ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:174/762)

Jabłecznik 154

family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto 2 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki oleju 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego dodatkowo: 1 litrowy słoik prażonych jabłek lub tak jak u mnie przesmażone tarte jabłka, które zaprawiałam w słoiczki na jesień. Można(...)gładkiego połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia( tylko dno) formy. Podpiec przez około 15 minut w 170stpniach do lekkiego zezłocenia ciasta. Na podpieczone ciasto wyłożyć uprażone jabłka.   Na warstwie jabłkowej rozsmarować resztę ciasta. Wstawić do piekarnika piec kolejne 30 minut w 170stopniach. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować. Wymiary mojej formy 21x31

W garach u Gosi
Orzechowiec z masą jabłkową 520

Orzechy w miodzie, kruche spody i jabłka z galaretką, chyba nic lepszego być nie może! Przyznam, że na widok tych zdjęć, mam ochotę biec i robić to ciasto. Gorąco polecam, trzeba włożyć odrobinę pracy, lecz myślę, że warto dla takiego efektu, który zaskoczy Ciebie i resztę rodziny! :) Składniki: *Ciasto: 350 g mąki  3 łyżeczki proszku do pieczenia kostka(...)około 20 minut, aż będzie rumiany. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę, odkrawamy od blachy boki, jeżeli przywarły i wyjmujemy ciasto. Tak samo postępujemy z dwoma kolejnymi częściami ciasta.  Następnie obieramy jabłka i ścieramy ja na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy do garnka i gotujemy pod przykrywką około 10 minut, następnie dodajemy galaretki, mieszamy dokładnie. Studzimy masę

Piekę, bo lubię
Sękaczek wg Siostry Anastazji 460

śmietanę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim dno formy do pieczenia (21x32cm) wyłożonej papierem. Pieczemy około 10-15 minut (do zarumienienia) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Podobnie pieczemy pozostałe dwa blaty. Obrane jabłka trzemy na dużych oczkach(...)pierwszy kruchy spód wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim kruchym ciastem, rozprowadzamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy ostatnim blatem, na którym rozprowadzamy gorącą masę orzechową. Uwagi: Jabłka najlepiej zetrzeć tuż po wyrobieniu ciasta, by masa zdążyła szybciej ostygnąć. Ja użyłam słodkich jabłek. Już do startych, dodałam odrobinę kwasku cytrynowego. Schłodzone ciasto kroiłam na mniejsze kawałki i rozkładałam na blaszce

Smaki Na Talerzu
Racuchy drożdżowe z owocami 192

duże jabłko - olej - 3 brzoskwinie z puszki Wykonanie Drożdże rozetrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem. Gdy się rozpuszczą, dodać rozkłócone jajka, a następnie mąkę. Zmiksować na gładkie ciasto. Jabłko umyć i obrać. Wraz z brzoskwiniami pokroić w kostkę. Delikatnie wymieszać z ciastem. Racuchy zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Oprószyć cukrem pudrem. Życzę smacznego i zapraszam również

Świat Smaku
Ciasto migdałowe z jabłkami 155

Bezmączne, soczyste migdałowe ciasto z jabłkami. Znika w mgnieniu oka. Składniki: 500 g masy migdałowej 100 g masła 4 jajka 3 jabłka łyżeczka kardamonu 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z cytryny lub pomarańczy 2 łyżki dżemu gruszkowego lub innego przejrzystego Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę 24 cm wyłożyć papierem, boki posmarować masłem. Masę migdałową(...)masłem a następnie dodawać jajka i skórkę z pomarańczy. Jabłka pokroić na plasterki, zamoczyć w soku z cytryny i posypać kardamonem. Mase wlać do fory a następnie poukładać na niej jabłka. Piec 40 minut w temperaturze 1750 stopni na najniższej półce piekarnika. Dżem podgrzać i posmarować nim przestudzone ciasto. Lub posypać cukrem pudrem

Mohiella
Szarlotka na kruchym spodzie 320

Pyszne szarlotki wypiekam szczególnie jesienią. Wtedy mamy świeże, soczyste i aromatyczne jabłka. Tym razem szarlotka otulona  kruchym ciastem z dużą ilością jabłek. Na górze kakaowa kruszonka. Składniki: 200 g margaryny 350 g mąka pszenna 150 g mąki krupczatki 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka jogurtu naturalnego Nadzienie 1 kg jabłek(...)wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 15 min. Wyjąć i ostudzić. Drugą częścią ciasta wyłożyć boki, wyłożyć jabłka i na górę pokruszyć trzecią część ciasta wymieszaną z łyżeczką kakao. Piec 1 godzinę w 180 st.  Nadzienie: jabłka obrać z skórki i wyciąć gniazda

Ala piecze i gotuje
Szarlotka - Wspólne pieczenie 152

cm.Włożyć do lodówki na czas powstawania musu jabłkowego. Pozostałą część ciasta należy połączyć z mlekiem i dobrze rozdrobnić widelcem. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - nie może mieć grudek. Odstawić. Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka o grubym dnie i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać(...)cynamon i odstawić do ostygnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciasto należy ponakłuwać widelcem i podpiec 12 minut. Po podpieczeniu dno wysypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać tak, aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut do czasu aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wystudzić na kratce. Wystudzone posypać cukrem pudrem

