ciasta szybkie i łatwe - 748 przepisów (strona:32/50)

Wytrawne muffiny z bekonem, karmelem i popcornem 174

drobno pokrojonego 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana Dodatkowo: 150 g cukru 1/4 szklanki wody 1/3 szklanki śmietany 36% 50 g gotowego popcornu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy(...)ciasto, wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. 4. W małym garnuszku umieszczamy 150 g cukru i wodę. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu gdy masa będzie złocista, bursztynowa (Uwaga! podczas robienia karmelu nie mieszamy masy - wymieszanie jej spowoduje zbrylenie się cukru). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietankę i szybko mieszamy

My Culinary Art
18. 3 bit z ajerkoniakiem 180

łyżeczka żelatyny Przygotować blaszkę średniej wielkości, najlepiej użyć takiej o regulowanych bokach, którą z łatwością można dopasować do ciastek, których nie musimy docinać, później blaszkę łatwo można wyjąć z ciasta. Tak więc pierwsza warstwa ciasta do ciastka. Przygotowujemy masę kajmakową, podgrzewając cukier z mlekiem ok. 3 godzin, aż nabierze złotego koloru. Przed wylaniem na ciastka, proponuję aby 1 łyżkę masy(...)układamy czwartą warstwę ciastek. Żelatynę rozpuszczamy w ¾ szklanki wrzątku, gdy wystygnie dodajemy do ajerkoniaku. Kremówkę ubijamy z  cukrem i dodajemy  tężejący ajerkoniak z żelatyną. Masę szybko wylewamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Żelatynę z ostatniej warstwy rozprowadzamy w małej ilości wrzątku i mieszamy z ajerkoniakiem. Masę tą cienko polewamy ciasto

Jadło i czytadło
W czasie deszczu dzieci... 141

umie jeszcze dobrze czytać, to nikt tak jak On nie umie ubić  i usmażyć puszystego omleta.   Uwielbiam nasze wspólne warsztaty kulinarne - choć często poprzedzone długimi i niełatwymi negocjacjami pt" Co upieczemy", zawsze mają słodki i smaczny finał. I jak przystało na poważnie traktującego sprawę fachowca, do pracy przystępuje zawsze z odpowiednim sprzętem:),  w jakże poręcznej wersji "mini(...)licząc z czasem potrzebnym na nalanie sobie szklanki mleka) . No, i mają wszystko to co lubimy - są chrupkie na zewnątrz i cudownie ciągnące w środku. Jedyny minus - znikają za szybko:)  Przepis pochodzi od Dorotus. SKŁADNIKI   pół szklanki cukru  pół szklanki jasnego brązowego cukru   pół łyżeczki soli   115 g masła lub margaryny   115 g masła

KUCHARNIA
World Baking Day! 209

miętyMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Wystudzi(...)listkami mięty.Smacznego!Jeśli zapomnieliście o wyjątkowości dzisiejszej niedzieli, nie jest za późno - ciągle możecie jeszcze coś upiec. Wybór przepisów jest ogromny, nawet jeśli nie pieczecie dużo, znajdziecie coś łatwego i przyjemnego. Bo przecież każda okazja do przygotowania czegoś słodkiego jest dobra

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Minecraft 299

Już dawno nie bawiłam się tak dobrze przy robieniu tortu jak przy torcie Minecraft :) Rysowałam projekty na papierze, szukałam składników (niebieska galaretka!) i eksperymentowałam z nowymi ciastami – a właściwie domowymi waflami ryżowymi (z tych eksperymentów mam cały słoik słodkiego ryżu, który chyba nada się tylko na płatki do mleka). Dzisiejszy tort dostaną Krzysiu i Ania, jeśli Wasze dzieci(...)zrobić spód z wafli ryżowych i kremu i położyć na nim tylko połowę kostki. Dzięki temu było widać niebieski kolor. Trawę łatwo zrobić przy użyciu tylki z małymi dziurkami (Wilton 233). Trawa będzie lepiej przyklejać się do ciasta jeśli wcześniej nałożymy na nie cienką warstwę kremu. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Popover przepis 108

Postanowiłam wypróbować przepis Julii Child na popover, o których słyszałam tyle dobrych rzeczy. Że są mega szybkie, mega łatwe i świetne jako pieczywo na śniadanie czy przekąskę Zajadają się nimi Amerykanie a ich nazwa pochodzi od tego, że wręcz wyskakują z foremek. Można je przygotować w specjalnej formie (zakupiłam, jak tylko przyjedzie to się nią pochwalę), w kokilkach, ja wypróbowałam(...)foremek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładką masę. Pamiętajmy, że muszą mieć temperaturę pokojową. Foremki smarujemy obficie masłem i napełniamy je ciastem ( do 2/3 ich wysokości). Pieczemy 20 minut w temperaturze 210 stopni a następnie 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego ! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 226

eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają  się bardzo łatwo, a dzięki temu, że były prażone w łupinach zachowały cały swój smak(...)jest jasno i przejrzyście zaprojektowany, kategorie produktów są czytelne, robienie zakupów nie sprawia trudności. Jest też dostępna informacja o kosztach przesyłki, bez konieczności dodawania produktów do koszyka. Przesyłka została szybko zrealizowana za pośrednictwem firmy kurierskiej, a produkty były dokładnie zabezpieczone, szczególnie te szklane. Wszystko zostało  zapakowane w kartonowe pudełko wypełnione styropianowymi kosteczkami. Ponieważ piękny filet z tuńczyka bardzo mnie

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto marchewkowe najlepsze 1808

Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z

Moja Delicja
ŁATWE SERNICZKI ŚMIETANKOWE Z BORÓKAMI. 219

Kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, nie ma, że boli, że dieta, że się ograniczasz... Musisz i koniec, inaczej to nie dajeCi spokoju. Zaczynasz się denerwować

