ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:152/762)

Szybka rolada z musem jabłkowo-kabaczkowym 147

równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada smakuje rewelacyjnie   :) Dowolnie udekorować

W garach u Gosi
Jabłecznik z kremem z białej czekolady. 200

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto z jabłkami przełożone sosem karmelowym i delikatnym kremem z białej czekolady. Cisto jest soczyste, pachnące, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na jesienne popołudnie ;) Bardzo polecam! Składniki na jabłecznik z kremem z białej czekolady:  na formę o średnicy 20 cm KREM: 150 g białej czekolady 100 g śmietany(...)zmniejszamy obroty miksera (lub zamieniamy go na trzepaczkę) i dosypujemy suche składniki. Miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników, a na końcu dodajemy jabłka i mieszamy (łyżką).       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia foremek (jeśli mamy tylko jedną- pieczemy ciasto kolejno w tej samej

Rozpustne gotowanie
Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienny deser. 282

Dziś zapraszam Was na pyszny jesienny deser – gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej(...)środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki, a następnie docinam do końca nożem, tworząc zgrabne kółko w każdym plastrze). Tak przygotowane plastry „jabłko-gruszek” maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien minimalnie być do 3/4 wysokości plastrów) z obu stron na złoto. Krążki odsączamy na papierowych ręcznikach. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy

Słodkie okruszki
Szarlotka w kratkę 124

szarlotki Sposób 1. Z mąki, jajek, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki.  2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, kiedy lekko zmiękną wsypujemy do nich cynamon i cukier do smaku, całość mieszamy(...)ściągamy z ognia. 3. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z  zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, zapiekamy przez ok. 10 minut. 4. Po zapieczeniu na spód wykładamy jabłka. 5. Pozostałe ciasto wałkujemy i tniemy nożem na dość cienkie paseczki, które

Kuchenne aromaty
Szarlotka pieczona w jabłkach 106

Dzięki zimie za oknem ciągle mam ochotę na rzeczy słodkie, podawane na ciepło. Czy są tutaj jacyś fani ciepłej szarlotki? Widzę las rąk! 😉 Ja również podnoszę

Wiszniówka
Szarlotka tatrzańska 118

ciasta: Margarynę (zimną), cukier puder i mąkę z proszkiem do pieczenia posiekaj nożem. Dodaj do tego żółtka i śmietanę i jak najszybciej zgnieć ciasto. Ciasto można zagnieść ręcznie lub z pomocą miksera.Wyłóż formę 24x24 papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż 2/3 ciasta i włóż formę do lodówki do schłodzenia. Resztę ciasta (1/3) włóż do zamrażarki w woreczku. Wykonanie jabłek(...)jabłek dodaj cynamon i cukier puder. Wymieszaj delikatnie by nie połamać plasterków.  Na zimne ciasto wyłóż jabłkową warstwę. Warstwa ma być gruba. Jabłka trzeba docisnąć i wyrównać. Na wierzch ciasta zetrzyj 1/3 ciasta, które do tej pory było w zamrażarce. Piecz ok. 70-80 minut w temperaturze 160 stopni (aż wierzch ciasta będzie złocistobrązowy). Po wystudzeniu ciasta

Mania Wypiekania
Szarlotka z żurawiną i pianką 188

żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo(...)nasienne. Żurawinę oczyścić z szypułek/liści, umyć, całkowicie osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie piec 15 min, do lekkiego zarumienienia. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, rozcięciem w dół, w miejsce gniazd nasiennych powkładać kilka żurawin, miejsca między jabłkami też posypać żurawiną. Piekarnik ustawić na 150 st. Białka umieścić w misie miksera, ubić

moj przepis na
Tarta z ciasta serowego 77

ciasta, jak już wspomniałam dzisiejsze ciasto, jest ciastem niesłodzonym z dodatkiem twarogu, w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Po upieczeniu jest kruche i delikatnie neutralne w smaku. Ciasto najlepiej przygotować przy pomocy robota, ponieważ jest trochę klejące, jeśli nie posiadacie takiego sprzętu kuchennego, nie obawiajcie się, ręcznie też sobie poradzicie. Ciasto świetnie pasuje do słodkiego wkładu przygotowanego z duszonych jabłek(...)Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondelka, dusić przez 15 minut mieszając, aby jabłka nie przypaliły się, kiedy zmiękną dodać maliny i cukier - jeśli jabłka będą dość suche można dodać kilka łyżek wody. W miseczce rozmieszać mąkę z wodą dodać do duszonych jabłek, zagotować i zdjąć z ognia, przestudzić. Wyjąć ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowa szarlotka z budyniem 155

należy to wymieszać. dy nasze drożdże podrosną dodajemy do mąki i mieszamy. Dodajemy następnie jajko i masło. Dokładnie wszystko ugniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie może być za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w kostkę. Następnie przerzucamy do większego garna i dolewamy trochę wody. Całość zagotować, a potem(...)budyniu i wymieszać. Białka zmiksować dokładnie na puszystą pianę i dodać do budyniu, po czym delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą).  Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 - 50 minut. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Jabłecznik stracciatella 302

wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm   Ciasto:   130g mąki pszennej,  70g mąki ziemniaczanej(...)miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa:  1,5 kg jabłek,  2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda),  2 łyżki masła. Jabłka obrać ze skórki

Z miłości do słodkości
Ciasto "wiewiórka" (z jabłkami i agrestem) 126

wiewiórka to moje ulubione ciasto z czasów kiedy chodziłam do liceum. Często prosiłam mamę, by upiekła mi to ciasto i potrafiłam sama zjeść naprawdę wiele kawałków. "Wiewiórka" to ciasto pełne jabłek, orzechów i suszonych owoców. Ja standardowo odbiegłam od oryginału zastępując suszone owoce agrestem. Ciasto jest lekkie, smaczne i w sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na formę(...)jabłka, pokrojone w kostkę 300 gram agrestu po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej typ 2000) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego ćwierć szklanki cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka kakao opcjonalnie cukier puder do dekoracji W jednej misce mieszamy

Mango Papaja
Najlepszy jabłecznik bo mojej mamy (szarlotka na kruchym spodzie z nieopadającą pianą) 92053

puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części ( na 2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona(...)papierem do pieczenia (skubiemy po kawałku, aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem. Piana: Białka mocno ubijamy, następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki

IMPRESJA SMAKU
Racuszki z jabłkami o smaku wina 166

odcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy. 2 jabłka 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina   2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników)  olej do smażenia  puder do posypania Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko(...)wycinki gniazd. Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę.  Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku

AZgotuj!
Jeżynowo - jabłkowe placuszki 213

miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku

Ewa w kuchni
Jablkowy deser dla dwojga 253

zakończenie romantycznej kolacji.  Składniki (na dwie porcje):  2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas(...)dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania składników. Jeśli mieliśmy mało słodkie jabłka możemy dodać nieco cukru

Gotuj z Rumcajsem

Proponowane wyszukiwania