mnie przepisów na to ciasto, ten poniżej jest najprostszy i naprawdę niezawodny. Składniki (na dużą, prostokątną blachę): ciasto: Na szarlotkę świetnie nadają się antonówki - 4 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1 masło roślinne (250 g) - 1 mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego(...)cynamonem. Dno blachy lekko wysmarować masłem roślinnym (zawsze zostaje trochę w kubeczku i tyle wystarczy) lub innym tłuszczem i wykleić połową ciasta z lodówki. Na nim wyłożyć jabłka. Z zamrożonej połowy ciasta zrobić kruszonkę - wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach. Piec na złoto. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 1 godzina i 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Szarlotka
W SMAKDziś prezentujemy słodką propozycję na zbliżające się święto zakochanych czyli Walentynki. Deserki te, to połączenie prostego kruchego ciasta z jabłkami, kasztanami, orzechami i odrobiną cynamonu. Deserki te powstały z mojej miłości do męża, słodkości i ... kasztanów. Pierwszy raz kasztany jadłam kilka, nie chyba to już będzie kilkanaście lat temu, kiedy były w Polsce jeszcze mało spotykane i mało(...)cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Dodajemy do niego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNa diecie tęskni się za czymś słodkim ale zdrowym. W takich sytuacjach trzeba robić rzeczy proste i szybkie. Takie właśnie są te jabłka, posiłek węglowodanowy
Bernika - moj kulinarny pamietnikpszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz: 1000 g jabłek starta skórka z cytryny sok z 2 cytryn brązowy cukier cynamon Wykonanie: Składniki ciasta umieszczamy w misie robota i zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka(...)owoce nieco zmiękły. Odstawiamy, aby wystygły. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Ciasto wałkujemy na placek o średnicy większej niż tortownica, tak aby można nim było wylepić jej boki. Dół ciasta nakłuwamy widelcem i chowamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Na ciasto warstwami wykładamy jabłka posypując je cukrem i cynamonem. Szarlotkę pieczemy około 40 minut ustawiając pieczenie
Kulinarne przygody Gatityjabłka nie będą się długo piekły można wybrać miękkie jabłka lub obrać je ze skórki jeśli jej nie lubicie. 2 jabłka garść orzechów włoskich łyżka rodzynków szczypta cynamonu łyżka miodu op. ciasta francuskiego żółtko(...)posmarowania Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i cynamonem. Jabłka umyć, osuszyć i p rzekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne a w środek nałożyć nadzienie orzechowe. Połówki jabłek ułożyć na cieście francuskim w takiej odległości aby swobodnie wyciąć ostrym nożem kontury o 1 cm szersze od objętości jabłka. Wyciąć również listki. Jabłka ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem
Smakołyki AsiMięciutkie, puszyste, delikatne ciasto z soczystymi jabłkami, rodzynkami i cynamonem. Pycha!!! W sam raz na podwieczorek w zimne, deszczowe, jesienne popołudnia, lub na śniadanie z kubkiem kakao.... Mmmm.... Polecam!!! Składniki na rogale drożdżowe z jabłkami na 32 sztuki 700 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 75 g cukru(...)całkowicie się wchłonie, czyli około 3-4 minuty. Gotowe ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, aby ciasto podwoiło objętość. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w około centymetrową kostkę, przekładamy do garnka. Garnek stawiamy na kuchence, przykrywamy pokrywką i dusimy, aż jabłka puszczą
Rozpustne gotowaniedodać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gęste ciasto tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dnie rozsmarować z 3/4 ciasta - na cieście rozsmarować masę makową / połowę z puszki, resztę schować do lodówki do innego ciasta na masie makowej rozłożyć jabłka a na jabłkach rozsmarować resztę ciasta i piec
