ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:115/762)

Ciasto makowe na kruchym cieście 1230

mnie idealne, wg mojego męża odrobinę za słodkie – kwestia gustu Ciasto dobrze się kroi i świetnie spisze się na różne okazje. Jeśli więc Wasza lista na pyszne ciasto na święta nie jest jeszcze zamknięta, polecam Wam tego makowca. Ciasto makowe: 200 g maku mielonego 500 g jabłek 200 g drobnego cukru 100 g masła 5 jajek(...)małym ogniu. Studzimy. Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki. Jeśli są mocno soczyste, lekko odciskamy je z nadmiaru soku. Jajka ubijamy wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy masło, oraz mak zmieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy starte jabłka, mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem

Smaki Na Talerzu
Ciasto w Pasy 124

kawą przy ciastach- krem więc jest moją kombinacją i chęcią stworzenia czegoś kawowego do przełożenia ciasta, ale bez dodatku masła, miało być lżej;) Ciasto jest naprawdę smaczne po nocy spędzonej w lodówce- miodowniki to do siebie mają, pozwólcie mu więc poleżeć w lodówce przez noc, a rano uświadczycie do herbaty rozpływające się w ustach ciasto z nutą owoców i aromatycznym(...)śmietany Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną margaryną i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 równe części. Każdą wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy na kratce. Składniki na masę jabłkowo- agrestową: 1 kg jabłek 2 galaretki agrestowe Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach

Domowe ciasta
Szarlotka z figami 40

Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h. W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierze je, pozbaw gniazd(...)ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż na jabłkach. Wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj na tarce na wierzch owoców. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 200C w opcji grzania

Raj dla Podniebienia
Szarlotka tatrzańska 144

cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą, ale ja piekłam z takich jabłek(...)cieniutkie plasterki. – Pokrojone jabłka wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i cynamonem, uważając przy tym, by nie połamać plasterków. – Jabłka wyłożyć na schłodzone ciasto i docisnąć i wyrównać, wypełniły one całą blaszkę. – Wierzch posypać startym na grubych oczkach tarki ciastem z zamrażalnika. – Piec w temperaturze

To co kocham
Orkiszowy piernik z jabłkami 129

makowcami :) Przepis na ciasto piernikowe z jabłkami znalazłam na blogu kwestiasmaku.com. Spodobał mi się bo idealnie pasuje do moich ulubionych "zdrowych" słodkości. Ponad połowa tego ciasta to starte jabłka, o oryginale mamy mąkę pszenną pełnoziarnistą, którą ja zastąpiłam mąką orkiszową. Ciasto wychodzi wspaniale wilgotne i aromatyczne. Po 24 godzinach od upieczenia ciasto wstawiamy do lodówki (chociaż

Milion Smaków
odwrócona szarlotka z orzechami i karmelem 157

ciastem tworzą wspaniałą całość, której nie sposób się oprzeć- cała szarlotka zniknęła na jednym posiedzeniu.  *tortownica 21 cm Składniki: na ciasto: 170 g mąki 100 g masła 50 g orzechów włoskich 30 g mąki kukurydzianej 120 g cukru 3 jajka łyżka przyprawy do szarlotki (lub łyżeczka cynamonu) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 3-4 jabłka(...)foremki (papier). Na reszcie masła poddusić jabłka. Dodatkowy cukier umieścić w rondelku i mieszając ugotować ciemnobrązowy  karmel. Przełożyć do na dno blaszki. Na nim ułożyć jabłka. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50-60 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i odwrócić do góry dnem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
dwukolorowy jabłecznik z gruszką 178

jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek.  *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 350 g masła 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao skórka z cytryny dodatkowo: 4 jabłka 2 gruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru(...)utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Knedle z jabłkami i cynamonem 136

masła - 2 łyżki cukru - cynamon Po cynamon zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl 1. Ziemniaki ugotować, wystudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać jajo, sól i mąkę, zagnieść ciasto. Obrać jabłka, pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto zrolować w wałek na stolnicy oprószonej mąką, pokroić na małe kawałki, każdy kawałek nadziewać jabłkiem i formować okrągły kształt knedla. 2. W dużym rondlu gotujemy

Apetyczna babeczka
Cytrynka z jabłkiem 146

herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy jabłka na cieście i zalewamy galaretką. Chłodzimy w lodówce

Aga w kuchni
Szarlotka z figami 104

Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto umieść w malakserze lub zagnieć ręcznie. Wyjmij ciasto, przełóż na papier do pieczenia, uformuj kulę. Jeżeli ciasto będzie lepiące się, podsyp je mąką. 1/3 ciasta zawiń w folię i umieść w zamrażarce. Pozostałe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 1h. W tym czasie zajmij się jabłkami. Obierze je, pozbaw gniazd(...)cynamonu, goździki i masło. Smaż je na wolnym ogniu aż powstanie mus. Poczekaj, aż wystygną. Formę do ciasta (dowolną) wylep schłodzonym w lodówce ciastem. Zanim przełożysz mus jabłkowy, podsyp spód ciasta bułką tartą, aby w trakcie pieczenia wchłonęła nadmiar soku z jabłek. Teraz czas na jabłka. Wyłóż je i wyrównaj. Umyte figi pokrój w plasterki i ułóż

Raj dla Podniebienia
Szybki jabłecznik z kruszonką 75

pierwsza klasa, gorąco polecam. Ci, którzy mają ochotę poczytać i zamówić zachęcam do powrotu na bloga po pyszny przepis na ciasto jabłkowe.              Składniki:       1 szt ciasta francuskiego 2 kg jabłek szarej renety 100 g rodzynków sułtańskich 5 łyżek miodu 2 płaskie łyżki agaru 1,5 szklanki płatków owsianych(...)pudru       Przygotowanie:         Jabłka obieramy, kroimy w kostkę prażymy (około 5 minut) je na suchej patelni z dodatkiem uprzednio namoczonych i osączonych, rodzynków. Do jabłek dodajemy agar i miód, dokładnie mieszamy. W tym czasie blaszkę (20x20) wyściełamy papierem do pieczenia, układamy ciasto, nakłuwamy widelcem i lekko podpiekamy (3-4 min) w piekarniku

R'n'G Kitchen
Pierogi w TRUSKAWKOWE ŁATY Z JABŁKAMI I MUSEM JABŁKOWO-CYNAMONOWYM (wegańskie) – Foods by Ann 189

przygotować ciasto mąkę wymieszaj z oliwą, a następnie dodawaj stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Następnie ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj truskawkę LIO Shakes i 40 ml wody, wyrób ciasto tak, aby otrzymać równomierny kolor. Powstałe dwie części ciasta najlepiej włóż do foliowego woreczka na około 20 minut. Truskawkę możesz też dodać do całości ciasta – wtedy otrzymasz jednokolorowe(...)wedle uznania. Czerwone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Jasne ciasto podziel na małe części, które następnie rozłóż na cieście czerwonym w równomiernych odstępach. Za pomocą wałka połącz obydwie części ciasta – „wwałkuj” jasną część w czerwoną, aby uzyskać łaciate ciasto. Z powstałego ciasta wykrój okręgi lub kwadraty, na środek daj trochę jabłek i zalep

Via Gusto
Zdrowa szarlotka 246

ciasta : Wszystkie składniki mieszamy robotem lub  zagniatamy ręcznie, ja wolę robotem bo ręcznie masło za szybko się rozpuszcza . Oddzielamy 1/3 ciasta ,dajemy do woreczka i do lodówki na ok godzinkę, Resztą ciasta wykładamy blaszkę o wymiarach 25 x 35 cm ,nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 20 minut , nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i wkładamy blaszkę z ciastem(...)minut ,na tak zapieczone ciasto wykładamy mus jabłkowy i ścieramy na tarce (duże oczka) pozostałą część ciasta . Wkładamy do piekarnika i dopiekamy jeszcze 50 minut . Wyciągamy i studzimy, wyjmujemy z blaszki bo jabłka lubią nabrać posmaku metalu od blaszki :) Ale najlepiej ciasto smakuje jeszcze ciepłe. Ciasto jest bardziej kruche od klasycznego za sprawą otrębów :) Smacznego

Wypieki Rene
Jabłecznik Staropolski 211

łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 18% cukier wanilinowy 1 szkl. cukru kryształu 3 żółtka Masa: 1,5 kg jabłek soczystych 2 łyżki cynamonu Kamis (uważam że jest najbardziej aromatyczny) 2 łyżki brązowego cukru Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić 2/3 i 1/3. Ciasto 1/3 włożyć do zamrażarki, a 2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem i zapiec(...)temp. 160* Przygotować jabłka, które wcześniej zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać 2 łyżki cukru i cynamonu, wszystko przesmażyć tak by wyparował powstały sok. Masę jeszcze gorącą wykładamy na zapieczony spód a na to ścieramy na grubych oczkach ciasto, które było w zamrażarce. Wszystko pieczemy 40 min w temp. 180* Z TERMOOBIEGIEM. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto z jabłkami i masą serową 219

ostatki zapraszam na pyszne ciacho :) Ciasto z jabłkami i masą serową Składniki: Ciasto kruche ( wymiary formy 23x38 cm): 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 25 dkg margaryny 1 całe jajko 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek około pół szklanki cukru 1 galaretka pomarańczowa Masa serowa(...)budyń śmietankowy 1/4 szklanki mleka Wszystkie składniki na ciasto kruche dajemy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy każdą część osobno w temp. 180 stopni. około 20-30 minut aż placki się lekko zarumienią. Masa jabłkowa: jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dajemy do garnka i lekko podsmażamy potem dodajemy cukier

Kuchnia u Bietki

Proponowane wyszukiwania