W kuchni Karmel-itki
Kremówka 1013

łatwo po raz kolejny musimy się zmierzyć z dylematem, co jest kremówką, a co napoleonką. Przyznam, że zaczęłam piec napoleonkę, a skończyłam… chyba jednak kremówką. A może odwrotnie? Nieważne, kto chce niech prowadzi dywagacje na ten temat, bo ja tymczasem stawiam na stół… kremówkę, oczywiście w ramach akcji Ciasto na niedzielę (ciasto z kremem) .     Składniki na ciasto półkruche(...)masła - 4 jajka - 1 laska wanilii Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia Ciasto zagniatamy dzień wcześniej. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 równe części, wkładamy do woreczków

mojewypiekiinietylko
Chlebki pita - historia i przepis 232

letnią wodę, po troszeczku (1-2 łyżki), bo łatwo przesadzić. Dolej porcję wody, wymieszaj łyżką lub rękoma, po czym dodaj kolejną porcję, jeżeli ciasto jest nadal za suche. Gdy zauważysz, że zaczęło łączyć się w większe grudy, zacznij je ugniatać ręką. Wyczujesz wtedy, czy dodać jeszcze trochę wody, czy nie. Ugniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Zajmuje(...)trochę trzeba się pomęczyć. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, trzeba je nacisnąć palcem - wgniecenie powinno samo zniknąć. Wyrobione ciasto włóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięta na 1-1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość. Teraz należy ciasto odgazować uderzając w nie kilkakrotnie pięścią.  Podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj

Chilli Czosnek i Oliwa
Brak tytułu 170

obiecany tort - 18-nastkowy. Jeszcze nie bardzo dorosły :) Robiąc tort użyłam Kremu do tortów - smak ajerkoniakowy firmy Dr.Oetker . Krem łatwy i szybki w przygotowaniu, i bardzo smaczny :) Sposób przygotowania: Wersja z mlekiem i masłem - taką właśnie robiłam Przygotuj: 300ml mleka i 100 g masła 1. Do wysokiego naczynia wlać 300 ml zimnego mleka. 2. Zawartość torebki wsypać do mleka(...)dekoracji mojego tortu wykorzystałam: 1. Motylki cukrowe Dr.Oetker. 2. Perełki srebrne Dr. Oetker.  3. Listki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker. Wszystkie te produkty mają zastosowanie do dekoracji ciast, lodów i deserów. Literki i cyferki z czekolady deserowej Dr.Oetker: opakowanie zawiera: kompletny polski alfabet oraz cyfry od 0 do 9. Zestaw 63 czekoladowych liter i znaków interpunkcyjnych oraz

kolorowotorcikowo
Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 177

jeden dzień dłużej, bo ma wyjątkowo długi okres użytkowania   ugotujemy szybko i zdrowo- żegnaj zbędny tłuszczyku!nawet jak nieopatrznie posrysujemy powierzchnię nożem czy widelcem, to i tak się nic nie stanieprzy ręcznym myciu, nie będziemy musieli szorować, bo to, co ewentualnie się do dna przyklei, łatwo zejdziejak nie mamy ochoty zmywać ręcznie, to wystarczy włożyc ją do zmywarki(...)warzyw nie zostawił znienawidzonej, tłustej obwódki. Zapewniam, że po wszystkich kulinarnych wariacjach umycie patelni nie stanowiło żadnego problemu.   Polecam, sami przekonajcie się jak to jest, wlać naleśnikowe ciasto na rozgrzaną, suchą patelnię (choć rozum podpowiada- dodaj tłuszcz) i czekać, przypali się czy nie. Satysfakcja-bezcenna J    Jeśli recenzją choć trochę wzbudziłam Wasze zainteresowanie produktami Ballarini

Mia Cucina Sofieta
Jagodzianki najlepsze z najlepszych (test 4-ech przepisów) 3936

dodać trochę więcej wody/ soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Źródło/ Inspiracja: gotowaniecieszy.blox.pl --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z nocnego ciasta Moim zdaniem w niczym nie ustępują tym zwycięskim, są naprawdę smaczne, ciasto mięciutkie i delikatne. Niestety trochę czasochłonne, co nie oznacza, że pracochłonne - ciasto wyrabia się wieczorem i wstawia na noc do lodówki. Mimo to z przyjemnością będę wracała do tego przepisu(...)mieszając lub miksując. Szybko dodawać kolejne 2 łyżki masła, jak tylko poprzednie zmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 - 2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować

Domowa Cookierenka Agi
CHLEB ORKISZOWY ( NA DROŻDŻACH) 289

chleb , a skoro szybki to tylko na drożdżach. Pszenicy nie używam , żyto jest troszkę niewdzięczne w obróbce, więc pozostał chlebek orkiszowy. I powiem Wam szczerze, że poszukiwania wcale nie były takie łatwe. Przeważnie drożdże były tylko dodatkiem do zakwasu, a to już czasochłonne. Poza tym miała być odmiana... Tak oto wybór padł na ten chlebek . Dość łatwy w przygotowaniu, inny(...)oliwek - 600ml ciepłej wody - po 1 łyżce nasion słonecznika i lnu ( można pominąć) Mąki , sól i drożdże wymieszać. Dodać wodę , ziarna i oliwę. Dobrze wyrobić, tzn. dokładnie połączyć. Moje ciasto nie kleiło się wcale. Gdyby jednak tak się zdarzyło, nie dosypywać mąki. Formy wysmarować oliwą i wysypać mąką lub otrębami. Gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy. Następnie do form przenieść

Smaczne Zdrowe