kaszę jaglaną, cukier, wiórki kokosowe, następnie wlewam mleko, wodę i olej kokosowy. Wszystkie składniki mieszam. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej
Receptura smakuPierniki w różnych odsłonach to nieodłączny element Świąt Bożego Narodzenia. Krajankę piernikową można zrobić kilka dni wcześniej i zamknąć w słoju lub w puszce z łupiną jabłka aby ciasto skruszało i stało się jeszcze bardziej aromatyczne. Składniki podaję na dużą blachę 36x24 cm. Ciasto: - 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki miodu - 1/2 kostki masła
Apetyczna babeczkaPrzepyszne ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym oraz dwoma warstwami jabłek w galaretce. Tylko wygląda na skomplikowane, ale tak na prawdę jest bardzo proste. Uwaga! Ciasto jest wysokie :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 1 1/4 szklanki cukru 1 1/4 szklanki maki 3-4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt biały: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka(...)agrestowe i brzoskwiniowe w 2 szklankach wrzątku. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiedy galaretki zaczną tężeć dodajemy do każdej miseczki po połowie startych jabłek i dokładnie mieszamy. 5. Przełożenie ciasta: Dolny blat biszkoptu kakaowego smarujemy 1/4 kremu, wylewamy na niego jabłka w galaretce agrestowej i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia galaretki. Biszkopt biały smarujemy
Na Ciasteczkowych Papierachrumiano Upieczone ciasto posypać kaszą manną, rozłożyć usmażone jabłka Na wierzch rozłożyć ubite białka z cukrem pudrem i budyniem w proszku, a na to poskubać resztę ciasta Piec do zarumienia ciasta w temp. 180* C Na piankę : 5 białek szklanka cukru pudru 2 małe budynie bez cukru - razem 80 g 1/2 szklanki oleju Przygotowanie pianki: Do ubitych na pianę(...)Ciasto piekłam w okrągłej foremce o średnicy 25 cm dlatego wyszło mi takie wysokie. Lepiej upiec w większej foremce i użyć trochę więcej przesmażonych jabłek. Ewentualnie można dodać dyni jak zrobiłam to ja. Ciasto które poskubałam na wierzch leżało w lodówce tylko wtedy kiedy piekł się spód. Gdyby była trudność podczas przesmażania jabłek tzn. byłyby ciągle rzadkie
Proste Potrawymasło, mąkę,cukier, proszek do pieczenia, surowe żółtka wrzucić do miski. Ugotowane na twardo i zimne żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do miski. Szybko zagnieść ciasto. Masa – jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki lub potrzeć na tarce o dużych oczkach. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać w małej ilości soku. Jabłka i sok i pozostały(...)rozmieszany proszek budyniowy. Ponownie doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszać. Masa z białek – białka ubić na sztywną pianę, do ubitej piany wsypywać powoli cukier. Ciągle ubijać. Wykonanie – ciasto podzielić na dwie części, jedna trochę większa 1/3- 2/3. -większą warstwę rozkruszyć na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko przygnieść. -rozłożyć ciepłą masę jabłkową. – rozłożyć masę białkową
Kuchnia Pokoleńśmietany 18%, 1 szklanka (pojemność szklanki 250ml) cukru pudru. Ponadto: jabłka - ilość zależy od wielkości jabłek i blaszki, u mnie wyszło 6 sztuk, cynamon - do delikatnego oprószenia, 16g cukru waniliowego, masło lub margaryna do posmarowania blaszki, mąka do oprószenia blaszki. Przygotowanie: Ciasto: Margarynę zimną pokroić w kostkę i posiekać z resztą składników. Zagnieść ciasto. Na początek dać 470g(...)położyć jedną część ciasta i rozprowadzić (rozwałkować) na całą blachę. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wyciąć środek. Poukładać na cieście, oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na jabłka. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec ok.30-40min. Lukier: Śmietanę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem, tak by nie było
W kuchni u MonikiNaleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Proponuję dziś pyszne ,chrupiące, cynamonowe ciasteczka nadziewane jabłkami i bakaliami. Składniki: płat ciasta francuskiego 2-3 szt. jabłek 10 szt. suszonych śliwek garść rodzynek koktajlowych garść orzechów włoskich/laskowych płaska łyżka cynamonu 3-5 szt. goździków łyżka miodu białko gorzka czekolada do posypania Jabłka umyłam,obrałam ze skórki. Pokroiłam je w kostkę,dodałam cynamon(...)Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam,aż jabłka zmiękną. Pokroiłam suszone śliwki. Dodałam je wraz z rodzynkami do jabłek. Dodałam posiekane drobno orzechy. I łyżkę miodu. Wszystko wymieszałam,dusiłam i w miarę potrzeby podlewałam wodą. Płat ciasta francuskiego podzieliłam na części. Na każdą część nakładałam farsz. Zawijałam i formowałam ciasteczka. Posmarowałam ciasteczka
potrawyregionalnerobić, oprócz tego żeby je zrobić już. To ciasto na zimno, nie potrzeba piekarnika tylko lodówka się przyda. Ja na spód tym razem wykorzystałam słomkę ptysiową z cynamonem z firmy Brześć . Bardzo ją lubię jest chrupiąca i fajnie cynamonowa. Taka też została na spodzie tego ciasta. Ciasto z jabłkami na zimno Słomka ptysiowa z cynamonem 3 duże jabłka(...)pieczenia i układamy na nim naszą słomkę. Jabłka myjemy i ścieramy na tarce, ja starłam ze skórką. Zaraz pod skórką ukryte są witaminy szkoda ich wyrzucać. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim jabłka, jabłka winny puścić trochę soku – jeśli nie dodaj 2 łyżki wody. Gdy jabłka będą już uprażone dodaj galaretkę i dokładnie
Kuchnia na wzgórzuciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się składników. Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2 cm. Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto wkładamy(...)koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy, na wolnych obrotach, do połączenia się składników. Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika. Na podpieczonym cieście rozkładamy masę jabłkowo - orzechową. Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej
Smak mojego domuTakie ciastka świetnie smakują na ciepło jak i na zimno. Ciastka z ciasta francuskiego są rewelacyjnie chrupiące, bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka cukru waniliowego dżem jagodowy 40g zmielonych orzechów włoskich z dodatkiem cukru Przygotowanie : Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusimy chwilę na patelni z cukrem i cynamonem. Uważać żeby nie rozgotować. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na kwadraty. Ciasto kroimy na kwadraty lub prostokąty. Nakładamy jabłka, orzechy i dżem jagodowy. Ciastka sklejamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut
Smaczne PotrawyPowoli kończą się moje zapasy jabłek... Postanowiłam uczcić to niecodzienną szarlotką. Ta jest niezwykła, bo ciasto jest kakaowe, a do tej pory zawsze piekłam szarlotki na jasnym cieście. Pyszne jabłka zalane słodkim, waniliowym budyniem to jest to, co lubimy najbardziej;):) Co prawda na blogu jest już przepis na jabłecznik z budyniem, jednak ta szarlotka jest zupełnie inna(...)szklanki mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać mieszankę budyniową, gotować minutę, aż masa zgęstnieje. Ciasto posypać kaszą manną. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub pokroić w plasterki i rozłożyć na cieście. Posypać cynamonem oraz cukrem waniliowym. Wylać ciepły budyń. Na tarce o dużych
Z miłości do słodkościwaniliowy, proszek do pieczenia, mieszamy, robimy dołek wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto, smarujemy kokilki masłem, ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm. wyłożyć nim dno i ścianki, nałożyć jabłka, położyć malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min. posypać cukrem pudrem i gotowe ! Kolejna "mini tarta " Zamiast musu(...)jabłkowego, smażymy 2 jabłka i 2 duże gruszki z odrobiną cukru i kardamonu. Do wyklejonej ciastem kokilki wkładamy mus, łyżeczkę jagód z cukru, na środek "kulkę" z marcepanu, posypujemy kruszonką i do piekarnika
Kuchnia BeatyZapraszam :) Składniki : 1 ciasto francuskie około 5 jabłek 3 łyżki miodu 2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy szczypta anyżku jeśli ktoś lubi cukier trzcinowy do posypania 1 jajko do posmarowania ciasteczek Wykonanie: Jabłka umyć , obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka , dodać miód, cukier(...)być mniejsze jeśli chcecie ) wyszło mi 7 ciastek. Na jednym prostokącie układamy po 2, 3 łyżeczki jabłek , w drugim prostokącie radełkiem robimy kratkę , nakładamy na jabłka i zlepiamy ze sobą 2 ciasta ( ja wkoło zrobiłam wzorek widelcem ). Ciastka układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy
Sama słodycz i szczypta chiliMusy jabłkowe na zimę, w sam raz na ciasta z jabłkami. Składniki: 5 kg dowolnych jabłek 2 łyżeczki cynamonu 100 g rodzynek 3 łyżki masła cukier jeśli jabłka są kwaśne, ilość wedle uznania Wykonanie: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda. Kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy w wysokim garnku i wrzucamy nasze jabłka i smażymy(...)kawałkami owoców. Jeżeli jabłka są suche możemy dodać nieco wody. Dodajemy cynamon i rodzynki. Wszystko razem jeszcze mieszamy i smażymy przez ok. 5 minut. Gotowy mus wkładamy do słoików i pasteryzujemy przez 20 minut. Gotowe słoiki wyciągamy i odwracamy denkami do dołu aby chwyciły. Tak przygotowane musy są gotowe do ciast
W Moim Magicznym Domu