Przepis na ten spód znalazłam w babcinym zeszycie. Pamiętam, że babcia zawsze to ciasto robiła z domowym musem jabłkowym. Ja zrobiłam z całymi jabłkami i posypałam cynamonem. Bardzo mi smakuje ale już wiem(...)półtora porcji będę musiała robić. Dzisiaj przepis wstawię w innej formie, w formie zdjęcia + moje dopiski pod zdjęciem. Mam nadzieje, że Wam zasmakuje. O to przepis: Wykładamy jabłka na ciasto, posypujemy cynamonem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika, pieczemy do tzw. suchego patyczka. Zapraszam do wypróbowania. Smacznego
Motylkowa KuchniaProste i szybkie ciasto z jabłkami i masą krówkową. Osobiście mogłabym zjeść całą blaszkę, bo lubię takie smaki :-) SKŁADNIKI 4 duże jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 50 g maki ryżowej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jabłka (około(...)trzcinowy. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i kolejno dodać olej rzepakowy i składniki sypkie. Przelać gotową masę równomiernie do formy i wyłożyć na niej jabłka. Piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubijać chwilę, po czym dodać masę kajmakową i zmiksować
Passions hobbies lifeBiszkopt z jabłkiem to ciasto, które poza swoimi walorami smakowymi ma jeszcze dwa dodatkowe Z powodzeniem mogą go jeść osoby, które nie trawią laktozy (biszkopt jest bez dodatku mleka, masła itp.) oraz osoby na diecie lekkostrawnej czyli jak ja teraz. Jest to też świetne ciasto dla dzieci nawet tych najmłodszych. Nowy post Biszkopt z jabłkiem pojawił się w Wypieki
Wypieki i Rumieńceostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Ciasto będzie dość sypkie, ale takie ma być. Ciasto przesypać na formę do pieczenia i równomiernie rozłożyć, można użyć małego wałka. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół wszerz, wydrążyć gniazda nasienne. Żurawinę(...)oczyścić z szypułek/liści, umyć, całkowicie osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie piec 15 min, do lekkiego zarumienienia. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, rozcięciem w dół, w miejsce gniazd nasiennych powkładać kilka żurawin, miejsca między jabłkami też posypać żurawiną. Piekarnik ustawić na 150 st. Białka umieścić w misie miksera, ubić na prawie
moj przepis naostrzami w kształcie litery „S” i posiekać, tak aby powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Ciasto będzie dość sypkie, ale takie ma być. Ciasto przesypać na formę do pieczenia i równomiernie rozłożyć, można użyć małego wałka. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół wszerz, wydrążyć gniazda nasienne. Żurawinę(...)oczyścić z szypułek/liści, umyć, całkowicie osuszyć. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem, następnie piec 15 min, do lekkiego zarumienienia. Na ciasto wyłożyć połówki jabłek, rozcięciem w dół, w miejsce gniazd nasiennych powkładać kilka żurawin, miejsca między jabłkami też posypać żurawiną. Piekarnik ustawić na 150 st. Białka umieścić w misie miksera, ubić na prawie
moj przepis naMiałam wielka ochotę na sernik bądż na szarlotkę ;) Nie mogłam się zdecydować które upiec a więc powstało 2 w 1 :) Pyszne kruche , maślane ciasto z jabłkami i białym serem. Wspaniała propozycja do jesiennej kawki lub herbaty :) Zapraszam na ciacho :) Wymiary blaszki : tortownica - średnica 24 cm Temp. pieczenia : 180 C ; 170 C Czas pieczenia : 20 minut + 50 minut Składniki(...)Masło siekamy z mąką i migdałami. Dodajemy 2 łyżki cukru i żółtko i zagniatamy ciasto. Tak przygotowane ciasto formujemy w kule , zawijamy w folie i chłodzimy ok. 45 minut. Następnie wykładamy okragłą formę ( od tarty albo tortownicy) papierem do pieczenia i układamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C ( do czasu gdy się zarumieni ). Studzimy
Różne smaki w kuchni200g masła lub margaryny, 250g białego sera, jajko, 1/2 szklanki cukru, 2 jabłka. Wykonanie Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i surowe żółtko oraz ser (nie trzeba go mielić). Wszystko zagnieść razem na jednolite, gładkie ciasto(...)Rozwałkować na kształt prostokąta i szklanką wycinać kółka. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki przypominające cząstki pomarańczy. Na każdym krążku ciasta układać plasterek jabłka, szerszą częścią w kierunku brzegu. Złożyć na pół i delikatnie skleić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować lekko rozkłóconym białkiem. Piec około 20 minut
Z miłości do słodkościJeśli znudziły się Wam pełne przepychu, świąteczne ciasta, zapraszam na ten pyszny jabłecznik. Nie znam nikogo, kto by nim pogardził. Półkruche ciasto skrywające soczyste jabłka i kremowy budyń... Mniam! Pomimo tego, że ciasta jest dużo (forma z wyposażenia piekarnika) znika bardzo szybko. Nie jest przesadnie słodkie ani ciężkie, więc każdy może sobie pozwolić na kawałek, albo dwa ;) Składniki(...)Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Zimne ciasto dzielimy na 2 części (3/5 i 2/5). Większy kawałek ciasta wałkujemy i wykładamy nim dno formy (bez rantu). Spód ciasta nakłuwamy widelcem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 5 minut, aż się lekko zarumieni. NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 4 łyżki cukru (jeżeli
Rozpustne gotowanieOstatnie danie z tej serii. Tym razem z jabłkami, a konkretnie z jabłkami ziemnymi, czy erdepl jak to się mówi w Jidysz. Nazwa wzięła się od polskiego Jabczuk, czyli ciasta z jabłkami, nie mylić z jabcokiem :) Obecnie receptura wygląda nieco inaczej, ale oryginalnie była właśnie taka. Akurat była dobra okazja, bo pojechałem do firmy, więc wziąłem(...)sobą. Składniki: - mąka - podziemne jabłka (ziemniaki) - olej - drożdże w proszku Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy. Mieszamy mąkę, drożdże, trochę oleju i tyle wody, żeby powstało nam zwarte, lekkie ciasto, które następnie wkładamy do foremki i czekamy aż urośnie. Ziemniaki moczymy w oleju i układamy na ciasto. Wkładamy je do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy
Kryzysowa Książka KucharskaCiasta z jabłkami bardzo często goszczą na moim stole jesienią ale również w porze zimowej. Uwielbiam te smaki i rozkoszuje się każdym nowo upieczonym ciastem. Szybka prosta szarlotka. Z dodatkami lub bez smakuje obłędnie. Zapraszam Skala smaku 10/10 -ja dodałam suszonej posładzanej żurawiny, lecz mozna zrobić bez niej. Źródło: mniam-mniam blog(...)łyżka cukru waniliowego · nadzienie jabłkowe: · 1,5 kg jabłek (miałam Championy) + 1 płaska łyżka kaszy manny (opcjonalnie) · 0,5 - 3/4 łyżeczki cynamonu · 1/2 szkl. słodzonej żurawiny
Kubki smakuKruche babeczki z owocami Małe, smaczne i nie za słodkie babeczki z kruchego ciasta ze śliwkami i jabłkiem. Doskonale sprawdzą się na każdym przyjęciu, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Polecam! Składniki: Ciasto: 200g mąki 100g zimnego masła 1/3 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)lodówki na około 1 godzinę *** *** Następnie 2/3 ciasta partiami rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm *** *** Rozwałkowanym ciastem wykładamy foremki do babeczek. Jeżeli używamy metalowych foremek należy je wcześniej wysmarować masłem i posypać bułką tartą, jeżeli używamy sylikonowych foremek nie musimy ich niczym smarować *** *** Ciasto w foremkach posypujemy równomiernie kaszą manną *** *** Jabłko obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Śliwki
Blog z Apetytemprzepis na ciasto z orzechami i jabłkami, pachnące cynamonem, miękkie, delikatne, pyszne. Do ciasta możecie dodać tarte migdały, bakalie, gruszki lub posiekane morele, także ulubiony zapach do ciasta. Gotowe posypuję cukrem pudrem, czasem podaję z konfiturą. Takie ciasto znika u nas szybko! Orzechowiec z jabłkami SKŁADNIKI: 4 jajka 3/4 szklanki cukru opakowanie cukru z wanilią 2 szklanki mąki(...)Przesianą mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Dodaję partiami do ubitych z cukrem jajek. Miksuję na najniższych obrotach. Jabłka myję, obieram, wykrawam gniazda nasienne i siekam w drobną kostkę. Orzechy siekam drobniutko. Dodaję do ciasta. Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm lub mniejszą wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Nastawiam piekarnik
Zasmakuj Kuchniwiem czy Wam również, ale mi drożdżowe racuchy z jabłkami kojarzą się z dzieciństwem. Jeśli Wam także to może warto do niego na chwilę powrócić, dzięki tym pysznym, słodkim placuszkom? Uprzedzam, że na spróbowaniu jednego się nie skończy :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni ") 25 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 szkl. ciepłego mleka 1 jajko(...)dodać mąkę oraz rozpuszczone drożdże, wymieszać aż składniki się połączą (powinny mieć konsystencję śmietany). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, aż ciasto urośnie. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wmieszać w wyrośnięte ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Po usmażeniu placki odkładać na chwilę
Simply Foodwody. 2 białka i łyżka cukru pudru na bezową chmurkę. Z masła, cukru, żółtek i mąki zagnieść ciasto. Dodać szczyptę soli. Jeśli ciasto jest za suche dodać łyżkę wody. Gotowym ciastem wylepić formę do tarty i wstawić do lodówki. Jabłka obrać, 3 pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny(...)wodę. Dusić na małym ogniu około 15-20 minut. Czwarte jabłko pokroić w półplasterki. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Gotowe nadzienie z jabłek przełożyć do formy z ciastem, starając się odsączyć z powstałego soku. N wierzchu ułożyć jabłko pokrojone w półplasterki. Całość przykryć pianą z białek. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez koło godzinę
Moja kraina smakówpołączone masło z mlekiem, ciągle mieszając. Gdy płynne składniki się połączą przelewamy je do mąki i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wychodzi gęste. Przelewamy je do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Orzechy łuskamy i przekładamy do lnianej ściereczki, a następnie młoteczkiem zbijamy - tak aby powstały nam małe kawałki(...)dużo czasu ). Do wylanej w formie masy dodajemy na wierzch 2/3 jabłek i mieszamy razem z ciastem. Oczywiście jeżeli wolicie, możecie wymieszać je przed wylaniem do formy, ciasto pokryje wtedy wszystkie owoce. Następnie na górę ciasta wysypujemy orzechy i resztę jabłek. Wierzch posypujemy cukrem z wanilią i ulubionymi przyprawami - ja użyłam mieszanki z cynamonem, miętą i imbirem
Słodkie Przyjemności