ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:166/762)

amoniaczek z bitą śmietaną i jabłkami 490

składniki na ciasto: 500 g mąki 80 g masła 200 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku 4 łyżki mleka dodatkowo: 5 jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu wykonanie: Masło roztapiamy. Amoniak rozpuszczamy w letnim mleku. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy masło oraz rozpuszczony amoniak i wszystko razem miksujemy. Naczynie przykrywamy i odstawiamy(...)krem: 750 – 1000 ml śmietany 30% lub 36% 80 g cukru pudru wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywny krem. Dzielimy na trzy części. Na wystudzone ciasto z jabłkami wykładamy 1/3 część bitej śmietany, przykrywamy ją pierwszym blatem, na który wykładamy drugą część śmietany, przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część śmietany. Wierzch dekorujemy pokruszonym ostatnim blatem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto drożdżowe z jabłkami i serem 127

Pomysł na ciasto drożdżowe z szarlotkowymi jabłkami i serem. Składniki: -na ciasto drożdżowe:                                     ok. 5 szklanek mąki                                     szklanka ciepłego mleka(...)stolnicy formujemy prostokąty o długości blaszki, na której będą się piekły. W dwa prostokąty zawijamy jabłka.    Układamy je na dnie blaszki.    Trzeci prostokąt układamy na dwóch poprzednich wałkach, wykładamy twaróg i zbieramy brzegi ciasta. Pozostawiamy do wyrośnięcia.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury  50 st. C a następnie

Maminek kulinarny
Szarlotka pod chmurką. 137

dołeczek,wbijamy 4 żółtka i 1 całe jajko. Masło kroimy na małe kawałki.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą ugniatamy, aż powstanie nam kula ciasta. Wkładamy do lodówki na około godzinę.W tym czasie obieramy jabłka i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wyciągamy ciasto i kroimy na dwie części - jedną część kruszymy(...)starte jabłka. Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy już będzie szklista wsypujemy 2 sypkie budynie(dobrze miksujemy).Wykładamy masę z białek na jabłka. Drugą cześć ciasta kruszymy na sam wierzch ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez około godzinę(najlepiej sprawdzić patyczkiem,czy jest upieczone).  Smacznego

Moje-pitraszenie
Wegański jabłecznik serowy lub sernik jabłkowy/jak kto woli, 140

naturalne 500 g jabłek (waga ze skórką i gniazdami nasiennymi) 150 g mąki (użyłam 60 g pszennej pełnoziarnistej i 90 g białej pszennej) 2 duże banany 120 g cukru łyżka cynamonu sok z 1 cytryny 100 ml oleju roślinnego 3 łyżki mąki ziemniaczanej (ja użyłam mąki z tapioki) Przygotowanie: Banany zblendować na gładką masę. Zagnieść ciasto z mąki(...)jabłka, zetrzeć na tarce na średnich oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny. W dużej misce połączyć: serek, resztę masy bananowej, cukru, mąkę z tapioki/ziemniaczaną i jabłka. Schłodzonym ciastem wylepić formę do pieczenia wysmarowana olejem i podpiec około 20 minut w temp. 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu spodu do ciasta wypełnić je masą serową i piec

greenscarf
Francuska tarta jabłkowa 151

tarta wypełniona jest nadzieniem migdałowym frangipane. Brzmi "trudno" ? Bez obaw, to tylko utarte z cukrem masło, połączone z jajami, mielonymi migdałami i odrobiną mąki. W połączeniu z jabłkami tworzy genialne ciasto.   Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)mąką, dodać żółtko i zimną wodę - posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę, mocno dociskając brzegi. Włożyć z formą na 10 minut do lodówki. Schłodzone ciasto nakłuć gęsto widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać grochem lub kulkami

kolorowotorcikowo
Babcina szarlotka z kratką 199

cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki. Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę. W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy(...)ciasto leciutko się zarumieni.  Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski o szerokości około 3 centymetrów. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy je paskami, układając je najpierw poziomo, a następnie pionowo. Ciasto pieczemy jeszcze około 35 minut. Posypujemy cukrem pudem

Mania Gotowania
Wegańskie racuszki z jabłkami 162

wymieszać łyżką, aż składniki się połączą i powstanie gęste ciasto. Odstawić je na minimum 30 minut, aż drożdże zaczną pracować i ciasto urośnie. Uwaga! W przypadku użycia świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w letnim mleku i dopiero wtedy połączyć z resztą składników. W międzyczasie, gdy ciasto wyrasta przygotować jabłka. Obrać je ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić(...)kosteczkę. Jabłka wmieszać do wyrośniętego ciasta. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść po 1 dużej łyżce ciasta i smażyć po kilka minut z obu stron do zarumienienia. Usmażone racuszki odsączać na ręczniku papierowym. Zajadać od razu oprószając cukrem pudrem lub podając z ulubioną konfiturą bądź dżemem. Smacznego! Źródło: klik

Nastoletnie Wypiekanie
Dyniowe racuchy z jabłkami 150

obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Mleko z puree z dyni delikatnie podgrzać. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, drożdże, cukier, ekstrakt. Następnie dodać letnie mleko. Wymieszać ręcznie. Do ciasta dodać jabłka. Ponownie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.    Na patelni rozgrzewamy olej, nabieramy pełną łyżkę ciasta i przekładamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika

kulinarnyswiatdomi
Jabłkowo - serowa rozkosz 172

potrafi oprzeć się połączeniu orzechów, cynamonu, jabłek i puszystemu kremowi śmietankowemu? Myślę, że nie ma takich;) Pyszne jesienne ciasto, z dużą ilością jabłek, to coś co na pewno nie jednemu posmakuje;) Nam smakowało bardzo, ciekawe czy i Wam przypadnie do gustu? Przepis zaczerpnięty z jednego z czasopism. Składniki ciasto: 2 jajka 40 gram masła roztopionego, ostudzonego(...)wymieszać. Budyń ugotować na mleku, dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 80 gram cukru  łyżeczka cynamonu  łyżeczka kwasku cytrynowego 20 gram żelatyny  Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić

Krakowskie smaki Ani
Czekoladowo-jabłkowe ciasto 3 minutowe. Mini ciasto. 195

Ciasto można dodatkowo przełożyć ulubioną konfiturą. Prosty i smaczny sposób na coś słodkiego Spróbujcie. Polecam Wam przyprawy Skworcu! Jakość i niska cena (nie płacimy za kolorowe opakowania). Używam ich już bardzo długo i zdecydowanie Wam je polecam Składniki:  3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 3 płaskie łyżki kakao – ciemnego do wypieków lub naturalnego kakao 1/2 soczystego jabłka(...)cukier puder do oprószenia kandyzowane wiśnie Skworcu (idealna ozdoba do każdego ciasta) Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy wszystko łyżką. Następnie dodajemy olej i wbijamy całe jajko, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec ścieramy jabłko na dużych oczkach (obrana połówka jabłka), mieszamy. Ciasto przekładamy do naczynia do zapiekania. Wkładamy do mikrofalówki

Słodkie okruszki
Tarta grzybowa z kiszoną kapustą, jabłkiem i grzybami 164

którzy nie przepadają za lepieniem pierogów. Ale pokocha ją każdy kto lubi świąteczne smaki. Ciasto kruche jest grzybowo kminkowe, nadzienie to kiszona kapusta zasmażana z prawdziwkami, kminkiem i jabłkiem. Rada: do ciasta dodałam greckiego jogurtu, aby nie było zbyt kruche, jednak jest miękkie i chrupiące. Podanie z filiżanką czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Ciasto kruche o smaku kminkowo - grzybowym(...)włożyć do kapusty. Dusić 30 minut mieszając od czasu do czasu. Na koniec dodać szarą renetę obraną i pociętą w kostkę. Kiedy jabłko się rozpraży wymieszać całość  i odstawić. Formę na tartę wysmarować masłem i oprószyć. Ciasto kruche wyjąć z lodówki, przeciąć na pół i rozwałkować na cienki placek, włożyć do tary, docisnąć do brzegów. Spód nakłuć widelcem. Podpiec

AZgotuj!
Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie 299

oraz solidna warstwa jabłek z dodatkiem miodu, rodzynków i cynamonu, na czekoladowym cieście, również wzbogaconym o cynamon ( a co tam, jak szaleć to szaleć ;) ). Ciasto jest trochę pracochłonne, ponieważ pieczemy osobno spód, na upieczony wylewamy masę serową, a po wystudzeniu na wierzch wykładamy podduszone jabłka. Ten sernik, to kolejny mój ukłon w stronę jesiennych smaków i aromatów :). Lecz(...): 1 kg jabłek, najlepiej kwaśnych sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła około 7 łyżek płynnego miodu ( lub więcej/mniej, zależy od kwasowości jabłek ) 100 g rodzynków cynamon do smaku Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. W garnuszku umieścić masło i miód. Postawić na palniku i podgrzewać do rozpuszczenia. Kiedy masło i miód się

Opowieści z piekarnika
Ciasto bananowo-jogurtowe w kształcie chlebka tak po prostu od serca! 164

myśli - mamy pod górkę i właśnie wtedy kawałek ciasta z odrobiną słodyczy poprawia nastrój. Dużym plusem jest również prostota i szybkość wykonania ciasta w kształcie chlebka. Jeśli o mnie chodzi to także uwielbiam takie połączenia jak: jabłka lub gruszka z cynamonem i wanilią, które wywołują na samą myśl uśmiech na mojej twarzy. Jeden kawałek ciasta do porannej filiżanki kawy(...)banany ). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto jest gotowe wylewamy je do foremek (ciasta starcza na trzy foremki prostokątne o wymiarach: 8,5 cm x 16 cm). Po wlaniu ciasta do foremek na górze układamy plasterki jabłka lub gruszki. Foremki z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około

Projekty ze smakiem
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 224

ciasto szybciej wyrosło. Minęło kilka lat od upieczenia i publikacji pierwszego chleba z tartym jabłkiem. To już piąty raz i za każdym razem ciasto właściwe wyrasta szybciej. U mnie przeważnie ciasto chlebowe wyrasta w ciągu 2,5 godziny a czasami i dłużej. Po dodaniu jabłka w niecałe 1,5 godziny, czyli tyle ile po dodaniu odrobiny drożdży do ciasta(...)mąki żytniej razowej, 290g mąki żytniej typ 720, 200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta, 320g wody. Umyte jabłko ścieramy ze skórką na dużych oczkach tarki do jarzyn. Łączymy z pozostałymi składnikami, przykrywamy i pozostawiamy na 12-14 godzin w temperaturze pokojowej.  Ciasto właściwe: 895g zaczynu, 380g mąki żytniej typ 720, 240g mąki pszennej

Leśny Zakątek
Jabłka w cieście 105

Pyszny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser dla dzieci a nawet dorosłych to jabłka w cieście. Są zdrową i wyśmienita przekąską dla naszych milusińskich. Polecam serdecznie. składniki na 4 porcje 3 jabłka 3 łyżki cukru pudru 1 szklanka mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek pół szklanki mleka olej do smażenia przepis Jabłka(...)równej wielkości. Z każdego plasterka wycinamy gniazdo nasienne . Mąkę łączymy z 1 łyżką cukru pudru, solą jakiem i oliwą z oliwek, dodajemy mleko, całość miksujemy. Każdy krążek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor . Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania