ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:176/762)

Drożdżowe a'la racuchy 185

dzisiaj jest przedsmak tłustego czwartku :) drożdżowe a'la racuchy . Wspaniałe placuszki , można dodać również kawałki jabłka, rodzynki, żurawinę. Mnóstwo pomysłów jest na dodatki. Najważniejszą rzeczą w tych racuszkach jest znikomy smak drożdży. Nie lubię jak za bardzo uwydatnia się ich zapach i jak za bardzo je można wyczuć podczas jedzenia. Składniki :  2 i 3/4 szkl. mąki pszennej(...)wyrośnięty rozczyn, cukier waniliowy i resztę letniego mleka. Dokładnie wymiesza ć  mikserem.   Białka ubi ć , połączy ć  z ciastem . Doda ć  rodzynki albo jabłka , wymiesza ć. Ciasto przykry, odstawi ć  w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut. Olej rozgrza ć  na patelni. Z wilżoną wodą łyżką kłaś ć  placki

Różne smaki w kuchni
Pleśniak mojej mamy - z jabłkami. 207

masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, , żółtkami i śmietaną. Ciasto dzielimy na trzy części. do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na ok godz. Można też do zamrażarki będzie szybciej... Foremkę 25x35 wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy jedną białą część ciasta. Rozsmarować na niej powidło śliwkowe. Jabłka, obrać i zetrzeć na grubych oczkach, wyłożyć na powidło. Można(...)oprószyć delikatnie mąką ziemniaczaną i cukrem. Na jabłka zetrzeć ciemną część ciasta.  Białka ubić na sztywno, dodawać po łyżce cukier kryształ. Miksować do rozpuszczenia cukru. Następnie wsypać kisiel (proszek) zmiksować do połączenia składników. Wyłożyć na ciemną część ciasta. Na pianę zetrzeć ostatnią białą część ciasta. Piec około 1 godz. w temp 180C.  Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Czekoladowa Zefiryna wg Siostry Anastazji 228

Składniki: ciasto 25 dag mąki 15 dag cukru 15 dag masła 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki amoniaku dodatkowo 16 jabłek 1 l mleka 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 2-3 łyżki cukru 2 cukry waniliowe 1 słowik marmolady śmietana 1/2l śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Wykonanie: Z podanych składników(...)spód blaszki. Obrane jabłka pokroić na połówki, wydrążyć nasiona i ułożyć na cieście puste luki uzupełniając marmoladą. Ugotować budyń i jeszcze ciepłym zalać jabłka. Piec ok 70 minut. Gdy ciasto będzie zimne ubić śmietanę z cukrem oraz żelatyną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i wyłożyć na budyń. Gdy zastygnie polać polewą. Przepis pochodzi z książki: przepisy siostry Anastazji

Pychotkaaa
Miodowy jabłecznik na karmelowym spodzie 387

dokładnie wymieszać - schłodzonym ciastem cienko wykleić spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy oraz jej boki (które też wykładam papierem do pieczenia), sięgając trochę poniżej wysokości blachy - boki mogą być trochę grubsze, gdyż będą "trzymały" masę jabłkową - ciasto nakłuć widelcem i podpiec w temperaturze 180-190 stopni przez około 8-10 minut - na wyjęte z piekarnika ciasto wyłożyć masę jabłkową - margarynę(...)minuty - gorącą polewę wylać na ciasto i rozsmarować, pokrywając równo masę jabłkową (brzeg ciasta pozostanie trochę wyższy i nie pokrywamy go polewą) - tak przygotowane ciasto piec w 180-190 stopniach przez 35-45 minut - po wyjęciu z piekarnika ciasto studzić w tortownicy Miodowy jabłecznik to lekko karmelowe ciasto, kwaskowate jabłka i słodka miodowa polewa - te trzy składniki poprzez różnorodność

Smakołyki Bereniki
Tort jabłkowy 195

pokojową. Kruche ciasto: Przełożyć wszystkie składniki na kruche ciasto do miski i zagnieść ręką. Ciasto odstawić na 15 minut do lodówki, aby łatwiej się wałkowało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do tortownicy (forma o średnicy 28 cm). Ciasto lekko nakłuć widelcem i piec przez 15 minut w 220 stopnicach. Ciasto(...)lodówki na minimum 3 h (najlepiej całą noc). Krok po kroku: 1. Przygotować budyń i wystudzić 2. Przełożyć składniki na kruche ciasto do miski 3. Zagnieść ciasto 4. Rozwałkować ciasto i przełożyć do formy 5. Upiec kruchy spód 6. Przygotować biszkopt: utrzeć białka z cukrem 7. Dodać żółtka 8. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia 9. Wymieszać delikatnie

KuchniaWeDwoje.pl
Czekoladowy chlebek jakbłkowy z cydrowymi rodzynkami i kremem cytrynowym 164

upiec w kokilkach, keksówce, dużej formie lub tak, jak ja, w małej foremce. Jednak eksperymentując w wielkością ciasta,trzeba pamiętać o pomniejszeniu lub zwiększeniu składników. Bardzo wilgotny, smaczny, czekoladowy, szybki w przygotowaniu! Spróbujcie! Składniki: /na klasyczną keksówkę/ 4 jabłka, 1i1/2 szklanki mąki pszennej, 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 1/2 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1 łyżka(...)cukrem, dodajemy mąkę, olej, cynamon, sodę i kakao. Jabłka kroimy w kostkę. Z białek ubijamy pianę, łączymy z ciastem, delikatnie, do całkowitego połączenia się piany z ciastem. teraz dodajemy kawałki jabłek i odsączone z cydru rodzynki. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C przez 40minut. Wystudzony chlebek dekorujemy. Ja użyłam kwaskowatego kremu cytrynowego

Raj dla Podniebienia
Jabłecznik z miodową, migdałowo-owsianą kruszonką 189

zasługuje! Moja córeczka dzielnie mi pomagała.    Przyznam, że w całości najlepsza jest kruszonka, która w połączeniu z jabłkami po prostu rozpływa się w ustach. Bardzo ją lubię - zresztą jak większość owsianych. Dodatkowo ciasto jest dość proste w przygotowaniu i z pewnością każdy sobie z nim poradzi! Polecam.   (Forma o średnicy 25-26 cm) 1 szklanka mąki(...)wymieszać jajko z olejem, a w drugiej - mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sól.   Suche składniki połączyć z mokrymi. Następnie ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i na jego wierzchu ułożyć jabłka - uprzednio obrane oraz pokrojone w plasterki. Całość posypać płatkami oraz polać miodem. Jabłecznik piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut

Di gotuje
Szarlotka Magdy Gessler 221

cukier puder do posypania 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy połowę cukru, sól i masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Owijamy go w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki. 2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Dusimy z pozostałym, cukrem i cynamonem.  3. Bierzemy 2/3 ciasta(...)wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy 15 minut w 180 st. C. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy na nią nasze jabłka. Na jabłka ścieramy pozostałe ciasto. Ciasto pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM WANILIOWYM I ORZECHAMI W KARMELU 283

Ależ ten rok zleciał! Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie Wy coraz częściej przeszukujecie blog w poszukiwaniu świątecznych i bardziej zimowych inspiracji. Ciasta z jabłkami, z dodatkiem dyni, orzechów, czekolady czy też gruszek pobijają rekordy popularności! Dziś, zainspirowana kolejną już współpracą z Dr.Oetker przygotowałam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z waniliowym kremem

Ostra na Słodko
Pasta z orzechów laskowych/ laskowych z kakao/ z migdałów - Amandin (Vegamarket) 231

deserów czy ciast.  To takie urozmaicenie i przerywnik od klasycznych maseł orzechowych. Pycha! Aczkolwiek my osobiście popracowałybyśmy jeszcze nad składami past za co będą miały odjęte punkciki ;) Jabłka w cieście białkowo-owsianym z pastą z orzechów laskowych Amandin Pasta z migdałów Ocena: 6 pand Pasta z orzechów laskowych/ z laskowych i kakao Ocena: 5 pand Zobacz również: Pasta

Candy Pandas
Ciasteczka walentynkowe – twarogowe z owocami i serem 188

zrobione z ciasta z dodatkiem sera białego. Nadzienie to ser biały oraz owoce – takie, jakie macie akurat pod ręką. Nie wiem czy piekliście kiedyś ciastka serowe z jabłkiem. To ciasto jest podobne, ale nie aż tak mięciutkie. Ciastka w zależności od Waszych upodobań można posypać cukrem pudrem lub nie. Można w górnym serduszku wyciąć mniejsze serduszko, przez które będzie

Mieszam w Garnku
Drożdżówka Zwijak Z Jabłkami 182

SKŁADNIKI : - 40 dkg mąki- 1 całe jajko i 1 żółtko - 4 dkg świeżych drożdży - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. cukru - 1/5 szkl. kostki margaryny DODATKI : - mały słoiczek jabłek (typ szarlotka) WYKONANIE: - Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać(...)wyrobić ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać mąki. Na koniec wlać rozpuszczoną margarynę. - Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. - Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować jabłkami po czym zwinąć ciasto w zwijak. - Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki (11x25cm). Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze

Dziś Ja gotuje
Szarlotka z aronią 238

dodać jajka i szybko zagnieść do połączenia składników. Gdyby się lepiło podsypać trochę mąką. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną uformować w dysk, owinąć folią spożywczą i umieścić na 30 minut w lodówce. Drugą uformować w wałek, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki jabłka obrać(...)pokroić w ćwiatki, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Umyć aronię. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem, następnie umieścic w płaskim rondlu i podgrzewać, aż jabłka stracą objętość ciasto z lodówki rozwałkować na placek i wyłożyć nim spód i bok foremki, wyścielonej papierem do pieczenia. Podziurkować widelcem i posmarować dżemem. Nałożyć podsmażone jabłka. Na jabłkach

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarlotka z budyniem 249

sądziłam, że połączenie jabłek i budyniu jest tak pyszne... :) Składniki: (u mnie blacha 25x30,5) *ciasto -450 g mąki -250 g margaryny -1 jajko -2 żółtka -2 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka proszku *ponadto -1 kg jabłek (najlepiej o winnym smaku) -2 budynie waniliowe -750 ml mleka -3-4 łyżki cukru -bułka tarta -cukier puder Wykonanie: Ze schłodzonych(...)odkładamy. Gotowe ciasto wałkujemy i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy jabłka (można je lekko posypać cynamonem), i ciepły budyń. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażarki. Pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach (po ok. 20 minutach zmniejszyłam temperaturę na 180). Smacznego! inspiracja ze strony: www.mojewypieki.com

KasiekGotuje
Tartaletki jabłkowe - mini szarlotki 205

kogo: dla posiadających blaszki do tartinek lub babeczek dla mających dość zwykłych szarlotek dla mających na zbyciu kwaśne jabłka Składniki na ciasto: 260g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek masła (ok. 150g) 120g cukru pudru 2 jajka Składniki na mus: 3 szklanki musu jabłkowego* (z około 8 jabłek) 4 łyżki prażonych migdałów Wykonanie:  Z mąki(...)lodówki do wychłodzenia (minimum godzina). Następnie rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim natłuszczone blaszki. Napełnić tartinki musem jabłkowym, połączonym z prażonymi migdałami. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w wąskie paseczki i ułożyć na jabłkach tworząc kratkę lub krzyżyk.  Piec przez ok. 20 min. w temperaturze 200 ° . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Z przepisu wychodzi ok. 10 tartinek. * Wykonanie

Mania Wypiekania