ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:145/762)

Tarta jabłkowa 155

tarta łączy w sobie kruche, cynamonowe ciasto z kwaskowatymi jabłkami i kremowa masa waniliową. Świetnie smakuje polana odrobiną sosu karmelowego z gałką lodów waniliowych. Składniki: na tortownicę o średnicy 26cm ciasto: 250g mąki 125g masła 60g cukru 1 jajko łyżeczka cynamonu szczypta soli nadzienie: 6-8 kwaśnych jabłek 4 łyżeczki soku z cytryny masa waniliowa: 4 jajka 100g(...)uprzednio papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Wycinamy gniazdo nasienne a wypukłą stronę jabłka nacinamy kilkukrotnie wzdłuż. Jabłka układamy ściśle obok siebie na gęsto ponakłuwanym widelcem cieście i podpiekamy w 190 stopniach C przez 20 minut. Jajka miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym oraz śmietaną do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nieco cynamonu. Masę

Pyry na Gaz
Domowy ocet jabłkowy 164

latem dostajemy od znajomych kilogramy jabłek, z którymi już w sumie nie wiadomo co robić, bo ile słoików smażonych jabłek można zrobić? Z kolei jesienią, pieczemy ciasta z jabłkami, produkując masę jabłkowych odpadków. Idealnie na takie sytuacje sprawdza się ocet jabłkowy. Możemy robić go z całych jabłek, pokrojonych na mniejsze części, jak również z obierków, jakie(...)mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy wodą jabłka pilnując, aby znalazły się pod powierzchnią wody. Odstawiamy na ok 4 tyg. i codziennie mieszamy drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić. Odcedzamy przez gazę i zlewamy do butelek. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/do-picia/domowy-ocet-jablkowy/ BosowKuchni Artykuł Domowy ocet jabłkowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Szarlotka z orzechami 164

żeby puściły sok co jakiś czas mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę wlewamy olej i kieliszek koniaku oraz wbijamy jajka za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto. Dodajemy jabłka z sokiem orzechy i rodzynki wszystko dokładnie mieszkamy. Ciasto wykładamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach C około

kgwjanczewo
Ciasto z jabłkami i orzechami 151

kogo: dla mających jabłka "na zbyciu" dla lubiących wilgotne ciasta dla lubiących proste ciasta Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,25 szklanki oleju 1 szklanka(...)posiekanych na kawałki orzechów włoskich 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 6 pokrojonych w kostkę jabłek Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką (tak by jabłka obkleiły się ciastem). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do niej ciasto. Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 160 stopni (najlepiej z termoobiegiem).   Blacha: typu "korytko". Przepis dostałam

Mania Wypiekania
Jabłecznik z bezą 175

Jesień to zdecydowanie pora na ciasta z owocami, wśród których prym wiedzie szarlotka. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na pyszną odsłonę tego ciasta np: Szarlotka piernikowa , Szarlotka pomarańczowa , Szarlotka z bitą śmietaną , Szarlotka nowojorska , Szarlotka z dynią , Szarlotka z truskawkami , Szarlotka z rabarbarem , Szarlotka cytrynowa , Szarlotka sypana itd. Dzisiaj zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS(...)kostkę. Zaczynam od przesiekania wszystkiego nożem, potem szybko zagniatam kruche ciasto. Ciastem wykładam formę na tartę lub tortownicę 24cm wcześniej lekko posmarowaną masłem, nakłuwam widelcem. Wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie piekę ok 20 min w 180st aż będzie widać, ze ciasto traci surowość. Jabłka wykładam na upieczony spód ciasta. Białka ubijam na sztywną pianę

Dorota Smakuje
Jabłka w cieście naleśnikowym 151

obiad. ZAPRASZAMY! Jabłka w cieście naleśnikowym Ciasto naleśnikowe: 1 szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 150g 2/5 szklanki mleka – ok 100ml 1/5 szklanki wody – ok. 50ml 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto Gosia połączyła za pomocą miksera. Następnie wraz ze Sławkiem obrali jabłka, które zostały zaś pokrojone(...)grube plastry. Jabłka można delikatnie skropić sokiem z cytryny aby nie ciemniały. Pokrojone Sławek moczył w cieście, po czym lądowały na rozgrzany olej. Całość posypaliśmy cukrem pudrem, można również cynamonem. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Gosia, Sławek, Paula

Sprawni w smaku
SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 172

Szarlotka to takie ciasto, które wszystkim smakuje, zapraszam na moją wersję. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x34 cm) ½ kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 i ¾ szkl. mąki, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu(...)wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE  Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy.   Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę jabłkową, pianę

słodki bratek
KLASYCZNA SZAROTKA 179

pieczenia 1 szklanka cukru 75dag jabłek Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto. 1/3 części ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować. Zapiec. Na cieście rozłożyć starte jabłka.  Ubić pianę z cukrem na koniec dodać budyń. Wyłożyć na jabłka. Zetrzeć resztę pokruszonego ciasta. Piec ok. 1godz

Słodki Zakątek
Racuchy trochę inaczej :) #jedzjabłka 219

pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka, rodzynki, cynamon i delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju(...)rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)  Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z dżemem z owoców leśnych i posypujemy migdałami.  Smacznego

vegetanie
Pełnoziarnista szarlotka z budyniem i orzechową kruszonką 247

koniec, nic nie ma prawa tego zmienić. ;)  Od kilku dni pogoda jest typowo jesienna, w związku z czym postanowiłam przywitać wrzesień szarlotką. Taką na pełnoziarnistym, kruchym cieście z warstwą prażonych jabłek z cynamonem, budyniem i orzechową kruszonką...  niebo w gębie! *o* Muszę przyznać, że to najlepsze ciasto jakie do tej pory jadłam. Z każdego wypieku jestem zadowolona(...)cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.  Prażone jabłka ponad 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki soku z cytryny szklanka wody 4 łyżki miodu (zamiennie

Kuchnia Ellie
Ciasto Kokosowo – Jabłkowe 207

proste a smakiem w pełni zadowalające ciasta. Szukając słodkości na bazie mleka kokosowego… Tak tak pozostałość po ostatnich czekoladowo – kokosowych muffinkach… Natknęłam się na kokosowe ciasto z jabłkami. Przyznaję, że na pierwszy rzut oka to połączenie smaków nie bardzo do mnie przemawialo. Jednak z czystej ciekawości postanowiłam je zrobić. A że szybkie, proste, nie wymagające prosiło(...)okrągłej formy o średnicy 26 cm i wygładzamy. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazda i każda połówkę nacinamy na kształt paseczków. Takie połówki jabłek umieszczamy na cieście, lekko dociskając. Pieczemy w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku, około 45 minut. Studzimy w formie a następnie na kratce kuchennej. Wystudzone ciasto polewamy lukrem. Cukier puder ucieramy z mlekiem

Made By Mom And Son
Drożdżówka z rabarbarem i jabłkami z nutą imbiru 125

dodajemy masło, jajka, śmietanę, resztę cukru i stopniowo mąkę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto- w cieście muszą się pojawiać pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania - wtedy wiadomo , że ciasto będzie pięknie rosło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośniecia na około godzinkę. W tym czasie jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach a rabarbar myjemy, obieramy i kroimy(...)imbirem. Kruszonkę wykonujemy poprzez połączenie wszystkich składników w jedno , gładkie ciasto, które potem rozdrabniamy i rozrzucamy po gotowym cieście. Blachę 25X35 cm wyściełamy papierem do pieczenia , piekarnik nastawiamy na 170 C ( z termoobiegiem) . Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na wymiary blachy a następnie je do niej przekładamy. Na wierzch ciasta układamy jabłko połączone z rabarbarem a na to kruszonkę. Wkładamy do piekarnika

Kuchnia Pełna Emocji
Owsiane muffiny śniadaniowe z jabłkiem i bananem 171

energetycznego kopa na rozpoczęcie dnia, zawierać dodatek owoców lub warzyw i oczywiście powinno wszystkim smakować. Ostatnio w tej roli sprawdziły się u nas owsiane muffinki. Większość ciasta stanowią płatki owsiane i mąka graham. Jabłko i banan dodają słodyczy i wilgotności. Od nich zależy też ilość cukru. Jeżeli wolicie bardzo słodkie wypieki, zwiększcie jego ilość do 2/3 szklanki. Mieszankę suchą można(...)zawartość obu misek. Do ciasta na muffiny zetrzeć na grubych oczkach 1 jabłko (ze skórką). Całość krótko wymieszać. Ciasto rozłożyć do przygotowanych foremek. Drugie jabłko przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Na wierzchu każdej babeczki ułożyć plasterek jabłka, posypać cukrem z cynamonem. Piec ok. 25 minut w 180°C. Smacznego

Pełny talerz
Placek dyniowy z jabłkami i orzechami. 447

Czas na jesienne, pyszne ciasto z dynią i jabłkami :) Składniki : 34 dag obranej dyni 1/2 kg jabłek   20 dag masła 20 dag cukru  3 jajka 25 dag mąki   3/4  małego opakowania proszku do pieczenia  3 łyżki mleka   5 dag  cukru brązowego+  2 łyżki 5 dag orzechów włoskich Przygotowanie : Obraną dynię(...)dobrze razem miksujemy Pod koniec dodajemy startą dynię Blachę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i i posypujemy mąką Wykładamy ciasto, wygładzamy je i posypujemy je równomiernie jabłkami, delikatnie wciskając w ciasto Placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy wpierw 15 min. W tym czasie robimy kruszonkę orzechową: topimy 5 dag  brązowego cukru na jasny

Proste Potrawy
Appeltaart 254

Appeltaart - w wolnym tłumaczeniu po prostu ciasto jabłkowe, czy inaczej jabłecznik. Od naszej polskiej szarlotki różni się przede wszystkim tym, iż w cieście tym głównym składnikiem są jabłka, a nie samo ciasto kruche. Powiedziałabym nawet że w wariancie holenderskim jest go jak "na lekarstwo". Ponadto, w przeciwieństwie do naszej szarlotki, jabłka w appeltaart nie są poddawane wcześniejszej obróbce(...)łyżeczki cukru waniliowego - biały cukier - jajko Składniki na ciasto zagniatamy dość szybko i energicznie w kulkę, nie dopuszczając by masło nam się zbyt ociepliło. W składnikach celowo nie ma cukru. To dlatego, iż nadzienie naszego appeltaart i tak będzie wystarczająco słodkie. Poza tym, głównym elementem tego ciastajabłka i to one mają być najlepiej w nim wyczuwalne. Zagniecione

W mojej holenderskiej kuchni