ciasta z jabłkami - 11422 przepisów (strona:114/762)

Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka) 183

cynamon (niekoniecznie) 1/2 łyżeczki Wymieszać mąkę z drożdżami, miodem (lub cukrem). Powoli dolewać mleko, aż składniki się połączą i otrzymamy dosyć gęste, lejące ciasto. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.  Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do ciasta starte jabłka i cynamon, wymieszać.  Na patelnię nalać wartwę(...)około 0,5 cm, oleju  rozgrzać na małym ogniu. Nakładać łyżką ciasto, wyrównując powierzchnię łyżką aby były raczej cienkie. Smażyć z obu stron na złoty kolor

głodny alergik
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką 105

Choć może to ciasto nie wygląda tak jakbym sobie tego życzyła (mam na myśli sam spód), to smakowo wyszło bardzo, bardzo dobre. Chyba pierwszy raz udało mi się dostać tak pięknie różowy rabarbar, który wzbogacił całość i wizualnie i smakowo. Kruche ciasto, rabarbar oraz jabłka, pianka białkowa z budyniem oraz kisielem (bo nie mogłam zdecydować się, który z tych(...)kawałki. Zasypujemy w misce 1/3 szklanki cukru i odstawiamy na około 40 minut. Powstały sok odlewamy. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Ten krok polecam wykonać w momencie przygotowania pianki, lub skropić jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Schłodzonym ciastem wykładamy spód blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy wstępnie przez około 10-15 minut

Smaki Na Talerzu
Apfelstrudel z sosem waniliowym 148

końce ściereczki i delikatnie ją unosząc, zawijamy ciasto. Zwinięte układamy w formie. W analogiczny sposób postępujemy z dwoma pozostałymi częściami ciasta. Gdy wszystkie trzy strudle znajdą się w formie, smarujemy je roztopionym masłem, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia ciasto na moment wyciągamy by posmarować zmieszaną z cukrem śmietanką(...)ognia. Gdy budyń ostygnie możecie dodatkowo dodać do niego nieco śmietanki 30% i zmiksować przy pomocy blendera. Ciasto smakuje dobrze zarówno podane na ciepło jak i na zimno, koniecznie polane przygotowanym sosem.   Apfelstrudel, czyli jedno z bardziej popularnych ciast z wykorzystaniem jabłek w Niemczech i Austrii Szczerze mówiąc nie ma się co dziwić bo podany z waniliowym sosem

Pogotujmy.pl
Jabłecznik z bakaliami (Torta di mele e frutta secca) 153

cannella 50 g di uvetta 50 g di prugne secche 50 g di noci PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od namoczenia rodzynek i suszonych śliwek. Po ok. 30 minutach odcedzamy na sicie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy i suszone śliwki grubo kroimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Do pierwszej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao(...)uzyskania jednolitej konsystencji.  Do miski z mąką stopniowo dodajemy płynne składniki.  Wszystkie składniki mieszamy tylko do połączenia si ę  składników. Na koniec do ciasta dodajemy jabłka oraz bakalie obtoczone w mące. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto wyrównując wierzch szpatułką. Ciasto pieczemy w piekarniku

La grande e la piccola cuoca
Ciasto kakaowe z jabłkami i płatkami migdałów. 173

Jabłka w tym roku obrodziły, trzeba więc korzystać. Tym razem na szybko. Ciasto kakaowe na wierzchu pokrojone jabłka i płatki migdałów. Wszystko posypane cukrem pudrem. Prosto i smacznie :) Ciasto jest dość gęste, a jabłka pokrojone w nie dużą kostkę, dlatego utrzymały się na powierzchni. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru(...)puszystą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksować, aż składniki się połączą. Na koniec powoli dolewać olej nie przerywając miksowania. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Jabłka obrać i pokroić w nie dużą kostkę. Poukładać na wierzchu ciasta. Następnie posypać płatkami migdałów.   Piec w temperaturze 180 stopni około godzinę. Do suchego

Agusiowe smakołyki
Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami 142

karmelizowanymi jabłkami prosty przepis na rosyjskie placki z jabłkami Racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami jadałam jeszcze jako dziecko. Uwielbiałam te chwile, kiedy babcia podawała mi na talerzyku puszyste placki z jabłkami posypane cukrem pudrem. Do dzisiaj pomiatam ten cudowny smak i zapach karmelizowanych z miodem jabłek. Lekkie, delikatne placuszki z jabłkami to smak(...)pomysł, aby pod koniec karmelizowania jabłek dodać do nich migdały. Był absolutny strzał w dziesiątkę. Zresztą spróbujcie sami jak smakują racuchy na maślance z karmelizowanymi jabłkami i migdałami. Na blogu znajdziecie też najlepsze przepisy na drożdżowe racuchy z jabłkami Dlaczego Jabłka Gajeckie Do naszych racuchów wybrałyśmy, jak zwykle zresztą, pyszne Jabłka Grójeckie. Pełne słońca

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM 210

Jest to przepis na łatwą szarlotkę z dodatkiem budyniu. Ucierane ciasto, masa jabłkowa, masa budyniowa. Wszystko razem smakuje obłędnie. Ciasto jest miękkie i puszyste. Uwielbiam ciasta z jabłkami, a to smakowało mi wyjątkowo dobrze i na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Może kolejne będzie z innymi owocami? :) Składniki na ucierane ciasto: * 2 szklanki (240 g) mąki pszennej(...)pieczenia. Wylać połowę ciasta wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 180'C zapiec spód ciasta około 15 minut. W między czasie przygotować budyń. 500 ml mleka zagotować w garnku z dodatkiem cukru, pozostałe 250 ml wymieszać z proszkiem budyniowym. Mleko z budyniem wlać do gorącego mleka, ugotować budyń ciągle mieszając, by nie zrobiły się grudki. Podpieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika

Zrób to smacznie
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 197

Wilgotny piernik przełożony jabłkami i żurawiną pięknie prezentuje się  na świąteczny stole. Ozdobiony jest ciemną i białą czekoladą, bombkami z masy marcepanowej i kuleczkami. Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 3 łyżki oleju słonecznikowego 2/3 szklanki  cukru 2 duże jaja 2 łyżki posiekanych drobno orzechów włoskich 1  szklanka(...)masy jajecznej.  Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj i  wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).  Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty.  Starte jabłka podlej  niewielką ilością wody. Doprowadź je do zagotowania. Dodaj galaretkę

Gotuj Sam!
Szarlotka ucierana / na ucieranym cieście 284

proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia się składników. 4. 2/3 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć jabłka. Do pozostałej części ciasta dodać śmietanę i wymieszać. Ciasto wyłożyć na jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 40-50 minut do suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka tatrzańska 181

żółtka i maślankę i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (ok. 40% i 60%). Większym ciastem wykładamy blaszkę o wymiarach 22 x 33 cm i wkładamy do lodówki. Mniejsze przekładamy do woreczka i wkładamy do zamrażarki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych(...)kroimy na cieniutkie (ok.1mm) plasterki. Najlepiej zrobić to za pomocą robota kuchennego. Pokrojone jabłka delikatnie mieszamy z cynamonem po czym poziomo układamy na schłodzonym cieście. Mniejszy kawałek ciasta ścieramy na jabłka. Całość posypujemy jeszcze płatkami migdałów. Pieczemy około 70-80 minut w 160 stopniach. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest

Mienta blog
Deser na niedzielę 105

ciasto z owocami! Crumble z jabłkami i borówkami to taki szybki deser na niedzielę. Dodam, że znika ze stołu równie szybko. To takie ciasto na jedno posiedzenie. Ciasto z jabłkami smakuje najlepiej, jeśli jabłka są soczyste i lekko kwaśne jak genewa, discovery, czy antonówka. Ja zawsze zaczynam sezon jabłkowy od papierówek . Crumble, czyli tarta kruszonkowa to super(...)Piekłam tartę kruszonkową z jabłkami , gdzie zamiast płatków owsianych użyłam płatków gryczanych. Kiedy pojawiają się śliwki to piekę chrupiące crumble o smaku migdałowym . Crumble z jabłkami i borówkami 6-8 porcji Składniki: 100 g pszennej mąki 200 g owsianych płatków 150 g cukru trzcinowego 200 g masła, zimnego szczypta soli 1 kg jabłek 100 g borówek

codojedzenia
Sernik gotowany z jabłkami - warstwowy 106

gotowej mieszanki do wypieku biszkopta firmy Delecta. Masa jabłkowa: 3 duże jabłka 1 1/2 paczki galaretki cytrynowej lub agrestowej Masa serowa: 500 gram twarogu sernikowego wiaderkowego 3 jajka "L" 2/3 szklanki cukru 1 tabliczka białej czekolady 1 1/2 paczki budyniu waniliowego 1 szklanka mleka Wykonanie: Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondla i gotujemy(...)przekładamy : Na pierwszy blat wykładamy 1/2 masy serowej ( może być letnia ), na masie rozkładamy równą warstwą 1/2 ilości jabłek w galaretce. Przykładamy drugi blat, dociskamy. Nakładamy drugą część masy serowej, wyrównujemy. Rozkładamy resztę jabłek tak, by pokryły całą powierzchnię ciasta. Na jabłka wykładamy ściętą górę biszkopta, przyklejamy ją dociskając do brzegów ciasta. Polewa czekoladowa: 1/4 kostki masła

Kronika Piekarnika
Proste ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 151

Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego, który wydobywa się z piekarnika :) Lubicie szarlotki? Musicie spróbować na spodzie drożdżowym!  Składniki: ½ kg mąki, 3 jajka, 15 dag cukru, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 15 dag margaryny, sól do smaku, Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek, tłuszcz do formy. Składniki na kruszonkę: 10 łyżek maki, 10 łyżek cukru, 10 łyżek oleju, ½ łyżeczki(...)jeszcze chwilę wyrobić i odłożyć do ponownego wyrośnięcia. Wylać gotowe ciasto na przygotowaną blachę i poukładać pokrojone obrane jabłka. Wszystkie składniki na kruszonkę razem wymieszać, posypać ciasto z jabłkami i znowu odłożyć na chwile do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Jabłecznik królewski z pianką 211

Uwielbiam ciasta z jabłkami. Taki właśnie pomysł na ciasto zawieruszył mi się między nieopublikowanymi przepisami. I już nadrabiam :) Trzeba będzie go upiec na czasie. Składniki: Biszkopt (24x36cm): 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Jabłka: 1,5 kg jabłek cukier do smaku(...)dodać cukier, następnie żółtka, a potem proszek z mąką. Na koniec dodać 2 łyżki oleju i delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180 st.C przez 30-40 minut - do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić. 2. Jabłka oborać, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, chwile prażyć, ewentualnie dodać cukier. Zdjąć z ognia

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka Galicyjska 170

Ciasto wyszło super, z dużą ilością jabłek i fajnie kruche. Przepis znaleziony w, którejś z gazet, chyba Tinie, ale nie jestem pewna. Bo ja wycinam tylko, przepisy. Mam ich trochę, i ciężko mi stwierdzić z których gazet  pochodzą konkretnie. Ciacho polecam jak najbardziej. Pyszota dla smakoszy szarlotek i jabłeczników. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki(...)obrać, usunąć gniazda i pokroić w kostkę. Następnie dodać cukier, śmietankę, jajko, cynamon, zamieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wszystko razem wymieszać. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jabłka wyłożyć na ciasto. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkować pociąć w paseczki i poukładać na wiesz, tworząc krateczkę. Wstawić do piekarnika na 60 min. Następnie schłodzić. Smacznego :) Biorę udział w tej akcji

Moje pyszne gotowanie