Plate of Joy
Mini szarlotki na cieście francuskim 136

Jabłka, pachnący cynamon, rodzynki, ciasto francuskie  - idealny deser, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.  Uwielbiam w chłodne, zimowe popołudnie zanurzyć się pod kocem  z książką, kubkiem herbaty z imbirem i ciastkiem francuskim z jabłkami.  Czas wtedy na chwilę się zatrzymuje, nie muszę się spieszyć i pędzić.  Lubię te chwile(...)oderwane od rzeczywistości.  Składniki: c iasto francuskie, 2 jabłka, r odzynki, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 jajko. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach,  skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon i rodzynki,  dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty,  na środek każdego kwadratu

Moja kraina smaków
Menu na imprezę – propozycje przepisów 274

Faworki z ciasta francuskiego Owocowy deser z nasionami chia FIT kulki owsiane z daktylami i orzechami Wściekła szarlotka Babci Zosi Galaretka z cydru Truskawki w czekoladzie Tarta z jabłkami na cieście francuskim Sałatki Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą(...)brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pomidory z majonezem, serem i szczypiorkiem Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sosy Sos tzatziki – do mięs, na grilla Chimmichurri – ostry sos do mięs Sos czosnkowy z ziołami Polecam Wam także zajrzeć na bloga Karoliny i Dominiki, czynnikipierwsze.com , gdzie znajdziecie pyszne

Kuchnia Bazylii
Tarta tatin z jabłkami 229

pierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka  i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie.  Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie(...)formie do tarty o średnicy 26 cm na dno wyłożyć jabłka i powstały syrop z patelni. Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy o 2 cm większej od foremki na tartę.Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na jabłka.Uformować nadmiar ciasta na brzegach zakrywając jabłka.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 st na około 30 min.Gor

Ala piecze i gotuje
Szybki jabłecznik 140

barwę. Tam, gdzie jest moje miejsce... Gdzie moja dusza nabiera pozytywnych wibracji... Ciasto na dużą blachę: Składniki: 1/2 kostki margaryny 30 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki mleka 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier (ilość wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy(...)blachę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Na końcu wsypujemy bakalie. Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Ciasto dodaję do akcji

My simple kitchen
Kluski pieguski z jabłkami i sosem 215

Kluski leniwe serowo-ziemniaczane z jabłkami, makiem i sosem jabłkowo-żurawinowym Kluski leniwe Babcia podawała ze zrumienioną na maśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, że ciasto na kluski(...)leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne. Dodatek drobno pokrojonego albo startego jabłka do ciasta dodaje im wilgotności. Razem z makiem wzbogaca zarówno smak jak i konsystencję. Spróbujcie, na pewno takie kluski leniwe Wam zasmakują. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bezglutenowa krucha tarta z jabłkami 114

bardzo malutkie. Dolej wodę i wyrób gładkie ciasto rękami. Ciasto podziel na 3 części - 1/3 owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. 2/3 ciasta rozwałkuj i wylep nim dno oraz boki formy do tarty (wcześniej wysmaruj ją margaryną, ja użyłam blaszki metalowej) i wstaw do lodówki również na godzinę. Jabłka (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych(...)papkę". Zestaw z ognia, dodaj mąkę ziemniaczaną i szybko wymieszaj. Odstaw. Ciasta wyjmij z lodówki. Piekarnik nagrzej do 180°C. W cieście w blaszce zrób na dnie kilkanaście nakłuć widelcem, wstaw do piekarnika i piecz przez 8 minut. Wyjmij i po 2 minutach wyłóż na podpieczony spód jabłka. Dokładanie wyrównaj wierzch. 1/3 ciasta rozwałkuj cienko (około

Delicious Place
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 183

Doroty , ale sporo tam zmieniłam. Orzechowo-mandarynkowa szarlotka Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g mielonych orzechów laskowych 130 g cukru trzcinowego 230 g zimnego masła masa jabłkowa: 1 kg jabłek 100 g cukru 100 ml soku z mandarynek 2 łyżki mąki ziemniaczanej dodatkowo: 3 łyżki bułki(...)schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec w 180 st. C. przez 20 minut. Następnie posypać go bułką tartą, wyłożyć jabłka, a wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Przed podanie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli czegoś Wam w tym wpisie brakowało - koniecznie dajcie znać. Z przyjemnością

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik kakaowo – waniliowy 140

czasu do czasu nie mam wyjścia i muszę upiec ciasto, bo za domownikami „chodzi” coś słodkiego. Tak było tym razem. W domu zapachniało pieczonym ciastem z jabłkami - jeszcze czuję ten zapach. Składniki: 4 jajka ¾ szklanki cukru  1 cukier wanilinowy 4 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki + 1 łyżka 4 – 5 jabłek 1 łyżka kakao Cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na cząstki i posypujemy niewielką ilością cukru wanilinowego. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno olej, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy. Po wymieszaniu ciasta dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę mąki i pozostałą część cukru wanilinowego. Do drugiej części dodajemy

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania