ciasta szybkie i łatwe - 748 przepisów (strona:28/50)

Deser z grilla – grillowanie deserów jest pełne zabawy i aromatu 209

łatwy i szybki. Zabierając się za grillowanie deserów należy zwrócić uwagę na kilka istotnych rzeczy. Po pierwsze; jeśli chcemy grillować świeże owoce pamiętajmy aby ruszt grilla był po prostu czysty. Aby nie było na nim resztek np. po grillowaniu całego stosu hamburgerów :). Ruszt taki powinien być również dobrze naoliwiony. Po drugie, większość składników grillowanych deserów można łatwo spalić. Owoce zawierają(...)przed grillowaniem takie owoce jak brzoskwinie, ananasy czy banany moczymy w winie, rumie lub tequili musimy uważaj na powstawanie dużego płomienia ognia. Grillowane owoce są świetnym składnikiem wielu potraw, ciast itp. Ich smak można dodatkowo podkręcić stosując kawałki drewna do grillowania wykonane z beczek w których składowane było wino i rum. Takie kawałki drewna do grillowania i wędzenia można znaleźć

naRuszcie
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 202

wspomóc trochę jej leczenie i jednocześnie przyrządzić jej coś tak pysznego, by od razu poczuła się lepiej. Dodatkowo, tego dnia miałam dużo na głowie i potrzebowałam przepisu szybkiego, najlepiej łatwego do odgrzania i idealnie rozgrzewającego. W głowie kotłowało mi się milion pomysłów, lecz nagle nadeszło oświecenie. Zupa! Czemu nie pomyślałam o tym od początku? Nie mam pojęcia. Pewnie byłam trochę(...)kurczak (w każdej możliwej postaci), który dla mnie jest esencją polskości i ciepła domowego ogniska. Na szczęście (juppi!) zaczyna się ten okres, kiedy zajadanie się zupami, kurczakiem, ciasteczkami i ciastami - no i pancakesami na śniadanie! jest wręcz wskazane, tak więc moja kuchenna wyobraźnia szaleje z radości. Francuską zupę cebulową podaje się w niemal każdej restauracji, i, choć chodzi

Gotowanie to kochanie
Placuszki twarogowo-bananowe 284

wagaruję troszeczkę. Jakoś tak poddałam się pogodzie, słoneczku i wolałam wyjść na spacer, niż stać przy garach :) Oj, czasem można ! A żeby głodnym nie wychodzić na ten spacer, na szybko przygotowałam placuszki twarogowo-bananowe. Polecam, są pyszne ! Składniki: 200 g twarogu półtłustego 2 mocno dojrzałe banany 3 łyżki mąki pełnoziarnistej, np Lubella 1 jajko dodatkowo: 2 łyżki pestek słonecznika(...)się na gładko, może pozostać lekko grudkowaty. Patelnię posmarować lekko olejem rzepakowym. Na rozgrzanej patelni kłaść łyżką porcję ciasta - placuszki smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiano. Przekręcając placuszki należy być ostrożnym, gdyż ciasto jest bardzo miękkie i łatwo placuszki rozerwać. Na drugiej patelni uprażyć pestki słonecznika. Do uprażonych ziaren dodać miód - wymieszać. Placuszki podawać ze słonecznikiem

kolorowotorcikowo
Mazurek Toffee z Daktylami i Solą Morską 208

przepis na te ciasteczka znajdziecie TU . Spróbujcie, bo warto. Mazurek o trójwymiarowym smaku. Nic więcej nie napiszę. Kochani do dzieła! Z ciastem smakuje się świetnie. Trudność jak dla mnie łatwa. Wygląda skomplikowanie? To tylko pozory. Składniki: Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej lub 120 g orzechów włoskich 50 g cukru 150 g masła zimnego i twardego(...)sól gruboziarnista morska - ja użyłam różowej himalajskiej Wykonanie: Forma o wymiarach 20*30 cm Ciasto:  Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wsypujemy cukier i mieszamy suche składniki łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki, wbijamy jajko i szybko zagniatamy ciasto, z którego formujemy

Blondynka Gotuje
Szybkie i zdrowe ciasteczka bez pieczenia i recenzja nowego grilla od Russel Hobbs 262

pizze z elektrycznego grilla oraz ciasteczka, które przygotowałam dzisiaj :) 4. Kilka słów od producenta     Wyjmowana płyta odporna na mycie w zmywarce Nieprzywierająca powłoka Łatwy w użyciu Wbudowany element grzewczy Szybkie nagrzewanie Regulowany wskaźnik temperatury dla maksymalnej kontroli Odłączany przewód i tacka ociekowa 2400W Przepis na walijskie ciasteczka : Składniki :  1 czubata szklanka mąki orkiszowej typu(...)masa się nie trzyma) Przygotowanie :  Masło siekamy i umieszczamy do miski razem z innymi składnikami, wyrabiamy masę jeśli się  nie trzyma dodajemy odrobinę mleka, następnie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru na grubość ok 5mm i wkładamy ciasteczka na patelnie/grill i smażmy ok 3 minuty z każdej strony na odrobinie oleju, pilnujcie żeby nie były surowe w środku

zdrowa vege kuchnia
Krokiety z pieczarkami 211

Naleśniki są bardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych

dom-agi.pl
Szybki chleb razowy na drożdżach 187

To ulubiony razowiec mojego przepisu. Zrobienie mu zdjęcia nie jest łatwe, bo mimo, że jest pieczony w dużej blaszce to znika zaraz po wyjęciu z piekarnika

Apetyczna babeczka
Orkiszowy chleb dyniowy na drożdżach z pestkami 193

bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam!Składniki na 1 bochenek:średnia dynia Hokkaido (300 g puree)450 g mąki orkiszowej(...)kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto ,ewentualnie dodać wodę.Wodę dodawać stopniowo.Trzeba pamiętać,że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto.Wmieszać do ciasta pestki z dynii.Przykry

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry z cukrem pudrem 314

szczyptą soli. Dodajemy cukier biały i waniliowy. Następnie dodajemy żółtka i olej. Miksujemy, dolewając powoli mleko. Odstawiamy ciasto na godzinę. Kolejno dodajemy ubite na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Taką masę wylewamy na rozgrzane płyty gofrownicy. Gofry pieczemy, aż do zarumieniania. Wyciągamy je przy pomocy wykałaczki, nadziewamy  i wyciągamy. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem(...)plusem jest nieprzywierająca płyta. Po zdjęciu gofrów płytę można przetrzeć tylko wilgotną szmatką i wygląda jak nowa (zobaczcie niżej na zdjęciach, nic nie przywarło do płyty). Płyty bardzo szybko i łatwo można wymienić, więc za pomocą tego urządzenia zrobimy na grillu pyszny obiadek i później pyszne gofry na deser

Aga w kuchni
Walentynkowe magdalenki 205

Walentynki już jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem.  Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki(...)olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około 25 minut. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny piernik leżakujący, część I 211

pozoru szybka i prosta akcja przyniosła jednak trochę komplikacji, więc mam nadzieję, że opchanie się tym piernikiem w Boże Narodzenie zrekompensuje obecne straty moralne i materialne :D Składniki: kostka masła 750 g miodu 3 duże jajka 1 kg mąki 3 łyżeczki sody pół łyżeczki soli 2 opakowania przyprawy korzennej +silny facet (opcjonalnie)      W teorii przygotowanie ciasta(...)powstaje jest dosyć ciężki do zagniecenia, dlatego zachęcam wykorzystanie w tym momencie swoich drugich połówek płci męskiej. Jako że sama żywię się tylko batonikami proteinowymi to dałam radę, jednak łatwo nie było ;) Początkowo mieszanie lekko jeszcze ciepłej masy jest całkiem przyjemne... ...potem gęstnieje coraz bardziej... ...i bardziej.      Całość powinna wyjść mocno klejąca i zwarta - idealną konsystencję poznacie

sama złodycz
Muffiny cynamonowe 410

Muffiny można przygotować na mnóstwo sposobów - z dodatkiem owoców, czekolady, bakalii i aromatów. Jestem fanką cynamonu, co można zauważyć we wcześniejszych moich przepisach, więc zapraszam dzisiaj

Smakołyki Bereniki
Zielona Kwaśna TartA Agrestowa! 216

Składniki: Spód: 1 op pełnoziarnistych herbatników 0,5 kostki masła lub 1 kubek mąki pszennej, najlepiej krupczatki 0,5 kostki masła 2 żółtka 2 łyżki cukru

Luźna Kuchnia
Kolorowa tarta z cukinią, marchwią, papryką w towarzystwie tymianku oraz parmezanu. 215

wykorzystać robot kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką - do tego dodajemy zimną wodę, wyrabiamy szybko, tworząc kulę, którą schłodzimy w lodówce ok 30 minut. - po tym czasie ciasto rozwałkujemy, nałożymy na natłuszczoną blachę, dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę(...)obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia  - aby,  się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez.    FARSZ   Cukinie, paprykę myjemy, osuszam, marchew obieramy.  Aby uzyskać

Basia w kuchni
Kruche ciasto z brzoskwinią i budyniem 447

Pyszne ciasto , łatwe w przygotowaniu. Ono musi się udać :) Polecam wszystkim czytelnikom. Przepis pożyczyłam od Danusi , która prowadzi bloga " mojewypiekiinietylko" . Dziękuję Ci Danusiu za pyszne ciasto. Nie mogłam nigdzie dostać moreli i użyłam brzoskwinie. Ciasto przepyszne i nie bardzo słodkie . :) Składniki: 500 g krupczatki 125 g cukru pudru 250 g zimnego masła 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18 % 2 łyżki(...)łyżki cukru 900 ml mleka    Sposób przygotowania: Ciasto kruche:  Mąkę , cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i dobrze wymieszać. Zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wszystkie składniki ucieramy na grubą kruszonkę. Następnie dodać żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Wyrobić w miarę szybko ciasto , podzielić je na dwie równe części i wstawić do zamrażalnika

Słodkości i nie tylko
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 180

kuchenny i na trybie pulsacyjnym połączyć masło z mąką - do tego dodajemy zimną wodę i wyrabiamy szybko tworząc kulę, którą schłodzimy w lodówce ok 30 minut. - po tym czasie ciasto rozwałkujemy i nałożymy na natłuszczoną blachę ja dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę(...)obciążeniem (wykorzystuje do tego fasolę) i 5 minut bez obciążenia  - aby się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez.  - w tym czasie przygotujemy sobie nasze buraki  - buraki obieramy trzemy na tarce na dużych

Basia w kuchni