ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:163/762)

Racuchy z jabłkiem i śmietanką! 171

nasienne, specjalnym nożem. Jabłka kroimy w poprzek na grube krążki, minim po 8 mm. Z pozostałych składników za pomocą trzepaczki robimy ciasto na racuchy. Każdy krążek jabłka maczamy w cieście, następnie smażymy na oleju bądź maśle klarowanym. Ciepłe racuchy polewamy śmietanką i oprószamy cukrem pudrem, podajemy ze świeżymi truskawkami

SMYKWKUCHNI
Drożdżówka z jabłkami. 163

cukru 2 łyżki cynamonu Rozczyn: 200 ml mleka 200 ml wody 7 g drożdży instant 150 g cukru 250 g mąki Ciasto: Rozczyn  500 g mąki 120 g masła szczypta soli Przygotowanie:  Jabłka myjemy kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem, i odstawiamy w durszlaku, na całą noc.  Mleko i wodę mieszamy i nagrzewamy(...)raniej przygotowanego rozczynu dodajemy: przesianą mąkę i sól, zagniatamy twarde ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny.  Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy na dno brytfanki , wykładamy jabłka i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy. (można uformować na dużej blasze

Kuchnia Łukasza
Jesienny placek jabłkowy 187

pudrem. Jajko i masło łączymy ze sobą dosypując mąki. Ciasto szybko ugniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut ( ja przyspieszam zawsze ten proces wkładając ciasto do zamrażalnika). Piekarnik rozgrzewamy do 190`C. Jabłka obieramy i kroimy je na cienkie plasterki(...)Przekładamy je do wysokiego naczynia i posypujemy cukrem brązowym i przyprawami (pozostawiając szczyptę mieszaniny na koniec) Kruche ciasto cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, a następnie przekładamy je na blaszkę. Wierzch ciasta smarujemy białkiem, a następnie na środek ciasta wysypujemy przygotowane wcześniej jabłka pozostawiając około 8-10 cm wolnego brzegu. Pozostawione brzegi zwijamy na owoce lekko ugniatając. Wierzch ciasta

Słodkie Przyjemności
Serowa tarta z jabłkami 208

jednym z przepisów znalezionych w sieci :) Aby było szybciej wykorzystamy do jej przygotowania gotowe ciasto francuskie (ja osobiście nie widzę w tym nic złego, jeśli kupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu). Serowa tarta z jabłkami – składniki: 500g gotowego sera na sernik 120g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżeczki(...)miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim , przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 minut. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka francuskie z jabłkiem i budyniem 290

ciasta francuskiego 4 duże winne jabłka 2   łyżki masła 2   łyżki   cukru trzcinowego brązowego 1 jajko 1 budyń pieczone jabłko cynamon Dr.Oetker 350 ml mleka   Sposób przygotowania: Budyń pieczone jabłko z cynamonem   gotujemy w   350 ml mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy. Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne(...)połowie prostokąta robimy po trzy- cztery nacięcia. Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku wsypujemy cukier brązowy z cynamonem   i trzymamy na ogniu mieszając aż zrobi się złocisty karmel dodajemy jabłka mieszamy i prażymy do momentu aż zmiękną studzimy. Mus jabłkowy przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu

Wanilia i Kardamon
Szarlotka z jabłkami w karmelu 181

Szarlotka z jabłkami w karmelu Składniki : Ciasto kruche : mąka -3 szkl cukier - 2 łyżki proszek do pieczenia -2 łyżeczki żółtka -4 szt margaryna -1 kost cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa: jabłka - 1,60 cukier - 3/4 szkl cynamon - 1,5 łyżki płatki migdałowe - 3 łyżki figi suszone - 100 g woda - 1/3 szkl Kruszonka : żółtka 3 szt margaryna(...)Dodatkowo: tłuszcz do formy cukier puder do posypania ciasta Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na stolnicę, margarynę pokroić na kawałki, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto. Włożyć ciasto do foliowej torebki, odstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę o wymiarach 24 × 35 wyłożyć papierem wysmarować tłuszczem. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki

Kuchnia Danusi
Piernikowe muffiny z jabłkami i orzechową kruszonką 137

wilgotne w środku muffinki piernikowe z jabłkami i słodką orzechową kruszonką na wierzchu. Wystarczy połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać łyżką (nawet nie trzeba używać miksera!), dodać jabłka, przełożyć ciasto do papilotek, posypać orzechami, wstawić do piekarnika i po około pół godziny możemy się cieszyć pysznym smakołykiem, polecam! :) Składniki na 12 dużych sztuk: Suche składniki: 2,5 szklanki(...)wymieszać zawartość (nie za długo). Dorzucić pokrojone  w kostkę jabłka i jeszcze raz przemieszać. Jeśli masa będzie bardzo gęsta dolać kilka łyżek mleka, żeby ją rozrzedzić.    Przygotować kruszonkę: orzechy posiekać, ale nie za drobno, dodać do nich masło oraz cukier, dokładnie wymieszać. Papilotki napełnić ciastem (ja swoje wypełniłam aż po górny brzeg), wierzch posypać kruszonką

Simply Food
Jabłecznik dietetyczny 389

jajka 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 8 herbatników maślanych - pokruszone 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu śmietankowego masa jabłkowa: 3 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu środek ciasta: 1 jajko 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 3 łyżki mleka 1,5% wierzch ciasta: serki homogenizowane waniliowe - ok. 250g płatki migdałów - ilość wg uznania dodatkowo(...)spód ciasta, wymieszaj i wyłóż masą blaszkę do pieczenia. Następnie dodaj przygotowane jabłka - wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Teraz przygotuj środek ciasta - składniki wymieszaj na gładką masę i rozsmaruj na jabłkach (po 15 minutach pieczenia spodu) - piecz kolejne 20 minut na 160°C. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto na kolejne 10 minut. Upieczone i wystudzone ciasto

Alutka-Gotuje
Gofry waniliowe z karmelizowanymi jabłkami. 182

Potem stwierdziłam, że mamy na jakiś czas dość goferków. Teraz od jakiegoś czasu znów mam zachcianki na te słodkie cuda. Dzisiaj są gofry waniliowe na maślance z karmelizowanym jabłkami. Składniki: Ciasto 4 jajka 3 łyżki masła 250 ml maślanki 1/2 laski wanilii 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki dodatkowo 2 łyżki masła 2 łyżki wody 2 łyżki cukru(...)pomocą łyżki połączyć z pianą z białek. Gofrownicę nagrzać, posmarować delikatnie olejem i wlać ciasto. Piec do zarumienienia się. Na patelnię wsypać cukier, wlać wodę i nie mieszać aż powstanie karmel, a następnie dodać masło wymieszać i włożyć obrane i pokrojone w kawałki jabłka. Smażyć aż będą miękkie, ale nie rozpadające się. Podawać wraz z goframi

O kuchni z uczuciem
Dyniowe Drożdżówki z jabłkami i orzechami 169

ciepłym mleku. Dodaj dyniowe puree, jajko, mąkę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Pod koniec zarabiania dodaj sól i kardamon. Uformuj ciasto w kulę, włóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj wilgotną folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, wydrąż gniazdka i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło, dodaj cukier, cynamon(...)jabłka przez 15 minut. Powinny być miękkie. Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg (bez termoobiegu wedle piekarnika). Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką stolnicę i rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Na powierzchni ciasta rozprowadź równomiernie usmażone jabłka. Posyp jabłka pokrojonymi orzechami. Zwiń prostokąt w roladę, następnie pokrój na grube plastry. Z podanej porcji ciasta wychodzi

codojedzenia
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 148

tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyć jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie ok. 1,2 kg jabłek )  50 g cukru cynamon   Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej   100 g  cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem(...)średnica 26 cm)  W przepisie tak nie ma , ale ja podpiekłam na złoty kolor spód tarty  ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min. W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę

Różne smaki w kuchni
Kruche koperty z jabłkami 384

Chcę dziś zaproponować proste kruche ciasteczka z nadzieniem, formowane w koperty, z dodatkiem cynamonu i jabłek. Kruche koperty z jabłkami Składniki: ciasto : 1,5 szklanki mąki 12,5 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1 łyżeczka cynamonu nadzienie : kilka łyżeczek cynamonu litrowy słoik startych jabłek kilka łyżek(...)cukru Wykonanie: - ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić - ciasto cienko rozwałkować, mocno podsypując mąką - jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem - z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładać nadzienie jabłkowe, skleić ze sobą cztery rogi na środku, tworząc kopertę - piec 25-35 minut w 180 stopniach Nadzienie można dowolnie dobierać do gustu przygotowującego, oprócz jabłek piekłam już

Smakołyki Bereniki
Apple Pie (najlepszy placek z jabłkami) 121

Blueberry Corner by "jagodzianka" Lubię to ciasto. Wyczuwalne kawałki jabłek z dodatkiem cienkiego, kruchego ciasta, potrafią doprowadzić do szaleństwa kubeczki smakowe. Zawsze znika w … Przeczytaj cały artykuł Post Apple Pie (najlepszy placek z jabłkami) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Ciasto Rajskie Jabłuszko-kakaowe z jabłkami i pianką-delikatne, przepyszne+FILM 153

Cześć, zapraszam Was dziś na kolejne, niesamowicie łatwe i pyszne ciasto. Zapewniam Was, ze Was zachwyci od pierwszego kęsa.  Mowa o cieście Rajskie Jabłuszko. Jest to mięciutkie, wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami i pianką śmietankową z serkiem waniliowym. Całość posypana jest czekoladą  Ciasto robi się bardzo łatwo, szybko a efekt powala. Jest proste i na prawdę wspaniałe(...)oczyszczonej i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy 2 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej i wszystko miksujemy. Do powstałego ciasta dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek i pokrojone jabłka-wszystko delikatnie mieszamy łyżką, powstanie nam piękna, pulchna masa.  Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku