopni.Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć
Moje domowe kucharzeniepudru 250 g mascarpone maliny, borówki amerykańskie, banany lub dowolne drobne owoce do podania Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, jeśli mają dużo soku, lekko odciskamy jego nadmiar. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy jabłka. Smażymy przez kilka minut aż jabłka zmiękną, a wszystkie soki odparują. Dodajemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka (z wcześniej(...)cukrem pudrem do białości. Dodajemy schłodzone mascarpone i krótko miksujemy (przy zbyt długim miksowaniu, masa może się zbytnio rozrzedzić). Ciasto francuskie rozwijamy mniej więcej do połowy. Dzielimy je na 4 prostokąty. Na dwa płaty ciasta wykładamy porcję jabłek (pozostawiając puste brzegi), przykrywamy je pozostałym ciastem, lekko dociskamy brzegi. Umieszczamy w rozgrzanej gofrownicy i pieczemy przez kilka minut, do zarumienienia
Smaki Na TalerzuOstatnio z okazji Octoberfestu robiliśmy ze znajomymi kolację bawarsko-niemiecką gdzie królowała golonka, różne kiełbaski i ciasta. Ja zdecydowałam się na zrobienie sernika z jabłkami – połączenie moich dwóch ulubionych ciast Warto spróbować. Na przepis natrafiłam w internecie, ale okazało się że wszyscy mają w swoich przepisach te same składniki więc nie będę się odnosić do konkretnej strony. Masę serową(...)jabłka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka cynamonu Oprócz składników na ciasto, masę sernikową i jabłkową potrzebne są jeszcze płatki migdałowe. Najpierw wyrabiamy ciasto. Do robota wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przerzucamy do tortownicy i równomiernie rozkładamy dociskając łyżką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. W między czasie robimy
Kuchenne Wariacjebędę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) Składniki na ciasto: 450g mąki psze nnej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 1 op. cukru wanilinowego Masa jabłkowa: 5 winnych jabłek kilka śliwek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 op. cukru wanilinowego(...)blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki. Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i wykładamy na jabłka
Walijskie Pichcenieimbiru i roztrzepanym jajem. Kiedy ciasto jest już starannie wyrobione, odstawiam je na ok. 1-2 godz. do lodówki. Obieram jabłko, cieniutko kroję na plasterki, następnie delikatnie posypuję cukrem pudrem i polewam starannie mieszanką cytryny i miodu. Również odstawiam na ok. 1-2 godz. w chłodne miejsce. Kiedy upłynie już czas chłodzenia jabłka i ciasta
Wielopokoleniowojajka i składniki wyrabiać, w trakcie wlać mleko z rozpuszczoną palmą i wyrabiać z 7 minut, misę przykryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia ciasta na 1 godzinę w ciepłym miejscu w tym czasie z jabłek wydrążyć gniazdo nasienne, obrać ze skórki, pokroić na dość cienkie pół talarki, wymieszać z cukrem, gałką muszkatołową(...)sokiem z cytryny, aromatem pomarańczowym, budyniem blacha 34x24 cm z odejmowanym rantem lub zwykła - blachę posmarować cienko olejem, wyłożyć papierem do pieczenia, w blasze rozsmarować wyrosnięte ciasto, na ciasto wysypać jabłka na jabłkach rozsypać migdały tarte Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" , piec w nagrzanym piekarniku 190 C na 2 poziomie około 60 minut, do suchego
W Mojej Kuchni Lubięnaszych czterech kątów i, zapewniam Was, wszyscy są zadowoleni zachwyceni! Do masy możecie dodać, co tylko dusza zapragnie, ja polecam żurawinę lub maliny. SZARLOTKA Z JABŁKAMI W KARMELU Składniki: CIASTO: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 i 1/4 łyżeczki soli 6 łyżek masła, zimnego i pokrojonego w kostki 2/3 szklanki bardzo zimnej wody 3/4 szklanki margaryny(...)łyżki gęstej śmietany sos karmelowy (najlepiej z tego przepisu ) Przygotowanie: Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj posiekane masło i widelcem wymieszaj wszystko, jakbyś chciał/a zrobić kruszonkę. Powoli wlej zimną wodę i mieszaj łyżką, aż ciasto zacznie robić się zbite. Wyrób ciasto na posypanej mąką stolnicy. Nie powinno się za bardzo kleić. Wyrób w kulę
Gotowanie to kochanie