równomiernie rozłożyć na całości. Piec w 180stopniach ok 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto przewrócić na ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier, ukaże nam się warstwa jabłka. Zwinąć ciasto w roladę wyczekać do wystudzenia choć, to bardzo trudne, bo i na ciepło rolada smakuje rewelacyjnie :) Dowolnie udekorować
W garach u GosiWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto z jabłkami przełożone sosem karmelowym i delikatnym kremem z białej czekolady. Cisto jest soczyste, pachnące, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na jesienne popołudnie ;) Bardzo polecam! Składniki na jabłecznik z kremem z białej czekolady: na formę o średnicy 20 cm KREM: 150 g białej czekolady 100 g śmietany(...)zmniejszamy obroty miksera (lub zamieniamy go na trzepaczkę) i dosypujemy suche składniki. Miksujemy (lub mieszamy) do połączenia składników, a na końcu dodajemy jabłka i mieszamy (łyżką). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do dwóch wyłożonych papierem do pieczenia foremek (jeśli mamy tylko jedną- pieczemy ciasto kolejno w tej samej
Rozpustne gotowanieDziś zapraszam Was na pyszny jesienny deser – gruszka azjatycka w cynamonowym cieście. Jesienią, zwłaszcza gdy chłód nam doskwiera, uwielbiam przygotowywać szybkie cynamonowe desery. W szczególności te, które zawierają moje ulubione owoce jak jabłka, gruszki lub wspomniane wcześniej gruszki azjatyckie nazywane popularnie „jabłko-gruszką”. Deser jest szybki w przygotowaniu, jest to coś na kształt zdrowszej(...)środek (ja przeważnie przyciskam mocno do każdego plastra zakrętkę od butelki, a następnie docinam do końca nożem, tworząc zgrabne kółko w każdym plastrze). Tak przygotowane plastry „jabłko-gruszek” maczamy w cieście. Smażymy na rozgrzanym oleju (olej powinien minimalnie być do 3/4 wysokości plastrów) z obu stron na złoto. Krążki odsączamy na papierowych ręcznikach. Następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy
Słodkie okruszkiszarlotki Sposób 1. Z mąki, jajek, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki. 2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, wrzucamy na patelnię, kiedy lekko zmiękną wsypujemy do nich cynamon i cukier do smaku, całość mieszamy(...)ściągamy z ognia. 3. Blaszkę do tarty smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy z zamrażalki, 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy nim blachę, nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 ºC, zapiekamy przez ok. 10 minut. 4. Po zapieczeniu na spód wykładamy jabłka. 5. Pozostałe ciasto wałkujemy i tniemy nożem na dość cienkie paseczki, które
Kuchenne aromatyDzięki zimie za oknem ciągle mam ochotę na rzeczy słodkie, podawane na ciepło. Czy są tutaj jacyś fani ciepłej szarlotki? Widzę las rąk! 😉 Ja również podnoszę
Wiszniówkaciasta: Margarynę (zimną), cukier puder i mąkę z proszkiem do pieczenia posiekaj nożem. Dodaj do tego żółtka i śmietanę i jak najszybciej zgnieć ciasto. Ciasto można zagnieść ręcznie lub z pomocą miksera.Wyłóż formę 24x24 papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż 2/3 ciasta i włóż formę do lodówki do schłodzenia. Resztę ciasta (1/3) włóż do zamrażarki w woreczku. Wykonanie jabłek(...)jabłek dodaj cynamon i cukier puder. Wymieszaj delikatnie by nie połamać plasterków. Na zimne ciasto wyłóż jabłkową warstwę. Warstwa ma być gruba. Jabłka trzeba docisnąć i wyrównać. Na wierzch ciasta zetrzyj 1/3 ciasta, które do tej pory było w zamrażarce. Piecz ok. 70-80 minut w temperaturze 160 stopni (aż wierzch ciasta będzie złocistobrązowy). Po wystudzeniu ciasta
Mania Wypiekaniażurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek, żurawiny i bezową pianką. Składniki na blaszkę 38 na 28 cm (24 porcje): Ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 6 żółtek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo(...)nasienne. Żurawinę oczyścić z szypułek/liści, umyć, całkowicie osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie piec 15 min, do lekkiego zarumienienia. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, rozcięciem w dół, w miejsce gniazd nasiennych powkładać kilka żurawin, miejsca między jabłkami też posypać żurawiną. Piekarnik ustawić na 150 st. Białka umieścić w misie miksera, ubić
moj przepis naciasta, jak już wspomniałam dzisiejsze ciasto, jest ciastem niesłodzonym z dodatkiem twarogu, w smaku przypomina trochę ciasto francuskie. Po upieczeniu jest kruche i delikatnie neutralne w smaku. Ciasto najlepiej przygotować przy pomocy robota, ponieważ jest trochę klejące, jeśli nie posiadacie takiego sprzętu kuchennego, nie obawiajcie się, ręcznie też sobie poradzicie. Ciasto świetnie pasuje do słodkiego wkładu przygotowanego z duszonych jabłek(...)Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do rondelka, dusić przez 15 minut mieszając, aby jabłka nie przypaliły się, kiedy zmiękną dodać maliny i cukier - jeśli jabłka będą dość suche można dodać kilka łyżek wody. W miseczce rozmieszać mąkę z wodą dodać do duszonych jabłek, zagotować i zdjąć z ognia, przestudzić. Wyjąć ciasto
SprawdzonaKuchnia.plnależy to wymieszać. dy nasze drożdże podrosną dodajemy do mąki i mieszamy. Dodajemy następnie jajko i masło. Dokładnie wszystko ugniatamy. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Nie może być za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy w kostkę. Następnie przerzucamy do większego garna i dolewamy trochę wody. Całość zagotować, a potem(...)budyniu i wymieszać. Białka zmiksować dokładnie na puszystą pianę i dodać do budyniu, po czym delikatnie wymieszać (najlepiej łyżką drewnianą). Nasze wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem (większa prostokątna forma), potem na ciasto przekładamy jabłka, a na nie nasz budyń. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 - 50 minut. Smacznego
Moje pyszne gotowaniewiem jak Wy, ale my bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm Ciasto: 130g mąki pszennej, 70g mąki ziemniaczanej(...)miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda), 2 łyżki masła. Jabłka obrać ze skórki
Z miłości do słodkościwiewiórka to moje ulubione ciasto z czasów kiedy chodziłam do liceum. Często prosiłam mamę, by upiekła mi to ciasto i potrafiłam sama zjeść naprawdę wiele kawałków. "Wiewiórka" to ciasto pełne jabłek, orzechów i suszonych owoców. Ja standardowo odbiegłam od oryginału zastępując suszone owoce agrestem. Ciasto jest lekkie, smaczne i w sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na formę(...)jabłka, pokrojone w kostkę 300 gram agrestu po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej typ 2000) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego ćwierć szklanki cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka kakao opcjonalnie cukier puder do dekoracji W jednej misce mieszamy
Mango Papajapuder do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części ( na 2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona(...)papierem do pieczenia (skubiemy po kawałku, aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z jabłek, które posypujemy cukrem i cynamonem. Piana: Białka mocno ubijamy, następnie dodajemy po trochu cukier cały czas ubijając. Po dodaniu cukru dodajemy po trochu mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki
IMPRESJA SMAKUodcinku pokazuję jabłko oblane ciastem winnym, które zostało mi ze smażonych pomarańczy. 2 jabłka 2 jaja pół łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki wytrawnego wina 2 łyżki cukru 2/3 szklanki mąki ( u mnie bezglutenowa do naleśników) olej do smażenia puder do posypania Jabłka pokrój plastry ok pół cm. Wytnij gniazda nasienne - ja mam specjalne kukułeczko(...)wycinki gniazd. Oddzielić białka i ubić pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wlewać wino i mieszać. Dodaj cukier i żółtka. Teraz delikatnie dodawaj pianę. Ciasto ma być lekkie i puszyste. Zanurzaj krążki w cieście i smaż na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku
AZgotuj!miski wlać kefir, wbić jajka i wymieszać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól i wymieszać na gładkie ciasto. Potem razem ze skórką zetrzeć do ciasta umyte jabłko, wrzucić jeżyny ( kilka zostawić do dekoracji ), wymieszać delikatnie ciasto. Na patelni rozgrzać olej, nakładać porcje ciasta i smażyć placuszki po chwili odwracając na drugą stronę. Usmażone placuszki odsączyć na ręczniku
Ewa w kuchnizakończenie romantycznej kolacji. Składniki (na dwie porcje): 2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas(...)dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania składników. Jeśli mieliśmy mało słodkie jabłka możemy dodać nieco cukru
Gotuj z Rumcajsem