W Mojej Kuchni LubięPfnutli-czyli placki z jabłkami w winnym cieście -tradycyjny szwajcarski deser w oryginale przepis na deserowym winie, ja postanowiłam je zrobić po swojemu i użyłam naszego polskiego cydru jabłkowego, naszych smaków lata czyli jabłek i dodałam rodzynki, powiem Wam szczerze podeszłam sceptycznie do tego przepisu nie wiedząc czy to wogóle będzie zjadliwe:) Efekt przerósł moje(...)być gęste -konsystencji śmietany, jeśli by było za rzadkie dosypujemy łyżkę mąki, wsypujemy rodzynki, dodajemy obrane i pokrojone na plastry jabłka, całość mieszamy delikatnie. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, nakąłdamy porcje ciasta łyżka, formujemy placuszki, smażymy na złocisto z każdej strony na wolniutkim ogniu kilka minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! Wpis dodaję
Wanilia i Kardamondrugiej - jajko, roztopiony olej kokosowy oraz mleko. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na samym końcu do ciasta wmieszać jabłka - pokrojone w grubszą kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i posypać płatkami migdałowymi. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około
Di gotujeprzesianej mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto p odzielić na 2/3 i 1/3 część. Obie zawinąć w folię. Większą część włożyć do lodówki (na ok. 30 minut), mniejszą do zamrażarki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić ciastem z lodówki. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka. Na jabłka zetrzeć na tarce ciasto
Walijskie Pichcenietrzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier trzcinowy oraz cynamon i dokładnie mieszamy. CIASTO NA MUFFINKI W jednej misce mieszamy składniki mokre w drugiej suche. Do suchych dajemy mokre i mieszamy trzepaczką na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy jabłka (jeśli są soczyste i puściły sok należy go odcisnąć) Wszystko mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami(...)napełniamy je ciastem mniej więcej 2/3 wysokości. KRUSZONKA Masło rozpuszczamy dodajemy cukier oraz słonecznik i mąki tyle by ciasto przyjęło formę kruszonki. Kruszonką posypujemy babeczki i pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni. Do suchego patyczka. I gotowe :) Polecam gorąco te babeczki są przepyszne,wilgotne idealne na jesienne dni SMACZNEGO
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto na pewno smaczne. Zresztą lubimy szarlotki. Trochę trzeba popracować i gotowe. SKŁADNIKI 125 g. masła 125 g. cukru 250 g. mąki 1 jajko 2 cukry waniliowe 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: 1 kg jabłek 175 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 litra soku jabłkowego krem z 2 szklanek bitej śmietany(...), obrać i zetrzeć. Z soku jabłkowego, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń. Starte jabłka wymieszać z cynamonem. Ciasto włożyć do okrągłej natłuszczonej tortownicy, dookoła zrobić obręcz z ciasta. Następnie wlać budyń. Na budyń wyłożyć starte jabłka. Piec w temperaturze 180° C przez około 70 - 90 minut. Pozostawić ciasto do ostygnięcia najlepiej do następnego
W kuchennym oknie Ewykawy z najbliższymi Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę;) szczególnie gdy z takiego ciasta przygotujecie małe tarty z ulubionymi owocowymi fantazyjnymi farszami. Składniki: 1 opakowanie gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki(...)bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Na cieście rozsmarowuję równo wieloowocową marmoladę oraz układam dekoracyjnie jabłka (pokrojone w talarki o kształcie półksiężyca), posypuję szczyptą cynamonu, cukrem i orzechami. Piekę
Zasmakuj KuchniTarta na kruchym spodzie, z jabłkami i lekko cytrynową bezą. Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać zimne kawałki masła i sól. Szybko posiekać nożem. Na
Bulliomleko, olej oraz proszek do pieczenia i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i i mieszamy z ciastem. Na rozgrzany olej nakładamy porcję ciasta z jabłkiem. Smażymy do uzyskania złocistego koloru na średnim ogniu. Podajemy z jogurtem i ulubionymi owocami i odrobiną startej czekolady
Kuchnia w oparach