klientów. Warto zwrócić uwagę na szybko reagującą obsługę. Już chwilę po zajęciu stolika otrzymaliśmy menu, a po kilku minutach zapytania o wybrane dania. Zdecydowaliśmy się dość szybko, chociaż wybór burgera nie był łatwy. Do wyboru jest sześć burgerów: klasyczny, chickenburger, cheeseburger, BBQ Burger, Green Chili Burger i Big Sajs Burger. W ofercie mięs z grilla także jest spory wybór, m.in(...)drugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną i polewą czekoladową (10 zł). Deser był odpowiednio słodki, a tak miękkiego i mocno czekoladowego ciastka już dawno nie jadłam. Z pewnością warto
Pasja SmakuPillars of Eternity często określany jest duchowym następcą kultowych gier cRPG, takich jak Baldur’s Gate, Icewind Dale czy Planescape: Torment. Dzieło Obsidian Entertainment faktycznie zasługuje
Nerds Kitchenrolada pełna czekoladowego smaku, który równoważy dodatek wiśni. Oczywiście możecie pominąć ganasz i frużelinę. Przyznam szczerze, że to moja pierwsza rolada i jak się okazało, prosta i dość szybka do przygotowania. Ciasto spędza około 10-12 minut w piekarniku i jak tylko ostygnie, gotowe jest do wyłożenia bitej śmietany. Polecam! Składniki czekoladowego biszkoptu na roladę: 6 jaj rozm(...)minut . Wyjąć z pieca, ostudzić. Ostudzone ciasto wyjąć z formy bardzo delikatnie na blat (razem z papierem) . Ubić bitą śmietanę, dodając pod koniec ubijania 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz 2 łyżeczki likieru amaretto. Rozsmarować ubitą śmietaną na biszkopcie. Trzymając za papier na dłuższej krawędzi delikatnie zrolować ciasto (na razie tylko do mniej więcej połowy) . Bardzo delikatnie
Moja DelicjaJuż w nieco jesiennym klimacie - witamy Was serdecznie :) My już czekamy na piękne, ciepłe, pastelowe kolory zarówno na talerzach i straganach jak i na ulicach, w
Symfonia Smakówmojej dłoni, a garnek łatwo uchwycić powłoka non-stick - dzięki, której nabrałam dodatkowych chęci i pewności w kwestii przygotowywania potraw, do których potrzeba więcej uwagi i ostrożności ( produkty łatwo przywierające i przypalające się) wygląd - dla mnie piękne w swojej prostocie, wykończenie bez zarzutu, żadnych zbędnych zdobień, fikuśnych wykończeń, prostota wykonania, bez zbędnych wygięć daje nam łatwość w utrzymaniu naczyń(...)szybko niszczy. Co z tego, że od 5 lat mam komplet stalowych niemieckich garów. Ciężkie, uciążliwe przy myciu i ciągle uciekałam do teflonowego rondelka i ryżu i kasz w torebkach, bo o gotowaniu na sypko mogłam zapomnieć. w stalowych trzeba mieszać, a i tak coś z boku przyklei się do dna. Granitium Ballarini i Ja: miód, masło do ciasta
Blondynka GotujeWszyscy wiemy jak wygląda nasza współczesna tendencja do narzekania, wymyślamy coraz to więcej przyczyn przez które czujemy się gorzej. Większość z tych przyczyn to powiedzenia typu
Kuchnia PROzdrowotnamyślałam o niczym. Cieszyłam się chwilą całkowitego spokoju i rozluźnienia, kiedy nic nie musiałam, a wszystko mogłam. Bardzo miły to był spacer. Niestety, zaczęło mżyć, a pojedyncze krople szybko zmieniły się w solidną ulewę. Na szczęście jednak zdążyłyśmy wrócić do domu, i w cieple słuchałyśmy bębniącego o szyby deszczu. Na takie listopadowe, szare dni najlepsze są wypieki drożdżowe(...)Odstawić na 15 minut.Masło rozpuścić i przestudzić.Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrem: 0,5 szkl soku z cytryny 3 jajka 1 żółtko 0,5 szkl cukru 0,5 kostki masła 1 łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy
Luźna KuchniaŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięotwieramy piekarnika . Po sieci krąży wiele przepisów na to ciasto. W oryginalnym przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę(...)szybko, elegancko – nie tylko od święta. Jeśli jesteście na diecie bezglutenowej lub ćwiczycie, staracie się ograniczyć węglowodany, macie wśród bliskich kogoś, kto próbuje zgubić parę kilogramów – to deser dla Was. Mało cukru, naturalne tłuszcze bez tłuszczów trans, sporo białka – zupełnie zdrowo, prawda? Porcja sernika japońskiego o wadze 65g ma tylko 200kcal, 15g tłuszczu (przy serku Philadelphia) i 6g łatwo przyswajalnego
Karo in the Kitchenowocami czy na coś totalnie idącego w biodra, zrobiłam takie oto ciacho. I muszę nieskromnie powiedzieć, że mi się na prawdę udało. Wygląda bardzo fajnie, ale jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Połączenie kwaskowatego gruszkowego smaku ze słodkim kremem śmietankowo- serowym z pokruszonymi "Michałkami" to strzał w dziesiątkę. Myślę, że na świątecznym stole prezentowałoby się wspaniale. Oczywiście gruszki(...)podania składników na warstwę gruszkową z galaretką, bo jej zastyganie trwa długo ( ok. 2 godziny w zimnym miejscu) i najlepiej zrobić ją najwcześniej, żeby później nie czekać z przekładaniem ciasta. Warstwa gruszkowa: 1 kg gruszek ( waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych) 1/3 szklanki wody 2 galaretki gruszkowe (lub inne zielone np. agrestowe) Obrane, oczyszczone gruszki zetrzeć na tarce
Maślane ciasteczkobył ten sam "biszkopt". Napisałam "biszkopt" w cudzysłowie, bo prawdziwy biszkopt to ciasto na bazie jaj, pozwolicie jednak, że dalej będę pisała już normalnie? Więc wegański biszkopt wg Matki Weganki (z moimi uwagami w nawiasach) robi się tak: - 2 szklanki mąki pszennej (można użyć pełnoziarnistej ale ciasto będzie ciemniejsze i nie wyrośnie zbyt wysoko, do tortów najlepsza jest jednak najzwyklejsza(...)szklanki) (można użyć brązowego, z jego powodu ciasto też wyjdzie ciemniejsze ale inaczej, niż od mąki, bardziej karmelowo, czasem jest to pożądane dla lepszego kontrastu z jasnym kremem) - szczypta soli (sprawia, że smak słodki jest bardziej słodki) - 1 torebka cukru waniliowego (ostatnio zamiast niego użyłam samej WANILII , ciasto pachniało i smakowało obłędnie i teraz już na pewno
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEporcji przed dodaniem kolejnej. Łatwo sprawdzić czy cukier już się rozpuścił pocierając odrobinę białkowej piany między palcami - jeśli jest gładka możemy dodać kolejną porcję cukru. Więcej o przygotowaniu bezy i całego tortu w przepisie... Naszą inspiracją był jeden z wpisów na TYM blogu. Zdjęć było niewiele czas naglił, a tort rozszedł się na tyle szybko, że nie było kiedy zrobić(...)mieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy
Symfonia Smakówczasu, licznych zabiegów czy specjalnych sprzętów lub metod. Takie zostają zarezerwowane na weekendowe pieczenie, ale prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy, powstaje. Mogłabym(...)rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu. Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej użyć silikonowej szpatułki, aby lekko zsunąć ciasto z miski. Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę
I tu będę miała takie temnóstwo ciast. Plan dnia wyglądał mniej więcej tak samo - najpierw przygotowanie ciast do sklepu - wyjęcie z lodówek tego, co zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas(...)wiem, gdzie powinnam szukać stałych praktyk. Tutaj zniechęciła mnie powtarzalność i klasyczność - nie ma miejsca na nic innego, nowego. Poza tym większość kremów i ciast przygotowuje się z gotowych miksów, i rezultat jest taki, że ciasta są słodkie, ale ciężko wyczuć w nich jakikolwiek smak... Nudne są po prostu, niestety. Ludzie natomiast są wspaniali - Lone i panie z butiku
Pożeraczka, czyli raz adobrze