Ależ ten rok zleciał! Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej przeszukujecie blog w poszukiwaniu świątecznych i bardziej zimowych inspiracji. Ciasta z jabłkami, z dodatkiem dyni, orzechów, czekolady czy też gruszek pobijają rekordy popularności! Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z Dr.Oetker przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z waniliowym kremem
Ostra na Słodkodeserów czy ciast. To takie urozmaicenie i przerywnik od klasycznych maseł orzechowych. Pycha! Aczkolwiek my osobiście popracowałybyśmy jeszcze nad składami past za co będą miały odjęte punkciki ;) Jabłka w cieście białkowo-owsianym z pastą z orzechów laskowych Amandin Pasta z migdałów Ocena: 6 pand Pasta z orzechów laskowych/ z laskowych i kakao Ocena: 5 pand Zobacz również: Pasta
Candy Pandaszrobione z ciasta z dodatkiem sera białego. Nadzienie to ser biały oraz owoce – takie, jakie macie akurat pod ręką. Nie wiem czy piekliście kiedyś ciastka serowe z jabłkiem. To ciasto jest podobne, ale nie aż tak mięciutkie. Ciastka w zależności od Waszych upodobań można posypać cukrem pudrem lub nie. Można w górnym serduszku wyciąć mniejsze serduszko, przez które będzie
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI : - 40 dkg mąki- 1 całe jajko i 1 żółtko - 4 dkg świeżych drożdży - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. cukru - 1/5 szkl. kostki margaryny DODATKI : - mały słoiczek jabłek (typ szarlotka) WYKONANIE: - Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać(...)wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. - Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. - Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować jabłkami po czym zwinąć ciasto w zwijak. - Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze
Dziś Ja gotujeWykonanie ciasta kruchego : Do misy wsypujemy składniki suche, mąka tortowa , maka kukurydziana , cukier , proszek do pieczenia i mieszamy . Wbijamy żółtka i dodajemy pokrojoną drobno margarynę . Miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia ciasta. Blaszkę 20 x 20 wykładamy papierem do pieczenia , wykładamy na niego ciasto kruche i oblepiamy dno i boki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wykonanie farszu: Jabłka obieramy(...)tarce , wkładamy do garnka i przesmażamy je z cukrem ( 20 minut) . Przekładamy ciepłe jabłuszka na ciasto i rozprowadzamy po całości. Wykonanie bezy: Ubijamy białka ze szczypta soli w trakcie ubijania dodajemy cukier. Beza ma być błyszcząca i sztywna . Wykładamy ubitą beze na jabłka ( robimy widelcem esy floresy). Pieczemy w 170 stopniach koło godziny
Różowa kuchniadodać jajka i szybko zagnieść do połączenia składników. Gdyby się lepiło podsypać trochę mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Drugą uformować w wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki jabłka obrać(...)pokroić w ćwiatki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Umyć aronię. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie umieścic w płaskim rondlu i podgrzewać, aż jabłka stracą objętość ciasto z lodówki rozwałkować na placek i wyłożyć nim spód i bok foremki, wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i posmarować dżemem. Nałożyć podsmażone jabłka. Na jabłkach
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przygotowanie tego deseru jest dość proste a owoce można zamieniać dowolnie. SKŁADNIKI: 3 kwaskowe jabłka 1 pomarańcz konfitura jagodowa 2 jajka 2 czubate łyżeczki cukru
harrisasądziłam, że połączenie jabłek i budyniu jest tak pyszne... :) Składniki: (u mnie blacha 25x30,5) *ciasto -450 g mąki -250 g margaryny -1 jajko -2 żółtka -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych(...)odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka (można je lekko posypać cynamonem), i ciepły budyń. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach (po ok. 20 minutach zmniejszyłam temperaturę na 180). Smacznego! inspiracja ze strony: www.mojewypieki.com
KasiekGotujekogo: dla posiadających blaszki do tartinek lub babeczek dla mających dość zwykłych szarlotek dla mających na zbyciu kwaśne jabłka Składniki na ciasto: 260g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek masła (ok. 150g) 120g cukru pudru 2 jajka Składniki na mus: 3 szklanki musu jabłkowego* (z około 8 jabłek) 4 łyżki prażonych migdałów Wykonanie: Z mąki(...)lodówki do wychłodzenia (minimum godzina). Następnie rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim natłuszczone blaszki. Napełnić tartinki musem jabłkowym, połączonym z prażonymi migdałami. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w wąskie paseczki i ułożyć na jabłkach tworząc kratkę lub krzyżyk. Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 200 ° . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi ok. 10 tartinek. * Wykonanie
Mania Wypiekaniamargaryny 80 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1 cytryna ekologiczna 450 g jabłek 150 g marmolady morelowej forma do ciasta kruchego 24cm SPOSÓB(...)wyjąć ugniecione ciasto z lodówki i rozwałkować wałkiem miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. ( w ten sposób nie pobrudzimy ani blatu kuchennego ani wałka ) Włożyć rozwałkowane ciasto do formy wraz z papierem do pieczenia . Papier górny zdjąć, dolny zostawić ( dzięki niemu nie trzeba smarować juz foremki ) Usunąć nożem nadmiar ciasta .Posmarować częścią marmolady rozwałkowane ciasto i układać
zielonacukinkaSKŁADNIKI : - 40 dkg mąki- 1 całe jajko i 1 żółtko - 4 dkg świeżych drożdży - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. cukru - 1/5 szkl. kostki margaryny DODATKI : - mały słoiczek jabłek (typ szarlotka) WYKONANIE: - Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać(...)mąki dodać resztę mleka, jajko, żółtko (białko zostawić) i resztę cukru i rozczyn, wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. - Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. - Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować jabłkami po czym zwinąć ciasto w zwijak. - Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować
Dziś Ja gotujegrudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia , będzie Wam się ją potem lepiej wyciągało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki tworząc w koło rant. Jabłka , brać , umyć i zetrzeć na plasterki . Posypać odrobiną cukru , jeśli jabłka są słodkie to nie trzeba , cukrem waniliowym i cynamonem , odstawić na kilka minut(...)minut ciasto ma być złociste. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na jabłka i jeszcze raz ciasto włożyć do piekarnika , ale temperaturę zmniejszamy do 150 stopni , pieczemy tak około 20 minut. Nie lubię podawać temperatury pieczenia bo wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej. Beza
Sama słodycz i szczypta chiliWiele osób poszukuje przepisu na szybkie i pyszne ciasto naleśnikowe. W tym wpisie pokażę Wam jak zrobić naleśniki. To będzie najbardziej klasyczna wersja naleśników jaka może
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!puchaty , z użyciem samych białek. Hmm –pewnie powstałaby kolejna szarlotka na kruchym, gdyby nie brak żółtek- ale- pora była niedziela i późna pora… Słuchajcie – spróbujcie to najbardziej puchate ciasto z jabłkiem jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego bardzo eko ( swoje „papierówki”), aromatyczne (cynamon) i słodziuchne. No bo wiecie zbliża się jesień- więc jabłeczniki: czas -start! Składniki na ciasto: 7 białek, odrobina
Domowe ciastablaszki, a ciasto jest u góry, potem blaszkę się odwraca i owoce znajdują się u góry Roladę przygotowuje się błyskawicznie, gdyż wystarczy poszatkowane w cienkie plasterki gruszki (lub jabłka) zalać ciastem biszkoptowym, na bazie którego przygotowuję moje rolady biszkoptowe, czy też ciasta biszkoptowe z owocami, upiec, potem jeszcze gorące ciasto dokładnie zwinąć i zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię