się Franio: - Mamo, mamo, a kiedy posmarujesz mi chleb tymi widłami? Tymczasem ciasto bez pieczenia! Dobre, szybkie i efektowne! Częściowo z półproduktów, ale można zrobić również na własnym cieście kruchym. Mnie zależało na tym, żeby w ubiegły upalny weekend mieć ciasto i nie odpalać piekarnika :) Spód: 200 g kruchych kakaowych (np. petit beurre kakaowe) 60 g masła Przygotowanie(...)wodnej i łączymy z mascarpone, miksując na najniższych obrotach. Krem przekładamy na schłodzony spód i ponownie wstawiamy do lodówki. Śliwki: 10-12 śliwek (najlepiej takich, od których łatwo odchodzą pestki) 2 łyżeczki brązowego cukru ew. tymianek Przygotowanie: Śliwki myjemy, koimy na pół i usuwamy pestki. W rondlu lub na patelni topimy cukier i dodajemy śliwki. Podsmażamy przez
bistro mamaPrzepyszny chleb orkiszowy. I do tego bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy tylko mieszanka od Gdańskich Młynów , 2 godziny i pyszny i treściwy chleb gotowy! To był mój pierwszy raz z tego typu mieszanką i pewnie nie ostatni :) Mieszanka taka jest super rozwiązaniem dla osób (które tak jak ja - niestety :( ) mają problem z wyhodowaniem zakwasu na chleb lub dla osób, które(...)drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i przełożyć do wysmarowanej
CookYourselfCiasteczka w przysłowiowe 5 minut. Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu. Podzielne i zaskakująco smaczne. Przepis na nie długo zalegał w domowym zeszycie. Aż w końcu nadszedł czas by je zrobić i przekonać się czy są naprawdę tak smaczne za jakie uchodzą. Nie zawiodłam się. Mają w sobie to coś, co nie pozwala poprzestać na jednym. Frajda przy wycinaniu ciasteczek(...)kakao i wsypujemy do masy maślanej. Na koniec dodajemy olejek rumowy i ucieramy do połączenia się składników. Formę prostokątną 36 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i pieczemy około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce. Lukier: 150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody
Made By Mom And SonJak to się mówi, potrzeba matką wynalazków i tak właśnie było w tym przypadku. Zabrakło chleba, a w takich chwilach sklep daleko, albo brak chęci do
dom-agi.plIdealne na śniadanie lub podwieczorek. Szybkie i smaczne a dodatkowo bardzo sycące :) Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Zapraszam! Racuchy z twarogiem Składniki: 250g tłustego twarogu
Tagebuch po polskuSkładniki: 1,5 szkl mąki 0,5 szkl miodu 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru cukier waniliowy 1 łyżeczka
Luźna Kuchniałatwo upiec chleb bezglutenowy i czy jest on smaczny. Odpowiadam: TAK ! Choć szybko czerstwieje. Ale taki urok bezglutenowych wypieków. Chleb taki piekłam już jakiś czas temu, gdy jeszcze moje dziecię było na diecie. Na razie nie dietujemy, bo jednak to nie gluten ją uczula. Ale muszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu(...)słonecznika Wykonanie: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto, dolewając wodę. Pod koniec wyrabiania dodać nasiona słonecznika. Cisto będzie dość luźne, aczkolwiek pamiętajcie o dokładnym wyrobieniu ciasta. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć
kolorowotorcikowoUwielbiam sezon truskawek, gdy wszystko nimi pachnie, mogłabym zajadać się nimi na okrągło. Oczywiście najlepsze są te nasze polskie truskawki, słodkie soczyste. Piekę z nimi drożdżówki
dom-agi.plwyrabiać (mikserem ok. 3 minut – poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest łatwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać maki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę. Odstawić przykryte do wyrośnięcia(...)temp ok. 24 st. Mnie po tym czasie podwoił objętość. Piekarnik nagrzać do 240 st C (z kamieniem jeśli ktoś ma).Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku. Kiedy chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary
Moje domowe kucharzenieJakiś czas temu staliśmy się posiadaczami gofrownicy i metodą prób i błędów szukaliśmy przepisu na gofry, który będzie się zawsze sprawdzał. Poniższy został już wielokrotnie wypróbowany
Smakołyki BerenikiThe Sims pamiętamy jeszcze z okresu naszego dzieciństwa – gra bardzo szybko zdobyła wielu zwolenników, mimo, iż wydawałoby się, że sterowanie wirtualnymi ludźmi i ogarnianie im życia
Nerds Kitchen"Ozdoby wybrane, zakupy zrobione. Teraz wystarczy tylko wszystko dokładnie rozplanować i powinnam się wyrobić z pieczeniem - i zdążyć to zrobić na czas. Nie jestem pewna
Słodkie Przyjemnościktóre następnie chowamy do lodówki. Kiedy mamy ochotę na szybki lunch, po prostu wyjmujemy chwilę wcześniej placek, smarujemy ulubionym sosem lub miękkim awokado, dodajemy pokrojone warzywa i gotowe. Mamy szybki, odżywczy posiłek à la tortilla. I kto powiedział, że zdrowe gotowanie wymaga czasu? :) Składniki (4 placki): 1 szklanka dobrze zmielonej mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki mielonego(...)mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę gęstsze niż na naleśniki. 2. Smaż na średnim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu (wystarczy posmarować przy pierwszym placku). 3. Odłóż placki na bok i pozwól im wystygnąć - po chwili powinny uzyskać bardziej elastyczną, łatwą do zwijania formę. 4. Posmaruj każdy z nich dojrzałym awokado (może być
Powiedz dietom nieZostała mi maślanka, a ja bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia, wolę każdego dnia iść do sklepu, kupić trochę, niż później wyrzucać niezjedzone, stare, bo się zepsuło
dom-agi.plsobie co zawierają kupowane przeze mnie mieszanki: różne ulepszacze i wypełniacze. Zrezygnowałam więc ze sklepowych mieszanek, choć czasami taka gotowa mieszanka bardzo ułatwia życie, gdy chcemy upiec chleb na szybko. Ostatnio trafiłam na stronę Chleb na zdrowie i "z pewną taka nieśmiałością" postanowiłam zaryzykować upieczeni chleba z gotowej mieszanki. Przekonała mnie informacja, że mieszanka zawiera naturalnie składniki(...)Zdecydowałam się upiec chleb żytni litewski z ziarnami słonecznika i z kminkiem. Mieszanki fajnie się prezentują w brązowych ekologicznych papierowych torbach, w które są zapakowane. Są bardzo łatwe w użyciu, instrukcja wypieku jest prosta i czytelna. Chleb ładnie wyrósł, co widać na zdjęciach i bardzo nam smakował. Chleb litewski słonecznikowy Składniki: mieszanka chleb litewski słonecznikowy 200 g + 300 g ciepłej
Kulinarne przygody Gatity